Uitgelekte GTA V-code verwijst naar pc- en PS4-versie

Uit de code van een uitgelekte Xbox 360-versie van Grand Theft Auto V kan worden opgemaakt dat uitgever Rockstar plannen heeft om het spel naar de pc en de PS4 te brengen. Beide platformen worden namelijk genoemd in de code van het spel.

In de code van GTA V voor de Xbox 360 wordt de pc als platform benoemd, terwijl elders in de code ook Orbis genoemd staat. De PlayStation 4 gebruikt een besturingssysteem dat luistert naar de naam Orbis, en bovendien werd die naam voor de aankondiging van Sony's nieuwe console als werktitel gebruikt. Volgens diverse Reddit-gebruikers is daarmee bewezen dat het een kwestie van tijd is voordat Rockstar een versie voor de pc en de PlayStation 4 zal aankondigen. De Xbox One lijkt niet voor te komen in te code, al betekent dat niet direct dat Microsofts nieuwe console dan niet op GTA V mag rekenen.

Hoewel Rockstar nooit iets gezegd heeft over een versie van Grand Theft Auto V voor de pc of de volgende generatie consoles, is dit zeker niet de eerste keer dat er geruchten verschijnen over een versie van het spel voor een ander platform dan de PlayStation 3 of de Xbox 360. Eerder sprak Nvidia al over een pc-versie van GTA V, en ook maakten enkele webwinkels al melding van die versie van het spel op hun website.

Het is niet ongebruikelijk dat Rockstar de pc-versie van een van zijn games later uitbrengt dan de console-versies. Zo moesten pc-gamers een half jaar langer wachten op Grand Theft Auto IV, dat eind april 2008 al verscheen voor de consoles, maar pas in december van dat jaar ook beschikbaar kwam voor Windows.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

16-09-2013 • 09:11

186 Linkedin

Submitter: SomerenV

Reacties (186)

186
169
94
8
0
20
Wijzig sortering
Ik snap niet dat hier zo'n ophef over wordt gemaakt, ten eerste is het geen gelekte code maar gewoon een XML bestand, geen source code verder niks. Daarbij wordt zo'n XML bestand vaak al aangemaakt vanuit een template door de compiler o.i.d.
Het zegt dus verder niks definitiefs over GTA V op andere platformen.
Er is wel wat meer bekend dan 1 enkel XML bestand, heb al een resem bestanden zien voorbijkomen zoals het zo geliefde handling.cfg, wat nog altijd een plaintext file is en geen xml file, verder ook al enkele bestanden die wel degelijk geen plaintext meer waren. Ook al een kaart gezien die gerenderd is vanuit de GPS kaart (die in het spel voor het eerst in 3D is opgebouwd) maar hier geexporteerd werd naar een 13MB SVG.

De bestanden geven nu al aan dat de PC versie meer detail zal kunnen tonen dan de huidige generatie consoles. Dat de huidige consoles aan hun limiet zitten met GTA V is ook te merken aan de streaming van allerhande zaken. Sommige elementen worden pas zichtbaar op het moment dat je er nog slechts een meter of 2 van af bent, iets wat in vorige games ook al bestond maar nog nooit zo erg.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 16 september 2013 09:32]

Je kan je alleen hierop baseren als je de originele game dus al draaiend op een console hebt gezien. Klopt dat?
Daar heb je inderdaad gelijk in en dat is dan ook zeker mogelijk. Zoek maar eens op YouTube, want er zijn al aardig wat gameplay video's geupload:

Kijk hier maar

Ik heb gister een aantal video's bekeken en af en toe zijn er inderdaad dit soort problemen.
Zelf heb ik hem niet gezien, maar in ons IRC kanaal afgelopen weekend werd er enorm veel over gesproken. Verschillende mensen die streams aan het bekijken waren van mensen die al aan het spelen waren. En in ons gesloten IRC kanaal waren er dan weer mensen die aan de slag zijn gegaan met een gedownloade ISO om de bestanden te ontleden. Kijken hoeveel kennis van GTA IV nog toepasbaar is en wat er allemaal veranderd is (zoals de ingame navmap).
Ja hier en daar zijn ze al aan het binnenkomen, de mijne lag vanmorgen ook al in de bus :D Alleen moet ik werken vandaag anders was ik al druk aan het spelen (en ik ben te eerlijk om me ziek te melden ;) )
Sommige elementen worden pas zichtbaar op het moment dat je er nog slechts een meter of 2 van af bent, iets wat in vorige games ook al bestond maar nog nooit zo erg.
Ik heb het spel al op de xbox 360 en ervaar juist het tegenovergestelde. Pop-ins op 2 meter afstand heb ik nog nooit gezien en in de verte ben ik het ook nog niet echt tegengekomen... Het is in ieder geval een stuk beter dan in GTA IV.
Er is wel wat meer bekend dan 1 enkel XML bestand, heb al een resem bestanden zien voorbijkomen zoals het zo geliefde handling.cfg, wat nog altijd een plaintext file is en geen xml file, verder ook al enkele bestanden die wel degelijk geen plaintext meer waren. Ook al een kaart gezien die gerenderd is vanuit de GPS kaart (die in het spel voor het eerst in 3D is opgebouwd) maar hier geexporteerd werd naar een 13MB SVG.
De handling.cfg is er al sinds GTA 3 en is aanwezig op elk platform, daaruit kun je verder niets specifieks opmaken...

Zou graag willen weten welke "enkele bestanden die wel degelijk geen plaintext meer waren" je dan gezien hebt.
De bestanden geven nu al aan dat de PC versie meer detail zal kunnen tonen dan de huidige generatie consoles. Dat de huidige consoles aan hun limiet zitten met GTA V is ook te merken aan de streaming van allerhande zaken. Sommige elementen worden pas zichtbaar op het moment dat je er nog slechts een meter of 2 van af bent, iets wat in vorige games ook al bestond maar nog nooit zo erg.
Dat was natuurlijk te verwachten, de consoles zijn inmiddels ook al 7-8 jaar oud.
^^ Dit dus.

Los daarvan, ik zou het interessant vinden te weten hoe recent dit xml-bestand is aangemaakt. Het kan net zo goed zijn dat ze wel plannen hadden in 2010 ofzo, maar dat die veranderd zijn en dat ze de veranderingen niet goed hebben doorgevoerd. Ik kom dagelijks XML tegen die vol staat met zaken die niet gebruikt worden, of omdat het oud spul is wat nooit gewijzigd is (zolang het geen problemen oplevert, afblijven, want dat is goedkoop) of zaken die al gespecced zijn voor implementatie en dus al zijn doorgevoerd terwijl eigenlijk nog niet duidelijk is of dit ooit doorgevoerd gaat worden. Tuurlijk, dat is niet de manier waarop je wil werken, maar helaas zie ik het nog veel te vaak gebeuren.

Volgende punt, word het bestand ook gebruikt door GTAV? Het is leuk dat het in de gelekte 360-versie zit, maar waarom zou dit bestand gebruikt moeten worden? De XBOX en PS zijn dermate verschillend dat GTAV helemaal geen bestand met configuratieinstellingen zou moeten gebruiken. Blueray = PS, DVD = XBOX. En er zijn geen andere opties op 't moment.

Het lijkt me eerder een slordigheidje van Rockstar dan een bevestiging dat het naar PS4 en PC komt. (even meegenomen dat ik wel geloof dat ie uiteindelijk naar PC komt, want alle voorgaande delen zijn er uiteindelijk ook op uitgekomen.)
bestanden komen gewoon van de gelekte discs die op torrent sites zijn te vinden in zijn dus de versie die in de winkel ligt. En hoewel R* een reputatie heeft van oude rommel niet op te ruimen denk ik niet dat we dat hier zien. Een PC versie van GTA V is eigenlijk gewoon gegarandeerd. De engine is al werkend op de PC, het zou dan dom zijn om dat laatste beetje port- en testwerk niet te doen.
Anoniem: 454933
16 september 2013 09:17
Speel hem liever op een console waarvoor die gemaakt is. Dan wellicht weer een slechte port naar PC.
Vind de PC versie zelf een stuk leuker om te spelen. Als ik de console gameplay trailers zie springen de tranen in mijn ogen met de autoaim lockon en alle fratsen die ze toevoegen om het maar een beetje speelbaar te houden.

Ik zou alleen al voor de PC versie gaan door de superieure input devices.
je kan autoaim uitzetten dus dat is een keuze.
Je zou toch zeggen dat Rockstar inmiddels wel geleerd heeft om een PC port te maken... Maar inderdaad, hun reputatie op dat gebied is niet al te best. Ik ga ook gewoon voor de console versie, dat werkt gewoon (als het goed is).
Beter dan op pc werkte gta IV -> console eigenlijk niet hoor, die 30 fps met hier en daar een frame drop is ook niet zeer goed te noemen ;)
san andreas was prima.
IV was bar slecht.

ik wil liever pc. omdat je dan mods kan.
Bij IV was vooral de engine te veeleisend. Ook niet totaal onverwacht omdat de PCs toen nog niet zoveel krachtiger waren dan de consoles maar men wel verwachte dat het spel er grafisch veel beter moest uitzien dan op consoles.
Voor consoles is het makkelijker om de boel te optimaliseren. Pc's toen waren best snel genoeg als er wat betere support was geweest. bekijk het zoals een ferrari op een onverharde weg...snel op papier zolang alles is zoals het zou moeten.
Op huidige pic's draait gtaiv anders nog steeds slecht. Op Windows 8 is het haast niet meer te spelen...
Ik speel het anders prima op Windows 8 gta staat bij mij vol open op aa naar die op 2x staat. Heeeel enkel een framedrop
En zo super pc heb ik ook niet
Ik kreeg GTA amper gestart op Windows 8. Moest er aardig wat voor knoeien en uiteindelijk kon ik geen intro movies zien... Heb een 7950 videokaart en een i7 920, dus daar zou het niet aan mogen liggen
Mij is het met de PC puur te doen om de besturing. Gamepads ugh, moet er niet aan denken. GTA4 heb ik echt spijt van gehad destijds, zon 50 euro verspild daarvoor om het vervolgens na een maand op marktplaats te koop hebben staan te verkopen voor 15 euro... hoop dat GTA5 een stuk beter wordt, maar ik download het voortaan maar eerst voor ik het koop. GTA SA vind in nogsteeds de beste voor op de pc

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 16 september 2013 09:47]

Wat is het verschil tussen de besturing op pc en de consoles?
Je kan gewoon met een Xbox360 of PS3 controller op je pc.. (xbox is ondersteunt en ps3 kan je laten lijken op een xbox controller via motionInJoy..)

en anders doe je het toch gewoon via keyboard en mouse?

ps: tegenwoordig koop je spellen niet meer aan 50 euro, maximaal nog 40 euro als het een zeer gewild spel is (à la battlefield & CoD) en de middelmatig gewilde spellen (Assassin's creed en zo'n spellen) koop je al makkelijk voor max 30 euro.
-> http://www.dlcompare.com/

Na 1-2 maanden kan je deze spellen al voor minder dan 25 euro vinden.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 16 september 2013 10:08]

sommigge mensen houden uberhaupt niet van controllers het is veel minder accuraat en je hebt constant te maken met het domme aim assist

nee ik kan wel inzien waarom hij dit niet fijn vond

doe mij maar keyboard+muis

verder was de ondersteuning voor keyboard+muis totaal brak in dat spel

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 16 september 2013 14:45]

Ze gebruiken de followup van de max payne 3 engine en dat spel draaide perfect dus zou niet zo moeilijk voor ze moeten zijn goed draaiende versie te maken.
Bij mij liep GTA 4 toch altijd nog een stuk beter dan op de consoles, en mooier en beter mikken. Wel een Xbox controller voor het rijden.
Ik hoop dat hij op de PS4/Xbone op 60fps stabiel draait.
Zo niet dan hoeven die next-gen consoles niet van mij.
De verwachtingen van de next-gen-consoles zijn, zoals bij elke nieuwe generatie, bij veel mensen te hoog. Je betaalt 400 c.q. 500 euro. Verwacht dan geen "Game-pc van 1500 euro"-performance. Consoles zullen nooit kunnen concurreren met game-pc's, vanwege de prijs en het feit dat een console 4 tot 8 jaar meegaat. Dan blijf je nooit de hele looptijd supersnel, en zelfs bij de release al niet omdat de prijs niet te hoog kan. De nieuwe consoles zullen het waarschijnlijk wel van gemiddelde huis-tuin-en-keuken-pc's gaan winnen bij release, en verder zullen het prima platformen worden om op te gamen. Misschien minder geschikt voor Tweakers, die enorm gefocussed zijn op performance en hardware. Die storen zich vaak aan alles wat niet de allernieuwste game-pc-performance is. Terwijl gaming daar uiteindelijk naar mijn mening niet om draait.

GTA5 is een zware open-wereld-game. Zelfs al houden ze de graphics exact gelijk aan de PS3/X360-versie, dan nog zou 60 fps moeilijk worden op PS4 en X1. Je ziet dat ook bij GTA4 op PC; die speelt zelfs op hedendaagse pc-hardware nog niet altijd even soepel. En de graphics worden natuurlijk niet gelijk gehouden; Ik verwacht op de next-gen + PC meer kijkafstand, meer voertuigen, meer voetgangers, meer effecten, grotere texturen en misschien meer polygonen per model. Het resultaat zal dan, net als elke 3D GTA-game, 20-40 FPS zijn, met zichtbare pop-in. Dat durf ik nu al wel te beweren.

Dus verwacht vooral niet teveel van de graphics en performance. Persoonlijk geef ik een stuk meer om gameplay, plot, karakters, sfeer, humor, vermaak, enz. En op dat gebied zit het met GTA-games vaak wel goed :)

[Reactie gewijzigd door geert1 op 16 september 2013 10:35]

Nou op zich is het niet zo heel verbazend om te verwachten dat mensen een 'equivalent aan Game PC' ervaring krijgen bij het uitkomen van een nieuwe console.

De aantallen van consoles liggen veel hoger dus de kosten van de chips worden gedrukt door het volume. Bovendien zijn consoles flink sneller door directe toegang tot de hardware (zie maar wat ze nu nog uit de zeer beperkte hardware van de Xbox 360 weten te halen bijvoorbeeld). Pak een PC met dezelfde hardware en je kan er echt niks meer mee.

Overigens ben ik het helemaal met je eens, performance van het spel is veruit ondergeschikt aan het verhaal, setting, gameplay enz (mits de gameplay niet verstoord wordt door super schokkerige framerates, maar dat heeft altijd wel goed gezeten met GTA games)
Consoles hebben inderdaad directe toegang tot de hardware, en hoeven dus geen abstracties te bevatten voor allerlei verschillende hardwareconfiguraties. Dat zorgt ervoor dat ze een stuk langer meegaan dan een equivalente pc, maar dat lijkt mij niet genoeg om ze de baas te zijn qua performance. Zelfs niet ten tijde van de release; laat staan 4 jaar later. Een game-pc heeft een videokaart (of twee) van 300 euro per stuk, terwijl consoles qua GPU vaak een generatie of twee achterlopen en een midrange-kaart gebruiken. Een fonkelnieuwe game-pc zal dus altijd meer performance hebben, maar consoles zijn relatief betere investeringen dan pc's (langere levensduur, lagere prijs, meer games) en consoles koop je niet voor de hardwarekracht maar voor de games en het plezier.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 16 september 2013 15:52]

Maar hopen dat de PC-versie snel wordt gereleased. Wil de game graag kopen, maar wil hier niet ook nog een Playstation of Xbox voor moeten aanschaffen.
Dit zou persoonlijk voor mij een rede zijn om een PS4 aan te schaffen. Het zijn spellen zoals dit waarbij ik lekker op de bank heerlijk kan genieten van zo een grote wereld. Zou een slimme zet zijn van Rockstar om nog meer kopietjes te verkopen.
Vergelijk een open-wereld-game vooral niet met een game als Killzone of The Last of Us, zo werkt het nu eenmaal niet. Elke GTA heeft het onderste uit de kan gehaald van de console waarop het uitgebracht is. Zelfs teveel, want framedrops, model pop in en texture pop in zijn kenmerken van de serie. Dus nee, Rockstar is niet lui met hun console releases. De PC ports waren in het verleden wel matig, en er wordt nu een opgepoetste versie van de GTA4-engine gebruikt, dus dat kan opnieuw een probleem worden.

Laten we hopen dat het spel op PS3, PS4, xbox 360, X1 en PC gewoon een goede ervaring biedt. Graphics zijn daarvan slechts een onderdeel.
Een 'opgepoetste' versie van de GTA 4 engine vind ik nogal een understatement. Het draait op de RAGE engine inderdaad die gemaakt is voor GTA 4 maar ondertussen zijn daar ook games als Midnight Club: LA, Red Dead Redemption en Max Payne 3 mee gemaakt. Alle verbeteringen die de engine kreeg voor die games zijn dus ook meegenomen.

Toen GTA IV uit kwam was de engine net nieuw, ondertussen hebben ze er al weer 5 jaar langer aan gewerkt.
Wrong, de engine werd voor IV ook al gebruikt in Rockstar Games Presents Table Tennis wat toch alweer 2 jaar ouder is dan IV.
Wrong, ze hebben de engine in principe met GTA IV in gedachten ontwikkeld (die al veel langer in ontwikkeling was dan Tabletennis) en ze hebben toen inderdaad Tabletennis uitgebracht om de engine te testen
Best is dat je eens kijkt naar de GTAV filmpjes van de echte console gameplay. Je ziet enorm vaak, dat schaduwen, objecten, enz constant zitten in te "blinken" op het scherm.

Soms moet de character enorm dicht zijn bij het object om dit te laten renderen.

Dat de wereld groter is, maakt niet uit. Je kan een spel maken dat 1000 maal groter is dan GTAV. En zelf draaien op de consoles van jaren geleden. De grote van de map is niet het probleem / de beperking. Het is de hoeveelheid objecten, en de complexiteit ervan, dat bepaald hoeveel je kan weergeven.

De graphics zijn ivm GTA IV, niet zoveel beter bij GTA V, voor de huidige consoles!!! Je mag niet vergeten, dat de officiele filmpjes dat je online ziet, niet gemaakt zijn op de consoles! Op die filmpjes zie je alles tot km's ver, geen popup van omgevingselementen, veel meer voertuigen, characters, enz ...

Je kan waarschijnlijk dit graphische niveau behalen ( dat je zag in de promo filmpjes ) op een deftige PC, of de next generatie consoles, maar niet op de huidige. Wegens dat de rek al lang eruit is, zit men nogal vaak trucjes te gebruiken ( zoals de view detail te beperken, dichterbij te renderen, enz enz ).

Men maakt gewoon het spel met profielen voor ieder console. En men tweakt de settings, voor iedere toestel, volgens wat deze aan kan ( + specifieke optimalisaties natuurlijk ).

Ik wil er geld op wedden, dat als je bijvoorbeeld de PS3 versie, naast een PS4 versie zou spelen, dat je ineens een totaal ander visueel spel zou hebben. Hogere resolutie, minder popups van renderings, meer auto's op de wegen, enz ..
Welk spel was toen beter dan qua graphics?
(Rekening houdende met het feit dat GTA een open wereld is en dus niet een kleine spelwereld waar je maar 1 of 2 kanten opkan.)
Asssassin's Creed II, Brotherhood, Revelations en III, Mafia 2, Infamous 1 & 2, Batman Arkham City, Just Cause 2

Moet ik nog even doorgaan? Begrijp me niet verkeerd, ik ben fan van GTA. En er is in GTA veel meer te doen in de open wereld dan menig ander sandbox game. Maar er zijn zeker genoeg sandbox games met betere graphics.
Hij vroeg "toen". gta 4 kwam in mei 2008 uit. Dat is 5 en een half jaar geleden. Die liberty city is nog steeds een grote open speelwereld vandaag de dag.
De meeste spellen die je daar noemt zijn 2 tot 4 jaar nieuwer.
En ik vind de gta werelden toch dynamischer dan van de helft van die spellen.
Je weet dat AC en Infamous games Instanced en semi open world zijn he?
Open world is nog altijd dat je van het begin OVERAL naar toe kan in de spelwereld, dat is hier zeker niet het geval.

+ Dat niet al deze game in hetzelfde jaar uitkwamen.. dus je argument is niet valide.
Niet om het een of ander, maar met geen van de GTA games (mss 4 wel, die heb ik nooit gespeeld) kon je ook nooit naar alle delen van de wereld reizen.

Op een glitch in San Andreas na, waar je, tijdens de missie in Los Santos je broer moet redden bij een vergadering die overvallen wordt door SWAT je _letterlijk_ overal naartoe kan.
ik herhaal even mijn vraag:

"Welk spel was TOEN beter dan qua graphics?"
"Rekening houdende met het feit dat GTA een open wereld is en dus niet een kleine spelwereld waar je maar 1 of 2 kanten opkan."

GTA IV: 29 april 2008
AC II: 19 november 2009
mafia II: 25 augustus 2010
infamous 1: 29 mei 2009
batman arkham city: 21 oktober 2011
just cause 2: 26 maart 2010

Alle spellen zijn meer dan een jaar later..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 16 september 2013 16:40]

Nep gamers van tegenwoordig die alleen graphics willen en niet knappe gameplay.. :(
Sowieso rare opmerkingen van mensen die waarschijnlijk geen flauw benul hebben van hoe zo'n game draait en welke benodigdheden er zijn.

^ Daarom word je dus 'gedownmod'.
En als je beetje slim was, begrijp je dat de PC versie (en dus ook de next gen console versies) altijd iets is opgepoetst (zowel grafisch als qua o.a. A.I. (Watch Dogs zal hier een mooi voorbeeld voor ziijn) )


RS zou wijs zijn om GTA V ook voor PC en Next gen consoles te releasen, zeker gezien hun absurde budget.
Idd, want die PS4 en Xbox One zijn nog niet uit, dus als je nu aangeeft dat hij ook voor die platformen komt gaan misschien gamers wachten en niet voor hun huidige console de game kopen. Heel slimme zet.

Daarnaast ben ik er zeker van dat er wel een PS4, PC en Xbox One versie komt, want dan kunnen ze meer verkopen.
Zou wel netjes zijn als ze dan voor de PS4 en eventuele X1 dezelfde regeling treffen als Microsoft al met een aantal Multi-xbox-platform games heeft gedaan.

Game kopen het x360 platform, kun je de downloads die je koopt voor die game gratis ook downloaden op de x1 (game zelf zul je helaas nog moeten kopen, maar rond de tijd dat de x1 hier uitkomt kun je die al met korting uit het buitenland importeren)
Dit zou persoonlijk voor mij een rede zijn om een PS4 aan te schaffen. Het zijn spellen zoals dit waarbij ik lekker op de bank heerlijk kan genieten van zo een grote wereld. Zou een slimme zet zijn van Rockstar om nog meer kopietjes te verkopen.
Vreemd ik kan met mijn PC ook op de bank heerlijk genieten, een draadloze Gamepad werkt op de PC net zo goed, daar hoef ik niet nog is een +/- € 400,- kostende apparaat voor te kopen, even een HDMI kabel en een draadloze Muis en toetenboard en een (of meer) Gamepad en klaar is kees.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 september 2013 20:07]

Hoe speel jij GTA op je pc dan? ;)
Dat zegt hij net.
Ik speel ook GTA IV wel eens op de bank met een xbox 360 controller die werken ook gewoon op je pc.

GTA is oorspronkelijk een pc game maar op de consoles kunnen de game makers meer geld verdienen dat is een van de hoofd redenen waarom ze console gamers zo voortrekken.
Ik begrijp nog steeds niet waarom er geen launchday PS4 met GTA 5 komt. Gooi dat ding in de winkels met een extra controller voor een prijs van ~500 euro en ik had er meteen 1 gehaald.

Nu moet ik echter wachten totdat GTA 5 eindelijk uitkomt voor de next gen consoles, dan kan ik net zo goed wachten op de versie voor de next-next-gen consoles (aka PC).
Ze wachten gewoon af tot dat GTAV is gereleased is op de huidige consoles. Ze zouden minder verkopen als ze nu aankondigingen dat er een beter versie aankwam.
Zou ik hem toch voor PC kopen en dan met steam big picture alsnog op de bank spelen! Beste van twee werelden lijkt me
Dat is ook precies de reden dat dit zo gebeurt. Meer mensen naar consoles, daar zijn vaak afspraken mee gemaakt en het grote geld zit bij verkoop van de games voor consoles.
Je kan ook met een PC lekker op de bank onderuit met een controller hoor :)
Je kan ook met een PC lekker op de bank onderuit met een controller hoor :)
Ja dat gaat heel gemakkelijk hoor.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 september 2013 20:06]

Ik denk dat je dat wel kan vergeten. De PC versie vroeg uitbrengen zorgt voor een daling in de verkoop omdat heel veel mensen het spel illegaal downloaden. Daarom dat Rockstar er altijd mee wacht tot dat de meeste mensen de game al hebben gekocht voor console.
En dat gebeurd niet voor consoles denk je? Dat is wel heel naIef gedacht. Gewoon een goede multiplayer optie erin bouwen die je niet kan gebruiken zonder een legale versie. (dus niet zo'n halfbakken multiplayer die 9 vd 10 keer niet werkt). En tja pirated games heeft iedere developer last van, een game dan maar niet uitbrengen op een bepaald platform levert in elk geval alvast 0 euro op.

Ik hoop dat ie snel naar pc komt, ik koop hem dan direct!
Piracy is een factor 100, 200 hoger bij PC dan consoles. Bij consoles moet je nog modden en riskeer je een ban. Op PC is het even torrenten, installeren en cracken zonder gevolgen.
Deze uitspraak is gebaseerd op wat?

GTA V staat nu al op de torrent sites. Op dit moment is er nog geen PC versie beschikbaar. Dus op consoles wordt net zoals op de PC gewoon gepirate. Daarbij als ik jou nummers dan pak dan gaan er meer mensen op pc GTA V piraten dan dat er mensen league of legends spelen......
Dat iets op torrent sites staat wil nog niet veel zeggen. Bekijk even hoeveel moeite het kost om met illegaal gedownloade spellen te spelen op een 360/PS3 en vergelijk dat met de PC. Voeg daar de risicos nog eens bij (gebande console) en je beseft direct dat gedownloade games op een console niet voor iedereen zijn. Op een PC is het vaak gewoon installeren, crack nemen en starten en je bent vertrokken.
Exact. Ik ben zelf voorheen ook bezig geweest met mijn xboxen ombouwen, zowel de 1e xbox als de 360. Vooral als hobby en om te kijken of ik het zelf kon, maar ook omdat ik destijds als student geen geld had spellen te gaan kopen waar ik achteraf spijt van zou krijgen omdat ze toch niet zo leuk waren. Ik heb toen ook een aantal 360's omgebouwd voor vrienden.

In het begin was het inderdaad allemaal een fluitje van een cent want er was praktisch 0 detectie van hacks door Microsoft, geen enkele extra beveiliging op de discs, geen speciale hardware nodig om de drive te flashen, geen firmware updates waardoor je hacks ongedaan werden, en geen risico op bans of wat dan ook. Iedereen blij.

Tegenwoordig is het zo dat er continu nieuwe 'waves' van nieuwe disc beveiligingen uitkomen waardoor je bezig blijft met firmware's flashen en discs checken omdat je gebrande spellen anders gedetecteerd kunnen worden. Systeem updates niet installeren is ook geen optie omdat nieuwe spellen dan gewoon uberhaupt niet meer opstarten. Als je je DVD firmware helemaal niet meer update maar je dashboard wel, dan werken oudere legale spellen niet meer omdat ze een E35 (of welke code het ook was) geven omdat de xbox het spel niet meer als geldige disc herkent. Enzovoorts.

Inmiddels brand ik al 5 jaar geen 360 spellen meer en van de mensen die ik kende met een gehackte 360 doet helemaal niemand dat niet meer, sommigen zitten al met consoles die van XBL gebanned zijn, eentje kan bijna geen enkel legaal spel meer opstarten omdat zijn drive firmware dan eerst geupdate moet worden (en ik dat dus niet meer doe) enzovoorts.

Meanwhile in PC land, zie ik nog zoveel mensen gewoon vrolijk spellen downloaden en spelen, daar is de situatie nog gewoon zo dat je in feite alles kunt piraten met als enige risico dat een spel niet werkt, of dat er malware ofzo inzit. Echt totaal niet te vergelijken met de 360, en al helemaal niet met de PS3 (ik vermoed dat het piracy percentage daar ergens rond de 0.0001% zal liggen want de mogelijkheid tot PS3 spellen piraten is vrijwel volledig theoretisch).

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 16 september 2013 16:32]

En toch lukt het als je firmware 3.55/4.40 op je PS3 hebt. Ik denk dat het percentage een stuk hoger ligt. En natuurlijk heb ik na het lange wachten ook de PS3 versie van het weekend even geprobeerd op een gehackte PS3. Wanneer je alles werkend hebt is het een fluitje van een cent ;)
Mmm met een software mod is het idd behelpen.
Maar met bijvoorbeeld een xkey, is het nog steeds een eitje.
Iso gaat door een simpel tooltje die verteld of het wel of niet veilig is om te spelen. Dan op een externe hdd en gaan.

Bij een pc versie heb je vaak nog wel meer handelngen te verrichten voordat de game wil werken.

Ik heb vrienden met 0 verstand van techniek, maar ook die varen wel met de xkey. Is een spel de moeite (als in vette multiplayer) dan wordt deze vaak door ons alle aangeschaft. En dan los op live.

Updates voor de key zijn simpel met een usb stick te klaren en ik krijg elke update netjes in mijn mail.

Dus ik verwacht dat een heleboel mensen nu al lekker bezig zijn met gtaV. En deze uiteindelijk toch ook kopen, als is het maar om veilig online te kunnen.

Betrap mij er zelf op dat ik vaak maar 1 of 1,5 level speel van een spel en al afhaak. Zou ik daar toch 60 euro voor hebben betaald.
Het verschil is dat als je nu op de fora kijkt er maar weinig mensen zo'n torent voor console hebben geïnstalleerd en mooi staan te wachten op de release. Ik zou ook niet weten hoe ik dat moet installeren op mijn console. Voor PC games weet ik dat wel.

Het gros van de console gamers heeft nog nooit een gekraakt spel op zijn console gespeeld. Maar een heel groot deel van diezelfde mensen hebben al wel gekraakte games op hun PC gespeeld.
Hij zegt ook de piracy factor niet het totaal aantal spelers. Er zijn gewoon heel weinig mensen die op consoles piraten, vooral in vergelijking met PC
Even serieus zo makkelijk is het voor de pc ook weer niet je bent bij een nieuwe game vaak uren aan het Kloten om de game goed draaiende te krijgen en een pc vol virussen. En ik ken veel pc gamers en bijna niemand speelt meer illegale games. En ik hoor er ook nooit meer wat van. Het is niet meer zoals 5 jaar geleden. En voor een PS of Xbox gaat het ook vrij makkelijk. Er zijn nog maar vrij weinig pirates vergeleken met een aantal jaar terug. En mede door steam dat je vaak games goedkoop kan krijgen.
zo heb ik er nog niet naar gekeken / nooit aan gedacht. dat zou best wel een sluwe zet zijn.
Op 14 September zijn de gekraakte versies van zowel de x360 en de ps3 op het net verschenen. Nog geen PC versie dus je kan wat krijgen met je illegale downloads.

// een pc gamer
Waarom denk je? Omdat ze hem nog lang niet af hebben op PC natuurlijk.. Daarom dat je hem dus ook niet op voorhand illegaal al kan downloaden.
Gelukig zijn er nooit illegaal downloads voor de xbox 360 versie, een xkey is veel goedkoper dan een paar spelen kopen.
Iedereen klaag over PC downloads maar Xbox is net zo erg of nog erger.
Ik heb gisteravond een PS3 tweedehands aangeschaft voor GTA 5 8)7, maar dat is puur omdat ik echt niet meer kan en wil wachten haha.

OT: Het was uiteraard te verwachten dat hij voor PC uitkomt, maar de datum zal nog wel een verrassing worden. Ik gok persoonlijk rond eind maart.
OT: Het was uiteraard te verwachten dat hij voor PC uitkomt, maar de datum zal nog wel een verrassing worden. Ik gok persoonlijk rond eind maart.
Ik denk eerder, namelijk rond sinterklaas of kerst, dan zijn de verkopen namelijk een stuk hoger. GTA IV (PC) kwam ook op 2 december 2008 uit, dus ik hoop dat GTA V ook in december komt.
Klopt, maar toen werd hij echter wel voor de X360 en PS3 op 29 april 2008 uitgebracht. Het zou mooi zijn als ze hem nog dit jaar uitbrengen, maar ik ga er niet van uit.

Bron hier
Ik zou voor deze game zelfs een nwe pc bouwen als mijn 'oude' ;) hem niet aan zou kunnen maar om er een console voor te moeten gaan aanschaffen lijkt me niet.

[Reactie gewijzigd door calsonic op 16 september 2013 10:05]

Ik hoop dat je PC hardware dan krachtig genoeg is om het te kunnen draaien zonder daar ook geld aan upgrades te moeten uitgeven, anders blijf je toch extra geld uitgeven ;)
En daarnaast zal het er waarschijnlijk beter uitzien op de PC en zullen de frames hoger liggen.
(uiteraard afhankelijk wat voor PC)

Hoi jeff 8)7
Wel raar dat er nog atlijd twijfel over bestaat terwijl je hem bij ons in België gewoon al kan pre-orderen?

http://www.gamemania.be/D...gmgame=26695&source=hpmhp

Ik meen me zelfs te herrinneren dat ik afgelopen dagen iets gelezen heb dat hij gewoon samen uitkomt met de release van xbox 360 en ps3.
Moest hij vannacht ook op pc uitkomen, dat zouden we het ondertussen wel al weten, denk je niet?
Je kan hem ook pre-orderen bij G2play.net.
Daar zeggen ze zelfs dat hij in fall 2013 wordt verwacht.

Vind ik knap van die winkels als die nooit aangekondigd is. Ik hoop ook heel erg snel dat ze aankondigen voor de pc, want dan wil ik nog wel even wachten(xbox is nauwelijks beschikbaar door vriendin die TV (bijna) altijd in gebruik heeft!
Bij mij is het nu andersom kan de TV gebruiken en de PC niet want die is ze nodig voor huiswerk maken ik koop em eerst voor de PS3 en als steam sale is voor de PC
@beefunit41: Informatie van Rockstar zelf is een stuk meer betrouwbaar dan dat van de retailers. Winkelketens willen vaak de eerste zijn en gaan daarom pre-orders accepteren op basis van geruchten. Zo ook hier, want officieel weet GameMania nog niets. De release-datum schuiven ze later gewoon vooruit wanneer ze de echte feiten krijgen. En de feiten komen van Rockstar, die officieel nog niets heeft gemeld over next-gen- of pc-versies.

Door deze gelekte code is het aannemelijk dat er wel versies uit gaan komen voor ten minste PS4 en PC, maar ik schat dat deze 6 tot 12 maanden later komen dan de release van morgen. Dit omdat een pc-versie veel illegaal gedownload wordt, en dat snijdt behoorlijk in de verkopen op andere platformen. Daarom is het slim, en helaas noodzakelijk, om de pc-versie veel later uit te brengen zodat de consoles eerst verzadigd zijn. Misschien komt zelfs de PS4/X1-versie nog wel eerder uit dan de PC-versie, om ook die consoles nog tijd te geven. We zullen het zien.

Daarnaast zou het ook goed kunnen dat de next-gen-versies gelijk een soort "complete edition" zullen zijn, net als bij L.A. Noire het geval was. Dus inclusief DLC.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 16 september 2013 10:23]

Tot dat Rockstar hem aankondigt moet je niks geloven. Bij het bestaan van een mogelijke pc-versie zou er echt al meer informatie beschikbaar zijn.
Tuurlijk kun je hem overal 'pre-orderen', levert een hoop geld in de la op voor de betreffende winkel, ervan uit gaande dat je daar ook iets voor moet betalen. Lekker rentenieren voor die shop ;)
Lastige keuze als consument dus. Koop je het spel voor 55 Euro voor de PS3, of voor de PS4, of voor de PC? Persoonlijk hoop ik dat het op persoonlijke licentie werkt (yeah, right :+ ) en je met 1 aanschaf op alle platformen kan gamen.
47 euro voor PS3 en XBox volgens mij al als je een beetje oplet waar je het spel vanacht gaat kopen. Persoonlijk denk ik dat ik voorlopig nog wel goed zit met mijn PS3. Ik vraag me af of het heel veel voordelen gaat geven om dit spel op een PS4/XBox one te spelen.
Kies voor het platform waar het voor bedoeld is. Het is niet bedoeld voor next gen consoles of PC dus ga je je toch blindstaren op het feit dat andere games er beter uitzien op je next gen console.
Alleen omdat hij als eerste uitkomt voor lastgen consoles, wil niet zeggen dat hij per se Daar voor bedoeld is.
Betwijfelachtigbaar, als ze hem al een jaar aan het ontwikkelen zijn om juist goed te schalen naar mate de hardware sterker wordt, dan zou het zomaar een volwaardige next-gen game kunnen zijn op de PS4 en X1. Kwestie van enkele duurdere (zwaar te renderen) effecten in de engine aan of uit te zetten, enkele modellen te vervangen met hogere modellen met meer polygonen, zwaardere textures, etc.

Maar ik ga hem waarschijnlijk gewoon voor de PS3 halen inderdaad :) Dan koop ik voor mezelf mijn gemoedsrust af zodra ik hem voor de PC uit een ander circuit haal.
Dat ie niet voor next gen is bedoeld is waarschijnlijk gewoon een leugen zodat ze mensen die voor de oude consoles kopen niet afschrikken. Het zou minste art time kosten als ze eerst op HD hebben gemaakt en dan alles gedownscaled voor de ps3/xbox versie.
Ik heb geen console, nooit gehad, en zal er ook nooit eentje kopen. Ik heb daar gewoon niks mee. Ik wil gewoon een volwaardige PC versie, waarbij ik zoals gewoonlijk muis en toetsenbord kan gebruiken (console controllers vind ik helemaal niks, kan daar gewoon niet mee over weg). De PC-game markt is nog altijd aanzienlijk dus ik zou ook niet weten waarom ze dat niet zouden maken :)
Nu hopen dat het een goede versie wordt en geen slechte port zoals eerdere versies.
dat krijg je als je 100 soorten GPU's moet ondersteunen :z
En de PS4/Xbox one zullen het ook niet beter maken voor de PC, dingen zullen juist een veel krachtigere PC nodig hebben. "een 7850 in een console is geen 7850 in PC"

[Reactie gewijzigd door stewie op 16 september 2013 16:34]

Anoniem: 407865
@stewie16 september 2013 16:40
akkoord maar toch straf dat de meeste multiplatform games hier geen last van hebben. natuurlijk worden drivers nog wel wat getweaked tot enkele maanden na de launch van een game maar gta IV had al praktisch een nieuwe generatie high end nodig om deftig te draaien. Ikzelf schaf me beiden aan. pc en ps3 gta V.
Daarom heb ik ook geen 7850 in mijn pc.
maakt niets uit ook al heb je GTX790, zul je over 2 jaar weer een nieuwe GPU kunnen kopen aangezien games meer optimalisaties gebruikt op de console die je niet terug kan brengen naar de PC. "vooral vanaf de PS4 waar je GDDR5 gebruikt voor systeem geheugen, wat gewoon 2x snellere is als je huidige PC"
Nu alleen nog maar hopen dat het goed geport wordt. :)
Precies, liever wat langer wachten dan hetzelfde debacle als GTA IV bij de launch. Zelfs een dijk van een PC draaide dat spel nog slecht.

Grafisch mag er ook wel wat opgevijzeld worden, vond die gameplay beelden nou niet echt je van het, al kan het ook zijn dat simpelweg de settings lager moeten staan (geen AA?) voor de consoles.
Ik wacht lekker tot dat dit spel bij de Steam Summer of Christmas sale te koop is.

Die overhype is te erg tegenwoordig.

Het maakt mij niet uit of het spel wel of niet vet is. Het gaat mij eerder om die verrekte overhype.
Mensen denken zonder echt iets te zien dat alles van GTA V meteen heel goed is.

Ik heb niks omdat voor hun te ontkrachten maar ik wacht toch liever op wat reviews voordat ik mijn geld er aan uit geef. :)
GTA V is gewoon the game of the year voor velen, zoals voor mij ook..
En de gelekte gameplays die je makkelijk kan vinden bevestigd dit ook reeds.
GTA is leuk, maar zeker niet game of the year. Althans voor mij niet. Dat vaandeltje gaat naar Pokémon X & Y :)
Ja, over smaak valt niet te twisten. Aangezien HL3 ook dit jaar niet zal uitkomen zal GTA 5 ook voor mij de GOTY worden. Als hij uitkomt op PC, that is.
Want je hebt ze beiden al gespeeld natuurlijk. :)
Een nieuwe GTA is nou eenmaal een 'big deal', één van de meest geanticipeerde gebeurtenissen überhaupt in gaming. Feit is dat de release van een nieuw deeltje GTA het mainstream nieuws haalt, iets dat niet veel games kunnen nadoen (COD is een ander voorbeeld). Een nieuwe Pokemon redt dat helaas niet ;)
Analogie: een nieuwe iPhone haalt (haalde?) ook het journaal, maar dat is niet weggelegd voor 99% van de smartphones die uitkomen, ook al zouden ze beter, innovatiever of wat dan ook zijn.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 16 september 2013 15:13]

oh steam summer sale. hail to the summer sale :D
Natuurlijk komt die pc-versie er. Dat lijkt me volkomen logisch. Het zou beheurlijk dom zijn als het een console-only game wordt. Immers de mods in GTA4 zijn juist wat GTA4 maakt wat het vandaag de dag is. Daarmee kun je nieuwe uitdagingen verzinnen en de herspeelbaarheid enorm verlengen. Maar mods kunnen bij mijn weten alleen op de pc...

Alleen waarom ze eerst op de PS4 en XBone releasen is me een raadsel. Surely, de game wordt op pc's ontwikkeld, dus releasen voor pc moet dan vele malen makkelijker zijn dan voor de consoles. Al was het maar de workflow om het sales-traject van het releasen voor de consoles - daar komt veel meer bij kijken.

Ik verdenk ze toch van het krijgen van een zak geld van Sony en Microsoft. Ik denk eerder alleen Sony, want Microsoft maakt natuurlijk ook Windows, en het is in Microsoft's (hoewel kleine) voordeel dat de game ook voor Windows beschikbaar komt. Dus als dit waar is, foei, Sony! En foei, Rockstar!
Die zak met geld zal er wel zijn, maar dat is toch altijd al zo geweest met rockstar vanaf GTA3, toen ze na het succes wat ze hadden op de pc verder zijn gegaan op de console (helaas).
Overigens is dat heel normaal, ook epic heeft allerlei development (met name pc development) gestopt of op de lange baan geschoven omdat ze daar flink voor werden betaald.
Het is dus eigenlijk omkopen, maar dan met een omweg waardoor het opeens mag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee