Molycorp gaat zeldzame aardmetalen delven in VS

Het bedrijf Molycorp heeft een oude mijn in de Amerikaanse staat Californië heropend om daar zeldzame aardmetalen te gaan delven. Stijgende prijzen van deze grondstoffen zouden het opnieuw openen van de mijn economisch rendabel maken.

De mijn in Mountain Pass, gelegen in Californië, moet per jaar 40.000 ton aan zeldzame aardmetalen opleveren. Het gaat daarbij voornamelijk om cerium, lanthanium en yttrium. Alhoewel de Californische mijn lange tijd was gesloten, zouden stijgende prijzen van zeldzame aardmetalen het delven weer aantrekkelijk maken. Mountain Pass is momenteel de enige plaats in de Verenigde Staten waar zeldzame aardmetalen gedolven kunnen worden.

Voor de delvingswerkzaamheden heeft Molycorp toestemming gekregen van de staat Californië. Daarbij claimt het bedrijf zeldzame aardmetalen te kunnen delven zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Het is echter nog onduidelijk hoe Molycorp dit in de praktijk wil brengen. Inmiddels zouden de delvingsactiviteiten al zijn begonnen.

Met het binnenlands winnen van de grondstoffen wordt de Verenigde Staten mogelijk iets minder afhankelijk van China voor het verkrijgen van zeldzame aardmetalen. China heeft momenteel ongeveer 95 procent van de markt in handen. Eerder dienden de VS, EU en Japan een aanklacht in bij de WTO wegens exportrestricties die China oplegt.

Bedrijven hebben aardmetalen nodig om verscheidene consumentenproducten zoals mobiele telefoons, lcd-televisies en accu's voor hybride of geheel elektrisch aangedreven auto's te maken. Vanwege het verminderen van de export door China zouden de prijzen de laatste jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Het heropenen van oude mijnen staat al enige tijd op de Amerikaanse planning. Enige tijd geleden liet het Amerikaanse Ministerie van Energie al weten op termijn af te willen van de afhankelijkheid van China, waarbij het heropenen van de mijn in Mountain View werd genoemd.

Mountain Pass mijn

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

13-05-2012 • 12:44

34

Reacties (34)

34
32
15
3
0
8
Wijzig sortering
Even ter verduidelijking: zeldzame aardmetalen zijn niet zeldzame in hun voorkomen. quote van wiki:
Omdat men in het begin van de 19e eeuw aannam dat deze elementen relatief zeldzaam waren ontstond de naam zeldzame aarden. Tegenwoordig is echter bekend dat de meeste zeldzame aarden allesbehalve zeldzaam zijn. De meest voorkomende zeldzame aarde, cerium, is op volgorde van hoeveelheid met 68 ppm het 25e element in de aardkorst, het komt daarmee vaker voor dan bijvoorbeeld lood. De minst voorkomende zeldzame aarde komt nog altijd aanzienlijk vaker voor dan goud.
Voor hen die meer gedetailleerde voorbeelden willen waar die zeldzame aardmetalen voor gebruikt worden. http://www.popularmechani...re-earth-elements#slide-1
Daarbij claimt het bedrijf zeldzame aardmetalen te kunnen delven zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.

Klinkt leuk maar zelfs als het ten koste van het milieu gaat zullen ze er mee doorgaan. Reden is simpel, niet afhankelijk willen zijn van china.
Feit is dat het verplaatsen, sorteren en 'uitwassen' van _tonnen_ aarde en steengruis per dag sowieso een impact hebben op het milieu.
Wellicht is die impact klein(er) omdat het (natuurlijke) milieu in die omgeving al zo goed als verdwenen is, maar dan nog lijkt me hun claim nogal, euh, onrealistisch en eerer ingegegevn om autoriteiten en burgers gerust te stellen.

* the_stickie is niet overtuigd ;)
Dan moet je eens in Google Maps kijken waar de mijn ligt. Dat is midden in de woestijn. Steengruis? De hele omgeving ligt er vol mee. Op die miljarden tonnen maakt een paar ton extra steengruis ook niet uit.

En het is dus niet zo dat de "natuurlijke" omgeving daar verdwenen is. Die woestijn is volkomen natuurlijk, het gevolg van een hoge bergketen (Sierra Nevada) die vochtige lucht uit de Stille Oceaan tegenhoudt.
Off topic: Feit is dat deze mijn indertijd is gesloten vanwege het radioactieve afval dat bij deze delfstoffen vrijkomt.
Ik snap die statement zowiezow niet, als er een land is waar ze 0,0 om het milieu geven is het wel de VS.
Helaasch, het milieu recht om de hoek boeit ze wel, da's namelijk a. aantoonbaar (vervuild landschap door zo'n mijn), en b. US grondbezit, dus zij zijn ook verantwoordelijk voor de gevolgen. Dat een aantal daar niet gelooft in CO2 en graag hun milieuproblemen in de rest van de wereld dumpt sluit niks uit, het betekent alleen dat men er ietsje anders denkt ;)
Dit is wel Californië waar ze dacht ik behoorlijk veel aan het milieu doen of in ieder gevallen wekken dit te doen. Ik kan me een post van een tijdje geleden herinneren dat TV's daar ook niet meer dan x aantal watt mochten verbruiken.
Dat verschilt heel erg per staat, en California zit vol met natuur liefhebbende mensen die vervuilende bedrijven met alle liefde de grond uit procederen.
Inderdaad, in Washington state zijn ze ook erg bezig met milieu en ze hebben hier dan ook prachtige natuurgebieden en overal bomen, veel meer dan in Nederland.
Anoniem: 399807 @bbob13 mei 2012 17:20
Wie heeft een GSM?

Misschien moeten we gewoon met een vaste lijn bellen. Dat werkt ook heel goed hoor. In mijn jeugd wist je niet beter. Denk aan de voordelen, je helpt het milieu, je help het klimaat, je helpt de planten en dieren, je helpt jezelf, want de baas kan je niet bereiken voor overuren draaien. En je bent veiliger want je hebt geen apparaat aan je hand gelijmd, op de fiets, in de auto. Zo veel voordelen. Wie gebruikt nu nog een GSM? Dat is zó 2000.
Anoniem: 195390 13 mei 2012 13:48
als de prijs van die grondstoffen stijgen wordt recyclen dus ook steeds interessanter neem ik aan ?
in de BRIC(M) landen zijn ze daar al hard me bezig. Onlangs nog in Brazilie geweest en het verbaast me hoe goed dingen daar geregeld zijn. India zijn het bepaalde artikelen die het meest gerecycled worden en Rusland heb ik geen kaas van gegeten.
China is recycling een booming bussiness, daar zijn ze al een tijd mee bezig. Dit heeft zelf geleid tot een sub-cultuur/structuur in de maatschappij.

Uiteraard zijn de meeste westerse landen hier ook erg mee bezig, maar dat is vaak allemaal door wetgeving geregeld. Deze landen moeten het vaak zonder wetgeving en subsiedies doen en is sterk afhankelijk wat Jan-alleman er van bakt en/of verzint.
"waarbij het heropenen van de mijn in Mountain View werd genoemd."
Ik heb het niet nagezocht maar ik denk dat dat Mountain Pass moet zijn. Mountain View is waar Apple zetelt ;)
Mountain view en Mountain pass scheelt maar een paar miles. ;)
Grappig foutje, heeft iemand al een modje gewaarschuwt?
Als ze bij Mountain View de grond gaan delven hoor je mij ook niet klagen hoor :P

;)
Je bedoelt Google. Apple zit in Cupertino.
Ik vind dat de mensen die hier klagen over de vermeende gevolgen voor het milieu en dat het allemaal zo slecht is, een flink pak boter op hun hoofd hebben. Ik ben ook voor een beter milieu en ik denk dat dat begint bij mijzelf. We willen allemaal onze gadgets en liefst niet te duur (voor ons). Daarnaast willen we niet zien wat daarvan de gevolgen zijn voor het milieu en voor de mensheid (vooral in derdewereldlanden) en denken we met z'n allen het liefst dat wij daar toch zeker zelf niet voor verantwoordelijk zijn... Koop liever geen mobieltje, geen laptop en geen TV of iPad. Daar help je de wereld mee.

on topic:
gaan de voorraden in California echt iets uitmaken? Als China voor 95% de markt in handen heeft... Wel positief dat de productie van deze grondstoffen nu mogelijk voor een iets groter deel gaat plaatsvinden op een plek met net iets betere arbeidsomstandigheden dan in menig Chinees bedrijf.

[Reactie gewijzigd door NoResult op 23 juli 2024 06:38]

Volgens mij zijn er meer initiatieven om zo'n gelijksoortige mijn te openen. Niet alleen de VS is daarmee bezig, maar ook Japan en zelfs in Kazachtstan wil men deze metalen gaan delven (goed voor de Borats). Wat ik echt niet snap is, waarom men China de enige bron van deze 'zeldzame' metalen heeft laten worden.. Die mijn in Mountain Pass heeft men gesloten omdat het niet voldoende rendabel was. En nu moet men die mijn weer openen, en nog een aantal jaar wachten tot het werkelijk bruikbare grondstoffen kan produceren..
Anoniem: 458539 13 mei 2012 12:52
Huh, als de export vermindert wordt dan horen toch de consumentenproducten goedkoper te worden? Immers deze producten worden grotendeels overzees geproduceerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 458539 op 23 juli 2024 06:38]

De export wordt verminderd vanwege handelsrestricties, niet vanwege een dalende vraag, de vraag stijgt juist. Waardoor er dus minder aanbod is uit China terwijl er veel meer mensen dezelfde producten (in dit geval aardmetalen) willen hebben en dit drijft de prijs op.
Deze producten worden gefabriceerd door niet oosterse bedrijven en is niet bedoelt voor de Chinese markt.

Dit vind China export.
We praten hier over de Actiniden (de meeste radioactief) en Lantiniden, groepen elementen uit het periodiek systeem met een specifieke valentie in de electronenschil die ze unieke eigenschappen geven.
Eh, nee, de actinides zijn allemaal radioactief, maar geen zeldzame aardmetalen. Kwestie van definite, voornamelijk.
Kletskoek, hier een tabel met de betreffende aardmetalen, en niet alle actiniden zijn radioactief als je de diverse isotopen ervan bekijkt. zie http://www.chemicalelements.com/groups/rareearth.html . Volgende keer even googelen voordat je wat opschrijft.
Zo zie je maar weer dat goede arbeidsomstandigheden ( Ik neem aan dat de mijnwerkers die hebben in de US of A ) veel geld kost. Goed voor de banenmarkt aldaar!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.