Het Europees Parlement heeft de uitbreiding van de informatietechnologieovereenkomst van de Wereldhandelsorganisatie goedgekeurd. Dit betekent dat over een groot aantal elektronische producten voor consument en bedrijf geen importheffingen meer betaald hoeven te worden.
Met de instemming die het EP op 8 juni gaf, komt de overeenkomst, ook wel bekend onder Information Technology Agreement of ITA, weer bij de tijd. Het oude verdrag stamt nog uit 1996 en kwam ooit 'in de marge' van een toenmalige WTO-top in Singapore tot stand, schreef het NRC Handelsblad in december van dat jaar.
De overeenkomst, die per 1 juli 2016 ingaat, zorgt ervoor dat over ongeveer de helft van de producten die genoemd worden in de overeenkomst geen importbelasting meer betaald hoeft te worden. Voor een groot deel van de andere producten uit de ITA geldt dat importheffing geleidelijk verminderd wordt over een periode van drie jaar. Voor bepaalde gevoelige producten geldt een periode van zeven jaar.
Op de lijst uit 1996 stonden wel enkele it-gerelateerde producten, zoals computers, telecommunicatieapparatuur, halfgeleiders en aanverwante artikelen, maar die producten zijn nu nog slechts goed voor zo'n 10 procent van de totale wereldwijde handel in elektronica, schrijft Lexology.
Vijftig leden van de WTO, waaronder de Verenigde Staten en China, onderhandelden op een conferentie in december 2015 in Nairobi over de nieuwe ITA, die 201 producten aan de overeenkomst toevoegt. Geschat wordt dat het gaat om het 'elimineren van tarieven op nieuwe technologische producten' met een handelswaarde van meer dan 1,3 biljoen dollar per jaar.
Om het verdrag te ratificeren, was een 'kritische massa' nodig, inclusief de Europese Unie. Na de instemming van 8 juni jongstleden is het verdrag per 1 juli van kracht.
Bepaalde producten zijn nog uitgesloten, zoals led-beeldschermen en lithium-ion-accu's. Ook producten die specifiek voor auto's bedoeld zijn, zoals radio voor in de auto, gps-navigatie en aanraakschermen voor in de auto, zijn uitgesloten. De hele lijst is te vinden op de site van USTR.