Japan en Vietnam versterken samenwerking in aardmetalen

Vietnam en Japan verstevigen hun samenwerking op het gebied van zeldzame aardmetalen. Japan is bezorgd dat het niet genoeg aardmetalen uit China zal kunnen halen. China heeft restricties ingesteld op de export van de aardmetalen.

Vietnam en Japan zijn nu overeengekomen om op Vietnamees grondgebied een gezamenlijk onderzoekscentrum te bouwen, schrijft BBC News. Vietnam betaalt het gebouw, terwijl Japan de onderzoeksapparatuur bekostigt.

Momenteel is China bijna monopolist als het gaat om de export van zeldzame aardmetalen; 97 procent van de wereldwijde export is uit Chinese mijnen afkomstig. Daarbij importeert Japan 60 procent van de Chinese export. China heeft echter restricties op de export van aardmetalen ingesteld; iets waarover Japan samen met de Europese Unie en de Verenigde Staten een klacht heeft ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie.

Met het nieuwe centrum wil Japan minder afhankelijk worden van de Chinese import. Eerder al sloten Japan en Vietnam een samenwerkingsovereenkomst. Zeldzame aardmetalen zijn onder meer nodig bij de productie van computers, mobiele telefoons en auto's.

Door Joost Schellevis

Redacteur

20-06-2012 • 16:42

31

Reacties (31)

31
30
19
2
0
8
Wijzig sortering
Het onderzoekscentrum is dus meer een mijnbouw hoofdkwartier ? Blijkbaar heeft vietnam ook genoeg zeldzame metalen in de bodem liggen.
Het onderzoekscentrum is dus meer een mijnbouw hoofdkwartier ? Blijkbaar heeft vietnam ook genoeg zeldzame metalen in de bodem liggen.
Ieder land heeft zeldzame metalen in de bodem liggen in hoeveelheden die voldoende zijn voor wat Japan wil. Zeldzaam in dit geval is een erfenis uit het verleden, waar dat spul echt voor zeldzaam aangezien werd.

Tegenwoordig heeft het vooral te maken met wie het het goedkoopste uit de grond kan halen, en dat is in dit geval China met een enorme wegwerp workforce, weinig rechten, en irritante regeltjes omtrend veiligheid.
Dat klopt niet helemaal. Het zeldzaam slaat inderdaad niet op de absolute hoeveelheid die beschikbaar is, maar wel op de winbaarheid. Goud is bijvoorbeeld zeldzaam, maar zit in aders in de grond. Heb je zo'n ader te pakken, is het relatief makkelijk winbaar.
Rare earth metals zitten in hele kleine hoeveelheden in heel veel grond. In totaal is er dus wel meer van, maar de winbaarheid ligt veel lager, ook omdat er dus veel meer grond voor verplaatst moet worden. Daarnaast zijn locaties met hoge concentraties vaak moeilijk bereikbaar: Diepzeebodem bijvoorbeeld. Dan is het misschien weliswaar niet in absolute zin zeldzaam, maar als je er niet bij kunt, heb je er natuurlijk niks aan.
Tegenwoordig heeft het vooral te maken met wie het het goedkoopste uit de grond kan halen, en dat is in dit geval China met een enorme wegwerp workforce, weinig rechten, en irritante regeltjes omtrend veiligheid.
En daarom klaagt de rest van de wereld ook, niemand krijgt het zo goedkoop uit de grond (met de gevolgen die jij noemt helaas) als de Chinezen...
[...]
En daarom klaagt de rest van de wereld ook, niemand krijgt het zo goedkoop uit de grond (met de gevolgen die jij noemt helaas) als de Chinezen...
Het voordeel van China is denk ik vooral dat veel lokaal al verwerkt kan worden. Als de lokatie niet meer van belang is, zijn er vast wel landen die het goedkoper uit de grond halen. China scherpt zijn regelgeving aan, maar Vietnam en vele anderen niet. Het struikelpunt qua regelgeving is de impact op het milieu zover me bijstaat.
Oh dus het moet zijn: zeldzaam goedkope aardmetalen.
Goedkoop zijn ze niet, zelfs onder Chinese productie. Dit komt met name omdat het toch wel redelijk zeldzaam is, namelijk enkele (milli)grammen per ton aarde. Maar er is voorlopig nog meer dan genoeg.
Genoeg voor China wel ja, maar helaas voor de rest van de planeet - China wil het niet meer exporteren. Er is een exportstop afgekondigd.

Dus het moet ergens anders opgegraven worden.

USA wil zijn oude mijnen waar dit gevonden wordt ook weer heropenen.

Wel frappant he. Obama die toestaat dat mijnen weer geopend worden. Wat gaan we nog meer meemaken?
Er is ook meer dan genoeg voor de rest van de planeet, maar gewoon niet genoeg productie (delving).
Wel frappant he. Obama die toestaat dat mijnen weer geopend worden. Wat gaan we nog meer meemaken?
Denk je echt dat hij dat zelf wil? Grote bedrijven zijn constant aan het lobbyen en om zijn eigen wetten (bv. verbeterde gezondheidszorg, of iig verzekeringen) wil invoeren, moet hij ergens concessies maken.
China heeft vooral Baotou, waar ze de REMs bijna in een kruiwagen kunnen scheppen en afvoeren, zoveel ligt er van bepaalde stoffen in hoge concentratie.

Daarna komen jouw aangehaalde andere aspecten pas.
Anoniem: 313723 20 juni 2012 18:36
Zijn deze stoffen in Europa in het geheel niet te vinden eigenlijk? Is het typisch iets voor die regio in Azie? Of zijn de milieurestricties hier te streng voor de delving van dit soort dingen?
De milieurestricties, maar ook de lonen. Je moet flink wat investeren om een mijn op te zetten en dat startkapitaal zorgt dat het voorlopig niet rendeert.

Een mogelijke delfplek is bijvoorbeeld Griekenland, dus met de crisis en de dalende lonen kan dat op termijn misschien een mogelijke bron worden.
Griekenland? Dat heeft geen significante reserves, niet in economisch rendabele concentraties. Opmerkelijk genoeg heeft Estland die dan weer wel: hele bergen afvalmateriaal van mijnbouw uit het verleden. Dat is al opgegraven en verwerkt, alleen was dat destijds niet voor zeldzame aardmetalen maar andere ertsen.
Sinds wanneer bouwen we mobieltjes in Europa?

Zijn je vingertjes daar wel klein genoeg voor?

Europa betrekt het uit Afrika onder meer.
Zijn vraag gaat over de grondstoffen niet om het eindproduct, voortaan eerst lezen voordat je een snuggere opmerking probeert te plaatsen ;)
de Chinese regering heeft, mede uit politieke overwegingen, besloten om de export van metalen als neodymium en dysprosium te reduceren. Hierdoor zijn de prijzen op de wereldmarkt omhoog geschoten.
Anoniem: 140847 20 juni 2012 16:59
Met als gevolg dat China langzaam veranderd in een stinkende modderpoel waar het gif straks borrelend uit de grond komt. Het probleem lost zich vanzelf op als men massaal ziek gaat worden.
Maar ja, willen we met z'n allen wel dat onze honger naar elektronica een deel van de wereld ernstig vervuild? Misschien moeten we ( ja ook ikzelf) daar eens aan denken als we onze volgende iPhone , galaxy S VI of whatever nutteloze gadget willen aanschaffen.
Helaas dat is totaal ondenkbaar en is ook iets wat je niet na wilt gaan streven (echt een Utopie). Wat veel beter is dat er gekeken wordt na de productieproces en de ontwikkeling hiervan, zodat bv zulke REM niet meer gebruikt hoeven te worden.

Ipv afschaffen van al die gadgets, ervoor zorgen dat het "greene" gadget gaan worden. Een trend die gelukkig toch langzaam wel in opkomst is maar nog jaaaaaren gaat duren.
Omdat bijna alles wat enigszins technologie heet is uit Japan komt. Ik zag zelfs een keer een moederbord waarvan de verpakking erg zijn best deed te demonstreren dat het niet zomaar condensatoren had, maar superhoogwaardige uit Japan.
Dat is zo omdat het eens voorgekomen is dat een (of meerdere?) moederbordfabrikant op de componenten bezuinigd had door goedkopere Chinese condensatoren te gebruiken, die op den duur allemaal gingen lekken, waardoor de mobo's bij bosjes kapot gingen.
Jasper ^ hint alleen maar even naar het bedrijfsspionageprobleem

een dikke 10 jaar geleden is men er met de plannen van een Japans ontwerp condensatoren vandoor gegaan en daar hebben ze in China gewoon een productielijn mee opgezet die veel goedkoper kon fabriceren. Deze condensatoren zijn heel veel gebruikt ipv de echte. De 'grap' was echter dat ze het ontwerp niet goed hadden gekopieerd en deze condensatoren na verloop van tijd allemaal gingen bollen en lekken. Dat heeft een enorme partij schade opgeleverd want overal gingen computers e.d. kapot.
Vrijwel alle moederbordfabrikanten. Maar dat is niet eens echt het punt, Japanse caps voldoen gewoon beter aan de specs ook als er niet een trucje wordt uitgehaald waardoor de chinezen net niet de hele formule te weten komen met hun bedrijfsspionage.
vreemd - alle moederborden die ik hier heb staat 'made in china' op en het zijn servermoederborden. Ook deze macbookpro 17'' staat op 'made in china'.

ze doelen met name op de rare earth materials zo vermoed ik nodig voor met name mobieltjes.

China wil die minder exporteren komend jaar.
Deze metalen zijn voor vanalles en nog wat nodig. Een goed voorbeeld is neodynium. Dat wordt gebruikt om sterke magneten te maken, oa nodig voor windmolens (in de dynamo), voor je mobieltje (veel geluid uit een heel klein speakertje) en voor nog meer toepassingen met magneten.
Waarvoor word dan aardemetaal gebruikt? Waarom heeft Japan bijna 60% van de wereldwijde export nodig?
Electronica. En dat is nou precies waar Japan en China enorme concurenten van elkaar zijn.
Vergeet duurzame energieopwekking niet (vnl. windmolens en brandstofcellen)
Anoniem: 249623 @segascope20 juni 2012 16:48
Lezen is moeilijk:
Zeldzame aardmetalen zijn onder meer nodig bij de productie van computers, mobiele telefoons en auto's.
Plus dat technologie bedrijven veelal zijn gevestigd in Japan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 23 juli 2024 07:32]

voor mobieltjes is dat met name nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.