Investeerders verwachten overschot zeldzame aardmetalen

De heropening van zeldzame-aardmetaalmijnen buiten China zal volgens analisten leiden tot een productieoverschot in 2013. De mijnen gaan weer open omdat China de export beperkt. De aardmetalen worden gebruikt in elektronische apparatuur.

Analisten van investeringsbank Goldman Sachs verwachten dat er in 2013 een productieoverschot van zeldzame aardmetalen zal zijn, meldt The Wall Street Journal. Deze groep elementen wordt in vrijwel alle elektronische apparatuur gebruikt. De door het heropenen van mijnen toegenomen productie zal volgens de bank de prijzen drukken.

Mijnexploitant Lynas denkt echter dat China in de toekomst de zeldzame aardmetalen zal moeten importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Daardoor zal er in 2013 en 2014 een wereldwijd tekort van circa 20.000 ton erts zijn, aldus Lynas. Lynas exploiteert in Australië de grootste niet-Chinese mijn waar zeldzame aardmetalen gewonnen worden.

China is sinds de jaren negentig de grootste producent van zeldzame aardmetalen, maar is in de afgelopen jaren steeds minder gaan exporteren om aan de binnenlandse vraag naar deze grondstoffen te kunnen voldoen. Bedrijven buiten China werden daardoor gedwongen om mijnen te heropenen of alternatieve materialen te vinden. De export van zeldzame aardmetalen werd door China ook ingezet als drukmiddel in een diplomatiek conflict met Japan, dat in november 2010 werd opgelost.

Zeldzame aardelementen

Door Bart de Water

Nieuwsposter

06-05-2011 • 10:33

115

Reacties (115)

115
108
56
5
0
11
Wijzig sortering
Mmma-maar dat klopt helemaal niet! Als de mensheid op hetzelfde tempo door de grondstoffen van de aarde blijven gaan zonder reclyclen en dergelijke raakt alles (ijzer) op na 50 jaar. Strontiom zal als eerste opraken (10 jaar), daarna zilver etc. Nu er een overschot blijkt moet er voorzichtiger worden omgegaan imo. Economische winst op dit moment is ook niet alles, wanneer dat ertoe gaat lijden dat je kinderen later met stenen spelen.

Natuurlijk zal niet alles opraken, maar de goed bereikbare plaatsen raken leeg. In de zee is genoeg goud, op de bodem van zeeën zijn genoeg zeldzame metalen. Als de goed bereikbare ertsen op zijn, kunnen we daar verder, maar dat kost geld. Tegen die tijd zullen mensen wel gaan investeren, maar ik ben hard tegen dat nu er weer genoeg blijkt te zijn voor een tijdje, dat iedereen er ook zo hard mogelijk doorheen moet jagen om zijn hachtje te redden, niet kijkend naar de gevolgen voor latere generaties. Als we nou telefoons e.d. niet op de storthoop gooien en wachten tot die wegrotten, maar netjes plaatsen maken waar metalen etc eruit kunnen worden gehaald, zullen we het langer uithouden. Maar moeder natuur uitbuiten, daar moet op den duur een alternatief voor komen. Zonne-energie, elektrische energie dmv wind, dat alles is niet zo groen. Als iedereen zou overstappen op die dingen zou er nauwelijks nog zeldzame mineralen overblijven voor andere applicaties.

Bron van cijfers: Kijk.
. Economische winst op dit moment is ook niet alles, wanneer dat ertoe gaat lijden dat je kinderen later met stenen spelen.
[...]
maar ik ben hard tegen dat nu er weer genoeg blijkt te zijn voor een tijdje, dat iedereen er ook zo hard mogelijk doorheen moet jagen om zijn hachtje te redden, niet kijkend naar de gevolgen voor latere generaties.
Helemaal met je eens, maar helaas, dat is mens eigen. Ikke, ikke (lees: wij van onze groep) en de rest kan...
En die groep kan erg verschillen. Eigen land, eigen familie, eigen buurt... Eigen bedrijf (met name <investerings>banken). (handig die boekjes van Morris ;))

"Overvloed" heeft verspilling als gevolg....
op een gegeven moment wordt het dus interessant om oude vuilstortplaatsen af te graven om de daar rustende metalen, en metaal-oxides te gaan hergebruiken ... het is niet dat als wij ze weggooien en/of verbranden, dat ze dan ook verdwijnen. stoffen verdwijnen namelijk niet. - het zal natuurlijk WEL wat lastig worden om uit roest weer ijzer te maken...
maar dat zul je dan enkel en voornamelijk in de prijs zien.
Dat gebeurt volgens mij al, vooral ook in derdewereldlanden waar de meuk verbrand wordt zodat alleen het metaal overblijft (lekker gezond :X). Ook oude computerapparatuur wordt hiervoor ingezameld.
Dan mag jij nog eens terug de scheikunde boeken induiken. Oxidatie proces van ijzer (roest dus) is een onomkeerbaar proces.
Hoogovens smelten de resten ijzer wat nog aanwezig is en niet heeft geoxideerd. Dat is heel iets anders dan roest veranderen in ijzer.....
Er bestaan geen onomkeerbare chemische processen, het is hooguit ongelofelijk moeilijk om het om te keren.

Gelukkig is dit niet het geval bij ijzeroxide, anders hadden we geen ijzer. Al het ijzer in de aarde bevindt zich namelijk in geoxideerde vorm.

Lees dit maar eens: http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_ore#Smelting
Sorry, but no. Roest is het primaire hoofdbestanddeel van het beste ijzererts dat je kan krijgen. Magnetiet en hematiet bijv zijn puur ijzeroxides.

De oxidatie reactie is alleen onomkeerbaar bij STP, en in een hoogoven heb je geen STP.
Goed punt, maar daarbij moet je wel aanmerken dat zo gronding recyclen ook weer een bak aan energie kost. Daar hebben we zeker ook nog een uitdaging - zeker als we het renewable willen (en dat willen we m.i.)
Goed punt, maar daarbij moet je wel aanmerken dat zo gronding recyclen ook weer een bak aan energie kost
Bouwen we gewoon nog een paar kolencentrales.. :+
Het gaat hier om vraag en aanbod, niet zozeer om specifieke metalen. Die aardmetalen worden toevallig veel gebruikt, en daarom loont het om nu aan de (over)productie te werken. Totdat de vraag vanuit o.a. China groeit omdat in o.a. computer hardware meer en meer van dit soort stoffen gebruikt worden.

Ben wel benieuwd wat dat betekent voor de prijs als we meer en meer nanotechniek toepassen in de pc (met kleinere hoeveelheden en afmetingen hetzelfde bereiken bijv.) En wat doet quantumtechnologie als het eenmaal geland is bij de consument?

Over een ding zijn we het allemaal wel eens geloof ik: we zijn een stel materialistische mensen.
Er wordt hier ook geroepen dat wij de oorzaak negeren. Maar de oorzaak negeren is een groot woord. We zoeken als consument een beetje naar alternatieven, maar de markt biedt ze niet voldoende aan omdat zoeken naar (vooral duurzame) alternatieven geld kost, en wellicht omdat we het ook niet eisen. We willen allebei onze baan houden, dus geven we de ICT wereld niet op ten behoeve van de consumptievermindering en natuur. Maar ik denk wel dat er alternatieven bestaan, al dan niet door zelf de eigenschappen van de zeldzame metalen na te bootsen en nieuwe synthetische producten te creëren.
En natuurlijk wordt er ondanks de prijs wel gezocht naar alternatieven, maar dat krijgen we lang niet altijd te horen.
Goud bv, dat wordt veel gebruikt in elektronica omdat het net de set van eigenschappen bevat die zeer geschikt zijn voor toepassing in dat gebied.

Ik denk als je een materiaal weet te verzinnen wat dat kunstje na kan doen dat je dan de rest van je leven niet meer hoeft te werken.
Anoniem: 128823 @Remcoder6 mei 2011 10:49
Goud is echt geen zeldzaam aardmetaal!
Deze metalen schijnbaar ook niet als er een overschot aan dreigt te komen.

/edit: Goud is zelfs zeldzamer dan het zeldzaamste zeldzaam aardmetaal:
De minst voorkomende zeldzame aarde komt nog altijd aanzienlijk vaker voor dan goud.
(Wiki pagina die hier al 5 keer gepost is)

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 24 juli 2024 04:58]

Anoniem: 296748 @zonoskar6 mei 2011 11:58
Als je de hele pagina hebt gelezen, had je kunnen zien dat zeldzame aardmetalen niet spaarzaam voor hoeven te komen om zeldzaam te zijn.

Als ze maar flink duur zijn om op te graven maken ze kans, zie quote;
However, because of their geochemical properties rare earth elements are typically dispersed and not often found in concentrated and economically exploitable forms known as rare earth minerals.
Ze zijn dus gewoon zeldzaam (aka; duur) omdat het moeilijk is om ze naar boven te halen. De concentratie diep in de aarde maakt helemaal niets uit.

Overigens zijn sommige niet alleen duur/zeldzaam omdat ze diep verborgen liggen, maar ook omdat het duur en/of vervuilend is om ze te produceren/scheiden.

Vergelijk het maar met waterstof; er is een gigantische lading om ons heen, maar toch rijden we allemaal op benzine/diesel; olie/benzine is goedkoper te produceren, ookal is er veel minder olie dan waterstof.
mooie uitleg!

ik dacht nl altijd dat ze ook zeldzaam waren....

maw had ik het gevoel dat we door van olie slurpende auto's te switchen naar batterij slurpende auto's, gewoon wisselden van OPEC afhankelijkheid naar China afhankelijkheid
en maw ook gewoon switchen naar een andere grondstof die binnen enkel 10 tallen jaren misbruik gewoon op gaat zijn...

Kan iemand daarom misschien ff bevestigen / ontkennen dat dit niet het geval voor de zeldzame metalen die in batterijen zitten? Dat deze maw vele 100 jaren misbruik kunnen doorstaan?
Goud is echt geen zeldzaam aardmetaal!
"De minst voorkomende zeldzame aarde komt nog altijd aanzienlijk vaker voor dan goud."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldzame_aarde

Het is wel mogelijk dat goud makkelijker te delven is misschien. Of misschien heeft men er aanzienlijk minder van nodig in electronica waardoor de vraag beperkt blijft en men weinig vreest voor schaarste.

In ieder geval is het dubieus welke elementen wel of niet in het lijstje thuishoren...
Goud is een Edelmetaal, geen zeldzaam aarde metaal.
Daarnaast schijnt het dat er in de kern van de aarde genoeg goud zit om het land op aarde onder een laag goud van 30 cm te bedekken. Zou naar aanleiding daarvan niet zeggen dat het zeldzaam is.

[Reactie gewijzigd door Asteryz op 24 juli 2024 04:58]

Men denkt vaker dat er vooral Ijzer in de kern van de aarde zit, wat veel logischer zou zijn, dit is namelijk het "meest stabiele" element wat er bestaat. Zwaardere kernen vallen uiteen richting ijzer(en komen daar ook vaak op terecht) en in de sterren wordt door kernfusie ijzer gevormd. Dat dit in onze kern aanwezig zou zijn is dus een grotere kans dan dat het puur goud zou zijn.
@Asteryz

Dus jij klassificeert de zeldzaamheid van een metaal aan de dikte waarmee je al het land op aarde kunt bedekken? 8)7

Hoe dik zou de laag bv zijn als we de aarde compleet bedekken met Neodymium? aangezien het minder zeldzaam is dan goud zal die laag dus wel dikker zijn dan 30cm.

Dat een metaal zeldzaam is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat er weinig van is...
zeldzaam (bn): infrequent, schaars, sporadisch, weinig voorkomend
in dit geval betekent dat van een zeldzaam metaal natuurlijk nog steeds tonnen op aarde aanwezig zijn. Dit kunnen dan misschien relatief kleine hoeveelheden zijn, maar weinig zou ik het niet willen noemen..... :)
Hij heeft gelijk. Het barst van het goud in de aardkern, dus formeel gezien is het niet zeldzaam. Praktisch wel, want we kunnen er niet bij .
"De minst voorkomende zeldzame aarde komt nog altijd aanzienlijk vaker voor dan Goud."

Goud is wel degelijk zeldzaam, maar behoord niet tot de groep zeldzame aardmetalen die voorkomt op het periodiek systeem der elementen.
Ch3cker Teamlead Testlab @Roland6846 mei 2011 10:56
Goud wordt wel degelijk veelvuldig in ontzettend veel elektrische apparaten gebruikt. Ik quote even :

Als zuiver metaal is goud vrijwel onbruikbaar voor industriële toepassingen doordat het erg zacht is. In plaats daarvan wordt het veelvuldig gebruikt in legeringen omdat het element over uitstekende elektrische eigenschappen beschikt en zeer corrosiebestendig is. Sinds de 20e eeuw is goud praktisch onmisbaar in de industrie.

bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Goud


Overigens heb je gelijk dat het in dit bericht niet over goud gaat.
Het gaat in dit nieuwsbericht over zeldzame aardmetalen, en goud hoort daar dus niet bij. Dat het veel in elektronica wordt gebruikt klopt inderdaad, maar daar gaat het hier niet om.
Anoniem: 293388 @Remcoder6 mei 2011 10:49
denk niet dat goud hier bedoelt wordt.

Maar idd deze http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldzame_aardelijst
Sorry, maar die link bestaat niet. Roland684 heeft hierboven een juiste link.
Als dat toch eens kon zou dat gewelsig zijn... maarja, die zeldzame aardmetalen zij tot nu toe onvervangbaar.
Het gaat bijvoorbeeld om metalen die gebruikt worden in mobieltjes/handhelds, etc waarvoor wel alternatieven zijn, maar dan word het mobieltje 2x zo zwaar (bij wijze van spreken) of de eigenschappen zijn zo slecht dat je het ding gelijk in de prullenbak gooit.
'Zeldzame aardmetalen' is een verzamelnaam voor bepaalde scheikundige elementen (die niet per sé echt zeldzaam hoeven te zijn), zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldzame_aarde
Anoniem: 140398 @Ché Mig6 mei 2011 10:47
Kijk dat is nog eens nuttige informatie, ze zijn alleen adamantium vergeten :p
offtopic:
Dat is ook geen aard metaal. En dan kunnen we vibranium en zo ook nog wel noemen.


Een overschot en zeldzame metalen, een beetje een rare stelling.
Maar ze zijn voornamelijk zeldzaam om dat alleen China ze exporteert, en omdat ze in verhouding nogal weinig voorkomen.

Voor de kostprijs van de producten zal dit natuurlijk alleen maar mooi zijn, dan daalt de prijs. Dat zal dan ook een boost voor de elektrische auto beteken aangezien daar veel zeldzame metalen in gaan.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 24 juli 2024 04:58]

Ze komen genoeg voor op aarde, alleen niet geconcentreerd.

Vergelijk bijvoorbeeld een olieveld en de teerzanden in Canada. Met een olieveld sla je simpel gezegd een buis de aarde in en pomp je de olie omhoog. Met teerzanden zit de olie vermengd in het zand en moet je dus veel meer moeite doen en is het alleen rendabel bij een hoge olieprijs. Maar met de teerzanden wordt ook wel beweerd dat Canada opeens in de top 3 van landen met grote oliereserves is beland.

Bij deze metalen is het vergelijkbaar met teerzanden, je moet dus veel moeite doen en is alleen rendabel bij een hoge prijs. Als ze echt zo zeldzaam waren kunnen ze niet opeens oude mijnen weer openen. Het is blijkbaar meer een kwestie van geld.
Minder strips lezen :+

Voor iedereen die geen zin heeft om te googlen:
Adamantium is een fictieve legering uit het Marvel-stripuniversum. Het metaal is vooral bekend vanwege zijn onverwoestbaarheid en omdat het skelet en de klauwen van het personage Wolverine ervan gemaakt zijn.
Nou, niet helemaal hoor, ze zijn er niet van gemaakt, ze zijn ermee bedekt.

Wolverine heeft een natuurlijk skelet, met toevoegen van de klauwen, die van origine ook gewoon uit bot bestonden.
Daarna is het adamantium bij hem ingespoten en heeft het zich aan zijn skelet en klauwen gehecht.
Als Adamantium niet bestaat hoe verklaar je dan dat Wolverine zes klauwen uit zijn onderarm tevoorschijn weet te halen op het moment dat hij ze nodig heeft?

Meer strips lezen :+

Sommige mensen halen fiction and fact door kelaar hik 8)7
Zoals Pim0377 al wist te melden, en ik mij kan herinneren, bestonden de klauwen in eerste instantie uit bot.
Naah, eigenlijks waren D1N0, ThaJehova, Pim0337 en Libertique gewoon een beetje aan het ... niet trolen, hoe noem je dat?

*edit*
Melig, waren ze :P. Dat was et.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 24 juli 2024 04:58]

Volgens mij waren ze zoals de vingernagels zijn. Dus ook neit gewoon uit bot ;)
Anoniem: 342542 @BloodSeaker6 mei 2011 17:49
keratine...
De naam doet anders vermoeden, maar Zeldzame Aardmetalen zijn niet zeldzaam.
Goedemorgen, zullen we dan gewoon weer met pen en papier aan de slag gaan. En bellen schaffen we af, en tv kijken doen we niet meer. We gaan gewoon 100 jaar terug in de tijd.
Hoezo? zo vreemd is het niet om dan maar naar alternatieven te gaan zoeken die niet zeldzaam zijn.. Het gaat ooit eens op, en als je dan geen alternatieven hebt, heb je een veel groter probleem..
Anoniem: 47200 @SuperDre6 mei 2011 13:41
Het is niet dat we deze materialen gebruiken omdat we dat leuk vinden maar omdat ze unieke eigenschappen hebben die geen enkel ander element heeft. Om een voorbeeld te noemen, lanthaniden zijn nodig voor lcd schermen.

Als jij een vervanger zou kunnen bedenken/vinden dan ben je spekkoper dus als je nog iets achter de hand heb zou ik zeggen, zet een bedrijf op!
Het enige wat constructief is, is een cirkel. Recycling dus. Helaas is dat (nog?) niet met alles mogelijk.

Je alternatieven gaan ook ooit op.

Belangrijker nog is wanneer we eens naar onszelf gaan kijken. We doen moeilijk over grondstoffen en voedsel tekorten, milieuvervuiling en nog een hoop van die ellende en proberen dat op te lossen. We blijven echter de oorzaak negeren:

1) Er zijn veel te veel mensen
2) We zijn consumptiegeil
Oorzaak kun je niet op lossen, tenzij je mensen gaat afschieten en dingen gaat verbieden..

Maar recycling is dus ook een alternatief tegenover nieuwe grondstoffen delven, het zoeken naar alternatieven betekend dus ook onderzoek naar nieuwe materialen en verbeteringen van huidige recycling methodes.. alternatief betekend niet zomaar 'nu even vervangen door een andere grondstof'...
Ze zijn niet echt zeldzaam, want je vind ze overal. Het probleem is dat ze een lage dichtheid in de aardkorst hebben, dus je moet een heel groot gat graven en lang filteren om een beetje van dat spul te verzamelen.
Dat kost nogal wat en vaak wordt het als bijproduct van een andere delving gevonden.
Anoniem: 326972 @SuperDre6 mei 2011 14:28
Alternatieven zijn ook niet voor eeuwig...
nee, daarom wordt in de toekomst hergebruik steeds belangrijker. Over 50 jaar of zo zijn, voorzover we nu inschatten, verscheidene elementen niet meer delfbaar, of tegen hele hoge kosten, maar dat is hetzelfde.
Zelfs het puntje van die pen is doorgaans gemaakt van Wolfraam, ook niet echt iets wat we in overvloed hebben ;).
Potlood, mijn beste man. Goedkoop, makkelijk en schrijft ook in de ruimte.
Ja maar met een potlood mag je niet schrijven in een ruimtetuig oid, omdat schilfers daarvan kortsluiting kunnen maken in elektrische apparatuur.
Dat zegt meer iets over de kwaliteit van de (afdichting van de) gebruikte apperatuur. Niet alleen gebruik van potlood laat schilfers achter denk ik zo.
De ene schilfer is de andere niet, huidschilfers ed. geleiden helemaal niet zo goed als het grafiet van een potlood. In de tijd van de amd duron processors kon je deze unlocken voor overclocking (hardwarematig) door met een hard potlood een streep te trekken tussen twee connectoren. Na fixatie werkte deze grafietverbinding goed als geleider. Zie ik met andere schilfers nog niet zo snel gebeuren. En grafietschilfers kunnen enorm klein zijn, dus geen ideale product om tussen je electronica te laten rondzweven in de ruimte.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door Sjaaksken op 24 juli 2024 04:58]

Geweldig die goede oude duron/barton tijd! Na het uitvoeren van deze modificatie voelde ik me voor het eerst een "echte tweaker" O-)

[Reactie gewijzigd door Cidious op 22 juli 2024 21:15]

Anoniem: 326362 @m1dnigh76 mei 2011 20:51
ow, daar zijn die duizenden ton erts naartoe? :o Is er dan geen overschot aan ruimte balpennen? 8)7
neodymium is er een van.
ik heb idd gemerkt dat de prijzen van luidsprekers met neodymium magneten een stuk duurder zijn geworden
reactie op d1no

[Reactie gewijzigd door erikdeperik op 24 juli 2024 04:58]

vaag gedoe, welke metalen dan? Het lijkt me beter gewoon alternatieven die niet zeldzaam zijn te gebruiken.
Neodymium bijvoorbeeld. Grappige is dat al die metalen helemaal niet zeldzaam zijn maar de groep word zo genoemd, word ook wel eens zeldzaam aard genoemd, zitten tonnen en tonnen van deze metalen in de grond overal ter wereld, ook in nederland. Alleen is het niet overal rendabel genoeg te winnen, of nog niet rendabel genoeg beter gezegd. Wellicht kunnen we in de toekomst zelfs op plekken zoals nederland zeldzame metalen winnen.
Voor veel van de gebruikte metalen is gewoon geen fatsoenlijk alternatief. Vind jij maar eens iets zo goed als koper voor elektrische schakelingen, of beryllium voor schakelingen die een extreem lage weerstand nodig hebben, maar gewoon in huis tuin en keukenomgeving gebruikt kunnen worden. Dat gaat simpelweg niet.
Op jouw voorbeelden is wel wat af te dingen.

In electrische schakelingen worden juist vaak ijzer, aluminium, e.d. gebruikt omdat die bijvoorbeeld lichter of goedkoper zijn dan koper, of in bepaalde toepassingen makkelijker te verwerken. Bovendien is koper heel aardig te recyclen.

Wat het beryllium betreft, daarvan ken ik geen speciale toepassingen. Misschien ben je in de war met berylliumoxide, dat een _slechte_ electrische geleidbaarheid koppelt aan een _goede_ thermische geleidbaarheid. In vrijwel alle toepassingen volstaan daar andere soortgelijke stoffen zoals aluminiumoxide en reken er maar op dat vanwege het zwaar giftige karakter geen berylliumoxide wordt gebruikt op plaatsen waar zulke alternatieven enigszins haalbaar zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat die voorraad vooralsnog uitgeput zou raken.
Inderdaad, ze hadden best wat namen en toepassingen mogen noemen, dat miste ik ook al en nu wordt er ook flink gespeculeerd waar het om zou gaan. Waarom je weggemod wordt snap ik wat dat betreft niet. Iemand die je opmerking niet snapt zal het immers irrelevant vinden, en niet ongewenst.

Je andere punt, het zoeken van alternatieven, is ook absoluut zinnig en kan in een aantal toepassingen ook wel!

Bij TL-buizen is er juist de afgelopen tientallen jaren een verschuiving van organische fosforen naar zeldzame aarden te zien geweest omdat die het beter doen. Dat is dus al een sterke hint dat er alternatieven zijn. Zo heeft een plasma-scherm bijvoorbeeld ook fosforen met zeldzame aarden erin en veel LED-verlichting waarschijnlijk ook, maar in beide gevallen is de O-LED een mogelijke vervanger.

Ook buiten de verlichting zijn tientallen voorbeelden van alternatieven. Metalen die erg gevraagd zijn en dezelfde problematiek kennen, hoewel het bij mijn weten géén zeldzame aarden zijn, zijn bijvoorbeeld tantaal en lithium. Tantaal wordt in condensatoren gebruikt, maar daar zijn alternatieven voor in de vorm van samenstellingen met polymeren of iets ouderwetser gewoon met aluminium en nat electrolyt. Lithium wordt in primaire en secundaire cellen (batterijen) gebruikt, en is op dit moment een van de veelbelovendste samenstellingen. Dat betekent echter niet dat er geen andere haalbare alternatieven zijn, al dan niet op basis van technieken die we ook al lang kennen.

Wat weer wel zeldzame aarden zijn, zijn een aantal stoffen die toegepast worden om krachtige magneten te maken, onder andere voor electromotoren, luidsprekers en magnetronovens. Een alternatief zou hier kunnen bestaan uit het gebruik van electromagneten, maar dat is niet overal handig. Alternatieve magnetische materialen ken ik niet, maar daar ben ik dan ook niet zo in thuis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 04:58]

Zowieso achterlijk dat ze mijnen sluiten terwijl er nog grondstoffen zijn. Zo worden we alleen nog maar meer afhankelijk van instabiele veredelde 3e wereldlanden. Zelfde geld voor olie en alle andere stoffen die we dringend nodig hebben voor onze economie. Als het even kan op eigen terrein winnen, of bij Westerse landen.
Mogelijk zijn die mijnen buiten China pas rendabel als de vraag (en dus de prijs) stijgt.

"De heropening van zeldzame-aardmetaalmijnen buiten China zal volgens analisten leiden tot een productieoverschot in 2013"

Dat snap ik dus niet... dan zorg je toch dat die productie binnen de perken blijft?
Ik denk dat die mijnen alleen rendabel zijn als ze op volle kracht draaien en een maximum aan omzet genereren.(De winst-marges in b.v de chinese ijzer-industrie waren in slechts 2.91%)(bron)
Hopelijk gaat de heropening van de niet-Chinese mijnen samen met een revisie. De Mountain Pass-mijn (grootste in VS) werd gesloten, deels vanwege milieuproblemen.

Ik vraag me ook af hoeveel deze heropeningen zullen uitmaken. China produceert nog altijd 10 keer zoveel zeldzame aardmetalen als de rest van de wereld. Als ze besluiten om hun export te blijven beperken, zie ik niet hoe een overschot op de globale markt er gaat komen.
Er was pas een artikel aan gewijd in de Quest of NWT, waarbij werd besproken waarom China 10x zoveel produceert van deze metalen: Omdat ze het zeer goedkoop doen en niets geven om het milieu. Maar doordat ze nu niets meer exporteren en de prijs omhoog schiet, wordt het weer rendabel voor het herstarten van grote mijnen in bijv. Canada, Australië en de VS. Waarbij die qua productie niet onderdoen voor China, alleen was het tot voor kort te duur om open te blijven.
Anoniem: 119196 @RubenBentein6 mei 2011 12:03
China heeft grofweg slechts 35% van deze grondstoffen binnen haar grondgebied.

De enige reden dat iedereen van Chinese leveranciers koopt is de lage prijs. Onderbetaalde mijnwerkers die met gevaar voor eigen leven de mijn ingestuurd worden en milieuonvriendelijke verwerking daar kan je als westers bedrijf nou eenmaal niet tegen op.

Nu de export beperking de prijs opdrijft verandert dat opeens. Tegen de huidige hoge prijzen kunnen een hoop leveranciers wel weer leveren.
En er zijn al aardig wat toestellen en motoren die zonder deze metalen werken.
Precies, en een gebrek aan werkt innovatie in de hand. Het is altijd goed om een alternatief te hebben en als er, ook al is het duur, iets is dan zoekt men vaak niet verder of het moet echt onbetaalbaar worden.
Pas hadden ze ook een goedkoper alternatief voor de dure zonnepanelen, dat vind ik altijd goed want op die manier betaald het zichzelf sneller terug en dus rendabeler.

Tuurlijk research kost ook geld maar op de lange termijn verdient het zich terug en vaak worden er tijdens dat soort onderzoeken intressante andere dingen gevonden die ook weer hun nut en geld opbrengen.
@D1N0, geen vaag gedoe zo heten deze stoffen nu eenmaal: Zeldzame Aardmetalen
Het lijkt me beter gewoon alternatieven die niet zeldzaam zijn te gebruiken.
Er is echt wel een reden dat ze die aardmetalen gebruiken. Ze hebben namelijk speciale eigenschappen die andere stoffen niet hebben.
Zeldzame (combinatie van) eigenschappen dus :+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 04:58]

Goud heeft hier niks mee te maken, is niet een zeer zeldzaam metaal.
Anoniem: 156329 6 mei 2011 12:01
Ik vind deze reactie op een gerelateerd nieuwsbericht zeker de moeite waard om te vermelden:
josipbroz in 'nieuws: China hervat export zeldzame aardmetalen naar Japan'
men (de fabrikanten) zijn reeds hard op zoek om alternatieven voor de zeldzame aardmetalen te vinden. helaas zijn die vaak nog zeldzamer. er zal ook gewoon veel meer ingezet moeten worden op recycling van het aardmetaal. kijk eens in je directe omgeving wat er aan mobiele apparatuur wordt weggegooid omdat het oud/niet meer mooi/stuk is... als je die apparaten netjes uit elkaar haalt kan je nog heel veel grondstoffen terugwinnen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.