Mobiel internet via 3g tien jaar in de lucht

Het is zaterdag precies tien jaar geleden dat het eerste 3g-netwerk toegankelijk werd voor consumenten. De Japanse provider NTT Docomo was de eerste met een umts-netwerk. Inmiddels maken ongeveer zes miljoen Nederlanders gebruik van 3g.

NTT Docomo, nog altijd een grote telecomprovider in Japan, lanceerde het 3g-netwerk onder de naam Foma (Freedom of Mobile Multimedia Access) op 1 oktober 2001. De provider was de netwerktechniek al sinds mei van dat jaar met consumenten aan het uitproberen, maar vanaf 1 oktober konden consumenten abonnementen afsluiten om gebruik te maken van het 3g-netwerk. De maximale snelheid lag op 384Kbps down en 64Kbps up, volgens de voorwaarden. Het goedkoopste abonnement kostte omgerekend 38 euro.

De naam 3g is een verzamelnaam voor diverse netwerktechnieken, die compatibel zijn met de voorgaande 2g-technieken, zoals gsm en cdma. Inmiddels mogen de snelste varianten van 3g, die met hspa+ worden aangeduid, ook 4g worden genoemd. De 3g-netwerken maken snel mobiel internet mogelijk onderweg, onder meer op laptops en telefoons.

Na de introductie van het eerste netwerk in Japan duurde het nog enkele jaren voordat het eerste umts-netwerk live ging in Nederland. Vodafone was de eerste in februari 2004 die diensten aanbood via het 3g-netwerk, dat toen nog steevast umts werd genoemd. De Belgische provider Proximus volgde twee maanden later.

Bij de Nederlandse veiling voor umts-frequenties in 2000 krijgen vijf bedrijven een licentie, maar uiteindelijk kwamen er maar drie netwerken, omdat KPN Telfort koopt en T-Mobile Orange overneemt. Het duurde enkele jaren voordat veel mensen de 3g-netwerken gaan gebruiken.

Als in 2007 en 2008 flatfee-abonnementen beschikbaar komen, waardoor klanten onbeperkt mogen internetten voor bedragen van rond een tientje per maand, neemt het aantal gebruikers van de Nederlandse 3g-netwerken sterk toe, in de rug gesteund door smartphones die meer op consumenten gericht zijn, zoals Nokia's consumentenmodellen met Symbian, Apples iPhone en toestellen met Googles Android. Inmiddels is de druk op de 3g-netwerken zo groot geworden, dat tijdens piekmomenten rond grote steden en op evenementen mobiel internet vaak niet beschikbaar is. Vodafone heeft daarom de 2g-techniek edge opnieuw geactiveerd, terwijl T-Mobile kijkt of met andere technieken het vele internetverkeer gereguleerd kan worden.

De opvolger van 3g zal lte worden: alle Nederlandse providers en bijna alle grote providers wereldwijd zijn bezig met de voorbereidingen voor netwerken gebaseerd op deze techniek. In diverse landen zijn lte-netwerken al live: het grootste netwerk is van Verizon Wireless in de Verenigde Staten. In Nederland laten lte-netwerken vermoedelijk nog enkele jaren op zich wachten.

Inmiddels maken in Nederland volgens recente statistieken tussen 6 en 7 miljoen 3g-gebruikers. Wereldwijd ligt dat aantal op 738 miljoen, op een totaal van 5,3 miljard mobiele aansluitingen. Daarmee heeft 3g na tien jaar nog altijd slechts een globaal marktaandeel van rond 15 procent.

De eerste 3g-telefoons ooit

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-10-2011 • 08:28

61

Lees meer

T-Mobile begint met activeren edge
T-Mobile begint met activeren edge Nieuws van 22 augustus 2014
Orange overweegt overname KPN
Orange overweegt overname KPN Nieuws van 28 oktober 2013
SURFnet en KPN willen lte op campus
SURFnet en KPN willen lte op campus Nieuws van 24 oktober 2011

Reacties (61)

61
59
27
2
0
14
Wijzig sortering
Kijkend naar de belachelijke instelling van onze providers KPN, T-Mobile en Vodafone, denk ik toch dat de Nederlanders zelf gewoon naar een andere oplossing moeten zoeken om ons te voorzien van mobiel internet, o.a. initiatieven zoals http://corp.fon.com/en/fonspots/ wordt steeds groter.
Ik heb onlangs ook zo'n antenne aangeschaft, en ben vaak op zoek naar gratis internet d.m.v. open wifi netwerken, en vooral in grotere steden zal het je verbazen hoe vaak je snel en gratis wifi internet heb in plaats van het verouderde en nu ook weer veel duurdere 3g.

Openbare ruimte's hebben ook steeds vaker Wifi, stations, b.v. Als de providers niet gaan innoveren maar alleen maar meer proberen de 3g melkkoe uit te melken, dan stap ik af van mobiel internet en ga ik wifi hoppen. Meer dan genoeg plekken waar je WiFi kan krijgen, vooral als steeds meer Nederlanders open Wifi aanbieden door bijvoorbeeld een fon spot of een stukje internet openstellen d.m.v. routerinstellingen of wat dan ook.
Als in ieder geval alle tweakers in NL al een dergelijk open Wifi beschikbaar maken in hun woonplaats, dan geeft dat al een aardig signaal af naar onze wereldvreemde mobiele providers om of te innoveren, prijzen te verlagen of ten onder te gaan onder hun eigen hebzucht. LTE, of NL-wijd wifi -netwerk zou een mooi streven zijn, ik hoop dat het niet nog een aantal jaar op zich hoeft te laten wachten.
Als in ieder geval alle tweakers in NL al een dergelijk open Wifi beschikbaar maken in hun woonplaats
En dan komen van die gasten met hun Backtrack geinstalleerde netbook langsrijden, inbreken en weer op zoek naar de volgende. No way dat ik een open netwerk maak voor andere mensen.

Ik vind 3G, desondanks de prijs, handig om te hebben. Ik ben veel onderweg en vind het prettig om overal mail te ontvangen en Whatsapp te gebruiken zonder afhankelijk te zijn van open netwerken. Vooral in de afgelegen gebieden ontbreekt een open WiFi netwerk vaak.
Als je netwerk open staat moet je ook niet inbreken. Het voorbeeld dat hij aanhaalt (Fon) werkt met gescheiden netwerken dus alle data die je verstuurd naar het private deel is gewoon versleuteld. Fon wordt overigens binnen zeer korte termijn op alle Belgacom modem/routers geactiveerd waardoor je bijna een landelijk dekkend WiFi netwerk hebt :)

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 24 juli 2024 17:36]

Wat Peter zegt, Fon werkt met compleet gescheiden netwerken. WiFi via mijn Fon accesspoint is alleen maar een gateway naar het internet voor mensen in de buitenwereld. Het staat verder compleet gescheiden van mijn interne netwerk in huis.

Een zelfde iets kan je dus ook bereiken met een wat degelijke router in huis, d.m.v. het creëeren van twee VLAN's of iets dergelijks. Een intern netwerk, en een extern netwerk. Verschillende IP ranges, subnets, vast wel iets op te verzinnen. Ik o.a. gebruik zelden mijn internetlijn met volle belasting, ik download dan ook erg weinig. Ik heb er dan ook geen enkel issue mee om een deel van mijn internet verbinding open te stellen voor anderen.

En @PcDealer, ik zal toegeven dat ik ook mijn vraagtekens had bij mijn lijn openstellen voor vreemden. Wie weet wat voor gekken op mijn WiFi inloggen en dan kinderporno of andere shit gaan downloaden. Maar ik heb ingesteld dat iemand nooit meer dan 4 mbit van mijn lijn af kunnen snoepen. Voor gekken als hen zullen er vast wel plaatsen zijn waar ze sneller aan hun downloads kunnen komen..
Anoniem: 126717 @Yllnath1 oktober 2011 09:33
En vervolgens krijgen we three strikes wetgeving en worden die spots gesloten....

Mijn telefoon hopt veel, als er een open netwerk beschikbaar is schiet hij daarop. Niet altijd een succes, soms is dat langzamer dan 3G. En KPN/T-mobile hotspots natuurlijk, dus in de trein en op drukke plekken.
Mee eens.
Tegenwoordig is het heel goed mogelijk een goed dekkend Wifi netwerk op te zetten met veel hogere snelheden dan 3G. De kosten zijn dan ook nog eens erg laag.
Beveiliging is belangrijk maar best goed te regelen.
Whatsap en andere initiatieven zijn toch niet te stoppen.
Zo te zien weten vele niet dat je via fon niet aansprakelijk bent voor je verbinding, sterker nog als er ergens een ip adres wordt getraceerd dan is het een ip adres van het fon netwerk, deze kan dan dmv de inlog zien welke gebruiker misbruik heeft gemaakt.

De wifi routers maken eerst verbinding met een fon server via vpn waardoor al het verkeer via fon gaat. Fon kan daardoor ook de echte gebruiker achterhalen, dus als iemand misbruik wil maken dan kan die dat beter niet via fon doen aangezien je identiteit daar helaas toch bekend is.

Het outside netwerk kan ook niet op je interne netwerk komen, dat is helemaal afgeschermd.

Hierdoor is het voor de klanten heel gebruiksvriendelijk, ze hoeven geen rekening te houden met een bepaalde beveiliging, dat heeft fon al voor je geregeld.
Ik wil niet zeuren, maar ik heb enige tijd een tweetal FON routers in mijn bezit gehad en het enigste wat gebeurt is;

- De FON router maakt verbinding met een Radius server van FON.
- Indien de Radius server een OK krijgt, dan krijg jij via het publieke (lees; WAN) adres van de FON-Router houder, toegang tot internet.

Er is dus helemaal geen sprake van een VPN, tenzij je misschien gebruik maakt van de laatste router... maar ik vermoed dat het door mij geschetste principe ook hierin niet veranderd is.

Laat ik het zo stellen; ik heb even gauw de router weer aangesloten gehad alvorens ik dit bericht plaatste en wat denk je? Na een betaling voor een paar uur te hebben verricht, heb ik inderdaad toegang via de FON hotspot met jawel... het ip-adres die ik van mijn provider (UPC) heb... dus waar haal jij VPN vandaan ?

Het outside netwerk is middels een ander SSID e.d. afgeschermd daar heb je gelijk in.

FON kan niets controleren, aangezien iedere malloot een PayPal adres kan aanmaken met valse gegevens en FON hiermee kan betalen. Daarnaast heeft FON ook niets aan je MAC adres.

Al met al; FON is de ideale manier voor misbruik.
Ik hoef niet Jan en alleman op mijn internetconnectie hoor. En als ik het doe, alleen maar poort 80, met antiivrus, ips en content filtering aan.
Ja leuk die open WiFi's, maar dat werkt alleen als je ergens stil zit.

Loop over straat en je kan elke 20 meter een nieuwe Access Point selecteren. In de trein/bus heb je elke keer een paar seconden bereik als je langs een huis rijdt, niet eens lang genoeg om ff een emailtje op te halen. En vergeet het maar als je een verbinding open wil laten staan (IRC, chat enz).

Het mooie van 3G (en fallback naar GSM) is juist dat je kan roamen. Zelfs als je van 3G naar GSM terug valt blijft je IP hetzelfde en je verbindingen behouden. Mail wordt netjes gecheckt in je binnenzak zonder steeds een access point te hoeven kiezen. Push berichten komen aan, en je haalt zelfs een aardige snelheid. Voor mobiel gebruik is het snel zat.
En daarom noemen we 2g/3g ook een 'mobiele' techniek ;-), wifi is idd nooit bedoeld als mobiele techniek, slechts als draadloos 'verlengstuk' van je lokale netwerk, d.i. Wlan...

wimax komt dan nog meer in de buurt (iig uit dezelfde koker/club als wifi, maar m.i. nog steeds suboptimaal mobiel. vertrekpunt voor mobile wimax standaard was ook fixed wimax. Mede om die reden vooral gekozen voor lte/4g als opvolger, jawel uit dezelfde koker/club als 2/3g :-) Wimax is meer een succes in landen zonder rijke 3g historie.
De Nederlandse prijzen gaan ook weer terug naar 2000 voor internet, dat heb ik al wel door.
Anoniem: 119722 @me_mrtn1 oktober 2011 11:52
De Nederlandse prijzen gaan ook weer terug naar 2000 voor internet, dat heb ik al wel door.
Inderdaad. De providers maken het mobile internet kapot met de huidige en toekomstige prijsontwikkelingen.Het aantal (nu 6 a 7 miljoen)zal dus de komende jaren wel gaan zakken.Zo had NTT DoCoMo het volgens mij niet bedoeld.

Ik gebruik het weleens (prepaid) voor zaken die online moeten zoals de NS reisplanner. Het liefste overigens via wifi als er een (gratis) punt in de buurt is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 24 juli 2024 17:36]

In België is het nog vele malen erger, dus ik vind dat jullie Nederlanders niet mogen klagen :p

De enigste goedkope provider is Base/Mobile Vikings/Jim (allemaal van kpn), en hun netwerk trekt op niks. Proximus heeft ondertussen al 4G in bijna heel België voor zakelijke klanten...
Anoniem: 392685 @Soulaiman1 oktober 2011 16:03
Hier in Spanje is het ook Stukken duurder. 20-30 euro per maand lijkt mij heerlijk :)
Inderdaad. Ik heb een smartphone maar heb geen mobiel internet puur omdat het belachelijk duur is. Bij mijn prepaid abbonement heb ik 10 (!) mb gratis. Gebruik je meer, dan is het 0,3 euro per MB. En dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van het netwerk die vaak te wensen over laat: In Oostende bijvoorbeeld heb ik amper bereik.
De Nederlandse prijzen gaan ook weer terug naar 2000 voor internet, dat heb ik al wel door.
Raar dat het hier zo duur moet. Ik kreeg tien minuten geleden een berichtje van een vriend uit India die net in Brussel geland is - hij heeft een maand lang mobiel internet in Europa voor 15 Euro, maximaal 500MB aan verkeer.
Ik betaal in Frankrijk €34,95,- voor onbeperkt 3G-internet op mijn computer bij SFR. (abonnement zonder engagement). Werkt prima voor een buitenlandse stage.
De merkwaardige vorm van de markt bespelen die in Nederland plaatsvindt, is toch wel een reden voor een OPTA-achtige instantie om eens serieus naar de markt te kijken.

Eerst mag je voor veel geld een permanente betrekkelijk snelle internetverbinding op je (smart)phone, vervolgens blijkt het netwerk niet tegen bestand tegen de explosieve groei van het smartphonegebruik, heeft het halve land een slechte verbinding, en gaan de prijzen omhoog en worden tegelijkertijd datalimieten ingevoerd, in plaats van dat het netwerk beter wordt aangelegd.

Vooruitziende blikken mogen we niet verwachten bij de providers. Fatsoenlijke dienstverlening ook al niet, lijkt het wel.

Techniek evolueert, internet wordt steeds belangrijker (gemaakt), maar nu je er volledig afhankelijk van dreigt te worden, word je afgeknepen.
Ik ben het met je eens dat er een smerig spelletje gespeeld wordt door de providers, maar om nou te zeggen dat je "er volledig afhankelijk van dreigt te worden" is wel iets te veel van het goede.

Ik ben zelf een grootschalig 3G gebruiker en heb zelfs voor die 7 maanden dat ik in Australië zit een 3G-pre-paid-abo genomen (cheap as hell hier), maar ik ben er echt niet volledig afhankelijk van.

De enige mensen die er volledig van afhankelijk zijn, zijn zakelijke klanten die continu in staat moeten zijn in verbinding te staan met iets (server, e-mail, database etc.). Maar als consument vind (zelfs) ik het een ander verhaal.
Natuurlijk kan ik dan geen Twitter meer checken on-the-go, of een instagram-fotootje uploaden als ik aan m'n datalimiet zit, maar dat vind ik geen noodzaak.

Begrijp me niet verkeerd, ook ik zou het graag anders zien (zoals 3 jaar geleden met onbeperkt internet voor €30,-), maar ik ben er zeker niet volledig van afhankelijk...
maar om nou te zeggen dat je "er volledig afhankelijk van dreigt te worden" is wel iets te veel van het goede.
Jij misschien niet persoonlijk, maar de wereld om je heen word wel steeds afhankelijker. Denk aan OV chipkaart lezers, Fleet management, etc. Eigenlijk ieder apparaat wat toegang tot het Internet nodig heeft waar je niet direct een kabel/DSL lijn heen kan leggen. Het word gewoon een basis infrastructuur.
Dat geeft ie ook aan, bedrijven zijn hiervan wel afhankelijk.

Het is alleen te gek voor woorden, dat mensen afhankelijk zijn van hun mobieltje. Grappige is, dat ik van de week in de trein zat waarbij 2 studenten zich in dezelfde wagon bevonden de één aan de voorzijde, de ander achterin en continue maar aan het bellen en pingen waren. Waar slaat dat nog op?

Of wat denk je van buren onderling, die even zitten te chatten ?

En iedereen het maar gek vinden dat men onderling nog een kort lontje heeft en sociale contacten steeds minder worden!
ik heb zelf niet zon behoefte om overal online te zijn, internet op mn smartphone gebruik ik veel, (WIFI) n dat volstaat in de meeste gevallen. maar ik heb wel een abo met internet besteld. kan soms ook handig zijn.
Nu is het waarschijnlijk zo dat je, net als vele anderen, thuis WiFi hebt en dan automatisch via WiFi werkt (over een DSL/glas/kabel-verbinding). Als je dan ook nog het geluk hebt om op je werk via WiFi te kunnen internetten (bij een kantoorbaan e.d.) is 3G alleen nog relevant op andere plaatsen.

Als je dan bij familie ook nog eens je internet via WiFi af kan nemen, dan is de noodzaak van 3G nog veel lager geworden...
grappig, bij telfort is die al 2 dagen uit de lucht in den haag ;)

dacht eigenlijk dat het veel langer bestond :o
Niet alleen in Den Haag. Momenteel is er een landelijke storing!
KPN (Klote Provider in Nederland en omstreken) :)
Ik weet nog wel toen ik dat las: "Wauw, 384/64 vanaf je freaking mobile!"
En wat een futuristische mobieltjes hadden ze toen daar in Nippon... :P
Zelfde geldt voor NFC, wat ze in Japan allang gebruiken voor betalingen en OV. Zitten wij hier met het falende OV chipkaart.
Waar ze overal in de wereld een creditcard hebben, hebben wij nog een pinpas en falende alternatieven zoals iDeal (dat natuurlijk niet in buitenlandse shops word geaccepteerd).

Qua betalingen lopen we sowieso achter dus.
In Japan is de elektrische WC ook heel populair, maar die zijn hier niet te krijgen.

Maar goed, eerst mensen verslaafd krijgen en daarna de prijzen verhogen. Lijken wel drugsdealers die providers! Ik ga al in de problemen komen met mijn 3G verbruik, en zoveel gebruik ik het niet. 256MB is belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 17:36]

Leg anders ook even uit wat er mis is met de pinpas en iDeal?

daarnaast ken ik genoeg mensen die elektrische toiletten hebben. Ze zijn in Nederland gewoon verkrijgbaar hoor. Hoe denk je anders dat iemand zonder onderarmen zijn billen schoonwast? Overigens ben ik er zelf geen fan van.

en sjah, hier op tweakers zijn heel wat mensen die veel data verbruiken. Ik ben het er echter mee eens. De verbruiker betaalt. Zelfde principe als rekeningrijden.

*overigens vind ik de koppeling van datalimieten aan belminuten erg schraal. De mogelijkheid om bundels samen te mogen stellen spreekt mij persoonlijk meer aan.
Anoniem: 392984 @Wolfos2 oktober 2011 04:28
Is het dan raar dat ik de pinpas en iDeal beter en gemakkelijker vind dan een creditcard?
Hmm. In Duitsland en België zijn ze heel hard bezig (iets als) iDeal uit te rollen. Ik vind het ook wel fijn dat je authenticiteit bij iDeal geheel bij jouw bank ligt. In plaats van over de bij iedere individuele winkel.
Waar is de optie "Ik wil wel, maar te duur" :P
Idd , ik kon 'm ook niet vinden, dus maar niks gekozen
Een aantal maanden geleden heb ik de boot een beetje gemist met de prijzen, en nu zijn ze zodanig hoog dat zelfs als ik aan 150MB genoeg zou hebben gewoon uit principe weiger zoveel te betalen voor een abonnement. Ik ga wachten tot de prijzen weer even in een dal zitten, en dan waarschijnlijk een 2-jarig abonnement afsluiten.

Verder heb ik alleen 3G wanneer ik in Turkije op vakantie ben, waar het 3G netwerk sinds ongeveer 2-3 jaar echt operationeel is, en inmiddels werkt dat echt geweldig in de binnenstad, maar in ons huis wat iets verder afgelegen ligt van het centrum moeten we meestal wel bij een raam gaan zitten om bereik te hebben. De prijzen liggen daar nog wel laag (4GB voor 20 euro, kan ieder moment opgezegd worden). Aan de andere kant, de prijzen voor telefoons liggen zeker 20% hoger dan hier, maarja, je kan niet alles hebben.
Ik had 3g, maar heb bij het vernieuwen van mijn abonnement internet uit mijn bundel gegooid. Kostte me een tientje per maand maar gebruikte het amper. Hooguit voor een fotootje en mail of 4 per week.
Door een gedragsaanpassing wacht ik daar nu mee tot ik op werk / thuis ben of onbeveiligd wifi heb gevonden.
Ik gebruik het zeker wel en goed ook. Al moet ik zeggen, voor echt veel data is het niet. Ik kom uit op een gemiddelde van 600MB per maand (van de 1GB die ik heb op mn abo van 2 jaar :P )
Ik check mn mail en T.net als ik hier en daar onderweg ben. En het verschilt heel erg: de ene maand gebruik ik het weinig omdat ik dan veel thuiszit en dan weer de volgende maand veeeel meer omdat ik veel onderweg ben. Maar ik zou niet zonder willen. Ben daarom ook blij dat ik tot zowieso volgend jaar november nog met de "goedkopere" abo zit.

Laat 4G er maar tegen de tijd zijn. Dan praten we wel verder. Heb wel meelij met de personen die nu abo's afsluiten. De prijzen zijn abnormaal hoog. Ik weet nog dat ik een UMTS toestel bij voda had gehaalt toen het net in de lucht was. Geweldig toen. Goedkoop en goed. Maar nu. Echt....
Misschien offtopic, maar mag ik je dan vragen hoeveel je betaald voor je abbonement, en of je er verder ook belminuten en dergelijken bij krijgt ?

Want hier in België krijg je bij alle Providers maar max 50mb voor 25€ per maand als je een abbo wilt waar je mee kan bellen en SMS'en naar alle netwerken.

En aub mensen kom niet zeiken over BASE prepaid of Mobile Vikkings, dat zijn geen abbo's en je krijgt enkel belminuten naar base. Met bijvoorbeeld PostPaid ALL 25€ krijg je maar 5MB data, dus zeg niet dat BASE goedkoper is ofzo...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.