Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 194 reacties
Submitter: Joseph

Microsoft stelt de ontwikkelaarsversie van Windows 8 woensdag beschikbaar. De software kan gratis via de site worden gedownload, met of zonder ontwikkeltools. Dinsdag kondigde het bedrijf uit Redmond de nieuwe Windows-versie aan.

Windows 8 kleinDe Developer Preview is per direct te downloaden en omvat een build met en een zonder ontwikkeltools. Ook krijgt de uitgave een reeks nieuwe programma's mee. Dat wil niet zeggen dat die ook in de uiteindelijke release komen, schrijft Microsoft. "Het gaat er meer om een beeld te geven van potentiële programma's."

Voor de installatie is geen registratiesleutel nodig. Wel zegt Microsoft dat het niet mogelijk is om vanuit Windows 7 te upgraden; de Developer Preview is alleen met een schone installatie te proberen. Het softwarebedrijf waarschuwt dat Windows 8 nog fouten bevat en brengt daarom in de komende weken volop updates en drivers uit. Verder betreft dit alleen de Engelstalige versie voor 32- en 64-bit-x86-processors; een ARM-versie is nog niet beschikbaar. De systeemeisen zijn vergelijkbaar met die voor Windows 7.

Windows 8 maakt gebruik van Metro, een interface die Microsoft eerder ontwikkelde voor zijn Zune HD-mediaspeler en het Windows Phone 7-besturingssysteem. Hoewel Windows 8 de Metro-interface naar de desktop brengt, wil dat niet zeggen dat de 'oude', klassieke Windows-stijl verdwenen is. Deze is minder prominent aanwezig en dient vooral om de oude applicaties zonder Metro-interface te draaien.

Er is niet alleen een nieuwe interface, maar Microsoft belooft ook zijn onlinediensten beter in Windows 8 te integreren. Zo kan een gebruiker zichzelf op de desktop authenticeren met zijn Live-gebruikersnaam en -wachtwoord, al is een 'gewone' combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord ook mogelijk. Met een Windows Live-account worden daarentegen zaken als e-mail, kalenderinformatie en adresboek automatisch gesynchroniseerd. De Windows Live-integratie lijkt een beetje op de aanpak die Google hanteert in Android en Chrome OS. In de Developer Preview was deze functionaliteit echter nog niet aanwezig.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (194)

1 2 3 ... 8
Het is niet alleen voor developers, iedereen kan het downloaden.
De titel is misschien niet helemaal helder, maar het moge duidelijk zijn dat de build bedoeld is voor ontwikkelaars, omdat er nog bugs inzitten en omdat onderdelen nog niet af zijn. Als er zou staan "Preview Windows 8 is gratis te downloaden" dan zou dat insinueren dat het voor normale gebruikers ook interessant is, en dat is niet het doel van Microsoft met deze Developer Preview :)
Een preview van windows 8 zonder development tools - die ook als download beschikbaar is, is niet interessant voor ontwikkelaars, maar wellicht voor de rest van de wereld, of een ieder die een kijkje wil nemen.
Die is nog prima interesant voor ontwikkelaars. Deze zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor test omgevingen waar niet alle ontwikkeltools nodig zijn. Tevens worden de ontwikkeltools ook alleen op de x64 ISO meegeleverd. De x86 versie wordt niet geleverd met de ontwikkeltools, maar daar moet je ook mee kunnen testen natuurlijk.

Naast de ontwikkeltools staan ook de Metro applicaties die tijdens de keynote gedemonstreerd zijn (en gemaakt door een groep stagiairs) op deze machine. Deze worden ook alleen meegeleverd met de x64 versie (behalve als je een MSDN licentie hebt, dan kan je ook de x86 met deze apps downloaden).

Via MSDN is trouwens ook een developer preview van de server versie te downloaden (in ieder geval via mijn MSDN Ultimate, maar ik neem aan ook met premium).

edit:
Ik vraag me trouwens af of de server ISO's al wel op MSDN mogen staan aangezien de NDA hiervan pas na de keynote van vandaag komt te vervallen. In tegenstelling tot de keynote van gisteren, waarna de NDA op de reguliere versie kwam te vervallen.

[Reactie gewijzigd door CabezaDelZorro op 14 september 2011 10:34]

Als je met de rest van de wereld tweakers bedoeld dan ja. Voor 90% is deze build totaal niet aantrekkelijk. Previews zitten doorgaans echt vol bugs en dingen die nog niet af zijn of nog helemaal niet bestaan.

En voor developers kan zo'n iso zeker interessant zijn om deze te installeren op een systeem waarop je alleen demo's draaid die je gemaakt hebt. Daar hoeven geen devtools op te staan.
... Previews zitten doorgaans echt vol bugs en dingen die nog niet af zijn of nog helemaal niet bestaan.
Dat laatste is natuurlijk onmogelijk. Er kan niet iets inzitten dat nog niet bestaat. :+
Als je bijvoorbeeld verwijst naar de windows web winkel (www :+ ) dan zit er iets in wat er niet in zit 8)7 , maja, half uurtje mee gespeeld en m'n conclusie is toch echt dat dit minder dan een developer preview is... met alle respect durf ik te zeggen dat ik redelijk goed met computers om kan gaan en ik kom er gewoon echt niet uit... laat staan dat het prettig werkt. Neem nou die split screen, na ongeveer 5 minuten kwam ik erachter hoe ik zo'n thumbnail kon krijgen die je kan slepen, weer 10 minuten later kon ik nog steeds niet een split screen krijgen. Iedere paar seconden word je verwezen naar de desktop versie en al met al heb ik het gevoel dat dit binnen een dikke maand tijd met een redelijk team op zou kunnen worden gezet (het voelt nogal als een shell alleen)... maja, kan aan mij liggen...
klopt, ik heb hem in virtual box geinstalleerd, in VMware wilde hij niet eens installeren, in Virtual Box loopt hij om de haverklap vast. Maar daar is het een preview voor.
Het ziet er allemaal wel geinig uit, misschien iets té minimalistisch, ik vind de opzet met dit nieuwe menu een enorme faal. Het is een puinhoop van knoppen, en als iedere app daar zijn eigen plaatje van maakt ben je het design ook kwijt.
Ik vind het zelf altijd prettig om de velen programma's die ik op mijn pc heb staan gewoon netjes in een menu op alfabetische volgorde te hebben, met kleine iconen ipv plaatjes die een 8e van mijn gehele beeldscherm verpesten.
Ik denk dat de verandering te radicaal is, en dat het veel mensen af gaat schrikken.
Ik ben er in iedergeval nog zeker niet van overtuigd dat dit de toekomst moet worden.
Een preview van windows 8 zonder development tools - die ook als download beschikbaar is, is niet interessant voor ontwikkelaars
Ook die versie zonder ontwikkeltools is nog steeds interessant voor Webontwikkelaars die met hun einge tools hun site met de nieuwe IE10 versie willen uittesten en met name die speciefieke websites/webapps willen ontwikkelen voor de metro browser variant
die ook als download beschikbaar is, is niet interessant voor ontwikkelaars,
Hij is alleen al interessant voor ontwikkelaars om een kijkje te nemen naar de voorbeeld applicaties die erin zitten , die de metro interface gebruiken ...

Dit geeft ze de mogelijkheid om na te denken hoe ze hun bestaande applicaties vorm kunnen gaan geven om in het nieuwe metro design te passen.

Heb je geen ontwikkeltools voor nodig... software onwikkeling begint tenslotte in het hoofd en op papier.

Tuurlijk het daadwerkelijke coden zul je tools voor nodig hebben, maar om alvast als ontwikkelaar na te gaan denken hoe je je, zeg eens wat, Exact boekhoudpakket dat nu al 15 jaar leunt op dezelfde interface in dit nieuwe Windows idee gaat vormgeven is deze developer preview uitstekend geschikt voor...
Is deze onder VMWare te installeren?

Mmmm. er is ook een 32 bit versie, dus de geheugen vereisten vallen waarschijnlijk mee.

Wanneer zou de licentie van deze gratis versie aflopen?

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 14 september 2011 10:00]

Ik heb uit een reactie hier onder begrepen dat het prima draait onder Virtualbox of VMWare Player in Windows, gewoon een Windows 7 Machine aanmaken en dan de .ISO gebruiken die je downloadt via Microsoft.

Verder ga ik ervan uit dat de licentie niet verloopt, aangezien het niet echt een gratis versie betreft maar eerder een versie die in ontwikkeling is, en dus vrijwel ongeschikt voor dagelijks gebruik zal zijn vanwege bugs, foutmeldingen, etc.
Ik heb hem even geïnstalleerd langs men windows 7 (dual boot).
En als je kijkt bij about: http://tweakers.net/ext/f/uXNMfz0VmUCMBCKekrf78ZFD/full.jpg
Dan zie je dat hij wel degelijk vervalt, hier op 3 december 2012

De metro interface is momenteel ook nog niks voor mij (werk op een gewone pc, geen tablet). Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Ook al wat leuke nieuwe/verbeterde zaken tegengekomen. Het verbeterde taakbeheer en het kopiëren van files mag van mij naar windows 7 komen! :)


edit:typo +@ hieronder: inderdaad, het is in Amerikaans formaat. Aangepast

[Reactie gewijzigd door de echte flush op 15 september 2011 08:34]

Ik denk dat ze 3 december 2012 bedoelen.
Als je de licentie tijdens de installatie had gelezen, dan was je dit tegengekomen:
b. Term. The term of this licence will expire on March 8, 2012 ("the expiration date"). You have no right to use the software after the expiration date.
Ik weet niet zeker hoe het met VMware en deze versie zit, maar waarschijnlijk niet.
De laatste preview versie vereiste APCI 2.0 waarover VMware nog niet beschikt.

Edit: Ik begrijp van andere reacties dat het wel werkt...

[Reactie gewijzigd door MissileHugger op 14 september 2011 10:04]

Een collega krijgt de 32bit niet onder VMware Workstation geïnstalleerd.
Helaas, onder VMWare lukt het niet (32 bit versie)

De installer heeft een HAL error bij de installatie.
Vmware is mij zelf niet gelukt!
Deze error krijg je dan: Klik

Met VirtualBox onder OS X Lion is het mij wel gelukt!
de 32-bits versie draait niet op VirtualPC. Ik krijg een foutmelding over HAL Initialisation o.i.d.
Er zijn mensen die het is gelukt. Bij mij lukt het vooralsnog niet met de volledige x64 versie.

Krijg meteen de melding "Windows failed to load because a required file is missing or corrupt"
File: msrpc.sys
Status: 0xc0000017
Een recente versie was tot dusver niet onder vmware te instaleren.
Wel onder VirtualBox.

Kijk voor info hier bijvoorbeeld.
http://forums.mydigitalli...s-8-Server-Virtualization
Ik heb een artikel gelezen waarin wordt uitgelegd hoe Windows 8 in virtual box geinstaleerd kan worden. In dit artikel worden een aantal minimum vereisten genoemd. Een er van is dat je PC "Hardware Virtualization Technology (VT)" ondersteund. Dit artikel gaat over gelekte versies.. maar wie weet werkt het ook voor deze preview.. het zou kunnen verklaren waarom het bij sommige mensen wel en sommige mensen niet onder VMware lukt.

Volledige artikel: http://www.sysprobs.com/guide-install-windows-8-virtualbox
Je moet de laatste versie van VMware installeren, versie 8 als het goed is oudere versies werken niet.
Voor installatie onder VMWare is Workstation 8 of PLayer 4.0 nodig.
Player 4.0? Ik dacht dat 3.1.4 de laatste versie is. Of is er ergens een 4.0 beta te downloaden?
Ik draai hem op een Virtual machine.. loopt redelijk

Moet zeggen dat ik niet erg blij word van de touchscreen interface met allemaal geintegreerde troep er op.

Verder weet ik nog steeds niet hoe je weer terug gaat het hoofdmenu

Ook vervelend is dat als je op het standaard (win7 look) desktop zit en je drukt op het start menu, ga je weer naar dat verdomde touchscreen menu

[Reactie gewijzigd door Sinester op 14 september 2011 11:25]

Met een Windows Live-account worden daarentegen zaken als e-mail, kalenderinformatie en adresboek automatisch gesynchroniseerd. De Windows Live-integratie lijkt een beetje op de aanpak die Google hanteert in Android en Chrome OS. In de Developer Preview was deze functionaliteit echter nog niet aanwezig.
Maar dat wil ik niet... Het is enig voor mensen die één account gebruiken om hun hele leven te managen. Personen, zoals ik, die verschillende accounts gebruiken voor verschillende zaken (zoals werk, privé en andere zaken) hebben hiermee een probleem. Ik wil best een account koppelen, maar ik wil niet mijn privé-agenda op enige manier in mijn zakelijke account hebben of vv.

Datzelfde bezwaar heb ik met Google-accountintegratie. Ik wil helemaal niet iedereen uit mijn Gmail-contactlijst in mijn telefoon, omdat ik deze mensen niet ga bellen. En personen in mijn telefoon wil ik niet via mijn Gmail mailen.

Ik hoop van harte dat er een optie komt om met meerdere accounts te werken, of dat de integratie niet dusdanig is dat je degelijke functionaliteit mist als je niet koppelt.
"Datzelfde bezwaar heb ik met Google-accountintegratie. Ik wil helemaal niet iedereen uit mijn Gmail-contactlijst in mijn telefoon, omdat ik deze mensen niet ga bellen. En personen in mijn telefoon wil ik niet via mijn Gmail mailen."

Dan zet je contacten synchronisatie uit, of toon je een subgroep er van.
Het is enig voor mensen die één account gebruiken om hun hele leven te managen. Personen, zoals ik, die verschillende accounts gebruiken voor verschillende zaken (zoals werk, privé en andere zaken) hebben hiermee een probleem. Ik wil best een account koppelen, maar ik wil niet mijn privé-agenda op enige manier in mijn zakelijke account hebben of vv.
Op Windows Phone 7 kun je naast die Live account ook allerlei andere account koppelen dus dat zal op Windows 8 ook wel zo zijn. Sowieso kun je naast een Live account op Windows 8 ook allerlei social media accounts koppelen maar vermoedelijk ook mail/calender accounts zoals van Yahoo of gmail.
Dit soort versies zijn bedoeld om ontwikkelaars hun hartje sneller te laten kloppen in de hoop dat die dan meteen aan de slag gaan met het creeëren van nieuwe software die gebruik maakt van alle nieuw features.

De nadruk ligt daarom ook voornamelijk op de Metro interface en talloze dingen onder de motorkap ontbreken nog of zijn nog niet helemaal af. Daar wordt dan wel bij Microsoft in een rap tempo aan gewerkt, want op het moment dat zo'n preview build als deze beschikbaar is, zijn ze vaak al tientallen builds verder intern.

Als alle geruchten kloppen krijgen we dan nog dit jaar een eerste beta, eventueel nog een 2de beta rond de jaarswisseling en dan begin volgend jaar al een release candindate met RTM in April 2012.

Op die manier is Microsoft dan klaar voor het school seizoen en de kerstverkoop. Maar doordat de ontwikkeling dus op zo'n snel tempo zit, is het aan Microsoft gelegen om zoveel mogelijk 3rd party applicaties tijdens de launch periode beschikbaar te hebben. Zeker de applicaties die een gebruiker er sterk over na zullen denken om hun bestaande Windows te updaten. Want het gaat Microsoft er natuurlijk niet alleen om de nieuwe systeem verkoop, maar vooral om de upgrade licenties.

Als het inderdaad blijkt dat Windows Phone 7/8 applicaties met gemak op Windows 8 draaien (en dan niet alleen de ARM build), en al het nieuws van Intel ook daadwerkelijk tot snelle tablets/smartphones leid, dan zullen de champagne flessen wel ontkurken op de Microsoft afdelingen (vooral marketing).

Ik kijk vooral uit naar de eigenschap dat Windows 8 zeer goed schaalt van 15cm tot 15meter, en heb hem zelf al draaien op VirtualBox.
Het rare is dat Microsoft nu wel het systeem van software-packages overneemt van Apple (app store) en Google (app market), die het systeem gebruiken van debian linux, wat al meer dan 10 jaar gebruikmaakt van software pakketten die je aan het OS kunt toevoegen.

Dat verklaart waarom Microsoft opeens een charme offensief is gestart voor Ubuntu (debian based) met haar Software Center (voorheen synaptic). Microsoft leert echter nog steeds niet van Apple en Google. Zoals altijd loopt Microsoft jaren achter de feiten aan en verdient geld met juridische truuks en marketing-truuks in plaats van innovatie.

Overigens voorzie ik dat windows in de toekomst nog verder verslechtert, doordat handige tools niet meer standaard in het OS zullen zitten, maar betaald moeten worden toegeveogd uit de app store van Microsoft. Dan onstaat dus hetzelfde euvel van eenmalig te installeren apps zoals bij iPhone of iPad en kun je bij het terugzetten van een ghost-image backup op je harde schijf die app weer opnieuw gaan betalen...
Ik krijg helemaal niet het idee dat handige tools uit het OS zullen verdwijnen zodat ze los kunnen worden aangeschaft. In de keynote zie ik vooral nieuwe features die standaard in Windows 8 zitten waar ik vroeger tooltjes voor moest downloaden. Bijvoorbeeld x64 OS in virtual machine ondersteuning (zat niet in Virtual PC voor Windows 7, daar moest je dan Virtual Box voor gebruiken bijvoorbeeld).

Ook aanpassingen aan Verkenner, Task Manager, en de diagnostic tools (battery burn down bijv.) zijn allemaal verbeterd zodat je steeds minder extra tools hoeft te downloaden (in ieder geval als power user).
De lijst met uit de markt gedrukte applicaties door MS is 'long but distinguished'
(Netscape, winzip, system restore, firewall, etc). Als je naar het beleid van MS in het verleden kijkt dan kun je zien aankomen dat alle tools die op die lijst staan en nu 'gratis' bij het OS zitten, zullen worden verplaatst naar die toekomstige betaalde app market.
Wat een larie!

Netscape was zelf van matige kwaliteit en mensen zaten al te wachten op een betere browser. Netscape heeft zichzelf uit de markt gedrukt door niet genoeg te innoveren om die aanschafprijs te rechtvaardigen. MSIE is niet verplaatst naar een betaalde app market.

ZIP support is iets dat nagenoeg elke gebruiker verwelkomde, dat is niet uit de markt drukken, dat is voldoen aan de vraag van de markt. Bovendien is ZIP support in Windows vrij beperkt en vervangt het lang niet een hele applicatie. Ik denk dat WinRAR voor wat betreft de applicatie meer marktaandeel gekost heeft dan Windows. ZIP support is niet verplaatst naar een betaalde app market.

Zowel system restore als een firewall is een veelvuldig gevraagde functionaliteit voor elk OS en vooral wat betreft firewall integratie is Microsft lang en veelvuldig afgebrand dat het dat zelf niet had. Wederom drukt eerder de markt alternatieven de markt uit dan Microsoft. De meeste alternatieven bieden gewoon niet genoeg om de vaak belachelijk hoge aanschafprijs te rechtvaardigen. Zowel system restore als firewallintegratie zijn niet verplaatst naar een betaalde app market.
Verder verslechtert? Win7 is met afstand de beste versie van Windows ooit, in mijn ogen zelfs (heel veel) beter dan Snowleopard of welke desktopversie van Linux dan ook. Voor mensen die van prutsen houden zijn is dat misschien leuk, ik wil gewoon graag iets dat werkt.

edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 14 september 2011 10:54]

Zoals altijd loopt Microsoft jaren achter de feiten aan en verdient geld met juridische truuks en marketing-truuks in plaats van innovatie.
Ligt dit eens toe? Bij juridische truuks denk ik op dit moment aan Apple die, als het zijn gelijk niet haalt bij de ene rechter dan maar naar een andere (makkelijker over te halen) rechter stapt om het daar te proberen. Om zo minder concurrentie te krijgen.

En dat in plaatst van innovatie? Ze veranderen de hele GUI, maken Windows hetzelfde voor zowel telefoons, tablets als PC's en weet ik het wat voor verbetering erbij. Dat is niet innoveren? Die metro interface is zeker gejat of zo?
[...]En dat in plaatst van innovatie? Ze veranderen de hele GUI, maken Windows hetzelfde voor zowel telefoons, tablets als PC's en weet ik het wat voor verbetering erbij. Dat is niet innoveren? Die metro interface is zeker gejat of zo?
Dat neemt niet weg dat ze nog altijd achter de feiten aan lopen. Ondersteuning voor meerdere architecturen? Nieuwe UI die een snellere workflow heeft? Beide waren een jaar of 8 à 10 ook al aan de orde bij... Apple.

Nu denkt Microsoft pas 'hee, Apple verkoopt ineens verbazend goed, dit truukje kunnen wij ook' en gaat ook een Windows-variant ontwikkelen die op meerdere architecturen loopt en een vlotte, intuïtieve interface heeft.

Ik zeg niet dat de strategie van Microsoft slecht is. Goed kans dat de early-adopters zoals Apple en Google Microsoft de tijd gegeven die ze nodig hadden om duidelijk te krijgen dat het format geen kinderziektes meer heeft en er geen 'hype' van gemaakt wordt die een jaar later weer is overgewaaid. Het is wel zo dat Microsoft nu niet meer op de cutting-edge zit als het om features gaat, maar ik denk dat dat meer bewust is dan onbedoeld.
heb deze versie net eens geinstalleerd, eerste reactie was WTF ...

vind het echt niet men ding, lijkt meer een soort mediacenter meets ipad meets teletubbieland ...

de startknop brengt je naar het teletubbiemenu (soort ipad scherm waar je diverse programmas kan starten) ipv naar het al zo lang gebruikte startmenu.

is natuurlijk nog een beta, en heb er amper 10 min naar gekeken, maar iig was men 1e reactie niet positief

http://media.gamer.nl/sit...0914080134-windows8_2.jpg

[Reactie gewijzigd door zabulus op 14 september 2011 15:23]

inderdaad... dat ziet er echt niet uit.... ik hoop dat ze reacties zoals de reacties op dit forum lezen en misschien aanpassingen zullen doen xD (want natuurlijk niet alleen in nederland zullen er zulke reacties zijn ;p)
als het zo blijft. hou ik het lekker bij windows 7 :)
Tip ; je kunt hem ook op een USB stick zetten dmv de Windows 7 USB/DVD Download Tool.
Hij herkent hem gewoon als geldige ISO ( de 64bits dev versie iig). Scheelt weer een dl-dvdtje
Heb hem is getest maar deze versie is nog te instabiel (op mijn laptop) om echt een goede indruk te krijgen. Continu valt het beeld weg wat mij zelfs dwingt om een reinstall te doen.

Metro viel mij mee maar ik vind het nogsteeds erg onhandig werken zonder touchscreen je kan merken dat dit niet ontwikkeld is voor normale desktop pc's en laptops.

De opstart tijd was ik erg over verbaast omdat voor het eerst het systeem ook echt binnen enkele seconden opstart.

Dus microsoft heeft nog genoeg te doen. Het product is duidelijk nog niet af en ze zullen toch echt een iets andere richting op moeten gaan kwa interface betreft om het een succes te maken. Ziet iemand dit in een bedrijf's omgeving draaien?
Net met die Metro interface gestoeid en ik vind het een drama. :(
De intuitieve overgang naar de desktop is hiermee totaal zoek, het zijn 2 verschillende werelden geworden. Volkomen onlogisch. Tevens zitten er apps in die metro interface die zich slecht of niet laten sluiten. Zoals het nu is, is het Windows 7 met een volkomen gesloopt start menu en dito configuatiescherm. Verre van blijven, hier wordt niemand vrolijk van. :(
Volledig mee eens. Ik hoop dat Windows 8 nog geleverd gaat worden met de standaard interface zoals we die nu gewend zijn.

Net even wat geprobeerd in een VM, maar het is een tablet OS geworden. Kansloos gewoon.

EDIT: de ribbon in Windows Explorer vind ik wel erg netjes, daar kan ik wel mee leven :)

[Reactie gewijzigd door Martijn13 op 14 september 2011 14:27]

Ik heb hem nu een paar uur draaien, en ik moet zeggen dat dit toch wel zeker een verbetering is! Wel zijn er nog wat grafische glitches en kleine bugs (te verwachten van een DP) maar het loopt soepeler dan beta's van Windows die ik gewend ben :p

Ook de Metro interface is daadwerkelijk een verbetering. En vanuit Metro naar desktop is heel
makkelijk: Windows toets indrukken. Of gewoon Alt+Tab. Je moet het zien als één grote fullscreen applicatie die vele kleinere applicaties kan starten.

Verder is Start + Naam van applicatie intikken nog steeds mogelijk om een programma te starten (zoals in 7) of gewoon de naam intikken als Metro al open is.

Dus ja, ik denk dat dit wel een succes gaat worden!

Ook heb ik net ontdekt dat het mogelijk is om het Desktop en Metro applicaties NAAST elkaar te gebruiken. Sleep de muis vanaf de linkerrand naar de rechterrand. Als je dit goed doet komen de twee schermen naast elkaar te staan. Anders kan je dit gebruiken om te switchen.

[Reactie gewijzigd door sanderev66 op 14 september 2011 21:59]

Dé grootste verandering van Windows 8 lijkt mij eigenlijk dat er een ecosysteem van Metro apps (voor ARM en x86 systemen) en normale Windows apps (x86 only) gaat komen, gecombineerd met een online login-systeem waardoor in ieder geval al je geïnstalleerde Metro apps op al je Windows apparaten beschikbaar zijn.

Een app-store erbij en volgens mij zie je hier hét antwoord van Microsoft op Apple, waarvan verwacht wordt dat ze dezelfde koers willen gaan varen (een integratie van iOS en OSX / zelfde apps op ARM en x86). Details over die integratie van Apple zijn eigenlijk niet bekend, ik ben benieuwd welk karakter die zullen krijgen.

De grootste verschillen tussen Windows en Mac zullen dan uiteindelijk voornamelijk in de UI en apps gaan zitten. Het is wachten of de Metro interface aan gaat slaan en Windows 8 ook een succes op mobiele apparaten wordt. Apple heeft dat succes al.

De verscheidenheid aan (goedkope en dure) hardware waar Windows op kan draaien, lijkt mij een voordeel ten opzichte van het beperkte aanbod van modellen dat Apple meestal heeft.

Android zal iets moeten verzinnen om de integratie met meerdere apparaten beter te krijgen, maar heeft het voordeel dat fabrikanten het (in de meeste gevallen) gratis kunnen gebruiken. En dan niet alleen op mobiele telefoons en tablets, maar op nog veel meer apparaten zoals settop boxes. De grootste concurrentie voor Android op dat soort apparaten komt dan van Linux.

Volgens mij maakt MS dus een goede move met Windows 8. Ik denk dat er flink wat mobiele Windows devices verkocht gaan worden als het echt zo goed integreert met je desktop. Als MS slim is houdt het de licentie kosten voor mobiele devices laag, het volume moet het dan ruimschoots goed maken.

Tot zover mijn voorspellingen. :)
Zelf nog niet geprobeerd. Ben volgens mij het early-adopter zijn aan het ontgroeien.
Maar, nog voor dit artikel vond ik dit; http://www.mstechpages.co...dows-8-developer-preview/

Om je Metro interface op een simpele manier te disablen. Volgens mij was het de eerste hit op google. Veel plezier ermee...

Valt me wel op dat een aantal mensen nog steeds (!get over it!) dat oude Microsoft zeer hebben, maar vooral ook in stand willen houden. Ik heb er geen last van, maar je kwalificeert jezelf wel steeds meer als "ongeloofwaardig" als je het nog lang volhoudt,...


NB: Kan iemand mij vertellen of Hyper-V er al in zit. En zo ja, krijgt Windows 8 (nee, Niet server 8) een type I of Type II Hypervisor?

[Reactie gewijzigd door Mr.Tweaks op 15 september 2011 03:17]

Heb het getest in VirtualBox maar helaas nog erg traag een buggy. De metro interface ben ik totaal niet over te spreken, de meeste bedrijven werken op WORKSTATIONS niet op tablets meneer Microsoft.

Ik voorspel dat Windows 8 een totale flop wordt en er haastig een Windows 9 of SP1 komt waar alle Metro rotzooi uitgesloopt is.
Ik voorspel dat Windows 8 een totale flop wordt en er haastig een Windows 9 of SP1 komt waar alle Metro rotzooi uitgesloopt is.
Dat zeiden mensen ook van de Office Ribbon, dat het maar niks was en dat ze liever de vertrouwde menubalk en toolbar terug hadden. Maar als je dan later diezelfde mensen opnieuw vraagt of het bevalt, dan is het ineens het beste wat ze ooit gebruikt hebben en willen ze het overal gebruiken, want de produktiviteit en gemak gaat omhoog.

Veranderingen zijn altijd moeilijk, bij elke grote GUI overslag kom je dat mee. Microsoft heeft echter een gigantisch team wat onderzoek doet aan gebruikersgemak en interfacen. En ook al komen daar soms vreemde resultaten uit die in de prullenbak belanden (je kan ze vaak bekijken op de Microsoft Research sites), soms hebben ze geweldige ideeën.

Je moet er echter wel met een verse kijk naar willen kijken en niet vasthouden aan de oude manier. Er zitten enorme vele voordelen aan de Metro interface als je ze op de juiste manier gebruikt. De meeste voordelen op dit moment zijn vooral van toepassing op gebruikers die van sociale media houden, omdat er op een zeer overzichtelijke manier met een enorme hoeveelheid verschillende informatie omgegaan kan worden.

Echter daar zijn deze developer builds nu voor, zodat bijvoorbeeld ook Adobe kan uitzoeken hoe ze Photoshop in een Metro interface beter kunnen maken. En of dat allemaal lukt is een andere vraag, maar de oude desktop interface is daarom ook nog steeds gewoon beschikbaar, en daar kan je trouwens zeer snel naar toe schakelen. En ook al heb ik hem nog niet gevonden, er zal vast wel een instelling te vinden zijn waarbij de Metro interface optioneel wordt en niet meteen bij het opstarten wordt getoont.
Ribbon en Metro zijn wel totaal 2 verschillende dingen (!). Metro is een interface die totaal de desktop vervangt en zo de snelheid wegneemt van powerusers. Zo kan ik niet snel de windowstoets indrukken en iets tikken om het te starten, nu moet ik door mijn metro interface scrollen totdat ik het vindt...

Plus dat Metro duidelijk gemaakt is voor touch interfaces, wat een desktop gewoon niet is en nooit zal worden, die onderzoeken zijn al vaak genoeg uitgevoerd.
Je kan direct vanuit het (Metro) startscherm een zoekopdracht starten door te beginnen met tikken. Steven Sinofsky demonstreert dit in zijn keynote. Bovendien maak je als je slim bent een snelkoppeling vanuit je startmenu of taakbalk naar de meest gebruikte programma's.

Met de Windows toets is snel te schakelen tussen startscherm en desktop (zelfde manier als in Windows 7 het startmenu werkt, maar dan full-screen).

Wellicht wordt nog besloten om de gebruiker te kunnen laten bepalen welke interface initieel gestart wordt. Zeker voor zakelijke omgevingen wel zo makkelijk denk ik. En anders is de desktop inderdaad slechts één druk of klik verwijderd van je startscherm. Lijkt me geen onoverkomelijk probleem.
Zo kan ik niet snel de windowstoets indrukken en iets tikken om het te starten, nu moet ik door mijn metro interface scrollen totdat ik het vindt...
Grappig, da's nu precies wat wel kan. Windows-knop intikken en beginnen met typen om het goede programma te starten :-)

Vind persoonlijk deze interface verschrikkelijk hoor... Programma afsluiten. Een direct overzicht van alle openstaande programma's...geen alt-tab of taskmanager, maar gewoon in een taskbar, waarvan ik niet snap waarom iedereen (android, ios, metro, gnome3 etc) die allemaal zo graag weg willen hebben... (omdat het 'ouderwets' is? Omdat het niet makkelijk integreert in een tablet, wtf cares? ik heb een desktop, /rant)...

maargoed, zo zullen er meer dingen niet meer gaan zoals ik gewend ben...
[...]
Echter daar zijn deze developer builds nu voor, zodat bijvoorbeeld ook Adobe kan uitzoeken hoe ze Photoshop in een Metro interface beter kunnen maken.
Alsjeblieft! Breng ze niet op ideeen! :o
Ik heb net meegekeken bij een collega (mijn bak is niet toereikend) en ik kan eerlijk en stellig zeggen: aan mijn lijf geen Metro. Heeeel misschien op mijn telefoon, maar ook dat is onwaarschijnlijk.
Dat zeiden mensen ook van de Office Ribbon, dat het maar niks was en dat ze liever de vertrouwde menubalk en toolbar terug hadden.
Voor veel mensen is dat nog steeds zo.
...want de produktiviteit en gemak gaat omhoog.
Ik zie nog steeds niet in waarom dat zo zou zijn... voorbeelden ?
De ribbon is een ding waar je als mens op moet aanpassen en dan kan je er wel meer werken onder de noemer van "gewenning", maar om te zeggen dat het intuïtief werkt, nee verre van, je zal eeuwig blijven zoeken waar die ene optie ook alweer zat.
Hmm....

De eerste bevestiging van wat ik al dacht. Dit kan niet gaan werken voor normale kantoorwerkzaamheden. De kracht van Windows is juist de windows. Ofwel: vensters. Ofwel meerdere programma's gelijktijdig geopend en op éénvoudige wijze informatie van het ene programma overbrengen naar een ander programma.

De bundeling van meerdere vensters achter één button in de taakbalk vindt ik al irritant. Laat staan dat ik heen en weer moet gaan bladeren.

Voor een tablet lijkt het me heel geschikt, voor een smartphone kan ik het me nog voorstellen (not my cup of thea), maar voor de lijkt het me horror.
MIsschien moeten ze 'windows' gewoon renamen naar ' tiles' ;)
De eerste bevestiging van wat ik al dacht. Dit kan niet gaan werken voor normale kantoorwerkzaamheden
De 'oude' desktop is in de preview variant maar 1 klikje ver.
Zou daar dan echt niet mee te werken zijn...

Bovendien kunnen gebruikers van de zakelijke versie van Windows die einge images maken vermoedelijk wel instellen wat voor startscherm ze zullen krijgen.
Dus je laat je gebruikservaring afhangen door 1 negatieve reactie. Erg slim.
Ik heb em zojuist geïnstalleerd en hij heeft best gelijk.
Compleet bagger. Dit gaat gewoon nergens heen. Dat startmenu is ook drie keer niks.
Je moet je door steeds meer zooi heen werken om precies te doen wat jij wil.
Nu ook al programma's in html en css, iedereen is over een paar jaar een programmeur. Iedereen die er maar een gooi naar doet. Nou dat word wat.

En dan nog dat single sign on. Een keer inloggen en je logt in op je desktop, mail, de hele rits. Leuk, maar dat betekent ook hetzelfde wachtwoord voor van alles. En nog luiere gebruikers die zich dan afvragen waarom ze ook niet gelijk zijn ingelogd op Bebo, Hulu en Hyves. Ik zie mijn mobiel nu alweer rinkelen ;(

Waar komt Microsoft met dit soort ideeën? Moet dit doorgaan voor gebruiksvriendelijk? Ik vond die command line in BSD vaak nogal vervelend maar ik begin er steeds meer van te houden.
Denk ik ook, ik vind het echt dramatisch als je op start drukt dat de metro interface zich aan mij opdringt.
En ik dacht dat launchpad op OSX zinloos was...
En waarom zou de Launch-pad zinloos zijn?
Als je het goed indeelt heb je snel toegang tot Applicatie's maar naast dat kan je het ook heel eenvoudig verwijderen zonder allerlei uninstallers toe te passen.

De dock is in eerste instantie het snelst toegankelijk maar daarna zijn het spotlight en de launchpad
Ik vind persoonlijk die metro interface ook maar niets. Ik heb het dan wel nog niet geprobeerd maar het lijkt mij een hybride tablet-pc software te worden en als dat waar is neemt het dan voor mij toch een deel van de bruikbaarheid van het OS weg. Althans ziet het er zo uit voor mij. Het weken met vensters is nog altijd iets wat voor mij een noodzaak is op een computer OS en in windows 8 blijkt dat (deels?) vervangen te worden door de metro UI en dat is, naast een app store, het laatste waar ik op zit te wachten voor een computer OS.

Een tablet/smartphone OS is voor mij wat om mee te spelen, niet voor serieus op te werken. Een PC OS daarentegen moet zo efficiënt mogelijk werken zonder scrollen door menu's met gigantische knoppen zoals je die op zowat elke W8 screenshot ziet. Zolang je nog naar de oude vertrouwde interface terug kan (windows 95 tem. windows 7) ga ik wel niet klagen maar als ze een veredeld tablet OS op mijn pc zetten zie ik niet meer veel reden om windows nog te draaien.
Ik vind persoonlijk die metro interface ook maar niets. Ik heb het dan wel nog niet geprobeerd
Hoe kan je het nou niets vinden als je het nog niet geprobeerd hebt?
De looks (foto's + youtube) en het idee vind ik al maar niks. Geloof het of niet maar op basis van een paar youtube video's heb ik al beslist dat het waarschijnlijk niks voor mij is. Je moet volgens mij niet alles proberen om er een gedacht van op te kunnen maken, ik vind dat de metro interface er onprofessioneel uit ziet en eerder iets is om eens mee te knoeien dan om mee te werken en het uitproberen zal mijn mening waarschijnlijk niet veel veranderen. Call me conservative maar ik blijf (voorlopig) liever bij de huidige windows interfaces.

Voor de zekerheid ben ik toch de bèta aan het downloaden hoor ;-)
Hier werkt het vlot en zonder problemen (misschien trage PC voor virtualbox) In de interface zit ook veel potentieel eens de applicaties aangepast zijn.

Ja idd de meeste werken op workstations maar de meeste hebben ook amper vensters open mail, office, browser en dat is het zowat kan je mooi beheren met dit.
maar helaas nog erg traag een buggy
Het werkt bij mij juist bijzonder vlot. Ook het schakelen tussen Metro en de Desktop gaat zeer vloeiend en dat had ik niet zo verwacht.

Overigens heb ik het op Hyper-V geïnstalleerd, Core i3 540 met 2 GB geheugen (het geheugen van de VM dan).
Microsoft is geen meneer maar een bedrijf. Als je iemand er persoonlijk op aan wilt spreken is het meneer Ballmer.

Verder denk ik zeker niet dat het een flop wordt, en zie ik ook zeker geen haastig Windows 9 tegemoet.
Jep. Ik kan me ook niet indenken dat dit fijn gaat werken.
Voor een smartphone/tablet ok. Je consumeert daar media, je creëert niet. Ik zit echt niet te wachten op een interface met grote vlakken, alsof ik een kleuter ben. De wijzigingen van XP naar W7 zijn écht goed. Ik verwacht van W8 dus meer van dat: de Ribbon, het betere bestandsbeheer bij kopiëren.
Ik zal de preview straks ook eens afhalen, maar ik verwacht van die metro-dinges niet veel.
Lange tijd hinkte MS wat achterop met vernieuwingen enzo, maar hiermee schieten ze plots véél te ver "vooruit".

Daarenboven is dat mijn standpunt/mening als consument. Hoeveel bedrijven zitten er te wachten op een OS met specifieke programma's: metro-programma's? Hoeveel bedrijven zitten te wachten op die nieuwe interface?

Ik gok dat de RC en de RTM wél de mogelijkheid gaat bevatten om de start-knop interface als standaard te zetten.
Heb je een "gewone" pc, kan je de start-knop-interface isntellen. Heb je touchscreen all-in-one, kan je voor metro kiezen. De keuze door de strot duwen is vaak niet zo'n goeie strategie.
Er is nog veel tijd om één en ander bij te stellen :), gelukkig.
Heeft iemand wat meer info om deze preview te installeren onder een VM in VMware Workstation? Krijg een foutmelding: "HAL_INITIALIZATION_FAILED"

Windows 7 VM preset gekozen...
In VMware Workstation 7 had ik dit probleem ook, maar in versie 8 kun je hem wel gewoon installeren.

Gebruik de standaard installatie opties van Windows 7, maar installeer de besturingssysteem achteraf pas.

VMware tools kun je na de installatie van Windows 8 gewoon installeren en alles werkt gewoon soepel.
HAL heeft te maken met de boon.ini file. Ik denk dat de boot.ini file corrupt is of dat er bestanden missen. Ik heb voor de rest nog geen oplossing gelezen.
Ik heb hetzelfde bij Virtual PC op Windows 7. Heb het nog niet op onze Hyper-V server geprobeerd.

Scott Hanselman had nog wel een mooie blogpost gemaakt hoe je Windows 8 dual boot aan de praat kan krijgen waarbij je Windows 8 boot vanaf een VHD.

http://www.hanselman.com/...fAVHDVirtualHardDisk.aspx

Misschien dat je daar nog wat aan hebt.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True