AMD introduceert nieuwe generatie desktopprocessors

AMD heeft met de introductie van zijn desktop-apu's voor het Fusion-platform een nieuwe generatie desktopprocessors op de markt gebracht. De voorheen als Llano-apu's bekende accellerated processing units integreren cpu en gpu.

De Llano-apu's zijn de mainstream-desktopvarianten van het Fusion-platform. Eerder bracht AMD voor laptops Llano-apu's uit en introduceerde het bedrijf de zuinige Atom-concurrenten Ontario en Zacate voor netbooks en nettops. Met Llano voor de desktop, een platform dat AMD Lynx noemt, moet de accellerated processing unit een losse videokaart in een systeem overbodig maken. De gpu in de Lynx-processors moet prestaties leveren die te vergelijken zijn met die van instap- tot mainstream-videokaarten.

Twee apu's zijn bij introductie per direct beschikbaar: de AMD A8-3850 en de AMD A6-3650. Ook worden op korte termijn de A8-3800 en A6-3600 verwacht. De A8-3850 is het topmodel, en beschikt over vier cpu-cores die op 2,9GHz tikken en ieder over 1MB L2-cache beschikken. De gpu is uitgerust met 400 streamprocessors en heeft een kloksnelheid van 600MHz. Daarmee is de op de die geïntegreerde HD 6550D-gpu vergelijkbaar met een low- tot midrange-videokaart.

De A8-3850-apu kreeg een tdp van 100W mee en heeft een chipoppervlak van 228 vierkante millimeter. De introductieprijs bedraagt 129 euro. De eenvoudigere A6-3650 beschikt eveneens over vier cpu-cores, maar die zijn met 2,6GHz langzamer geklokt. Ook de gpu, met 320 streamprocessors, loopt met 443MHz een stukje trager. De A6-apu heeft eveneens een tdp van 100W en een introductieprijs van ongeveer 109 euro.

De Llano-apu's worden in een nieuwe reeks moederborden met de Hudson-chipset gestoken. De D3-variant van deze chipset, op moederborden te herkennen aan de A75-aanduiding in de naam, beschikt standaard over sata-600- en usb 3.0-interfaces. De chipset beschikt verder over een FM1-socket voor de apu's, dubbelkanaals-ddr3-slots en de nodige pci-express- en pci-slots. De eenvoudigere A55-chipset heeft alleen sata-300- en usb 2.0-poorten.

Door Willem de Moor

Redacteur

30-06-2011 • 13:08

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
18
1
0
17
Wijzig sortering
Klinkt erg leuk voor een goedkopere HTPC. Ben benieuwd hoe deze uit de benches gaan komen!
Veel moederborden hebben al on board graphics die ruim voldoende is meestal voor een HTPC. Misschien dat dit soort CPU/GPU processoren die markt van de moederbord fabrikanten af willen snoepen? Een andere reden vind ik anders moeilijk te verzinnen waarom dit soort processors gemaakt worden. Nog kleinere moederborden?
De on-die gpu's die er aan komen in de AMD/INTEL cpu's zijn nu al vaak sneller dan onboard graphics. Dit geeft dus betere weergave voor hogere kwaliteit films. Daarnaast is de techniek opzich natuurlijk wél ideaal en mogelijk van veel praktischer nut voor notebooks.
Markt van de moederbordfabrikanten afsnoepen? Ik denk dat je bedoelt markt van de chipsetfabrikanten afsnoepen. Voor een moederbordfabrikant maakt het immers weinig uit of de video nou in de chipset of in de processor zit. Wel snoepen ze mogelijk nog wat markt weg van de losse videokaarten.

Overigens zou AMD op chipsetgebied daarmee vooral markt van zichzelf afsnoepen, aangezien de meeste chipsets met onboard video op AMD-platforms ook al gewoon van AMD zijn. Op videokaartgebied is de markt wat meer verdeeld dus snoepen ze ook wat van nVidia af.

Ik denk dat de redenen liggen in de richting van miniaturisatie zoals jij ook al zegt, en vooral ook in de performance (immers hoe korter de verbindingen des te sneller de bus gemaakt kan worden).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 juni 2011 14:31]

Daar zou origineel de E2-serie (E2-3250) voor bedoeld zijn, maar die lijkt in het release schema van de aardbodem verdwenen te zijn?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 30 juni 2011 13:29]

duur nog enkele weken alvorens deze er zal zijn, komt doordat het in de eerste plaats een cutdown A serie is.... later komt hier een eigen design voor met veel kleinere die size.
Ik denk dat AMD eerst de duurdere modellen wilt verkopen om meer winst te maken.

Want die zijn ook het meest onderhevig aan prijsdaling.

Dus voor AMD is het pakken wat je pakken kan met de duurdere modellen want dan zitten ze in de benchmarks ook hoog.

Later kunnen ze de goedkopere modellen uitbrengen en mensen die sowieso voor de goedkopere modellen zouden gaan zouden toch nooit de duurdere kopen.
Tja, maar wanneer komt de Llano-opvolger van de Phenom X6.

Mijn verwachting was dat de hexacores wel langzaam door zouden sijpelen naar de middenklasse desktop-systemen maar nu ziten dus ook de topmodellen terug op 4 cores.
Anoniem: 387064
@BeosBeing1 juli 2011 10:38
Voor echte CPU topmodellen moet je op Bulldozer wachten -- deze komen waarschijnlijk in September en hebben maar liefst acht cores ;-)
Edit: @Kapkoek
Bulldozer was ik even vergeten, maar dat gaat dus geen apu zijn. Het moge duidelijk zijn dat ik het Llano-topmodel nou niet echt als topmodel zie, eerder lage- tot middenklasse.
Llano is ZWAAR overkill voor een HTPC die je puur als mediacenter (dus afspelen van alle shit, veel downloaden) gaat gebruiken hoor.
en waarom?

een brazos komt niet iets te kort, atom te kortkomingen laten we hier natuurlijk liever buiten. dus lijkt de E2 - A4 serie in zijn prijs/prestaties/verbruik de toekomst voor budget HTPC
tenzij je natuurlijk wilt gamen op je htpc ...
Op de frontpage stond om 13.00u al een bench te lezen, maar je hebt wel een fipo :z
een bench maakt nog geen conclusie :+
Ik ben benieuwd wanneer mensen gaan roepen dat een cray xk6 leuk is om als htpc te modden want zover ik weet kan je met een dual core arm processor al hd mkvtjes afspelen... Maar blijkbaar hebben sommigge mensen dat nog steeds niet door...
dual core atom heeft toch zo zn beperkingen op HD zo nu en dan.... :Y)
Anoniem: 114278
@Mopperman1 juli 2011 03:56
moederborden te herkennen aan de A75-aanduiding, deze staan al in de pricewatch.

De socket FM1 wordt echter nog niet aangegeven in de pricewatch.

Wellicht handig als dit toegevoegd wordt zodat de pricewatch actueel is?
Zodra er black editions uitkomen en de gpu's beter worden dan me 450gts (duurt nog wel 2 jaar hoop ik) kan het maar zo zijn dat ik me eerste AMD neem.

Ik hoop dat je met de BE's ook de gpu makkelijk kan overclocken.
Deze serie is denk ik niet bedoeld om te overklocken en dergelijke, dan moet je toch echt voor de Bulldozer serie gaan van AMD.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(processor)

Die meer voor de high-end markt bedoeld zijn en dus geen IGP hebben.
Volgens Tom's Hardware komen er Black Edition Llano APU's. Al is niet bekend wanneer. Onderaan deze pagina.

Volgens Countess hieronder komen rond augustus/september nieuwe APU's. Wellicht dat de BE's de Trinity variant zullen zijn, Bulldozer-kern-APU? Deze komen echter pas rond begin tot half 2012 op de markt, rond april of erna, om Ivy Bridge te beconcurreren. BE Llano's zou wel erg fijn zijn, gezien een overclock via fsb niet altijd veel oplevert.

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 30 juni 2011 15:03]

dit isde juiste link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(processor)


hmm kan niet direct linken.. maar het knopje "did you mean ....." werkt ;)

[Reactie gewijzigd door ApC_IcE op 30 juni 2011 13:53]

Ehm, is het niet Zambezi platform die Bulldozer cores krijgen met een Radeon chip erin ? Oftewel een Bulldozer APU.
Anoniem: 271482
@Cerenas1 juli 2011 22:57
Mogelijk komt de on-die GPU zelfs in de problemen als je de CPU een flinke boost geeft qua voltage of bussnelheid, en misschien trekt die de GPU dan mee naar waardes waar deze niet mee om kan gaan.

Ik zou een Llano geen overkill meer vinden voor een HTPC als er niks anders meer in de markt is... Met een P4 op 2Ghz en een oudere Radeon of Geforce kun je ook nog alles afspelen, alleen dat sput vreet stroom en is niet meer van de schappen verkrijgbaar.
Anoniem: 410195
30 juni 2011 13:17
Volgens mij kun je op deze manier instap/mainstream model desktop pc's tegen een heel mooie prijs aanbieden. Als je er vanuit gaat dat je nu je CPU + GPU voor slechts +/- € 125,- hebt...

Zeer mooie ontwikkeling!
Daar komt dan nog wel een moederbord bij a 75 euro + 125 euro = 200 euro.

Een Brazos is waar een gemiddelde (niet tweaker) voldoende aan heeft = 85 euro

Brazos = Dualcore + IGP + moederbordje.

Het valt wel op dat de twee APU's erg weinig prijsverschil kennen, 129 en 109 euro.
(voor het verbruik hoef je niet de A6-3650 te nemen)
Ik hoop dat ze deze processors een betere prijs/kwaliteit heeft ivm de intel processors.dat legt de lat nog hoger voor toekomstige processors. dat deed intel al goed met sandy bridge.
Anoniem: 263922
@oooskar30 juni 2011 18:17
Denk dat je tov ipv uvm bedoelt ;)
Denk zelf dat de prijs/performance wel goed zit, al ligt het verbruik wel behoorlijk hoog, het cpu-gedeelte schijnt niet echt potten te breken wat performance aangaat.
Daar tegenover staat wel dat het totaalpakket meer uitgebalanceerd is dan bijvoorbeeld een i7 2600k met zijn hd3000 integrated gpu.
al ligt het verbruik wel behoorlijk hoog
Dat is het verbruik van CPU + GPU. Dan valt 100W TDP (en een doorsnee gebruik dat dus veel lager ligt) nog heel erg mee.
Het mooie is aan deze APU's dat als je nog een ATI kaart hebt, ze gelijk in crossfire setup worden gezet, dus betere performance in het algemeen :)
Heb gehoord dat die corssfire setup nog niet echt vlekkeloos werkt?

Zoals wel vaker bij ATI kaarten, ik was ontzettend tevreden met de kracht maar de driver..? auwtch! Liet nog wel eens te wensen over.

Dit lijkt me ideaal voor tabletten en laptops, maar voor een desktop? Als je toch een kast hebt, laat de CPU en GPU lekker apart. ;)
wat een namen weer de A8-3850 en A6-3650 daarmee zou je toch denken dat het om een 6 en 8 core gaat maar het is helaas gewoon een 4 core.
Een Intel 2400 is een quadcore, een 2500 pentacore, 2600 hexacore? Vergeleken met de X4 X2 is het inderdaad lastiger, maar ook vrij normaal om dit soort benamingen te kiezen. Zeker gezien het feit dat er in een A8 meer cores zitten dan een A6, maar dan GPU-cores.
Aangezien AMD de nadruk legt op grafische kracht, passen de namen natuurlijk beter. De A6 heeft (ongeveer) 1/4e stream processoren minder dan de A8.
Anoniem: 392481
30 juni 2011 15:17
Nu alleen nog de Bulldozer z'n high-end varianten op deze, dan kijken of AMD zich kan meten met Sandy-Bridge en hopelijk de socket 2011 die er aan komt, word een spetterend jaar dit :)
En wanneer gaan ze nou eens een keertje in de winkel komen. Ik heb wat klanten gezegd beter even te kunnen wachten vanwege deze dingen. De mobo's zijn er allang, de processoren nog nergens te bekennen...
Even voor de duidelijkheid; deze zijn niet op de bulldozer-architectuur gebaseerd?
Nope zijn gewoon een beetje getweakte Athlon X4's dacht ik (of Phenom II's)
Ook even voor de duidelijkheid: dit zijn apu's, zoals amd ze noemt. De desktop Athlon X4 en Phenom II's zijn gewone cpu's, dus zonder fusion.

Zeker op de prijs voor mensen die geen grafisch zware applicaties draaien gaat dit erg veel uit maken.
in principe Athlon II X2 cores, ze hebben namelijk geen L3, maar wel 1mb L2 per core (en de athlon II X4s hadden 512k l2 per core)
Beslist niet, het zijn geoptimaliseerde X4's, dus Quadcores.

Goed lezen:

en beschikt over vier cpu-cores die op 2,9GHz tikken

Dus ook niet als X2 maar gewoon als X4:

http://nl.hardware.info/r...rocessor-review-conclusie
Anoniem: 361746
@Majin Buu30 juni 2011 13:55
eh? en wanneer komt bulldozer dan eigenlijk uit? en zijn de nieuwe amd apu's van de laptops dan ook geen bulldozer cpu's?
Als het goed is komen de Bulldozer's ook bijna, ik zou je niet exact kunnen vertellen wanneer.

De nieuwe AMD Apu's in laptops zij van de Llano serie, zijn geen Bulldozer's.

De Bulldozer's zijn dan ook geen apu's maar gewone cpu's, er word dan uitgegaan van een losse videokaart. Zoals iedereen bijna wel heeft met een high-end pc.

[Reactie gewijzigd door Cerenas op 30 juni 2011 14:27]

voor het einde van augustus is het meest gehoorde gerucht. al gaan sommige iets verder naar september.

rond augustus hou ik zelf aan.
Ben benieuwd of je ook een stille PC kunt maken met deze processoren: 100W voor de A6-3650 en de A8-3850, is wel veel. Ik heb liever geen >50W cpu. Nu krijg je er ook een gpu bij dus dat scheelt. Ik zou wachten op de 65W variant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee