ECS verdubbelt FM1-assortiment moederborden

Hardwarefabrikant ECS heeft met de introductie van drie moederborden met de FM1-socket, voor AMD's A-Series apu's, zijn assortiment moederborden voor het Fusion-platform verdubbeld. De drie borden hebben de A55-chipset aan boord.

ECS heeft drie A55-moederborden uitgebracht. Twee daarvan zijn in het matx-formaat gegoten, terwijl de derde het volledige atx-formaat kreeg. Het grootste bord, de A55F-A, is voorzien van vier geheugenslots, twee pci-express-x16-slots en evenzoveel x1-slots. Ook zijn drie pci-slots, vijf sata-300-poorten en twaalf usb 2.0-poorten beschikbaar. Snellere interfaces als sata-600- en usb 3.0-poorten zijn afwezig.

De twee matx-borden, A55F-M2 en A55F-M3, hebben ieder slechts twee geheugenslots en één pci-express-x16-slot. De M2 heeft naast het pci-slot twee pci-express-x1-slots, terwijl de M3 eveneens een pci-slot, maar slechts één x1-slot heeft. De M2 heeft zes sata-300-poorten en twaalf usb 2.0-poorten, en de M3 heeft er respectievelijk vier en acht. Ook heeft de M3 enkel een D-sub-connector voor video, terwijl de M2 die uitbreidt met een hdmi-poort.

De A55-chipset is de budgetversie voor de A-Series apu's of Fusion-processors van AMD. De chipset voor de Llano-processors is wat eenvoudiger dan de A75-chipset, waarmee ECS al drie moederborden uitrustte. De A55-chipset heeft geen sata-600-ondersteuning aan boord en ECS voorziet de borden niet van usb 3.0-connectiviteit, zoals de A75-borden hebben. Prijzen maakte ECS nog niet bekend, maar die zouden onder het niveau van de A75-moederborden liggen.

ECS A55F-M2 ECS A55F-M3

Door Willem de Moor

Redacteur

09-08-2011 • 16:37

22 Linkedin

Reacties (22)

22
22
18
0
0
2
Wijzig sortering
Maar erg basic... net zoals de cpu's die erop komen.
Vooral de aansluiting (van die 2e) zijn maar erg mager, ik vraag me eigenlijk af of hier wel een markt voor is? Als je een lichte, zuinige pc wilt is M-ITX toch beter? Het doelpubliek gaat toch geen hopen uitbreidingskaarten erop willen.
wat mij betreft is inderdaad de combinatie mini-itx en Liano vooral interessant, zoveel mogelijk grafische en cpu power in een kleine behuizing. Fm1 Mini-itx moederboarden zijn haast nog niet leverbaar, bovendien kunnen de fabrikanten veel meer verdienen aan een mini-itx moederboardje dan zo'n atx exemplaar (waarvoor veel meer concurentie is van andere fabrikanten), maar ja helaas..
Correct me if wrong, maar de huidige _beschikbare_ APU's zijn toch de 100w quadcores, in een goedkope en dure uitvoering? Een 100w cpu schijnt lastig te zijn op mITX boardjes. De m-itx Intel boardjes ondersteunen officieel maar cpu's met een TDP van 65w (ook zijn er zat mensen die gewoon de 85w / 95w cpu's gebruiken), en de am3 boardjes die ik zag ondersteunen ook maar (officieel dus) 65w TDP cpu's.

Iets met een aantal fase in de stroomverdeling en dat het lastig is om dat allemaal zover te krijgen op een mITX boardje.

Het is allemaal maar een beetje afgeleid wat ik zeg dus wie weet zit ik er naast, maar het zou me niks verbazen dat je de eerste mITX FM1 boardjes pas ziet als de goedkopere, zuinigere APU's voor de desktop uitkomen (waar pas nog een artikeltje over op Tweakers stond dat de prijzen waren uitgelekt).
Ja, dit platform met mini-itx lijkt mij een goede combinatie, verwacht wel dat we de komende tijd meer van dat soort bordjes gaan zien.
Waarschijnlijk zal matx vanwege het grotere marktaandeel van die form factor gekozen zijn?
Jammer dat ze niet alles hebben voorzien van solid state capicitators
Zie dat de meeste mensen die hier gereageerd hebben ECS niet echt kennen als merk. Dit was vroeger een budget merk vergelijkbaar met Biostar en dergelijke. Verder kon je ze beter vermijden vroeger omdat het vaak niet al te beste borden waren.

Biostar lijkt zijn leven ondertussen wel iets verbeterd te hebben maar van ECS heb ik geen idee. Heb hun producten altijd zo veel mogelijk ontweken en nooit echt gevolgd verder.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 9 augustus 2011 18:59]

ECS is een van de grootste producenten van moederborden no 2 op de ranglijst http://www.hardwaresecrets.com/article/22
Voor zo ver ik weet is dat vooral in azië oem spul en word het hier bijna niet verkocht. Zoals ik aan gaf is mijn ervaring ook van een aantal jaren terug en weet ik niet hoe het nu is. Verder blijft het een goedkope budget fabrikant en zal je dus ook niet al te veel moeten verwachten kwa features.
Alle moederborden zijn oem (Original equipment manufacturer) de meeste moederbordfabrikanten leveren deze namelijk ook voor systemen, notebooks en dergelijke.

Voor die prijs die ECS vraagt kun je qua features ook niet veel verwachten: je krijgt waar je voor betaald, ECS is te vergelijken met PC Chips, Eagletech etc.

[Edit] Aziatisch? Waar denk je dat Asus en Gigabyte en MSI vandaan komen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 10 augustus 2011 11:12]

Mijn punt is dat het hier bijna niet los verkocht word net zo als PC Chips wat vaak nog dramatischer is dan het spul verkocht onder ECS. Ik zie het ook nooit meer in oem pcs hier zal wel omdat die ook liever 5 euro meer betalen voor 'degelijk' merk. Verder is de lijst uit 2004 en ziet hij er nu vast anders uit.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 10 augustus 2011 13:40]

Ik zie je punt totaal niet dus waarom stel je dat het hier niet "los"verkocht wordt?

Er staan diverse :"los"verkochte ECS moederborden in de pricewatch:
http://tweakers.net/price...JTggtRkqLGGlkD9xhamSrG1AA

PC Chips moederborden waren exact eender uitgevoerd dan die van ECS een complete kloon zowel qua uiterlijk als hardware dus hoezo is of was dat dramatischer? Feitelijk is dit ook niet verwonderlijk daar PC Chips indertijd door ECS is overgenomen.

Ik heb talloze series van zowel PC Chips als wel ECS en Eagletech gebruikt en die waren prima voor de prijs die je ervoor betaalde, ik spreek dus uit ervaring en krijg een beetje de indruk dat je probeert iets negatief te brengen wat gezien de prijs en kwaliteitsverhouding simpelweg positief te noemen zou zijn.


Niet iedereen zoekt high end hardware, sommige mensen hebben een beperkt budget en kopen iets goedkoop wat goed werkt en per definitie dus zeker niet slecht hoeft te zijn.

Dat geld zeker voor ECS producten moederbord fabrikant nummer 2 in de wereld en dat zouden ze zeker niet zijn als ze slechte producten leverden.

jouw stelling: Ik zie het ook nooit meer in oem pcs hier zal wel omdat die ook liever 5 euro meer betalen voor 'degelijk' merk" het is zo dat ECS Acer computer produceert.


Wat meer info vindt je hier bijvoorbeeld: http://en.wikipedia.org/wiki/Elitegroup_Computer_Systems

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 10 augustus 2011 11:10]

Als je goed kijkt naar de lijst zijn het maar bar weinig borden, en al helemaal als je de oude modellen weg laat, aangezien die niet meer leverbaar zijn bij LCS. Je verdraait mijn woorden ook, ik zeg BIJNA niet wat ook gewoon klopt? Pak voor de grap maar is Biostar of Asrock en je zal zien dat er veel meer te krijgen is en ook bij meer winkels.

Verder heb ik zelf ook ervaring met ECS en PC Chips en ook voor 2005 toen zijn ze pas overgenomen. Het waren gewoon niet al te beste borden en je moest er geluk mee hebben. Soms werken ze prima maar de kans dat er wat mis ging was groter dan bij de 'A' merken.

Dat ze moederborden voor Acer maken, die hebben ook niet een al te beste reputatie en zijn ook een echte budget fighter net als ECS. Ik zeg niet dat het niet werkt, ik zeg dat de kans groter is dat je er problemen mee krijgt.
De lijst van moederborden hier is realtief klein ja maar een google laat zien dat er veel meer typen ECS bordjes te koop zijn, daarbij zijn de borden die aan Acer en consorten geleverd worden niet in een lijst opgenomen.

De reputatie van Acer is niet zo slecht behalve wellicht de support reputatie en dan hebben we het hier over de situatie waar ECS moederborden gebruikt worden, niet PC Chips.

Verder vindt ik persoonlijk dat IBM en Compaq het prima deden:" Many of these motherboards have been produced for OEM customers and are used in systems assembled and sold by such brand-name companies as IBM and Compaq. Its main competitor used to be Micro-Star International".

Om succesvol te kunnen concurreren met MSI kun je moeilijk kwalitatief slechte producten op de markt gaan zetten.
Reken maar dat ECS hier bij bulten verkocht wordt. Als jij een merkPC koopt van een van de grote merken (Dell, Acer, HP), zit daar meestal een moederbord in van ECS of Foxconn.
Wat betreft vroeger: ja, ik heb borden gezien met bolle elco's van ECS, maar die problemen waren er ook bij MSI, Gigabyte, Asus en Abit. De tijd van PC Chips met fake L2-cache geheugen en relabeled chipsets is al ver achter ons.

Wat betreft "niet de beste borden", dat kan je je als budgetfabrikant niet meer permitteren. Enkele jaren geleden waren alleen ECS en later Asrock aanwezig op de budgetmarkt, tegenwoordig heeft elke fabrikant een budgetlijn. Als je tegenwoordig rommel maakt is het niet meer "ze zijn goedkoop, wat verwacht je ervan", maar is het gewoon keihard "ok, volgende keer maar een Asus/MSI/Gigabyte ipv een ECS of Asrock".
hardstikke leuk en aardig allemaal maar het is allemaal voor oem spul en eerlijk gezegd is dat allemaal goedkoop spul. Neemt niet weg dat het allemaal gewoon werkt, maar je moet er niet meer mee doen dan de standard opgelegde restricties. Ik zou er geen enkele vorm van OCing op doen daarnaast zal het altijd meer stroom verbruiken dan higher end moederborden omdat die gewoon betere onderdelen gebruiken.
Anoniem: 114278
@Hakker9 augustus 2011 20:11
@ Hakker iedere moederbord leverancier is een oem hoor, dus ook Asus is goedkoop spul in jouw ogen?

Een High end moederbord zal uiteraard wel meer stroom gebruiken daar alles op hogere settings werkt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 9 augustus 2011 22:09]

Ik heb vroeger nog een ECS mb gehad op basis van een VIA chipset voor een AMD Duron 600 MHz en heb er nooit problemen gehad. Alles liep heel stabiel . Enige nadeel was natuurlijk het matx formaat met de beperkte uitbreidingsmogelijkheden.
De K7S5A die ik had deed het prima tot de voeding van m'n PC plofte. Een naar mobile gemodde duron 1600 er op en crystal cpu draaien. Idle draaide het ding op 4x147 onder load op 14x147.

ECS moet naar mijn idee maar lekker budget bordjes blijven maken. Daar hebben ze toch een naam in en ze doen het niet eens zo slecht. Daarnaast lijkt de combinatie budget moederboard, mATX en socket FM1 mij niet eens zo'n vreemde.
Dat was een inderdaad prima moederbordje indertijd kon zowel Sdram als DDR sdram aan.

Het mooie was ook dat het een van de eerste moederbordjes was die DDR 333 Mhz ( PC 2700) vol kon benutten.

Ik heb er hier nog steeds een liggen als test plankje voor Sdram en DDR Sdram. :)
Ik kijk ernaar maar enigste wat me echt stoort is de VGA.. DVI zou toch minimum moeten zijn tegenwoordig.

Wat meer usb poorten zouden ook leuk zijn dan is dit goed voor een .. hm vroeger zou ik zeggen puber tegenwoordig zal ik maar zeggen 9-11 jarige.
@icekiller:

Alleen de meest eenvoudige heeft geen DVI.

De andere hebben gewoon HDMI wat met een verloop stekker van 4 euro DVI geeft
(mogelijk zit er bij het duurdere model wel gewoon DVI op gesoldeerd)

Verder weet ik natuurlijk niet hoeveel USB aansluitingen jij gebruikt maar 8 of 12 voor een budget merk vind ik zelf echt heel erg veel !
@ Icekiller2k6,

12 usb poorten is voor jou niet genoeg?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 10 augustus 2011 02:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee