MSI komt met tweede A75-moederbord

Hardwarefabrikant MSI heeft zijn tweede moederbord met de A75-chipset, bedoeld voor AMD's Llano Fusion-lijn, gereed voor introductie. Het moederbord heeft een atx-formaat en moet het mainstream-segment van de markt bedienen.

Het bord heeft de naam A75A-G35 meegekregen en vergezelt MSI's A75MA-G55, een matx-moederbord, in het assortiment A75-moederborden met FM1-socket. In die socket worden AMD's Fusion-apu's gestoken: deze Llano-processors hebben naast cpu-cores een gpu aan boord. Het A75A-G35-moederbord is, getuige de specificaties en de verwachte prijs van ongeveer 80 euro, MSI's budgetbord voor de A75-serie. Volgens VR-Zone zou het bordje zelfs slechts ruim zeventig euro kosten, maar Nederlandse etailers houden vooralsnog een hogere prijs aan.

Het moederbord is voorzien van slechts twee geheugenslots, maar heeft wel twee pci-express-x16-slots; één daarvan is echter elektrisch een x4-slot. Drie pci-express-x1-slots en twee pci-slots zijn eveneens aanwezig. Zes sata-600-poorten, een header voor twee usb 3.0-poorten en headers voor vier usb 2.0-poorten ronden de interne connectiviteit af.

Op het i/o-paneel zijn nog eens twee usb 3.0- en vier usb 2.0-poorten beschikbaar, net als een lan-aansluiting en audiopoorten. Video wordt via een D-sub-, dvi- of hdmi-aansluiting uitgevoerd. Wanneer het bord daadwerkelijk geleverd kan worden, is onbekend.

Overigens moet ook van de G55, die nu eveneens alleen als matx-moederbord verkrijgbaar is, een atx-variant komen. De prijs daarvan zou vergelijkbaar zijn met die van de matx-versie.

Door Willem de Moor

Redacteur

09-07-2011 • 12:29

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
18
2
0
4
Wijzig sortering
Ziet er weer erg goed uit van MSI. Ik vind persoonlijk dat ze de laatste tijd de goede kant opgaan. Vooral omdat ze toch betere componenten gebruiken en vaak net iets meer bieden dan de concurrent voor dezelfde prijs. Tevens zien de borden er toch wel erg goed uit, iets wat een hardware geek toch ook belangrijk vind. Ben zeer benieuwd hoe de nieuwe series gaan presteren tegenover Asus, naar mijn mening de beste concurrent
Qua features zijn MSI altijd al goed bezig geweest, maar ik heb vaak het idee dat de marketeers die de features bedenken geen seconde stilstaan bij support ervan. Zo kocht ik laatst een MSI moederbord (H61M-E33). Een simpel bordje, maar desondanks een zwik aan software op de meegeleverde DVD, met alles van BIOS update en overclocking tools tot en met een volledige Linux-OS ("Winki 3"). Leuk en wel, maar de BIOS update tool werkte niet en de Linux-distro gedroeg zich op meerdere vlakken raar. Antwoord van MSI support? "Deze kun je flashen m.b.v. M-flash in de bios." en "Op Linux wordt door MSI geen ondersteuning gegeven.". Oftewel 0,0 ondersteuning op de features als iets niet werkt. Daar heb je niet zoveel aan :o
Anoniem: 114278
@DVDL9 juli 2011 12:51
ik persoonlijk koop dan liever liever een MSI of Gigabyte moederbord dan een Asus, de support is stukken beter bij Gigabyte

Browsen op het Asus forum is ronduit een ramp, server geeft meldingen die laten blijken dat er onvoldoende bandbreedte of capaciteit beschikbaar is.

Een goed product heeft goede support, wat mij betreft is Asus "the heart of technology` in te te veel opzichten toe aan een harttransplantatie.

Bij gigabyte zien ze je ook nog echt als een klant, laatst Crossfire mobo Gigabyte en twee Gigabyte videokaarten aangekocht en er waren geen crossfire bridges inbegrepen,

Gigabyte gebeld en netjes binnen 3 dagen 2 gratis opgestuurd gekregen, waar maak je dat nog mee? Zeker niet bij Asus.

Edit typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 9 juli 2011 12:54]

Mooi dat er weer een Llano boardje bij is gekomen, nu nog meer mini-itx versies.

inderdaad die websites van Asus is een ramp, traag als.... en moeilijk zaken te vinden die je nodig hebt, updates hebben ze bijna ook nog nooit van gehoord, daarom ben ik ook op gigabyte over gestapt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 9 juli 2011 15:16]

ik blijf de pci/pci-e poorten een gebrekkig iets vinden op alle moederborden.

ik heb 1 pci pci-e 16x en 1 pci-e 4x nodig voor mijn ideale systeem upgrade maar die moederborden lijken simpelweg niet te bestaan of hebben een layout waarbij het plaatsen van de 4 kaarten onmogelijk is.

erg jammer ik wird hierdoor geforceerd een enkele videokaart te halen wat het geheugen weer erg beperkt en dat is bij sommige games echt geen goed idee qua prestatie.
ik snap zoiezo niet waarom er nog steeds niet standaard 2GB op alle kaarten zit en de top end kaarten (280 euro en hoger) minimaal 3gb hebben.
ik heb een programmatje waarmee ik gpu geheugengebruik kan zien en zelfs zij sommige 2 jaar oude games zit ik al op 100% dus iets meer zou echt geen kwaad kunnen zeker voor de hogere resoluties.
Meer geheugen op videokaarten geeft slechts bij zeer hoge resoluties hogere prestaties. Het is wel zo dat textures e.d. naar videogeheugen gecached worden waardoor iedere hoeveelheid 100% benut wordt, maar het geeft enkel verbetering als het ophalen van textures een bottleneck wordt, en dat is alleen van toepassing als de GPU zelf overuren draait.

Bovendien lijk je te vergeten dat bij CF/SLI beide kaarten hetzelfde in het geheugen moeten laden. Twee kaarten met 2GB videogeheugen slaan niet meer op dan één kaart met 2GB geheugen, ze doen dat alleen twee keer om met twee GPU's tegelijk aan dezelfde bewerkingen te werken.

Het probleem voor moederbordlayout is drieledig:
1) bijna niemand gebruikt meer dan 1 GPU (hier op Tweakers lijkt dat anders, maar wij zijn niet bepaald representatief)
2) toch is mogelijkheid om een tweede videokaart te plaatsen vaak bepalend voor aanschafkeuze
3) die kaarten worden steeds groter. In de mid/high end is het bezetten van twee sloten bijna de norm, en drie-slots kaarten kom je ook al tegen.

Waar dit toe leidt:
- de layout wordt zodanig ingericht dat twee drieslotskaarten in theorie mogelijk zijn
- omdat geen hond die tweede fysieke PCIe 16x slot gebruikt wordt daar een electrische 4x of zelfs 1x van gemaakt.
- omdat de ATX-standaard "maar" 7 uitbreidingssloten heeft, zul je ofwel drie fysieke PCIe 16x sloten tegenkomen op positie 1, 4 en 7, danwel twee op andere posities.
- de overige sloten komen potentieel onder een monsterkoeler te zitten, dus moeten die zo goedkoop mogelijk worden gemaakt - PCI of PCIe 1x

Kijk naar het ontwerp van moederborden van de afgelopen 6 maanden. Muv de onderste low end (1x PCIe 16x) en de idiote high-end (>=4x PCIe 16x) en je zult zien dat vrijwel alles hieraan voldoet, zo ook dit bord.

Helaas zie je dus dat marketingafwegingen een technisch niet optimale layout afdwingen. Toch moeten fabrikanten dat wel doen - de klant wil het. Zie jouw eigen SLI/CF-behoefte: je draait vrijwel zeker om een technisch onzinnige reden SLI/CF (zie hierboven, misvattingen over rol van videogeheugen en hoe daar bij SLI/CF mee omgegaan wordt), maar het bepaalt wel jouw keuze van moederbord :o

[Reactie gewijzigd door dion_b op 9 juli 2011 13:00]

Je kan hier toch 1 PCI, 1 PCIe x16 en 1 PCIe x4 kaart in plaatsen?


Daarnaast zijn crossfire en SLI overrated, vaak is het beter om een enkele snellere kaart te kopen (meer fps/euro), en daarnaast werk SLI/Crossfire lang niet even goed in elk spel. Ik ken genoeg spellen die bijvoorbeeld niet stabiel draaien met een dergelijke oplossing.
2x 6850 is een redelijk stuk sneller dan een enkele GTX 570 en wel 80 euro goedkoper.

en als je echt reviews had bekeken had je geweten dat sli/crossfire in de meeste gevallen sneller is dan een enkele kaart voor dezelfde prijs.
Alleen ben je die 80 euro weer kwijt aan een voeding met 4x pcie...
Dat SLI / Crossfire is een totaal andere discussie, tevens niet van toepassing omdat Llano, dit bord dus, gewoon budget is.


-typo-

[Reactie gewijzigd door DVDL op 9 juli 2011 13:12]

Anoniem: 114278
@DVDL9 juli 2011 13:30
De discussie ging over het merk moederbord, wat is goed en wat niet?

Ik ik haalde de support aan m.b.t crossfire in dit geval, omdat een goed product een goede support inhoudt een product zonder goede support is immers een slecht product.
Een hoop gewauwel over high-end features.... dit is geen high-end platform, Llano Fusiun is gerecht op low/mid-end gebruik.
Persoonlijk vind ik twee geheugen slots wat weinig, bijplaatsen wordt lastig. VGA had dan er weer uit gemogen (OK voor 2e monitor) .... maar zo heeft elk bord wel wat en met de huidige prijzen prik je er zonder problemen of 8 of 16 GB RAM in.... voor onder de 100€!
Que? Weinig?

Je kunt er toch gewoon 2x4 GB in zetten? daar heb je de eerst komende 5 jaar nog genoeg aan.. tegen die tijd is het platform uitgerangeerd en ben je toe aan een upgrade.. Ik zie daar echt geen probleem in.
Probleem met het geheugen is, dat bij 4 bankjes, geen 1866MHz meer wordt ondersteund, niet officieel tenminste. Bij Llano is snel geheugen echter wel een pre.
6 sata-600 poorten en leuke aantallen PCI-slots maken dit misschien wel een leuk bordje voor een servertje oid.
Dat lijkt mij niet echt het doeleinde van een apu van amd, dan heb je een grafise core die niks zit te doen. Dan kan je beter na AM3 of AM3+ kijken
Een lange HDMI kabel eraan en je server kan ook dienst doen als HTPC, helemaal zo gek nog niet ;)
En AMD's visie is toch dat je GPU voor andere taken wordt ingezet, dus alhoewel een redelijk krachtige GPU (voor onboard begrippen) op het moment nog niet handig is het in de toekomst wellicht handig om bijvoorbeeld de hashes van je torrents te berekenen of iets dergelijks.

Daarnaast volgens mij gaat het stroomverbruik en zelfs de prijs niet echt omhoog bij gelijk presterende CPU, dus waarom niet?

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 9 juli 2011 13:45]

Anoniem: 80673
@Xthemes.us10 juli 2011 13:23
boy oh boy, als parren toch eens over GPU kon...
Ik vind dat MSI stevig aan de weg timmert. De kwaliteit van hun hardware gaat volgens mij alleen maar om hoog, terwijl de prijs gelijk blijft.
Helemaal mee eens, als je ziet wat ze de laatste tijd doen kwa ontwikkeling.

Ben een maand geleden nog in de jaarbeurs geweest tijdens de HWI MSI Experience 2011,

http://nl.hardware.info/t...ce-2011-alle-presentaties

Ze zijn heel goed bezig, vooral met de 990 serie.
ik snap het nut niet van die extra PCI-E sloten
ik bedoel je koopt tog Llano puur voor de onboard GPU of niet....

ik had eigenlijk verwacht dat ze Mini itx mobo's gingen maken voor Llano dat lijkt mij zo veel beter
Slimline pc's kunnen in 1 x 100 euro goedkoper worden hierdoor...
Anoniem: 338248
9 juli 2011 17:58
Voorheen had ik niet zo'n vertrouwen in MSI maar ze gaan de steeds betere kant op en de peijzen blijven even scherp. Knap werk.
Een mooi plankje voor een mooie prijs! :)
Geen overbodige fratsen, als je naar deze cpu over wilt stappen of nieuw gaat bouwen dan ben je niet gelijk een rib uit je lijf kwijt voor 60% opties die je nooit zult gebruiken.
MSI levert imo ook degelijke kwaliteit over het algemeen, goede support dus dit heel netjes weer...voldoende aansluitingen, sata had wel 2 poortjes meer mogen hebben (om een flinke NAS van te maken bijv.) maar voor 70-80 euro kun je dit niet eisen.
Anoniem: 364996
9 juli 2011 16:22
Even een vraagje? Wat is het nut van 2 videokaarten?
Dat tweede PCI-e x16 slot is ook wel handig voor SAS/SATA controllers etc. :)
Ik vind MSI echt top maar het wordt me teveel gebruikt in de "budget" systemen, hoe goed het ook mag zijn maar ik vertrouw liever op een goed merk dan een merk dat zich profileert in budgetsystemen zoals Medion, HP/Compaq consumermarket etc. Ik werk nu ook steeds meer met Intel borden. Blijven gewoon qua stabiliteit top maar qua features is het basic maar het werkt. MSI zou ik voor mezelf wel zo kopen zoals ik ooit een X48 bordje nieuw had voor maar 50 euro. Wat een topbord was dat.
Nou hp/ compaq zijn nou ook niet bepaald betrouwbaar. Op mijn werk hebben we duizenden hp's en hadden er alleen maar problemen mee. Harde schijven, voedingen en moederborden kapte er regelmatig mee. We zijn nu overgestapt naar dell. Die hebben wat minder storingen. Heb al meerdere msi produkten gekocht maar nooit problemen mee gehad.
Anoniem: 271482
@bones11 juli 2011 12:41
Ik heb toch eigenlijk nooit problemen met HP/Compaq desktops, zeker de kantoormachines niet.. Ik neem ook aan dat de HP hardware al lang en breed EOL was want je gaat niet zomaar alle machines vervangen.
En wat dacht je waar die Intel moederborden gemaakt worden? Juist: bij de grootste OEM ("Medion, HP/Compaq consumermarket") leverancier die er is zo'n beetje is: Foxconn.

Dus in die optiek: Droppen die Intel moederborden!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee