MSI introduceert moederborden voor AMD Llano

MSI heeft een reeks moederborden aangekondigd die op AMD's nieuwe A75-chipset zijn gebaseerd. De borden kunnen overweg met de nieuwe A4, A6 en A8 Llano-apu's en komen in zowel atx als micro-atx-formaten beschikbaar.

MSI brengt twee borden in atx-formaat en twee in micro-atx-formaat uit. Al deze moederborden zijn voorzien van de A75-chipset en de nieuwe FM1-socket voor AMD's apu's, die bekendstaan onder de Llano-codenaam.

Het topmodel is de A75A-G55. Dit atx-bord beschikt over vier ddr3-slots, twee pci-express-x16-slots, drie pci-e-x1-slots en twee reguliere pci-slots. Daarnaast zijn er zes sata600-poorten aanwezig en vier usb 3.0-aansluitingen. Aan de achterzijde zitten aansluitingen voor gigabit-lan, d-sub, dvi, hdmi, analoge audio en spdif.

De A75A-G35 heeft ook het fullsized atx-formaat, maar mist enkele features van de G55. Zo heeft dit bord slechts twee ddr3-slots en is er geen spdif-uitgang aanwezig. De G35 maakt gebruikt van half-solid capacitors, terwijl de G55 over Hi-c caps beschikt. De twee borden moeten eind juli uitkomen en gaan respectievelijk 99 en 88 euro kosten.

Ook in de micro-atx-reeks komt MSI met een uitgebreid en een enigszins afgeslankt bord. De A75MA-G55 krijgt plek voor vier dd3-modules en heeft twee pci-express-x16-slots, een pci-x1-slot en een normaal pci-slot. Ook zijn zes sata600-, acht usb 2.0- en vier usb 3.0-aansluitingen terug te vinden. Voor uitvoer van video zijn er vga-, hdmi- en dvi-uitgangen aanwezig.

De simpelere A75MX-P35 moet het met minder mogelijkheden doen. Dit bord heeft twee ddr3-slots, een pci-express-x16-slot, een pci-express-x1-slot en een pci-slot. Beeldschermen kunnen aangestuurd worden via vga of dvi; hdmi ontbreekt. In plaats van de all solid-capacitors van de G55, heeft de P35 half solid-caps aan boord.

De A75MA-G55 moet binnen een week verkrijgbaar zijn en gaat 90 euro kosten. De A75MX-P35 volgt in de tweede helft van juli en moet voor 80 euro over de toonbank gaan.


A75A-G55
A75A-G35
A75MA-G55
A75MX-P35
Formaat ATX ATX micro-ATX micro-ATX
Geheugen 4x DDR3 2x DDR3 4x DDR3 2x DDR3
PCIe x16 2x 2x 1x 1x
PCIe x1 3x 3x 1x 1x
PCI 2 2 1 1
Video uit VGA/DVI/HDMI VGA/DVI/HDMI VGA/DVI/HDMI VGA/DVI
Caps Hi-c Half solid All solid Half solid
MSI A75MA-G55 MSI A75MA-G55 MSI A75MA-G55 MSI A75MA-G55 MSI A75MA-G55

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

27-06-2011 • 15:20

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
22
3
0
4
Wijzig sortering
Vind het een mooi bordje! Ik zou nooit een bord kopen waar nog liquid caps op zitten, die dingen staan na een jaar al bol als je pech hebt.
Ik zou nooit een bord kopen waar nog liquid caps op zitten, die dingen staan na een jaar al bol als je pech hebt.
Overdrijven is ook een kunst.
Ik heb veel generaties moederborden tegen de muur, en lekkende liquidcaps zijn echt maar een aantal jaar gebruikt, doordat een verkeerde formule voor het elektrolyt was gebruikt.

Daarbij gaan vrijwel altijd alleen de condensatoren die het zwaar te verduren krijgen bol staan, en dat zijn met name de caps rond de CPUsocket. En die worden op deze borden vaak nog wel solid uitgevoerd, en de rest niet.

Natuurlijk geven wij makkelijk een paar euro meer uit voor een bordje met alleen maar solid caps, maar als je kijkt naar de zgn emerging markets, dan maakt een paar dollar vaak al heel veel verschil uit.

Maar dan nog, ik zou met gerust hart een systeem bouwen met normale caps in op het bord, die zijn echt niet na een jaar al op.
eindelijk een moederboard zonder ide PATA :) werd een keer tijd!
PS2 mag volgens sommige mensen verouderd zijn maar voor muizen en keyboard werkt het net effe iets beter!
wat een onzin, waarom zou het beter zijn dan USB?
USB polling rate voor muizen is 100 hz maximaal. PS2 kan tot 500 hz , kost veel meer cpu kracht maar zorgt icm een lagere sensitivity voor een veel soepelere muis-movement in games. USB heeft dit voordeel niet.
Wat welke zin heeft als je scherm maar 60 Hz kan verwerken?
USB polling rate draait IN WINDOWS default op 100Hz, terwijl de USB spec wel degelijk zegt dat 1000Hz geen probleem mag zijn. Het is sinds WinXP al mogelijk om die polling rate aan te passen. Het verhogen van de polling rate is nuttig als een muis een vrij kleine buffer heeft, zodat die niet gaat flippen als de buffer overloopt en de computer denkt dat hij daarom ineens op een compleet andere plaats ligt.

Zelf heb ik zowel 250Hz als 500Hz polling rate gebruikt, maar echt veel maakt het niet uit.
een moederbord zonder pata zal ik toch echt niet kopen ik heb nog bijna 2tb aan pata schijven en mijn recorders zijn pata
Voor de 1 is Pata nog een must zoals ps2, maar voor het merendeel van de tweaker is pata toch echt uitgerangeerd net zoals ps2.

Geef mij maar een kanaal of 2 op Sata meer dan dat ik een nutteloze pata aansluiting zie zitten.

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 27 juni 2011 20:12]

Als je al 6 s-ata poorten hebt is de kans dat je die twee exta s-ata poorten gebruikt vrijwel nihil, tenzij je een server hebt in een bigtower. Er zijn consumentenborden met 10 s-ata-poorten, en dat is complete overkill. Die zitten er alleen op omdat 1) de chipset het ondersteund, 2) er plaats over was op het mobo en 3) sommige kopers alle mogelijkheden van de chipset willen kunnen benutten.

In die situatie kan die ruimte beter gebruikt worden voor een extra dimm-slot, pci-slot, pci-e-slot of p-ata connector. Één van die aansluitingen neemt echter minstens evenveel ruimte in als 4 s-ata connectoren (tenzij de pci-e een x1 is) en dus heb je dan in totaal minder aansluitingen. Wat betreft de ingenomen ruimte zijn dit dure onderdelen.
Er zijn consumentenborden met 10 s-ata-poorten, en dat is complete overkill. Die zitten er alleen op omdat 1) de chipset het ondersteund, 2) er plaats over was op het mobo en 3) sommige kopers alle mogelijkheden van de chipset willen kunnen benutten.
Nee hoor, ik ben blij dat mijn bordje er 10 heeft (waarvan 2 eSATA), gezien ik er 9 in gebruik heb, en dus simpelweg te kort zou komen met slechts 6 of 8 poorten. Nu heb ik wel iets meer schijven dan gemiddeld (16 stuks), maar niets dat niet in een standaard tower past.

Een extra PCIe of PCIslot gaat hem niet worden, dan moet je naar de XL-ATX formfactor over, en dat is voor weinig mensen maar de moeite waard. Een extra DIMMslot is ook verre van logisch, de geheugencontroller moet het immers wel aan kunnen spreken.
Beetje jammer dat er op de goedkope versie wel een D-Sub aansluiting te vinden is maar geen HDMI, zo komen we natuurlijk nooit van die verouderde aansluitingen af. Lijkt me ook niet relevant voor de productiekosten, lever er dan gewoon een convertertje bij...
Tja, er zit ook nog zo een verouderde RJ45 aansluiting op, en van die zwaar bejaarde 3.5mm audio aansluitingen. Dat een standaard oud is betekend niet dat hij overbodig is. VGA is in veel gevallen nog goed bruikbaar, en als je HDMI wilt kun je gewoon een luxere versie kopen.
Lijkt me ook niet relevant voor de productiekosten, lever er dan gewoon een convertertje bij...
Juist wel relevant. Niet zozeer voor de kosten van de connector zelf, maar eerder voor de royalties die betaald moeten worden om die connector te mogen plaatsen, in te mogen voeren etc. Dat telt ook allemaal mee. En in een markt waarbij iedere dollar telt krijg je dit snel te zien.
Ik ben eerder benieuwd naar de mini-itx bordjes die er voor Llano gaan komen, aangezien het toch de mainstream chips van AMD gaan worden, moet er kwa TDP best een fatsoenlijke mauw aan te passen zijn met een mitx plankje
Gigabyte heeft er al eentje aangkondigd.

Gigabyte A75N-USB3

http://www.epiacenter.de/...ews&file=article&sid=2573
Wat ik nou nooit snap, is waarom ze steeds maar weer die pci sloten zo dicht onder de pci-express sloten zetten. iedere persoon op aarde weet dat er tegenwoordig voornamelijk videokaarten zijn die 2 slots in beslag nemen... je hebt dan geen bal aan een slot daar direct onder... als je 2 GPU's in sli of crossfire zet dan kun je met zo'n mini atx helemaal geen kant meer op en past er niks meer bij.
Daarvoor hebben ze ATX uitgevonden. In mini-ATX hoef je het al helemaal niet te proberen trouwens, daar kun je sowieso geen sli/crossfire op uitvoeren aangezien je maximaal één PCI(e)-poort hebt :)
Er zijn zat µATX bordjes met meerdere PCIe sloten hoor, daar kun je prima SLI of crossfire configs op draaien. Niet op de goedkope instapbordjes, maar op de highend borden is dat meer het geval.
Als jij 2 joekels van videokaarten op je bord wil zetten heb je toch al een grote kast, waarom zou je dan een mini atx bord nemen?
Handig van die oude serie Intel chipset codes in de naam verwerken, verder wel interessante bordjes, alleen kost het ze nou echt zo veel om all-solid te gaan op hun producten, kan me het haast niet voorstellen.
voor 90 Euro maken ze inderdaad heel veel winst op deze manier, als je ziet dat een solid-cap intel bord rond de 80 euro kost.

en AMD staat er in het algemeen om bekend dat ze een goedkopere chipsets hebben dan intel.

[Reactie gewijzigd door stewie op 27 juni 2011 15:29]

Dat slaat op de chipsets, het ging mij meer om het all-solid capacitor verhaal, op de schaal waarop MSI produceert kan ik me haast niet voorstellen dat het veel extra kost om wat meer solids in te kopen, en hier mee je merk als "all solid cap" te marketen?
Solid caps zijn nu eenmaal nog steeds duurder, net als 7-layer PCB's. Wij vinden het misschien standaard om zoiets erop te doen, maar er is nog steeds een hele hoop no-name spul wat zijn weg vind naar voorgeassembleerde desktops.

"All solid caps" en "ultra-durable" zijn gewoon schreeuwerige reclametermen. De hele hype is ontstaan is door een lichting goedkope chinese condensatoren in de P3 / AthlonXP tijd. Massaal gingen die dingen kapot(met name de MSI K7-turbo(!), en de Aopen AK-73), ASUS en Gigabyte gingen toen claimen dat hun borden geen last hiervan hebben dankzij "solid caps".

Ik, en ik ben vast niet de enige, hecht belang aan de levensduur, en leg rustig 50 euro neer voor een kwalitatief beter bord, voor een assembleur die gewoon iets wilt verkopen is het wat anders.
sommige caps zijn wel 0.40 of 0.50 cent duurder dan hun ouderwetse broertjes, x 250,000 = heel veel geld bespaart.
Bedoel je halve centen, of halve euro's? ik kan me namelijk niet voorstellen dat grootinkopers als MSI zoveel neerleggen voor een cap..
Anoniem: 64119
@stewie27 juni 2011 16:22
Wat mij erg opvalt aan de prijzen is dat er slechts 19 euro verschil zit tussen het duurste en voordeligste model.

Over 4 bordjes met toch wel aanzienlijk verschillende specificaties is dat een erg klein prijsverschil.
MSI heeft de G-XX naamgeving al 3 jaar ofzo

zo heb ik een MSI 770-G45 gehad een AM3 mobo dus ik vind de naamgeving helemaal niet raar

ontopic:

als de A8 llano's goed presteren zou zo'n bordje mooi zijn voor een thuisserver hier
Volgens de handleiding van een van de ASUS APU borden die ik online gevonden heb is het niet mogelijk om dual view HDMI + DVI te gebruiken. Overige combinaties (VGA + DVI, VGA+HDMI, VGA+DisplayPort etc.) zijn wel mogelijk.

Benieuwd of de MSI borden deze beperking ook hebben (en de kans dus groot is dat het chipset gerelateerd is)
Wat een grappige PS2 connector. Zo maakt het niet uit wat je er in stopt. (eerste keer dat ik deze zie.)

@hieronder.
Ik ben erg blij dat er nog een PS2 aansluiting op de moederborden van tegenwoordig zitten.
Ik ben namelijk nog de trotse eigenaar van een oud IBM toetsenbord, die mijns inziens een stuk degelijker is dan de toetsenborden van nu. (Deze tekst type ik op mijn werk op een apple toetsenbord, niet slecht te noemen maar mijn oude IBM vind ik toch nogsteeds fijner werken.)

Natuurlijk kan er gewerkt worden met een verloopstukje naar USB toe, een paar keer geprobeerd maar het viel er steeds uit.

(Meegaan met de tijd doe ik met alles, behalve mn toetsenbord :+ )

[Reactie gewijzigd door Limaad op 27 juni 2011 15:49]

over oude aansluitingen gesproken...
Één PS2 aansluiting is een goed compromis, zelf geef ik ook de voorkeur aan een ps2-muis omdat veel Mobo's wel legacy-usb support hebben voor het tobo maar niet voor de muis. Dan doet je usb-muis het dus pas als je OS geladen is en mits je OS er ondersteuning voor heeft.

Ik heb trouwens diverse verloopjes voor USB naar PS2 en mijn Logitec keyboard werkte daar prima mee op de ps2-poort, maar mijn trust usb-keyboard werd door het bios niet herkent (ondanks legacy usb-keyboard support) en ook de trust usb-muis ziet de bios niet.
Wat een grappige PS2 connector. Zo maakt het niet uit wat je er in stopt. (eerste keer dat ik deze zie.)
Die PS2 connector gebruikt Asus ook ;)
Niet alleen Asus of MSI, maar de meeste bord fabrikanten gebruiken deze.
Mijn Gigabyte bord heeft hem ook Gigabyte AM3+ bord
jammer dat er nog steeds geen 4x pci-e sockets gebruikt worden het is onmogelijk op het moment om 2 re vodrives in je pc te proppen door het gebrek aan pci-e 4x poorten.
je kan die ook gewoon in een 16x slot stoppen, koop een bord met 3x pci-express 16x.
Onder dat kapje met het opschrift "Military Class" zitten vermoedelijk een paar N(ew)O(ld)S(tock) Sovjet buisjes uit de koude oorlog om een jarenlange stabiele werking te garanderen.
Daarvoor moet je bij AOpen zijn :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee