Ubisoft rapporteert meer verlies ondanks gestegen verkoop

Ubisoft heeft bij de presentatie van zijn jaarcijfers bekendgemaakt dat de verkoop van games vorig jaar met 19 procent is gestegen. Ook kondigde de uitgever aan dat Ghost Recon: Future Soldier tussen januari en eind maart 2012 verschijnt.

De Franse uitgever meldt dat de verkopen ten opzichte van het vorige fiscale jaar met 19 procent zijn gestegen, van 871 naar 1039 miljoen euro. Ondanks de hogere verkoopcijfers is de nettowinst van de uitgever dieper in het rood beland; Ubisoft noteert een verlies van 52,1 miljoen euro, ten opzichte 43,7 miljoen euro vorig jaar. Volgens Ubisoft komt het verlies mede door een 95,9 miljoen euro kostende reorganisatie.

Ubisoft noemt de verkopen van de Just Dance-serie en Assassin's Creed: Brotherhood als succesfactoren voor de verkoopcijfers. Van Brotherhood zijn 7,2 miljoen exemplaren verkocht, waarmee de totale verkopen voor de serie op 29 miljoen exemplaren uitkomen.

Voor het huidige fiscale jaar, dat loopt van april 2011 tot en met maart 2012, hoopt de uitgever op een kleine groei van de verkoopcijfers ten opzichte van het afgelopen fiscale jaar. Ubisoft verwacht dat zijn casual games goed blijven verkopen, in het bijzonder titels voor Kinect en de Nintendo 3DS.

Op het gebied van onlinegames ziet Ubisoft brood in nieuwe free-to-play spellen, zoals het al uitgebrachte Might and Magic Heroes Kingdoms en Settlers Online. Verder ziet Ubisoft kansen om meer omzet te genereren via het onlineplatform Uplay, dat volgens de uitgever 13 miljoen gebruikers telt.

Ubisoft heeft voor het aanstaande fiscale jaar ook 'grote' titels op de planning staan. Driver: San Francisco en Call of Juarez: The Cartel verschijnen in de zomer, Assassin's Creed: Revelations verschijnt in november en Ghost Recon: Future Soldier komt in de eerste drie maanden van 2012 uit.

Ubisoft-ceo Yves Guillemot zegt in de komende dagen een 'ambitieus project' voor de pc te zullen aankondigen. Ook maakte Guillemot bekend dat een aantal onaangekondigde games het veld moest ruimen. De spellen Beyond Good & Evil 2 en I Am Alive zullen volgens Ubisoft wel verschijnen.

Guillemot noemt Project Café, de werktitel van Nintendo's nieuwe spelcomputer, een 'fantastisch platform'. Volgens Guillemot is veel werk dat voor PlayStation 3- en Xbox 360-games is gedaan ook bruikbaar voor Project Café. Er doen al langer geruchten de ronde over de specificaties van de nieuwe spelcomputer, die naar verluidt iets krachtiger zal zijn dan de huidige generatie consoles van Sony en Microsoft.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

13-05-2011 • 14:01

32 Linkedin

Lees meer

Ubisoft brengt I Am Alive deze winter uit Nieuws van 30 september 2011
Driver San Francisco Video van 29 juli 2011
Assassin's Creed Revelations Video van 21 juli 2011
Call of Juarez The Cartel Video van 20 juli 2011
Ubisoft bevestigt Uplay Passport Nieuws van 16 juli 2011
Driver San Francisco Video van 15 juli 2011
I Am Alive Video van 29 juni 2011

Reacties (32)

32
31
22
2
0
0
Wijzig sortering
`Ubisoft-ceo Yves Guillemot zegt in de komende dagen een 'ambitieus project' voor de pc te zullen aankondigen.`

FYI: Gebaseerd op een huidige top-franchise (niet opzienbarend gezien 90% van hun titels sequels betreffen) i.c.m. een nieuw business model. Online free-to-play bijvoorbeeld.

Overigens het feit dat ze de launch-date van Ghost Recon: Future Soldier tijdens de presentatie van de jaarcijfers vermelden als 'top-nieuwtje' belooft niets goeds wat betreft innovatie van titels in 2012.

Het onlangs geopende Ubisoft Motion Pictures (3 Mei 2011 link) kan dan wellicht wel nog wat spannende nieuwtjes brengen.

Desondanks mogen ze van mij de AC & PoP franchises blijven uitmelken, zulke adventure games blijven gewoon heerlijk om te spelen.
Desondanks mogen ze van mij de AC & PoP franchises blijven uitmelken, zulke adventure games blijven gewoon heerlijk om te spelen.
Dat zijn ook nog bij mij de enige franchisen die ik speel van Ubisoft. Maar die mogen ook best flink uitgemolken worden zolang ze maar trouw blijven aan het concept en goede verhaallijn en gameplay houden.
Anoniem: 326972
13 mei 2011 14:02
Is het een trend, dat het in de game-industrie niet zo lekker loopt (faillisementen ed) of lees ik steeds de verkeerde nieuws-items... Jubisoft is een voorbeeld dat me zo te binnen schiet, echter, niet vergelijkbaar denk ik.
De grote franchises lopen lekker, maar als je onder de miljoen sales zit dan maak je hard verlies... de grote blijven over en de kleintjes vallen om, of worden door de groten, die ze hebben opgekocht, gesloten.

Straks heb je alleen nog maar Ubisoft, EA en Activision/Blizzard en wat Aziatische studios, de rest is er allemaal uit. Krijgen de kleine indy studio's van <10 man wel weer ruimte, maar dat zullen grotendeels niche-spellen zijn.
Toch knap dat ze vroeger tegen veel lagere kosten kwalitatief beter werk deden
Deden ze niet.

Een 3d wereld creeeren is met de huidige grafische kwaliteit véél ingewikkelder dan vroeger. Je hebt nu volwaardige artiesten nodig. Dat was vroeger allemaal niet nodig, omdat de consument met minder tevreden was.
Dat is ook weer niet helemaal waar. Vroeger, zeker in de begindagen van 3D maakte vrijwel elke devhouse z'n eigen engine en vaak zelfs renderer from scratch, en als je dacht dat het moeilijk was om nu een 3D personage te ontwikkelen, het was ook zeker niet makkelijk als je je aan allerlei soft/hardware-limitaties te moeten houden (polygonen, animaties als er te veel personages tegelijk op het scherm zijn etc.) en dat was ook nog 's voor de dagen van texture databanken. Daar komt dan ook nog 's alle middleware bij (Havok, Speedtree Facegen etc.) en het feit dat ontwikkelaars nu de keuze hebben uit tientallen SDKs, engines en renderers. Je zou kunnen zeggen dat de toegenomen grafische details het ontwikkelproces sterk geautomatiseerd hebben, want devteams van 200 mensen of meer zul je echt alleen bij uitzonderingen tegenkomen, en al zijn de normale teams wel wat gegroeid kan je nog steeds met 20-30 mensen een volledig visueel geloofwaardige spelwereld creëren (en dit is nog steeds de geprefereerde manier; anders krijg je vaak "art by committee"-verschijnselen).

Hoe je er trouwens bij komt dat vroeger geen "volwaardige artiesten" nodig waren is me trouwens een raadsel, één blik in de back-catalogue van bijvoorbeeld LucasArts (Monkey Island, Grim Fandango etc.) en je weet dat er toen juist meer talent was dan de grotendeels generieke troep die men nu maakt, afgekeken van elkaar en gedreven door de tunnelvisie van de consument wat betreft graphics (en dat gaat echt niet over hoe "mooi" een game is, mensen willen gewoon de laatste directx-effects "hebben", ongeacht hoe goed of slecht ze toegepast worden).
Inderdaad, vanwaar dat fabeltje nu weer aankomt snap ik ook niet.
Ik moet toegeven dat de ruimte voor indie studio's toch zeker wel een goed iets is. Vooral omdat het grotendeels niche-spellen zijn. De afgelopen tijd zijn er weer veel indie spellen de wereld ingebracht, en sommige doen het zeker niet slecht (denk voornamelijk aan minecraft, maar ook aan innovatievere titels als Magicka). Het is inderdaad jammer dat grote bedrijven zoveel lijden, maar het is zeker een gat dat wordt opgevangen en wellicht ook wel kwalitatief betere games zal opleveren, en niche-spellen waar je met een budget van een paar miljoen je vingers liever niet aan wilt branden.
thq/relic gaat ook niet zo lekker volgens mij. Paar projecten ook geschrapt.
Anoniem: 398428
13 mei 2011 14:09
Productiekosten hoger dan verkoopopbrengsten?
Hoe wil je anders verliezen krijgen? Als je verlies draait gaat er dus meer geld uit, dan dat erin gaat...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 326972 op 13 mei 2011 14:10]

Hogere organisatie kosten, hoge rentes op leningen, rechtzaken, hogere kosten van servers ect. Zo kan ik nog wel doorgaan met hypotheses maken.

Ps. je kan ook verlies maken door minder geld uit te geven. Beter vertaalt nu ubisoft kan de kosten van het volgende fiscale jaar nu al opnemen. Minder winst of zelfs verlies. Zo zijn er nog meer fiscale mogelijkheden om winst te drukken.

[Reactie gewijzigd door Domus von Dutch op 13 mei 2011 14:20]

Je verteld me dus dat wanneer een bedrijf al 10 jaar loopt en zijn investering er al driedubbel uit heeft gehaald, deze niet meer failliet kan gaan?
Je verteld me dus dat wanneer een bedrijf al 10 jaar loopt en zijn investering er al driedubbel uit heeft gehaald, deze niet meer failliet kan gaan?
Kan wel failliet gaan , maar meestal moet je dan jaren en jaren verlies draaien, dat dat je bij mekaar winst hebt gemaakt "theoretisch" of ze laten zelf de boel klappen...
Ze hebben ook nog een kas.
Waar die winst die ze gedurende 10 jaar hebben opgebouwd misschien naartoe is gegaan.
Winst en verlies zegt uiteraard maar weinig.

Een bedrijf kan wel 5 jaar goed lopen en plots op de kop liggen. Ook als er niet gesjoemeld word met cijfers. Ik denk dat je de grafieken van winst/verlies van de afgelopen jaren zou moeten checken als je wilt beginnen met gokken hoeveel kas ze nog hebben nadat ze bijna 100 miljoen aan reorganisatie hebben gedaan.

Ik gok zo'n 800 miljoen tot 1 miljard.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 14 mei 2011 19:34]

En vaak krijg je door dit dat games te snel gemaakt worden waardoor er veel bugs in zitten om zo de Productiekosten lager te houden. en vaak is het nu zo als ze in de rode cijfers zitten en er komt plots weer zo`n leuke rechtszaak ja dan kun je het bijna wel shaken.

Maar moet zeggen heb niets te klagen over Ubisoft vrijwel altijd keurige games

[Reactie gewijzigd door Jouster-Patrick op 13 mei 2011 14:22]

Staat een fout in het artikel in het boek jaar 2010 (31-03-00) was het verlies 153 miljoen. Dus laten we maar wachten op het jaar verslag van deze organisatie voor we weer dingen gaan roepen.

http://www.ecobook.eu/ubisoft/ra2010uk/
Je mag toch hopen dat deze erg dure reorganisatie zich terug gaat betalen want anders heb je het allemaal voor niks gedaan. Ik bedoel een 1039 miljoen euro omzet is toch niet mis en dat was nog mooi gestegen ook maar als je de kosten niet kunt drukken dan is alles voor niks.
Aan hun titels zal het niet liggen, ze maken erg mooi spul. Ben wel blij dat we nu ook eens zien dat de games markt toch nog steeds in de lift zit qua verkopen, meestal wordt het meteen op illegaal kopieren gegooid als het weer eens mis gaat.
De spellen Beyond Good & Evil 2 en I Am Alive zullen volgens Ubisoft wel verschijnen.
Ben blij toe om dat te lezen. Laatste keer dat ik wat hoorde over Beyond Good & Evil 2 was namelijk dat de oorspronkelijke studio de ontwikkeling van de game in de koelkast stopte wegens financiële problemen. Heb dan nu hoop dat Beyond Good & Evil 2 door Ubisoft zo rond november 2013 uitgebracht word. Zou mooi zijn: precies 10 jaar na dato van deel 1 die in 2003 uitkwam.

Blijft wel jammer though dat "we" (lees: BG&E liefhebbers) zo lang geduld hebben moeten opdat er eindelijk eens een vervolg komt op een parel van een game. Maar ach, geduld is een schone zaak enzo.
tja mischien moeten ze met zon omzet en nog steeds slecht afgemaakte games toch eens kijken wie ze nu teveel geld betalen en die personen/afdelingen schrappen.

en wat een grap trouwens zeg ze janken de hele boel bij elkaar dat downloaden ze de kop kost maar de verkopen zijn wel WEER met 19% gestegen.

ze geven gewoon duidelijk ergens teveel geld uit of het is geinvesteerd in nog lopende ontwikkelingen en dat geld kan je dan dus ook niet als verlies wegboeken omdat daar nog geld van gaat binnenkomen.

wat ik zie is gewoon slecht boekhouden of slecht bedrijfsmanagement.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 13 mei 2011 19:35]

Ze geven tenminste piracy niet de schuld (wat een easy way out is...)
Ze hebben 19% meer verkocht dan vorig jaar en bijna 260 miljoen euro meer binnen gehaald. Ik vind het persoonlijk ongeloofwaardig overkomen dat hogere kosten en reorganisatie voor een verlies zorgen. Het ziet er uit als een boekhoudkindige truck om minder belasting te moeten betalen of iets dergelijks.
Sjah daarom is het ook raar om een games bedrijf op de beurs te hebben. Het is mogelijk dat ze veel meer titels in productie hebben dan dat ze dit jaar hebben uitgegeven.

Al de kosten moet je natuurlijk mee rekenen en het is goed mogelijk dat ze hierdoor minder winst hebben behaald (haal de reorganisatie eraf en je ziet dat ze winst hebben)

Zelfde zie je altijd bij Take 2. Ze geven maar een beperkt aantal games uit (die ze vaak inhouse produceren). Dit incl games zoals LA Niore, GTA en Red Dead Redemption
Het jaar voor de launch van een tripple A game noteren ze onwijs vaak een verlies en die maken ze het jaar daarop weer helemaal goed. Al zou je geen verstand van de game markt hebben dan zou je best snel in paniek kunnen raken (dit heb je ook wel 1 of 2 keer gezien bij de koers van het bedrijf)
Een deel van dat beleggersgedoe bij Take 2 zit 'm in het feit dat ze een tijd langs niets anders hadden dan GTA om de grote centen binnen te harken. Als een nieuw deel zou floppen qua verkoop, zou het snel klaar met ze kunnen zijn. Met RDR hebben ze laten zien dat ook een jaar winst kunnen draaien zonder een GTA-titel in de line-up.
Daar heb je een goed punt... ik vond het wel grappig... Elke keer de koers omlaag en bij de launch van een nieuwe GTA sprong hij weer omhoog haha
Ik ben dan wel benieuwd waar dat verlies vandaan komt, ondanks het succes van hun toptitels.
Welke games zijn er enorm geflopt? Of zit er heel veel geld in games die binnenkort uitkomen?
Daar was even een zinnetje vergeten die ik net heb toegevoegd. Een 95,9 miljoen kostende reorganisatie (eenmalige kosten) waarbij onder andere dus games zijn geschrapt. Het is een investering om grotere verliezen in de toekomst te voorkomen.
Ik vermoed het laatste. Ze verkopen meer doosjes/games, maar als je leest wat voor kosten er wel niet in een spel zoals Assassin's Creed 2 zitten, dan moeten ze ook wel meer verkopen om deze kosten eruit te halen. Maar ook daarna moeten deze mensen nog betaald worden en komen ze met DLC. Het ligt dus echt niet aan de consument die het spel niet koopt. Volgens mij (als ik me goed herinner), zat er meer dan 100 miljoen in Assassin's Creed 2.

Dat betekend dat er ruim 1.8 miljoen kopieen verkocht moeten worden, van 55 euro per stuk, om al aan die 100 mil te komen. Echter, als je daar rekening mee gaat houden, dat niet die volle 55 euro naar Ubisoft gaat, maar ook nog een deel naar de winkel zelf, zal het aantal verkochte exemplaren meer naar de 2.5 mil gaan. Daarnaast is Ubisoft ook veel geld kwijt aan de DRM kwestie (aangezien je daarvoor in dit voorbeeld een constante internet verbinding nodig hebt), aangezien Ubisoft die servers ook draaiende moet houden. Tevens zit er ook al veel geld in ontwikkelkosten van nieuwe spellen, en DLC van bestaande spellen.

Er zit gewoon steeds meer geld in spellen en onderhoud van server parken.
*25 miljoen. Alleen GTA4 heeft ooit de 100 miljoen gehaald

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee