Facebook verkoopt userpostings zonder opt-out te bieden

Facebook is zonder er ruchtbaarheid aan te geven begonnen met het verkopen van check-ins en likes voor reclamedoeleinden. Vrienden van de gebruiker krijgen de postings als Sponsored Story te zien. Een opt-out-mogelijkheid is er niet.

Bedrijven kunnen gebruikerscommentaar, -likes en -check-ins bij bijvoorbeeld hun winkels kopen van Facebook en deze vervolgens bovenaan de pagina van vrienden van de gebruiker laten tonen als Sponsored Story. De advertenties zijn verder identiek aan de vrijwillig geplaatste postings en bevatten de naam en de foto van de gebruiker.

Gebruikers krijgen geen bericht dat hun postings voor reclame zijn gebruikt en er is ook geen opt-out-mogelijkheid. Facebook claimt echter dat er geen sprake is van privacy-inbreuk, omdat de Sponsored Story alleen wordt getoond aan de vrienden die het origineel ook hadden kunnen zien.

De sociale-netwerksite spreekt van mond-tot-mondreclame op grote schaal, waarmee bedrijven de zichtbaarheid van opmerkingen over hun bedrijf kunnen vergroten. "Momenteel hebben de marketeers nog geen mogelijkheden om mond-tot-mondreclame te ontdekken of dit te gebruiken voor hun reclamecampagnes", zegt Jim Squire, hoofd productmarketing tegen The Wall Street Journal. Volgens hem is bij het testen van de dienst gebleken dat gebruikers positief zijn over de dienst.

De dienst doet enigszins denken aan Beacon, dat Facebook in 2007 introduceerde. Beacon werd echter al snel op een laag pitje gezet, na massale klachten en zelfs rechtszaken. Beacon stelde deelnemende bedrijven in staat om aankopen door te spelen naar de vrienden van de koper, door middel van een reclamebanner met de foto van de desbetreffende user.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-01-2011 • 15:19

94 Linkedin

Lees meer

Reacties (94)

94
82
47
0
0
10
Wijzig sortering
Dan wil ik ook wel een beetje van dat geld dat facebook ervoor krijgt. Ze gebruiken mijn naam, en mijn foto ...
Ergens zal in de voorwaarden staan dat je die vrijwillig afstaat of dat ze die naar eigen inzicht mogen gebruiken. Anders zouden ze morgen failliet zijn als ze iedereen daarvoor moeten betalen.
Dat "krijg" je toch? Jouw overeenkomst is toch dat je een dienst afneemt, tegen het afgeven van je persoonlijkheid?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheid
Nee hoor, je moet helemaal niets afgeven. Je kan je facebookprofiel leeg laten staan en gewoon wat meelezen.
Dat krijg je in natura: serverruimte, bandbreedte, software om op verschillende manieren met je vrienden te communiceren en allerhande andere dingen mee te doen.

Ik vrees dat je ofwel de keuze hebt tussen betalende diensten (waar je nooit zoveel gebruikers voor zal vinden) of gratis diensten waarvan de operationele kosten op een andere manier betaald zullen moeten worden (reclame, data-mining, ...). Een tussenmogelijkheid is misschien een dienst waar je kan betalen waarvoor men in ruil van je gegevens afblijft, maar uiteindelijk moet de ontwikkeling, de infrastructuur, de energie, de bandbreedte en het onderhoud ergens van betaald worden. En eigenlijk weten we dat allemaal.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door indigo79 op 27 januari 2011 16:41]

Anoniem: 119473
27 januari 2011 15:25
Dus als ik het goed begrijp worden likes en check-ins gewoon 'in de spotlights' gezet... Die likes en check-ins plaats je zelf en zijn sowieso zichtbaar voor vrienden, dus ik zie hier geen (privacy-)problemen in? :)
Klopt, punt is alleen dat jou 'like' anders geïnterpreteerd kan worden.
Stel er komt een nieuwe 3D tv uit. Jij vindt het een gaaf ding, dus je klikt op 'like'.
Daarna zien vrienden een add van het betreffende merk met daarbij 'Pietje beveelt deze 3D tv van harte bij je aan'. Er zit nogal een verschil tussen iets leuk/grappig vinden en het iemand aanbevelen. Het is maar de vraag of dat wenselijk is.

[Reactie gewijzigd door thuijzer op 27 januari 2011 15:45]

Verder vind ik ook nog een verschil tussen zeggen dat je iets 'liked' en jezelf effectief koppelen aan dat product.

Het is niet omdat ik product X geweldig vind dat ik daarom bedrijf X mijn mening over hun product zomaar mag gebruiken als reclame.

Stel (ludiek voorbeeldje) ik heb net een geweldige penisvergroting gehad en dit kenbaar maak aan de wereld door een 'like it',
dat wil daarom nog niet zeggen dat ik mijn vrienden wil aanbevelen een penisvergroting te laten doen.
Geen privavy schending inderdaad, maar je wordt wel ongevraagd tot een reclame figuur gemaakt. Of vrienden bij jouw pagina lezen dat je Venz Hagelslag helemaal geweldig vindt of dat ze dat ergens in een banner met jouw naam erbij opgedrongen krijgen maakt nogal uit. Ik denk dat het heel effectieve marketing is maar voor degene die het overkomt ook heel ongewenst kan zijn.
Facebook gaat wat van wie aan wie verkopen? Ik snap er geen hout van, wat gaat er nu gebeuren als ik op "vind ik leuk" druk?
Facebook gebruikt statusupdates en checkins van jou om je vrienden reclame te laten zien.

"Je toestemming vragen doet Facebook in dit geval niet en er is ook geen 'opt out'. Je kan dus op geen enkele manier verhinderen dat je activiteiten gebruikt worden. Wel zijn de boodschappen enkel te zien voor wie sowieso toegang heeft tot jouw updates."
http://blogs.tijd.be/tzine/2011/01/facebook-zet-gebruikers-willens-nillens-in-voor-advertenties.html
Voor zover ik het begrijp:
Als jij op een reclame van coca-cola "vind ik leuk" aanklikt, en Coca-Cola betaalt geld aan Facebook, dan komt het bericht "geishin vindt coca-cola leuk" bovenaan in de berichtenstream op facebook, met het label " Sponsored Story".
Kortom, het is een beetje vergelijkbaar met de gesponsorde zoekresultaten bij google.
Kan toch geen kwaad? Als ik met plezier "Trabant rules!" op mijn wall post dan mag dat gerust door Trabant gebruikt worden, zolang enkel mijn vrienden (die dat correct zullen interpreteren) dat te zien krijgen. Ik zie het probleem niet.
En de volgende keer dat je een product liked omdat je het grappig vind word je neergezet als iemand die het een geweldig product vind.
leuk - je geeft meteen al een beperkende voorwaarde 'zolang enkel mijn vrienden'... dat gaat dus niet op, die keuze heb je niet.
Lees het nieuwsbericht voor je reageert.
Ik zit al jaren op Facebook en nog nooit ongewenste post/email/telefoontjes/reclame gekregen van Facebook. Ik blijf er dus gewoon op :)
Totdat ze ineens verzinnen dat ze al je userinfo verkopen en die dus gewoon voor de hoogste bieder beschikbaar is. Je weet maar nooit welke richting ze uiteindelijk heen gaan.

Maar nogmaals, ben gewoon voorzichtig met wat je erop zet.
Totdat ze ineens verzinnen dat ze al je userinfo verkopen en die dus gewoon voor de hoogste bieder beschikbaar is. Je weet maar nooit welke richting ze uiteindelijk heen gaan.
Dat zou tegen de wet zijn en tegen hun eigen gebruikersovereenkomst. Als het al zou gebeuren (en het gaat niet gebeuren) kan het alleen via een opt-in.

Al die indianenverhalen....
Dat zou tegen de wet zijn en tegen hun eigen gebruikersovereenkomst.
Facebook is een Amerikaans bedrijf, dus we hebben het hier over de Amerikaanse wet. Die is net iets meer pro-(big)business dan de Nederlandse/Europese die consumenten zoveel mogelijk probeert te beschermen. Ik zou niet teveel verwachten van die wettelijke bescherming.
De gebruikersovereenkomst en privacyverklaring kunnen ze zelf ten alle tijde aanpassen. Dan krijgen ze weer een lading negatieve pers over zich heen, maar daar lijken ze niet echt mee te zitten en na verloop van tijd legt iedereen zich erbij neer. (Tenzij de klachten net zo hevig zijn als bij Beacon toen; was wel leuk om Facebook een keer bakzeil te zien halen.)
Hoezo indianenverhalen?
Hoe vaak is facebook nu al niet negatief in de publiciteit gekomen in verband met privacuschending?
Nog geen 2 weken geleden zetten ze nog eventjes zonder te vermelden je naam en adres beschikbaar via hun SDK. En dat was op een vrijdag, werd pas maandag na veel protest uitgesteld.
nieuws: Facebook schort gebruik extra privédata voor app-ontwikkelaars op
Je kunt ze blijkbaar niet vertrouwen met NAW gegevens.
... tegen hun eigen gebruikersovereenkomst.
Dan veranderen ze de gebruikersvoorwaarden toch gewoon weer? Dat hebben ze al vaker gedaan als het ze zo uitkomt.
Daar moeten ze in amerika ook mee uitkijken, als er maar 1 is die de voorwaarden geprint heeft en dan een aanklacht indient omdat ze tegen de voorwaarden ingaan die hij ooit heeft geaccepteerd hebben ze zo een milioenenclaim aan hun broek.
Het werkt in de US 2 kanten op maar gezond verstand is de 3e kant die ze nooit opgaan.
Ben benieuwd of je ook negatieve reacties mag kopen en koppelen aan een bedrijf...
Dit gaat om de 'likes'. Dus dat zal wel een reden zijn dat er geen 'dislike' knop is.
Maar nu weten mensen dat ze op "Like" kunnen klikken en daar een vernietigende mening bij kunnen typen. Als deze feature blijft bestaan dan kan Facebook die knop elke naam geven die ze willen, iedereen zal weten dat het de-facto gewoon betekent "ik heb hier een mening over".
Het lijkt me dat we hier niet verbaasd over hoeven te zijn. Facebook is niet voor niets geld waard. De reclamekracht van sociale netwerken is veel directer dan random reclame. Daarnaast wordt dit nog verder versterkt als eigen "likes" gekoppeld worden aan "likes" van vrienden en vrienden van vrienden. De sociale druk om bepaalde zaken uit je netwerk leuk te vinden wordt zo gemakkelijk vertaald naar potentiele aankopen.

Daarnaast wil Facebook volgens mij nog wat investeringen van derden terugverdienen dus is dit een zeer strakke timing in hun bedrijfsstrategie. Hulde aan de strategische marketing van Facebook.

Nu ben ik wel erg benieuwd naar de maatschappelijke reacties.

[Reactie gewijzigd door Hengst op 27 januari 2011 15:25]

Anoniem: 22326
27 januari 2011 15:42
Niets mis mee...

Zoals eerder vermeldt jij hebt waarschijnlijk je fiat gegeven aan facebook (ergens in de kleine lettertje)

Maar ook... is dit een schennis van de privacy? Facebook geeft geen persoonlijke info weg aan de advertisers... ze zetten gewoon adervertising op de pagina van merk x als jij op like drukt. (facebook zal trouens zelden persoonlijke contactinfo verkopen aan derden... het hebben van deze info als "enige" is hun sterkte)
Anoniem: 96523
27 januari 2011 16:43
Uhmmm.. sorry, maar dit bestaat al een tijdje...

Ik krijg al regelmatig te zien dat mijn vrienden ergens op like hebben geklikt en dan vraagt FB of ik daar ook interesse in heb.

Het enige verschil is dat bedrijven nu moeten betalen om getoond te worden ipv dat het automatisch gaat.

Er worden totaal geen gegevens aan derden verkocht, er word gewoon een keyword (eg Coca-Cola) bijgehouden (waar dan voor betaald word) en elke keer als ik daar op like, dan krijgen mijn vrienden te zien "x vind y helemaal geweldig".

Who Cares!

PS gewoon even GreaseMonkey instaleren en alle advertenties wegfilteren, werkt ook perfect ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 96523 op 27 januari 2011 16:43]

Veel mensen vergeten dat hun gedrag al in de gaten word gehouden door Google en dat daar al grofgeld aan verdiend word. Dat Facebook dit doet is dus niet vreemd. Of denken mensen werkelijk dat iets echt gratis is?

Je privacy inruil voor gratis gebruikmaken van diensten.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 januari 2011 22:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee