Op The Pirate Bay is een torrent geplaatst waarin publieke gegevens van ruim honderd miljoen Facebook-gebruikers zijn gebundeld. Facebook stelt dat er weinig aan de hand is, maar privacydeskundigen denken daar anders over.
Ron Bowles, werkzaam bij de firma Skull Security, heeft via een Ruby-script gebruikersdata van Facebook-leden verzameld die via de open access directory-api van de sociale netwerksite publiekelijk zijn op te vragen. Hier zijn accountgegevens te vinden van leden die via de privacy-instellingen van Facebook niet hebben aangegeven dat hun data onzichtbaar moet blijven voor onder andere zoekmachines. De verzamelde gegevens worden via een aantal gecomprimeerde bestanden in een 2,8GB groot torrentbestand op The Pirate Bay ontsloten.
De verzamelde data beslaat 171 miljoen entries van meer dan honderd miljoen Facebook-leden, circa 20 procent van het aantal geclaimde gebruikers van de sociale-netwerksite. In de afgevangen data zijn profielgegevens te vinden, waaronder voor- en achternamen. Via de url's in de lijsten kunnen ook de bijbehorende profielpagina's van Facebook-vrienden geopend worden, ondanks dat een deel juist heeft aangegeven dat zij niet publiekelijk geïndexeerd willen worden.
Facebook laat aan de BBC weten dat de gebundelde informatie al vrij beschikbaar was en dat zoekmachines deze informatie in hun indices opnemen. Volgens de sociale-netwerksite kunnen zijn gebruikers expliciet aangeven of en welke gegevens zij publiekelijk willen delen en zou er geen privacygevoelige data zijn gelekt. Met dit probleem had de site al eerder te kampen.
De Britse privacyvoorvechter Simon Davies zet vraagtekens bij de reactie van Facebook, een firma die al langer onder vuur ligt vanwege privacykwesties. Volgens Davies heeft Facebook een dergelijke data sweep kunnen zien aankomen en had het beveiligingsmechanismes moeten inbouwen. "Het is onbegrijpelijk dat een firma met honderden it-deskundigen een actie met een dergelijk groot sleepnet niet hebben zien aankomen".
Davies stelt dat Facebook nalatigheid verweten kan worden, mede omdat de data verzameld kon worden omdat de privacyinstellingen van de site te gecompliceerd zouden zijn. Bovendien zou Bowles bewust een 'vriendelijke' sweep hebben gemaakt. Een ander potentieel gevaar is dat kwaadwillenden met de vrije beschikbaarheid van data afkomstig van onwetende Facebook-gebruikers hun aanvalstactieken kunnen bijschaven.