Facebook is door enkele gebruikers aangeklaagd omdat de site de privacywetgeving zou overtreden en bezoekers misleidende informatie over het gebruik van privégegevens zou geven. Facebook ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.
Facebook is door vijf Californische gebruikers aangeklaagd. Ze stellen in de veertig pagina's tellende aanklacht dat de sociale-netwerksite de Californische privacywetgeving schendt en dat de site gebruikers misleidt over het gebruik van hun privégegevens. Een woordvoerder van Facebook heeft laten weten dat het bedrijf de aanklacht ongegrond vindt. Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient.
De aanklagers - twee kinderen, een gebruiker van het eerste uur, een fotograaf en een actrice - claimen dat de site de door gebruikers geplaatste persoonlijke informatie naar derden doorsluist. Verder zou het bedrijf aan datamining doen zonder dit aan zijn leden duidelijk te maken. De gebruikers vinden dat ze daarom recht op een schadevergoeding hebben. Ze hebben de rechtbank verzocht om de zaak door een jury te laten beoordelen.
Het is niet de eerste keer dat Facebook vanwege zijn privacybeleid onder vuur ligt. De introductie van een feed die de activiteiten van een gebruiker toont, ging met protesten gepaard, en ook de introductie van het social-advertisingprogramma, waarbij advertenties worden afgestemd op de informatie die een gebruiker heeft ingevuld, kon niet op veel bijval rekenen. In juli kreeg de site bovendien nog een tik op de vingers van de Canadese privacy-autoriteit, onder meer omdat het verwijderen van een Facebook-profiel te ingewikkeld zou zijn.