Internetgebruik in opkomende landen richt zich meer op sociale media

In landen waar het internetgebruik snel toeneemt door verbeterde infrastructuur, worden sociale media intensiever en vaker gebruikt dan in landen waar internet al langer beschikbaar is. Dit concludeert onderzoeksbureau TNS/Nipo na onderzoek.

TNS/Nipo ondervroeg voor zijn 'Digital Life'-onderzoek wereldwijd bijna 50.000 internetgebruikers in 46 landen. Uit de resultaten blijkt dat in landen waar de beschikbaarheid van internet snel groeit, internetgebruikers intensief gebruik maken van sociale-netwerksites. Daarmee passeren zij volgens de onderzoekers het gebruik van sociale media door internetgebruikers in West-Europa en de Verenigde Staten. Zo heeft 92 procent van de consumenten in Thailand weleens een foto geüpload naar een sociale-netwerksite, tegenover slechts 32 procent van de Japanse consumenten.

Volgens de onderzoekers wordt de groei van sociale-netwerksites vooral gedreven door de opkomst van mobiel internet in steeds meer landen. Gebruikers van mobiel internet zouden wekelijks circa 3,1 uur actief zijn op sociale media, terwijl er 2,2 uur per week aan e-mail wordt besteed. Ook verwachten veel mensen hun mobieltje in de toekomst vaker te zullen gebruiken om contact te maken met sociale media dan hun pc.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat internet voor veel consumenten vaker wordt geraadpleegd dan de traditionele media: zeker 61 procent van de ondervraagden zou dagelijks online actief zijn, terwijl 54 procent minimaal eens per dag tv kijkt. De radio en krant worden door respectievelijk 36 en 32 procent op een dagelijkse basis geraadpleegd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-10-2010 • 09:19

29

Reacties (29)

29
29
21
0
0
0
Wijzig sortering
Sociale netwerk sites.. Wat is er sociaal aan kleine tekst berichten sturen naar "vrienden" op internet.. Over een aantal jaar kunnen mensen alleen nog maar typen en niet meer ECHT praten:P

Maar ik vind de uitslagen wel verrassend. Er staat dat 61% dagelijks online actief is, maar volgens mij kunnen er bijna geen internet gebruikers in Nederland langer dan een aantal uur( :P ) zonder internet ivm email enz.

Vroeger had niemand bijvoorbeeld een mobieltje en was het ook niet erg als je niet bereikbaar was. Nu worden mensen boos als er niet opgenomen wordt of niet gereageerd wordt.
Toch zou ik wel blij zijn als we weer een beetje naar vroeger terug gaan en niet dat we straks, op het slapen na, online moeten zijn.

Ik ben nog steeds blij dat ik niet de hele dag levenloos achter me computer moet zitten en ook nog soms naar buiten kan op mijn werk!
"Ik ben nog steeds blij dat ik niet de hele dag levenloos achter me computer moet zitten en ook nog soms naar buiten kan op mijn werk!"

Facebook bekijk/update je toch alleen als niks anders te doen hebt? Zoals vanaf een terasje (als je alleen bent) of als je zit te wachten op een vliegveld of zo.

'k gebruik het eigenlijk alleen vanaf m'n mobieltje.
Zit je lekker op een terrasje met je vrienden.."hee jongens ik moet ff me hyves updaten/moet even twitteren etc" En als je alleen bent, sluit je je ook wel lekker af van mensen die ook bij een terrasje zitten. Lekker naar beneden kijken en dingen typen.

Ik zie het nu al voor me hoe zo'n reactie op twitter er uit ziet:"Ik zit nu lekker gezellig op een terrasje!"
Maar eigenlijk zit je er gewoon alleen en ben je totaal niet sociaal bezig.

Ik bedoel met de zin: "Ik ben nog steeds blij dat ik niet de hele dag levenloos achter me computer moet zitten en ook nog soms naar buiten kan op mijn werk!" Dat ik blij ben dat ik met mijn werk niet alleen maar binnen hoef te zitten achter een computer. En op het moment dat je eindelijk even niet achter de computer hoeft te zitten ga je toch ook niet je hele "sociale"netwerken gebeuren bekijken/ updaten? Ben je eindelijk even verlost van elk computer achtig apparaat.

Maar ik snap wel dat mensen in opkomende landen het eerder gaan gebruiken omdat ze het als "feature" op hun nieuwe smartphone hebben. Zoals al meer is gezegd hier, hier in Nederland is het er langzamerhand ingeburgerd. Onze eerste internet ervaring is gewoon op een PC geweest. In opkomende landen zou dit heel goed op een smartphone kunnen.
Tja, dat Twitter-geneuzel van "ik zit nu in de trein", of "oh, wacht ff er zit 'n drol scheef, terwijl ik nu op 't toilet zit te Twitteren" heb ik ook nooit gesnapt!

Facebook daarintegen vind ik nog wel geinig, soms is 't wel even leuk om te zien wat 'n ander bezig houdt, of linkjes naar leuke YouTube filmpjes...
Sociale netwerk sites.. Wat is er sociaal aan kleine tekst berichten sturen naar "vrienden" op internet.. Over een aantal jaar kunnen mensen alleen nog maar typen en niet meer ECHT praten:P
So true. De Friendface-aflevering van South Park geeft hier ook wel een goede draai aan. Zonder online vrienden schijn je offline niet meer mee te tellen, en als je niet minstens ieder uur een kakboodschap via een tweet de ongeïnteresseerde wereld inslingert ben je niet interessant genoeg.

Ik zie die sociale media als een slechte trend en kan het einde ervan alleen maar toejuichen. Ga 's avonds weer lekker bij elkaar zitten, bordspelletjes doen in plaats van mijnenvegertje te spelen via MSN, of elkaars virtuele boerderijen te bemesten.
Over anderhalve week vliegt er iemand uit Noord Ierland naar Amsterdam waar ik hem ophaal. Om die avond daarop samen naar Japan te vliegen, alwaar ik een week bij een local verblijf en een week bij een Zwitser. Ik heb ze alledrie via social networks ontmoet, en vervolgens ontmoet bij meetings in Tokyo, Stockholm, Londen en Parijs. We bellen regelmatig met elkaar, en dagelijks vinden heel wat mailtjes en SMS'jes hun weg naar het buitenland en naar Nederland.

Thank you, Facebook, Twitter and countless of forums. O-)

Ik snap echt serieus niet waar de haat tegen social media vandaan komt. Het is een fantastisch concept die je met heel de wereld in contact brengt. Je hebt bergen aan informatie beschikbaar, kunt makkelijk elkaar op de hoogte brengen van wat je doet, en is voor mij onmisbaar.

Ik ben door social media in ieder geval niet minder sociaal "offline" geworden. En ik denk weet dat dit voor het gros van de Twitteraars, Hyvers en Facebook users geldt.
Zou daar in die opkomende landen gelden "wie op internet zit is iemand" en ze daarom zo dol zijn op sociale netwerk sites?
Denk eerder dat sociale media het gebrek aan andere infrastructuur opvangt.

In Nederland ga ik makkelijk bij familie en vrienden langs, kan ik altijd wel een belletje plegen en opereren de media vrij van invloeden van buitenaf.

Maar in ontwikkelingslanden zijn vaak de (spoor)wegen niet betrouwbaar zijn, vaste telefoonnetwerk krakkemikkig/duur en de nieuwsvoorziening gecontroleerd door de overheid.

In plaats van bij de familie langs, plaats je je foto's op Flickr, gebruik je IM om te chatten en kan nieuws worden verspreid via Twitter.
Vergeet ook niet de kosten.

Er zijn veel landen die vaste telefonie hebben overgeslagen en gelijk naar internet en mobiele telefonie zijn gegaan.

3 uur chatten met vrienden en familie is veel goedkoper dan 3 uur bellen.
Anoniem: 329067 11 oktober 2010 09:55
Vind dat jullie behoorlijk negatief zijn op dit moment.

Social media is juist iets positiefs in mijn mening.
Ik heb echt niet de tijd om elke dag mn vrienden te zien, of om dingen met ze te doen. Ikk moet gewoon werken en daarnast heb ik genoeg andere digen te doen. En wat is er dan makkelijker om ff vlug een bericht te sturen of met elkaar te praten op msn even.

En ja dat er op facebook etc al die spelletjes zijn dat is niet per definitie slecht, als mensen dat willen spelen spelen ze dat toch lekker ? je hoeft het verder niet te gebruiken en je kan gewoon aangeven dat je die zooi niet wilt gebruiken.

Maar goed al die mensen hierboven hebben tijd zat zie ik al.
Een sms'je, mailtje, tweet, krabbel, of PM kan gewoon in geen enkel geval vergeleken worden met één-op-één-communicatie en zal dat ook nooit gaan vervangen. Telefoneren is het meest acceptabele alternatief, en zelfs dat verkiest geen voorkeur omdat je elkaars lichaamstaal mist.

Als je meer vrienden hebt dan je langs kunt gaan zul je moeten snoeien in je vriendenkring. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Als je vriendschapsrelatie is gebaseerd op tekstberichtjes die je naar elkaar stuurt zal er van de andere kant net zo makkelijk worden gedacht over (het verbreken van) de relatie.
Als jij zo'n hekel aan social media hebt, waarom heb je dan eigenlijk een blog? Deze valt ook onder de noemer social media.

Of is een blog voor jou wel accepteer omdat het hier om lange berichten gaat?
Waar lees jij dat ik er een hekel aan heb? Ik zie het alleen niet als vervanging van directe communicatie. Het is enorm handig om een selectie vakantiefoto's op te zetten bijvoorbeeld, zodat je die niet naar tig man hoeft te mailen die geen zin hebben ze te bekijken. Ze kunnen nu zelf beslissen wat ze met mijn berichten willen doen, hetzelfde als bij mijn blog.

Ik vind het zogezegd meer geschikt voor broadcasting dan voor narrowcasting :)
Ik zie die sociale media als een slechte trend en kan het einde ervan alleen maar toejuichen.
Eerlijk is eerlijk, je zegt nergens dat je er een hekel aan hebt. Maar bovenstaande quote van jou geeft bij mij niet het gevoel dat je het beste voor hebt met het concept social media. :+

En met Hyves/Twitter/Facebook hebben mijn vrienden toch ook de keuze om te beslissen wat ze met mijn berichten doen? Scheelt op Hyves ook dat ik mijn vrienden niet hoef te mailen. Ik hoef niet eens een blogpost te schrijven! Ik knal ze online en zie vanzelf wel de reacties tegemoet. Niet via een reactie danwel als ik ze tegen het lijf loop op verjaardagen en andere cozy get togethers.

@Hieronder:
In dat geval bookmark ik je blog omdat ik erg uitkijk naar een uitgebreidere versie van jouw mening! :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168548 op 26 juli 2024 05:58]

Die quote is lichtelijk uit z'n verband getrokken, het ging daar ook over sociale netwerken als vervanging van persoonlijke communicatie.

Ik snap gewoon niet wat er leuk is aan het wereldkundig maken van "ik zit te kakken", "file is vervelend", "die man naast me in de bus stinkt" en "lekker biertje op het terras". Vooral dat laatste is een gevalletje "kijk mij eens sociaal zijn", met je smartphone in de hand terwijl je vrienden je scheef aankijken.

Maar ik geloof dat we offtopic gaan. Ik zal er binnenkort wel weer een blog aan wijden ;)

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 23 juli 2024 05:43]

mensen voelen zich nu eenmaal belangrijk als ze elke gedachte die in hen opkomt bij anderen kunnen dumpen. Hoe meer, hoe beter.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 25 juli 2024 12:40]

Ben ik de enige die denkt "Misschien zijn wij Nederlanders wat behoedzamer met onze prive gegevens op internet zetten en zijn de chinezen wat minder goed voorgelicht zodat ze wel facebook enzo gebruiken. En gebruiken we doordat wij (Europeanen) meer ervaring hebben met internet juist niet die social media"

[Reactie gewijzigd door Madcat op 26 juli 2024 05:58]

Je kan ook gebruik maken van sociale media zonder daar je prive gegevens te openbaren.
Mooie titel van dit artikel. Het vergelijkbare bericht op nu.nl meent dat Nederland hiermee een achterloper op Internet is. Ik denk dat Nederlanders betere dingen te doen hebben dan vriendjes scoren op Hyves. Ik besteed liever 20 uren met mijn vrienden per week, dan dat ik 20 uur op een netwerksite zit.

Maar misschien ben ik gewoon te oud (28) voor die Internet-onzin. :P
Goed nieuws voor overheden, bedrijven en geheime diensten.
In de opkomende landen zijn de mensen nog digibeten en kunnen dus de gevolgen van hun openheid niet overzien.
Mensen die al wat langer internet gebruiken zouden kunnen weten dat ze niet een hele hebben en houden moeten neerzetten.
Ook hier heb je natuurlijk de mensen die niet weten wat ze doen en dus hun hele privéleven publiceren.
Het onderwijs ligt daar sowieso een stuk lager en voorlichting hoef je daar ook niet te verwachten.
Zo was het hier in NL toch ook in het begin? Alleen hadden we toen chatkanalen en kwam na verloop van tijd CU2 als profielensite. Dat is allemaal dood gebloed. En hyves is voor veel nederlanders niks nieuws meer en dus niet interessant.
Wij richten ons nu op belangrijker onderwerpen. En dat zal in de opkomende landen in de toekomst ook het geval zijn lijkt me. Nú is het daar cool om op facebook te zitten zoals het hier cool was een CU2-profiel te hebben.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 26 juli 2024 05:58]

Je moet ook niet vergeten dat internet hier veel geleidelijker is opgekomen. Alle diensten zijn hier stap voor stap ontstaan en ingeburgerd waar nu in opkomende landen alle bestaande techniek in een keer op de markt geknald wordt. Dat is een enorme verandering en stap vooruit voor mensen waar gemakkelijke communicatie over afstand lange tijd niet toegankelijk was of erg duur.
"Volgens de onderzoekers wordt de groei van sociale-netwerksites vooral gedreven door de opkomst van mobiel-internet"

Is op veel mobieltjes toegang tot twitter, facebook etc niet voor-geïnstalleerd? Dat zal voor veel mensen in die landen de eerste kennismaking zijn met internet, en het ligt voor de hand dat velen dan ook gebruik maken van die diensten.
Anoniem: 323539 11 oktober 2010 10:38
Het gaat om opkomende landen waar mensen net beginnen met internet.

a) voor een volledige internet-beleving is niets zo makkelijk als een sociale netwerksite, waar je meteen een beleving hebt en ook mensen die je kunnen helpen

b) thailand met japan vergelijken.. het grote verschil ligt erin dat de thai veel socialer zijn dan japanners, ook omdat thai armer zijn en meer steun bij elkaar moeten zoeken. Die jappen zijn echt gestoord en heel ongelukkig door de druk van hun ouders om zich te ontwikkelen.. duizenden zelfmoorden onder jonge mensen tot gevolg. Inpiratieloos rukland vind ik het, het is de USA van azië..

c) het zal als het om ontwikkelingslanden gaat vooral een uitweg zijn en dan is niets zo makkelijk als effe een foto uploaden en een ouwe zak scoren - die vermoedelijk in ict werkt en heel lelijk is - die je als import-bride naar holland verscheept en je hele familie kan onderhouden met 100 euro per maand..

etc etc etc. Nogal logisch allemaal dus.. maar dat zegt niets over de kwaliteit van de sites of de interesses van die mensen, omdat je armen met mensen die een keuze hebt gaat vergelijken. Echt arme mensen hebben heel andere drijfveren waar een verwende westerling (waarbij een steuktrekker zelfs auto kan rijden) geen enkele notie van heeft.

Appels en peren onderzoek. Ok, het is nu een gegeven dat in landen die achterlopen er meer getweet wordt.. en dan?
Ohja de groene eco-rukkers zorgen ervoor dat de ontwikkelingslanden geen kolen mogen gaan stoken in energie-centrales zodat ze dom blijven en lekker blijven twitteren na een dag vol arbeid voor maar 20 cent per uur. Sociaal internet, het nieuwe opium voor het volk :+
Terwijl iedereen weet dat die hele eco-politiek decennia terug bedahct is door Tatcher om kern-energie erdoor te drukken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.