Belgische artiesten moeten te lang wachten op uitbetaling van auteursrechten. Dit zegt Bart Tommelein van de politieke partij Open VLD. In totaal zou nog een tegoed van bijna 480 miljoen euro aan geïnde gelden open staan.
Uit de officiële cijfers, waarover Tommelein zegt te beschikken, blijkt dat de totale schuld van bijna 480 miljoen euro bij de 24 beheersorganisaties tussen 1998 en 2008 is opgebouwd. Het bedrag vertegenwoordigt ongeveer dertig procent van het totaal aan geïnde rechten in die periode. Er was al lange tijd kritiek op de snelheid van uitbetaling van auteursrechten door inningsorganisaties, maar betrouwbaar cijfermateriaal ontbrak hiervoor tot nu toe.
Inningsorganisatie Uradex maakt het volgens Tommelein wel erg bont. Deze zou in de genoemde periode slechts 33 procent hebben uitgekeerd aan uitvoerende artiesten. Deze laatste zouden nog 72 miljoen euro tegoed hebben van Uradex. Sabam, de Belgische tegenhanger van Buma en de belangrijkste beheersmaatschappij in België, zou nog 200 miljoen euro niet hebben uitbetaald. Er loopt momenteel ook een onderzoek naar mogelijke malversaties bij Sabam.
Volgens Tommelein is het totaal onduidelijk wat er met de geïnde gelden gedaan wordt bij de inningsorganisaties. Ook vindt hij dat de rente over het uitstaande tegoed ten goede moet komen aan de artiesten en niet aan de beheersmaatschappijen. "Het spreekt voor zich dat de gebeurlijke opbrengsten op een totaalbedrag van bijna een half miljard aanzienlijk kunnen zijn en deze kwestie dus niet onbelangrijk is", aldus Tommelein.
Eind 2009 werd een wet, opgesteld door de minister van Economie Van Quickenborne, van kracht die voor meer controle en transparantie van beheersmaatschappijen moet zorgen. Zo moeten deze organisaties gescheiden rekeneningen aanhouden en moeten de geïnde gelden binnen twee jaar uitgekeerd zijn. Tommelein wil deze maatregelen nog verder aanscherpen naar een uitbetaling van minimaal tachtig procent van de auteursrechten na een jaar, terwijl de resterende twintig procent binnen twee jaar overgemaakt moet zijn.