Update Apple TV-software verbetert integratie met iTunes

Apple heeft een softwareupdate uitgebracht voor Apple TV. De Apple TV 3.0-software heeft een gewijzigde gebruikersinterface, biedt ondersteuning voor iTunes LP en iTunes Extras, en maakt het mogelijk om naar internetradio te luisteren.

De vernieuwde interface maakt het volgens Apple eenvoudiger en sneller om favoriete content te vinden en af te spelen. Vooral het hoofdmenu is op de schop gegaan. Zo heeft de interface met twee kolommen bij de Apple TV 2.0-software in versie 3.0 plaatsgemaakt voor een horizontale indeling van de zeven categorieën, met onder de gekozen categorie de submenu-items. Het bovenste deel van het scherm wordt in beslag genomen door een 'Cover Flow'-achtige interface.

De update voegt ook ondersteuning voor iTunes LP en iTunes Extras toe, twee features die samen met onder meer de nieuwe iPod Nano en iTunes 9 op 9 september werden aangekondigd. iTunes LP is een album-feature waarbij naast de muzieknummers ook extra's worden meegeleverd zoals de teksten van de nummers, de credits, en foto's en video's. iTunes Extras biedt extra content zoals interviews, commentaar van de regisseur en scènes die de regiekamer niet overleeft hebben, zoals veel dvd- en blu-ray-schijfjes ook bevatten. iTunes LP en iTunes Extras beslaan het hele beeld bij Apple TV.

Ook een andere feature van iTunes 9, Genius Mixes, is met de softwareupdate beschikbaar op de Apple TV. Genius Mixes maakt het mogelijk om een door Apple samengestelde playlist op te roepen met nummers die lijken op het gekozen nummer. Internetradio is nu ook te beluisteren na het installeren van de update en favoriete radiostations kunnen opgeslagen worden. Daarnaast is het mogelijk om zogeheten iPhoto Events af te spelen op de Apple TV.

De nieuwe software is als gratis download beschikbaar voor alle Apple TV-gebruikers en wordt standaard geïnstalleerd op nieuwe Apple TV-apparatuur. PC Magazine heeft een video met een hands on van de nieuwe interface geplaatst.

Door Pieter Molenaar

30-10-2009 • 12:16

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
20
1
0
9
Wijzig sortering
Mooi, leuk en in principe allemaal een goed concept... maarrrr, breng nu eens films in NL ter download!! Dat is de enige reden waarom ik er geen heb gekocht en voor een Mac mini ben gegaan.
UK of US waardebon regelen en gaan met die banaan! Ik heb een AppleTV en hoewel hij niet zo veel kan als bv een PS3 of MCE-HTPC is het een best handig ding voor simpel familie gebruik (geripte DVD's, huurfilms uit de US Store, Flickr foto's). Ander voordeel boven een Mini-aan-TV: in Front Row kan je geen gehuurde/gekochte films afspelen.

Durf het trouwens bijna niet zeggen maarre...die nieuwe interface ziet er heel on-Apple uit, lijkt toch zelfs behoorlijk op de Zune skin van de Xbox :+

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 30 oktober 2009 12:50]

Mini-aan-TV en dan PLEX installeren en je hebt een volwaardig MediaCenter.
Zit je dus wel met een extra programma op je OS i.t.t AppleTV OS en Windows MCE maar even laten opstarten @ login en gewoon altijd aan laten staan en je bent ook klaar.
En dan kan je met Share Screen altijd nog andere dingen doen op je Mac Mini zoals een kleine Filesharer ervan maken bijvoorbeeld.

Nieuwe interface van Windows 7 Media gedeelte lijkt er ook op.
Uiteindelijk gaat alles op elkaar lijken natuurlijk.
Plex heb ik ook, super programma voor tweakers maar net als XBMC, MythTV, MediaPortal, etc: heel veel functies, een oerwoud aan plugins en scrapers maar niet zo volwassen/stabiel/simpel in te stellen als MCE of Front Row. Plex kan je trouwens nog niet echt een "volwaardig MediaCenter" noemen, het doet nog altijd geen TV.
De Apple-TV heeft duidelijk een andere doelgroep als de tweakers alhier... ;)
Durf het trouwens bijna niet zeggen maarre...die nieuwe interface ziet er heel on-Apple uit, lijkt toch zelfs behoorlijk op de Zune skin van de Xbox :+
Heel vreemd ja! Allemaal kadertjes en toestanden, vreemde letterkeuze, scrollbalken...
De beeldopbouw is trouwens ook erg traag. Ik heb zelf niet zo'n ding maar het lijkt me erg irritant.
En denk je dat Apple het jammer vindt dat jij voor een duurder apparaat van ze hebt gekozen omdat je deze functionaliteit niet wilde moeten ontberen? ;)
haha Nee dat denk ik ook weer niet en ik ben blij met de meer htpc-functionaliteiten, maar mij leek de Apple-TV net zo goed mooi, want goedkoper en "sleeker".
Misschien een stomme vraag en off topic, maar wie koopt er eigenlijk nu een Apple tv zolang er alternatieven zoals een NMT of HTPC's bestaan.

Je zou denken dat wellicht verkrijgbare content het verschil uitmaakt.

Via nieuwsgroepen kun je ook alle content vinden die je maar wil. Stargate Universe vanavond uitgezonden in de US morgenochtend op de HDX in mijn huiskamer op HD-formaat.
Apple wil films verkopen/verhuren, daar maken ze hun winst op. Waarom zouden ze miljoenen steken in de ontwikkeling van features die het leven makkelijk maken voor Usenettende leechers?
Wie gaat het kopen als het vrij beschikbaar is (als je even verder kijkt dan je neus lang is)?
Anoniem: 295617
@G-bird30 oktober 2009 14:44
Wauw, en ik al die jaren maar denken dat je moest betalen voor content. Best een domme vergissing van mij, maar dat zelfs een bedrijf als Apple zo dom is om een apparaat op de markt te brengen die van het model van betaalde content uitgaat das helemaal stom. Ik denk dat je Apple snel even moet bellen G-bird, zodat ze het product zo snel mogelijk uit de handel kunnen halen.
Heb je een telefoonummer voor me :) :) :)
Via nieuwsgroepen kun je ook alle content vinden die je maar wil
Dat statement is er voor mij 1 in de categorie "waarom werken voor je geld als je ook een bank kunt overvallen".
Het probleem is natuurlijk dat je de Apple TV hier niet optimaal kun gebruiken omdat de itms nog steeds geen videos verkoopt.
"waarom werken voor je geld als je ook een bank kunt overvallen".
Ik wil nu downloaden niet vergelijken met een bank overvallen zo lang het een bankoverval in NL nog steeds niet legaal is. :)
Bovendien kan ook Apple zijn ogen niet sluiten voor hoe de wereld werkt op dit moment.
Het probleem is natuurlijk dat je de Apple TV hier niet optimaal kun gebruiken omdat de itms nog steeds geen videos verkoopt.
Je weet dat uiteindelijk de V2000 van Philips onder andere hier ook aan kapot gegaan is. Er zijn natuurlijk wel verschillen, maar desalnietemin.

Eigenlijk geloof ik op dit moment niet in het business model dat bij de Apple tv hoort.

edit typo's

[Reactie gewijzigd door G-bird op 30 oktober 2009 14:14]

Oh ik geloof best dat er brood zit in de verhuur/verkoop van films. Netflix is in de VS ook succesvol, net als bv pay-per-view op de kabel en dingen als TiVo. De AppleTV zou eigenlijk naast films en series ook apps en games moeten gaan krijgen. Dan zitten ze wel in het vaarwater van Xbox Live en PSN maar met de iPhone is het Apple ook gelukt om in een overvolle markt toch succesvol te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 30 oktober 2009 15:26]

Het mag dan in Nederland legaal zijn, maar in een hoop andere landen niet. Feitelijk is Nederland een uitzondering en slaat ons beleid nergens op. Creatieve mensen kregen niet direct betaald voor hun werk maar moeten bij de staat om een uitkering (via de heffing op DVDs bedelen) Je zou het bijna communistisch :X kunnen noemen.

Daarnaast sluit Apple de ogen niet voor hoe de wereld werkt. In tegendeel, Apple ziet afkeuringswaardig gedrag en komt met een alternatief. Maar ik neem aan dat jij kinderarbeid en de grote milieuvervuiling in landen als India en China dus prima vindt. Zo werkt het nu eenmaal, toch?

Gelukkig hebben veel bedrijven, waaronder dus Apple, een andere opvatting en proberen ze producten te ontwikkelen zonder de excessen in de wereld aan te wakkeren. De apple TV met een legaal videoaanbod is daar 1 van, net zoals het feit dat kledingmerken hun kleren niet door kinderen (willen) laten maken.
Plug en play, direct syncen met al je iTunes content en daardoor geen gezeur met codecs e.d. Bovendien vaak goedkoper ook. Stomme alleen is dus het ontbreken van Nederlandse film content, ik snap daar niks van, kunnen maatschappijen ongelooflijk aan verdienen.
Alleen jammer dat iTunes LP net zoals video huur/koop in Nederland niet beschikbaar is. Ik snap er geen hout van waarom ze dat hier niet uitbrengen, terwijl het in de USA al jaren, en in Engeland, Frankrijk en Duitsland korter al lang actief is.
Heeft waarschijnlijk te maken met het ontbreken van een overeenkomst met de eigenaars van de content, de filmmaatschappijen. Zolang die liever een poging doen om een DVDtje te verkopen of via de videotheek te verhuren, kan iTunes het wel vergeten.

Helaas, ik zou ook graag via iTunes films huren.
tja, maar je zou verwachten dat dat in al die eerder genoemde landen ook zou spelen, waarom daar wel, en hier niet?
Wellicht omdat de content eigenaren in de landen waar het nog niet beschikbaar is, moeilijk doen? Het zijn meestal toch allemaal lokale bedrijven, ook al zijn ze onderdeel van een multinational.
Anoniem: 317813
30 oktober 2009 16:09
Ik gebruik apple tv om 1 eenvoudige reden: m'n gehele muziek collectie op één klein mooi vormgegeven apparaatje. Geen lelijke htpc of laptop de de hele dag ergens staat te brommen. Daarnaast ontzettend goed te bedienen met m'n ipod/touch. Dat laatste argument staat natuurlijk niet helemaal rotsvast, omdat itunes op een gewone pc natuurlijk ook bedienbaar is met een touch of iphone.

Maar toch, ik vind 't een heerlijk apparaat, en maak naast muziek frequent gebruik van de beschikbare pod/vod-casts en kan op goed formaat film-trailers bekijken.

Ik ben tevree iig.
Wel leuk en aardig dit nieuws, maar heeft dit per se een eigen artikel nodig? Daarvoor hebben we toch de meuktracker?
Zullen we windows 7 dan ook maar in de meuktracker doen?
Bij een minor release ben ik het met je eens, maar dit is een major version change, mag best een nieuws artikel hebben.
Op zich heb je gelijk ja. Maar dan moet je niet Windows 7 erbij gaan halen, want een besturingssysteem en een software-update is iets heel anders.
Daar heb je gelijk in, itsme had een servicepack moeten nemen, en niet het hele OS ;)

Toch lijkt dit me wel een prettige update, je kan nu meer met je Apple TV, en zeker in combinatie met een andere mac in huis. Muziekjes delen wordt wel erg makkelijk zo :)
Zullen dan ook maar alle Linux Distro's uit de Meuk halen en op de FP planten?! Zijn per slot van rekening allemaal OS'sen
Windows 7 is een nieuw OS, geen update.

En een "major" update? Nieuwe interface en een handvol extra's . Mai wat een vooruitgang, voor een product dat amper verkocht is in de benelux.

Nee dan kan je elke niewe firmware upgrade van tientallen fabrikanten op de frontpage zetten.
Ik ben er vrij zeker van dat elke iPhone OS update ook te vinden is tussen het nieuws, dit is exact het zelfde ;)

Ow en dit is een OS update voor de Apple TV, een servicepack zou ik meer in een klein versienummer zien.

En om de apple mopperaars voor te zijn, probeer zoektermen als Android eens, of HTC bijvoorbeeld.

Ik vind deze release best nieuws waardig, helemaal aangezien deze update toch aangeeft dat Apple de AppleTV nog steeds als huidig product ziet.
Anoniem: 261379
@itsme30 oktober 2009 20:57
Windows updates mogen van mij altijd in de meuktracker, en al helemaal windows xp 3.. ehm..... vista 2.. ehm windows 7.... die jah. windows dus. :+
Cool, dat is iets nieuws;
Ik dacht dat updates er juist waren om integratie te verslechteren ;)
( http://www.electronista.c....stopped.by.itunes.patch/ )

Nog meer update drama, op de blog van Jouke74 :
JJH's Blog: Updates!
Al dat geklaag over NL films. Dat ligt eerder aan EU regelgeving en licenties van filmmakers etc. dan aan Apple.

Dit is simpelweg niet goed geregeld in de EU en schijnbaar weer voor elk land anders...
De EU zit daar niet tussen, wel de filmmaatschappijen. En Apple moet bv ook voor al hun films Nederlandse ondertiteling regelen (en nee, dat is niet zo simpel als gewoon de vobsub uit de DVD trekken). Tis niet super moeilijk maar t kost gewoon tijd.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 30 oktober 2009 15:30]

En Apple moet bv ook voor al hun films Nederlandse ondertiteling regelen (en nee, dat is niet zo simpel als gewoon de vobsub uit de DVD trekken). Tis niet super moeilijk maar t kost gewoon tijd.
Technisch gezien is het in ieder geval geen probleem.

De iPod Touch, iPhone, AppleTV, iTunes en Quicktime Player ondersteunen als sinds geruime tijd m4v files met embedded soft subtitles.

Voorbeeld

[Reactie gewijzigd door Carbon op 30 oktober 2009 16:16]

Klopt, maar DVD's hebben geen softsubs (vobsubs zijn over het beeld gelegde plaatjes, geen gerenderde tekst en Apple ondersteunt geen vobsub-in-m4v) dus moeten ze die ergens anders vandaan halen. Voor nieuwe films haal je die van de Blu-Ray af, maar voor oudere films moet je gaan OCR'en.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 30 oktober 2009 23:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee