Apple verkoopt 200 miljoen tv-afleveringen via iTunes

Apple heeft bekendgemaakt dat er in totaal 200 miljoen episodes van tv-series via iTunes zijn verkocht. Daarnaast liet het bedrijf weten dat de komende tijd meer hd-shows aan de online winkel worden toegevoegd.

iTunes 7-logoSinds een jaar of drie kunnen er via de iTunes Store tv-shows worden aangeschaft. Het assortiment bestaat uit ruim zeventig prime time-comedy's en dramaseries van de grote Amerikaanse tv-producenten. Daarnaast kunnen via de online winkel 30.000 programma's van meer dan zeventig kabelnetwerken gekocht en bekeken worden. Inmiddels heeft Apple ruim 200 miljoen episodes verkocht. De normale prijs van een enkele sd-episode is 1,99 dollar. Voor een dollar extra kunnen klanten een hd-show van ABC, NBC, CBS of FOX kopen. De komende tijd zullen deze bedrijven meer series in hd-formaat beschikbaar maken.

Op basis van het aantal verkochte shows en de episodeprijs van 1,99 dollar heeft Apple een omzet van minstens 400 miljoen dollar geboekt, concludeert Peter Kafka van de Silicon Alley Insider. Volgens Kafka krijgen de producenten rond de zeventig procent van de omzet, wat betekent dat zij gedurende 36 maanden via de iTunes Store in totaal 280 miljoen dollar aan omzet binnengehaald hebben, zonder dat ze daarvoor veel hoefden te doen.

Uit cijfers van het Amerikaanse Television Bureau of Advertising blijkt dat de tv-reclamemarkt in de VS in het tweede kwartaal van dit jaar goed was voor 11 miljard dollar. De dollars die via iTunes verdiend worden vallen daarbij vrijwel in het niet. Dit betekent echter niet dat er geen plek is voor de iTunes Store, stelt Yankee-analist Josh Martin tegenover Cnet. Klanten willen media op verschillende manieren tot zich nemen en het is goed als contentleveranciers hen daarbij keuzevrijheid bieden, aldus Martin.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

17-10-2008 • 12:25

45 Linkedin

Submitter: Kura

Reacties (45)

45
42
7
4
0
0
Wijzig sortering
Das toch nog best veel voor Apple in een ger moeilijke markt, mensen kunnen tegenwoordig gratis HD TV afleveringen binnen een paar minuten downloaden (720p in ongeveer 10 minuten hier in Tjechie) Ze kunnen dat doen via newsgroeps, FTP servers, IRC, P2P, en vele andere methode. Ze kunnen betaald kijken op hun mobiele telefoon dan wel thuis achter de TV via de kable, sataliet of via de ether. Als je dan met een alternatieve methode komt en je weet er zonder veel moeite voor te hoeven doen $280M in 36 mee om te zetten dan heb je toch een leuke nieuwe markt gevonden.

Natuurlijk is het nog niet zo groot als de TV markt, maar kijk eens hoe lang de TV markt al bestaat in het begin van de TV markt hadden maar weinig mensen ooit gedacht dat het zo'n standaard uitrusting van vrijwel ieder huis zou worden laat staan dat ze bedragen als 11Miljard aan omzet konden bevatten.

Persoonlijk heb ik nog nooit iets op Tunes gekocht en denk ik ook dat ik dat voorlopig niet zal doen gewoon omdat kijken op een TV en luisteren naar radio/cd voor mij een pretiger ervaring bied dan iTunes en een computer maar goed smaken verschillen.
Dat hadden ze zelf ook in principe best door, vandaar dat de AppleTV er is, kan je direct in je huiskamer TV kijken vanaf je macs en eventueel aansluiten op je stereo (dat kan ook via Airtunes met een Airport Express), maar dan is het direct wel een dure grap.
Das toch nog best veel voor Apple in een ger moeilijke markt, mensen kunnen tegenwoordig gratis HD TV afleveringen binnen een paar minuten downloaden (720p in ongeveer 10 minuten hier in Tjechie) Ze kunnen dat doen via newsgroeps, FTP servers, IRC, P2P, en vele andere methode.
Let wel, dit zijn methodes die lang niet zo eenvoudig zijn als het downloaden via iTunes. Veel illegaal downloaden gebeurt met speciale software, je moet bronnen zoeken, bestanden uitpakken. Dat soort zaken loop je meestal wel tegenaan. Je kunt als consument kiezen, uitzoeken hoe je elke week het beste je tv afleveringen kan vinden etc. Wat best veel werk is om er 'een systeem in te krijgen'. En ze moeten converteren voor op je iPod (65% van alle verkochte mp3/mp4 spelers in de VS is een iPod, dus een ongeveer gelijke groot deel van de markt wil video in iTunes formaat). Of je kan ervoor kiezen om $1.99, of $2.99 als je een grote tv hebt staan, te betalen, het direct te kunnen downloaden, direct kunnen kijken en het, zonder enige moeite, automatisch op je iPod of iPhone bij je te hebben.

Gemak heeft een prijskaartje. Maar zo lang de kwaliteit goed is betaal je bij iTunes niet teveel.
Persoonlijk heb ik nog nooit iets op Tunes gekocht en denk ik ook dat ik dat voorlopig niet zal doen gewoon omdat kijken op een TV en luisteren naar radio/cd voor mij een pretiger ervaring bied dan iTunes en een computer maar goed smaken verschillen.
Ik ben erg toch wel heel blij mee dat ik zometeen $2.99 naar Cupertino overmaak en de nieuwe aflevering van The Office kan zien. In een kwaliteit die Comedy Central momenteel niet aanbiedt. Enkele maanden eerder dan dat de aflevering op de NLse tv te zien is. En, most important, zonder reclame.
Over je laatste opmerking, of je nou de HD versie van iTunes of van Usenet haalt maakt voor de kwaliteit natuurlijk niet uit.
Dat moet je ook maar afwachten! :o

De ene HD is de andere niet op Usenet

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 17 oktober 2008 14:35]

Inderdaad, tenzij je de pure .ts hebt, loopt de kwaliteit nogal eens uiteen. Simpelweg omdat mensen de encoding options niet snappen. Dan krijg je dingen als het out of sync lopen van video en audio, grove macro blokken, lelijke randjes, etc.
Helaas kan je alleen in Amerika de series downloaden, ik hoop dat ze het snel ook voor de rest van de wereld opengooien, dan zijn ze van heel veel illegale downloads af, als je je favoriete TV series daags na uitzending in Amerika hier kan downloaden, of nog beter, als ze een enkele dag na uitzending in Amerika het ook uitzenden in Europa en de rest van de wereld, denk ik niet dat er nog veel mensen zijn die zullen gaan downloaden, omdat als het op TV komt, je netjes ondertiteling hebt of nagesynchroniseerd voor veel andere landen. En dat is toch belangrijk voor veel mensen.
@ Backpacker
Waarom kunnen de "welbekende ondertitelings" sites, ondertiteling aanbieden binnen 12 uur voor series zoals Heroes, Prison Break en Lost.

[Reactie gewijzigd door xippie op 17 oktober 2008 13:14]

Anoniem: 16048
@xippie17 oktober 2008 14:39
Ik heb zelf een AppleTV, waarop ik alle amerikanse series bekijk.

Simpel gezegd, registreer een amerikaanse iTunes account en koop via eBay iTunes gift cards om saldo erop te kunnen zetten. Vaak staan de gift cards op eBay voor zeer goede prijs online, zo kocht ik onlang een iTunes gift card van $100 voor $58.

Omgerekend kost een TV serie aflevering van 1.99 mij ongeveer 0.88 eurocent en dan heb ik heb dus gekocht! :-)

Ondertiteling vind ik verder toch ongewenst.
Hoe lang duurt het voordat je de afleveringen kan downloaden na de uitzending, en in welke kwaliteit heb je dan de uitzending?
Als je series download via "de wel bekende kanalen" dan heb je meestal 7 minuten na de uitzending de HDTV rip en na 25 á 30 minuten de 720p versie via de "EastCoast" stations. Tel daarbij op voor een HDTV 3 minuten om die binnen te halen of voor een 720p 9 minuten download tijd. Zeker net de 720p heb je zeer goede kwaliteit, en de ondertiteling (voor mij niet nodig) is er ook vaak binnen 12 uur.
Anoniem: 16048
@xippie17 oktober 2008 15:47
Ze staan er vaak dezelfde dag nog op, het gaat me meer om de moeite die ik soms niet wil doen.

Op de AppleTV draait gewoon Linux, met een patchstick kan je hem eenvoudig meer opties geven. Zelf kan ik via de NTFS share van m'n server op zolder eenvoudig films en series afspelen, kortom ook als je via 'andere kanalen' aan dingen wil komen kan je ze via de AppleTV kijken.

Overigens als je een aflevering koopt kan je hem al bekijken als hij voor 2% is gedownload, bij mij thuis is dat binnen enkele seconden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16048 op 17 oktober 2008 15:49]

ik neem aan dat je 58 euro bedoeld, anders is het wel een "heel" goede prijs 8)7
Nee ik bedoel 58 dollar, anders zou ik het niet schrijven. Kijk zelf maar op eBay, je vind ook met gemak $200 iTunes gift cards voor $110.

Ze zullen wel gestolen zijn of iets dergelijks..
Ik denk dat dat niet zo makkelijk is, aangezien ze dan zelf alle ondertitels en nasynchronisaties moeten maken en daar gaat nogal wat tijd in zitten. Daar komt nog bij dat ze dan een hogere prijs zullen moeten vragen in Europa en dat verhoogd de drempel voor aanschaf weer .
Anoniem: 68905
@xippie17 oktober 2008 13:05
Die ondertiteling en nasynchronisatie zijn juist de redenen waarom het hier later uitkomt. De TV zenders buiten Amerika kijken ook graag eerst of de serie goed loopt in Amerika voordat ze geld gaan steken in de localisaties (ondertiteling/nasynchronisatie).

Maar ik zou graag zelf ook de mogelijkheid hebben om gewoon de Amerikaanse versie te kopen waar dan ook ter wereld (zonder amerikaanse creditcard natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 68905 op 17 oktober 2008 13:05]

ik denk dat er ook genoeg mensen zijn die graag hier in Europa direct na uitzending ook zonder ondertiteling deze ook via iTunes of dergelijke video stores kunnen kopen mits dit een schappelijke prijs is. De Amerikaanse prijs stelling is netjes. Zolang je het er maar duidelijk bij vermeld dat er geen ondertiteling bij zit.
Ik denk dat je je daar in wel vergist. In Nederland en Nederlandstalig België is men gewoon van met ondertiteling te werken, maar de rest van europa dubt de series in de eigen taal. Voor veel Europeanen is dus zo'n Engelstalige versie niet wat ze gewend zijn. Alle personages in die series hebben dan plots allemaal andere stemmen en men moet zich ook nog concentreren op een andere taal. Buiten de UK, NL en BE zal er dus voor die Engelstalige TV series veel minder vraag zijn
Altijd zo'n vreemd standpunt gevonden: omdat er mensen zijn die het niet zo gewend zijn moet je het voor de rest van de mensen maar afsluiten. En die zelfde mensen er natuurlijk wel op aan spreken als zij daarna via een andere manier hun spullen ergens vandaan halen.
Buiten de UK, NL en BE zal er dus voor die Engelstalige TV series veel minder vraag zijn
Ten eerste zijn alleen al die markten bijelkaar de moeite waard. Je hoeft er als content provider ook niets expliciets voor te doen. Mensen in die 3 markten kopen gewoon de serie en betalen, net zoals een US inwoner dat doet. Zonder extra moeite heb je er een hoop klanten bij.

Daarnaast, zijn er wel meer landen waar men Engelse series kijkt. In een aantal aziatische en afrikaanse landen gaat men ook heel makkelijk met Engels om. Daarna kijken zelfs Duitsers Engelse series die ze van Internet downloaden. Kijk maar eens naar statistieken van sommige torrent sites. Duitsland is absoluut niet ondervertegenwoordigd. Daarnaast heb je nog landen die gewoon Engels talig zijn, zoals Canada, Australie, Nieuw Zeeland, Trinidad & Tobaga en ongetwijfeld nog een handjevol.

Op het internet hoef je voor downloads helemaal geen onderscheid te maken per land. Laat mensen gewoon kopen wat ze willen...
Het heeft denk ik ook iets met de uitzendrechten te maken. Als je alle afleveringen een dag na uitzenden in de iTunes Store ter download aan gaat bieden over de hele wereld, dan zullen TV-zenders die de uitzendrechten van die show hebben gekocht of willen gaan kopen, nooit meer genoeg kijkers trekken omdat iedereen de show al gezien heeft.
Goeie business, om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat deze markt zo snel zoveel zou opbrengen. Blijkbaar maken toch veel mensen gebruik van de video function van hun iPod.
Anoniem: 262517
@PHiXioN17 oktober 2008 12:31
Ik heb het zelf niet (men broer en vriendin wel), dus ik ben er niet zo goed mee gekend...
Maar moet je een Ipod hebben om ITunes te gebruiken? Als je een mac hebt is dit dan ook geen optie? zijn het dan geen afleveringen in HD op schermresolutie ... HD op een ipodscherm lijkt me nogal stom ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 262517 op 17 oktober 2008 12:32]

Ik heb het zelf niet (men broer en vriendin wel), dus ik ben er niet zo goed mee gekend...
Maar moet je een Ipod hebben om ITunes te gebruiken? Als je een mac hebt is dit dan ook geen optie? zijn het dan geen afleveringen in HD op schermresolutie ... HD op een ipodscherm lijkt me nogal stom ...
als je HD content koop krijg je twee versies. Hij downloadt zowel een 720p (hoogte) High Def versie van de aflevering als een Standard Def (fits within 640x480px). iTunes zorgt zelf dat je niet ziet dat het twee bestanden zijn, maar dat je in je Library één aflevering ziet en, wanneer je die gebruikt om naar je iPod/iPhone de kopiëren het de SD versie is, en wanneer op je op je pc of Mac de aflevering afspeelt (via iTunes of Front Row) kiest-ie de HD versie. Al met een geniaal systeem.
Geniaal als je ook een Ipod hebt. Maar wat als je alleen alles via je mediacenter wilt bekijken? Moet je dan perse ook de SD versie binnenhalen? Zonde dan van je HD ruimte

Of lijkt me lastig voor de mensen met datalimieten (zoals in België zover ik weet nog steeds het geval is)

Ben in iedergeval niet bekend met iTunes.
Als je de HD versie koopt krijg je 2 bestanden. Als je de SD versie koopt 1 gok ik. Trouwens via een mediacenter iets bekijken wil natuurlijk niets zeggen over wel of niet HD kan.
iTunes draait zelfs op Windows... Ook zonder iPod. ;)
Denk niet dat de meeste mensen het via de iPod bekijken maar gewoon via iTunes op hun PC.
Dat denk ik niet, aangezien je vrijwel alle series in de VS gewoon gratis kan terugkijken op de site van de zender. Dan doe je dat dus op je pc en ga je niet voor 1,99 een iPod variant aanschaffen.
Anoniem: 34095
@PHiXioN17 oktober 2008 14:00
ik wel.

het hele punt is toegankelijkheid, een klik op de knop en het is binnen voor relatief weinig.

het is hetzelfde waarom er relatief weinig mensen met het openbaar vervoer reizen; het dubbele betalen als je strippenkaart in de bus moet kopen, nee moet je eerst naar het postkantoor om goedkoop uit te zijn.

gemak dient de mens. word het duur/moeilijk gemaakt, dan zal men op zoek gaan naar alternatieven (lees: torrents/usenet)
Anoniem: 190716
17 oktober 2008 15:15
apple heeft 400 miljoen verdient aan het verkopen van reeds uitgezonden tv afleveringen, conclusie apple is goed bezig. WTF geld verdienen aan dingen waar je al eerder voor betaald heb ( kijk en luistergeld, abbo op je zenderaanbieder ). Je betaald toch gewoon voor internet en al het andere is toch gratis ? O-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 190716 op 17 oktober 2008 15:17]

Uh, kijk en luistergeld? Welkom in 2008!
Yep, zeker handig! iTunes is gewoon erg fijn, het kost je alleen wel wat $$$$$.

Wat betreft de TV-series en films, wanneer gaan ze zich eens richten op EU?
Anoniem: 168448
@SlickAxe17 oktober 2008 12:35
Idd, ik vraag me na 3 jaar geleden een video ipod te hebben gekocht nog steeds af wat ik aan het video gedeelte heb :'(

Enige wat wij kunnen downloaden is af en toe een trailert. :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168448 op 17 oktober 2008 12:36]

Wat dacht je van Vidcasts? Zelf ben ik erg fan van MSNBC's Countdown with Keith Olbermann (Liberale show over de amerikaanse presidents verkiezingen).

En als dat niet genoeg is: bij Google even 'ituneshop' intikken. Ik heb er bijzonder goede ervaringen mee. Zelfs voor de 'out of stock' bedragen meestal binnen 1 werkdag geregeld. Wél GOED álle instructies lezen!

E-mail support is erg goed en snel, vaak ook via MSN te bereiken.
Je kan toch gewoon eigen video's converteren naar .mp4? Doe ik ook :P
Dat kan niet zo lang duren hoewel het een beetje zal afhangen van de zenders.
Ik denk dat de Amerikaanse tv-zenders/productiehuizen een beetje gedwongen zullen worden om hun goede shows binnen een week ook beschikbaar te stellen in Europa, zij het gratis langs onze zenders (met reclame), zij het langs een view-on-demand systeem zoals Digitale televisie of iTunes. Vermoedelijk is een combinatie van beide het aantrekkelijkste: gelijktijdige release met view-on-demand en 24 uur later op tv.
Er zal dan echter al ver voor de uitzending een kopie naar het vertaalbureau moeten. Dan krijg je hetzelfde als bij films, series die al op usenet staan vóór ze op tv zijn geweest.
Als ik eerlijk ben zou ik het ook kopen. Er zijn namelijk een aantal series die ik volg die soms pas vrijdags op usenet komen in plaats van de woensdag waar ze op uitgezonden worden. Voor 2 dollar zal ik het dan zeker aanschaffen..

Nadeel is natuurlijk de DRM etc. Maar dit is allemaal makkelijk te omzeilen.
DRM op TV series is eigenlijk niet belangrijk. TV series kijk je maar 1 keer, en het verhaal gaat gewoon door. Ik ken maar heel weinig mensen die TV series voor een 2e of 3e keer zien. Veel mensen kopen via eBay/Markplaats TV series, kijken die, en verkopen die weer voor hetzelfde bedrag. Het enige wat je kwijt bent voor 1 of meerde seizoenen van een TV series zijn de verzendkosten. En dat is wel heel veel goedkoper dan afleveringen binnen halen via iTunes.
1 Je kan een videocapture tool gebruiken en die de afspelende video laten capturen.

2 Je kan het alleen niet van je iPhone (of eender welk apparaat) zomaar naar een ander apparaat overzetten zonder dat daar iTunes op staat. Stel ik wil een kennis terwijl ik daar op bezoek ben op zijn pc/tv een pilot van een serie laten zien die op m'n iPhone staat. Dat gaat dus niet, tenzij hij iTunes geïinstalleerd heeft of er toevallig een videodock voor de iPhone aanwezig is. Als je DRM-vrije content hebt kun je gewoon de iPhone (of eender welke mediaspeler) op de pc aansluiten en copy-pasten.
Je spreekt je zelf tegen
Als je DRM-vrije content hebt
En dat is iTunes helaas nog niet.
Het ging over waarom je de DRM zou willen omzeilen. DRM vrije content is daar de belangrijkste reden van. En ik spreek mezelf niet tegen, dit is een gevalletje begrijpend lezen :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee