Alan Turing krijgt postuum excuses van Britse overheid

Alan Turing heeft 55 jaar na zijn dood excuses van de Britse overheid gekregen voor de manier waarop hij is behandeld. De Britse premier noemt de behandeling van de computerwetenschapper 'vreselijk'. Met een petitie was om de excuses gevraagd.

Alan Turing, informaticapionierDe Britse premier Gordon Brown heeft excuses gemaakt aan Alan Turing, nadat duizenden Britten daartoe met een petitie hadden opgeroepen. Brown zegt de behandeling van de computerwetenschapper 'vreselijk' te vinden en noemt hem een slachtoffer van homofobie. In 1952 werd Alan Turing veroordeeld nadat hij bekende een homoseksuele relatie te hebben gehad. Hij kreeg de keuze voorgelegd tussen chemische castratie of gevangenisstraf en koos voor het eerste. De wetenschapper, die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de computer, pleegde twee jaar later zelfmoord.

Volgens de Britse premier had de Tweede Wereldoorlog zonder Alan Turing heel anders kunnen verlopen. Dat maakt het volgens Brown nog wranger dat hij zo 'onmenselijk' is behandeld. Met zijn verklaring komt de premier tegemoet aan de wensen van de ondertekenaars van een petitie, waarin de regering opgeroepen werd excuses aan te bieden en te erkennen dat 'de vooroordelen tegen Turing tragische consequenties hebben gehad en het einde betekenden van zijn leven en carrière'.

Alan Turing is vooral bekend van de Turing-test, die de 'intelligentie' van een computer meet. Een computer is volgens deze test intelligent als deze in staat is een mens om de tuin te leiden en hem te laten geloven dat hij met een medemens communiceert. Ook was hij onder meer verantwoordelijk voor het breken van de code van de Enigma-machine van de nazi's, waardoor onderschepte berichten konden worden ontcijferd. Onmisbaar voor de ontwikkeling van de computer was zijn theoretische Turing-machine.

Door Joost Schellevis

Redacteur

11-09-2009 • 15:45

66 Linkedin

Submitter: Anoniem: 69767

Lees meer

Reacties (66)

66
63
41
7
1
1
Wijzig sortering
Long overdue en niet meer dan goed dat de premier verantwoordelijkheid neemt.

Overigens, ik neem aan dat de premier hier ook persoonlijk achter staat maar hij heeft het woord voor de regering: de regering van een land -blijft- verantwoordelijk, ook op termijn.
Om te zeggen dat de mensen die nu excuses moeten aanbieden voor allerlei gruweldaden uit het verleden er niets mee te maken hebben is rechtuit incorrect: ze hebben een positie geaccepteerd waarin de verantwoordelijkheid van de regering door hun wordt uitgeoefend. Hier hoort ook historische verantwoordelijkheid bij.

Niet mee eens? Ga dan maar nooit de politiek in.
Engeland was (ook toen) een democratie, dus de eindverantwoordelijke is het Engelse volk, wiens volksvertegenwoordigers voor de wet op castratie van homo's hebben gestemd. Ik verwacht dan ook een gesynchroniseerd "Sorry!" van elke Engelsman/vrouw vanavond om 8 uur precies.

Het heeft pas echt betekenis als de echte schuldigen excuses aanbieden, niet hun opvolgers. Dat zie je bij allerlei bedrijven ook - een topman verknalt de boel, wordt eruitgeknikkerd, en een nieuwe (externe) CEO bied ineens excuses aan. Dat is niet geloofwaardig, iedereen weet dat hij er niets mee te maken had - je wilt het van die oude topman horen. Van die nieuwe man is het puur een PR offensief om zonder gezeur met schone lei te beginnen. En zo ook bij dit. Ik bied bij deze ook mijn verontschuldigingen aan als Europeaan voor alle armoede in de wereld, als tophypotheeknemer mijn excuses voor de kredietcrisis, en als niet-Zeeuw voor de watersnoodramp van 1953 (hadden mijn overgrootouders iets meer belasting betaald waren de dijken hoger geweest). Ik schuif vanavond nog aan bij Pauw en Witteman.

Volgende week: Irakese regering biedt excuses aan voor Saddam.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 september 2009 22:28]

edit: stel jezelf deze vraag: is er een ander gedocumenteerd geval waarbij in diezelfde tijd een gewone homoseksueel in Engeland chemisch gecastreerd werd of de gevangenis in moest?
Ja die is er. Homosexuele handelingen werden destijds in GB gewoon gecriminaliseerd, op straffe van gevangenisstraf, chemische castratie of "omscholing" van de sexuele geaardheid.

Daarnaast, als je de toespraak van Gordon Brown gelezen had, dan zie je dat hij ook z'n excuses aanbiedt aan de duizenden andere homofielen die destijds veroordeeld zijn. Turing krijgt in dit geval gewoon wat extra aandacht omdat hij nou eenmaal zoveel heeft betekend.

Dus, ga alsjeblieft ergens anders trollen.

.edit nav jouw edit:
edit2: voor de onwetende reageerders: Turing was veroordeeld omdat hij seks had met een tienerjongen, lol. Hoe duidelijker wil je het hebben?
Afgezien van het feit dat ik me niet aangesproken voel omdat jij duidelijk degene bent die enigszins ongeïnformeerd is aangaande dit onderwerp, wil ik hier toch even op reageren: een tienerjongen ja, maar geen minderjarige:
In January 1952 Turing picked up the 19-year-old Arnold Murray outside a cinema in Manchester. After a lunch date, Turing invited Murray to spend the weekend with him at his house, an invitation which Murray accepted although he did not show up. The pair met again in Manchester the following Monday, when Murray agreed to accompany Turing to the latter's house. A few weeks later Murray visited Turing's house again, and apparently spent the night there.
After Murray helped an accomplice to break into his house, Turing reported the crime to the police. During the investigation Turing acknowledged a sexual relationship with Murray. Homosexual acts were illegal in the United Kingdom at that time, and so both were charged with gross indecency under Section 11 of the Criminal Law Amendment Act 1885, the same crime that Oscar Wilde had been convicted of more than fifty years earlier.
Die jongen heeft dus ook gewoon dezelfde straf gehad. Pedofilie heeft hier derhalve geen zak mee te maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 september 2009 17:02]

In die tijd was 19 jaar minderjarig. Het is wel allemaal op het randje (of er net over).
Juridisch was het dus geen issue - Murray had net zo goed 40 jaar oud kunnen zijn. Moreel gezien hangt het volledig af van de volwassenheid van de persoon in kwestie, en doet de absolute leeftijd er dus ook niet echt toe. Je kunt het leeftijdsverschil (Turing was toen 40) "fout" vinden, maar dat moeten die personen imho zelf maar uitmaken, ze waren oud genoeg :)

.edit: typo, dank je.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 september 2009 17:23]

turing was 40, geen 30
19 jaar minderjarig?

In de oorlog moest je wel het leger in als 19 jarige.
Je bent als 19 jarige dus wel oud genoeg om je kop eraf geknald te krijgen, maar niet om zelf beslissingen te nemen over je eigen seksuele leven? :?

Ik vindt deze excuses aan Turing en alle andere homo's een goede zaak. Vooral omdat Brown toegeeft dat het gewoon homofobe wetten waren.
Verschillen in leeftijd aangaande je verantwoordelijkheden is doodnormaal. Denk aan Amerika waar je in verschillende staten pas op je 21 sterke drank mag kopen. Maar ook in Nederland heb je dergelijk zaken.
Maar op je 16e al een moordwapen rijden en een jaar later naar irak om de inboorlingen om te leggen.
'Waarschijnlijk'? Als we 'm niet van homoseksualiteit kunnen beschuldigen is het een pedofiel? Kom maar op met je bewijs en laat die man anders met rust zeg.

Homoseksualiteit was destijds 'gewoon' strafbaar, in de Engeland is die strafbaarheid pas in 1967 afgeschaft en in Ierland en Schotland zelfs pas in de jaren tachtig. Wat zijn ze daar modern en weldenkend he! Nota bene: in Engeland werden tot 1835 zelfs mensen vanwege homoseksualiteit geëxecuteerd.

[Reactie gewijzigd door Rataplan op 11 september 2009 16:28]

De bekende dichter oscar Wilde ging er voor de bak in en schreef daar een bekend gedicht over...
Die gevangenis staat bij mij om de hoek en daar is nu een monument voor hem...
dat was meer dan 50 jaar voor turing
Anoniem: 316446
@Faust11 september 2009 16:43
edit: stel jezelf deze vraag: is er een ander gedocumenteerd geval waarbij in diezelfde tijd een gewone homoseksueel in Engeland chemisch gecastreerd werd of de gevangenis in moest?
Misschien is het wel goed om je te informeren.
Oscar Wilde heeft twee jaar in de bajes gezeten (hard labor) vanwege: "gross indecency" with other men
Het was gewoon strafbaar, maar natuurlijk, alleen als je werd gepakt. Het had niet de grootste urgentie bij de politie om homo's op te jagen. Dat is typisch voor de dubbele moraal in de UK. Het mag niet, maar als je het stilletjes doet zeggen we er niks van.
Prominenten liepen meer gevaar dan onbekenden, want die konden het moeilijker stilletjes doen. Er zijn altijd wel mensen te vinden die een prominent willen verlinken.
Waarschijnlijk had hij een homoseksuele relatie met een minderjarige.
Ik geloof niet dat alle 'regular homo's' in Engeland zo behandeld werden.
Er is geen reden om aan te nemen dat Turing zich aan pedofilie had schuldig gemaakt. We kunnen zonder onderbouwing wat jij gelooft moeilijk als feit aannemen
Voor Turing spreekt dat Brown zich nooit verontschuldigd zou hebben voor een veroordeelde pedofiel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 316446 op 11 september 2009 16:49]

Anoniem: 292995
@Faust11 september 2009 19:26
@Faust. Wat een stomme aanname. Turing was zeg maar latent homo (1 grote liefde die echter al jaren voor zijn veroordeling gestorven was). Maar hij maakte er geen geheim van dat hij dat was. Toen hij onmisbaar was gedurende WOII zag men dat door de vingers. Daarna echter vonden de geheime diensten en zo het een risico (koude oorlog). Daarom werd hij vervolgd (bron: BBC).
19 jaar, lijkt me niet minderjarig? of dat zeggen allesinds een paar bronnen (wikipedia bv). Vanwaar haal jij je leeftijd?
snap niet waarom je in de - wordt gegooid, vind dat je vrij sterk punt hebt.
acceptatie van homo's was toen zeker niet wat het nu is, maar ik had ook zo iets van [..] zal vast wel meer achter zitten dan dat men ons doet geloven

het zoeken naar informatie hierover brengt mij op te veel nsfw pagina's :?

ik zeg t'is een complot zie /31

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 11 september 2009 16:18]

Ik dacht hetzelfde vandaar dat ik hem wel in de + heb gegooid, hoewel ik denk dat de manier waarop hij het zegt (turing fanboys) meer de reden is van de degradatie.

Maargoed als ze in die tijd iedereen die een homosexuele relatie had castratie of gevangenisstraf hadden aan moeten bieden waren ze wel even bezig, dat was niet te doen geweest dus moet er inderdaad meer achterzitten.

En castratie is inderdaad een effectieve oplossing tegen pedofielisme dus die link zou je daardoor al snel kunnen leggen.
assumption is the mother of all fuckups.

lees de overige reacties, bijvoorbeeld deze

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 316446 op 11 september 2009 16:55]

Hmm... jaren 50...
Ik denk dat de leeftijd niet of minder belangrijk is dan de herenliefde an-sich.

[edit] Zie de quote van Gordon Brown, hierboven

[Reactie gewijzigd door Jester-NL op 11 september 2009 16:18]

Internet is een geweldig hulpmiddel in de democratie. Dankzij het Internet en iedereen connected, waren deze excuses waarschijnlijk nooit gekomen. De power of the people! Dit zie je wel vaker bij bedrijven. Die zwichten ook regelmatig voor de macht van numbers, bv. voor feature-requests, callbackacties enz. De politiek, en ihbz de volksvertenwoordigers, zouden ook vaker het Internet moeten inzetten voor polls, fora enz.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 11 september 2009 15:50]

offtopic:
Power to the people?
Internet zorgt voor democratie? http://www.id-nee.nl/petitie.html
349 handtekeningen tegen vingerafdrukken in Nederlandse ID-kaarten.
De "power" valt nogal tegen nietwaar.

Maar belangrijker: dit voorbeeld toont dat 50 jaar geleden men dus homo's aanzag als ziekte en men die in het gevang wou.

Nu zegt men: waarom mogen er geen vingerafdrukken (en later bloed en later geloofsovertuiging, etc, wie weet) in mijn ID-kaart? Ik heb niets te verbergen?!

Wel zo zie je maar dat in 50 jaar VEEL kan veranderen.

Ik vind zijn Enigma medewerking belangrijker dan zijn befaamde test. Dus dank je wel nog maals.

[Reactie gewijzigd door ? ? op 11 september 2009 16:19]

Ik vind zijn Enigma medewerking belangrijker dan zijn befaamde test. Dus dank je wel nog maals.
Zowel Enigma als de Turing-test vallen qua impact in het niet bij de belangrijkste bijdrage van Alan Turing: de Turing-machine en het begrip Turing-berekenbaarheid. Deze wiskundige concepten staan aan de basis van de theoretische informatica en daarmee ook de ontwikkeling van hedendaagse computers, die op een bepaalde manier nog steeds op de Turing-machine gebaseerd zijn.

Ik geef toe, dat een wiskundig concept niet zo sexy is als het helpen met Enigma (wat een beetje het James Bond idee oproept: crack the code!) of het bedenken van de Turing-test om AI's te testen (Om te voorkomen dat robots de wereld overnemen!) en dat het daarom niet bekend is, maar dit theoretische werk is verreweg de belangrijkste bijdrage van Alan Turing.
De Enigma-code is een week voor Hitler in 1933 aan de macht kwam, gekraakt door de Poolse wiskunde-studenten Rejewski, Rozicki en Zygalski van de universiteit van Poznan. Later ontwikkelden ze het decodeerapparaat de 'bombe' (genoemd naar een populair ijsje in Warschau in die dagen). In 1939 is deze techniek overgedragen aan de Fransen en Engelsen.
Zie o.a. "Enigma machine" op de Engelse Wikipedia.
* Jester-NL denkt aan Twitter en Iran... Ik zie niet echt hoe internet/twitter de verkiezingen daar hebben geholpen.
Bovendien geloof ik niet dat iemand die al 55 jaar dood is heel erg gebaat is bij een 'sorry' van iemand die ten tijde van zijn zelfmoord nauwelijks kon lopen. Kortom, dit hele publieke sorry is een wassen neus. Een prima voorbeeld voor de ontelbare nutteloze akties die op internet lopen en die tijd verspillen die nuttiger besteed had kunnen worden.

[/sarcasme]
Voor een ieder die het mist, bovenstaande is een iets scherpere reaktie dan mijn eigen mening ;)
Vanwaar die sarcasme. Dit ís ook gewoon pure tijd- en geldverspilling. Niemand is erbij gebaat om overledenen als individu "excuses" aan te bieden. De persoon in kwestie is dood en hij heeft geen nabestaanden dus daar hoef je het ook niet voor te doen. En waar is het excuses voor alle homo's die hetzelfde lot hebben ondergaan maar niet zo'n nerd waren maar een stille dood zijn gestorven?

Kan de Britse overheid niet iets zinvols doen met belastinggeld? Moet je nagaan hoeveel tijd ambtenaren, tot en met de premier toe, en journalisten hebben gestoken in deze onzin. En ik nu ook met het typen van deze comment.
Alsjeblieft zeg. Het meten van een excuus aan belastinggeld. Misschien eerst eens denken aan wat nog allemaal nutteloze belastingcenten verspilt worden:
 • prestigieuze architectuur
 • opera
 • sport
 • godsdienst
 • standbeelden
 • ...
Alan Turing is iemand die daadwerkelijk bijgedragen heeft tot de maatschappij, zelfs tot hoe ze tot op de dag van vandaag is. Ik denk dat de luttele centen centen die hiervoor uitgegeven zijn toch wel in voorgaande rijtje passen. Anders kan je meteen zeggen dat iedere euro uitgegeven die niet meteen rendeert verloren geld is. In een democratische maatschappij moet er plaats zijn voor prestige, sport, cultuur,... voor ieder wat wils. En als tweaker zouden we moeten blij zijn dat een aan een symbool als hem dan ook postuum excuses worden gegeven. Dat is inderdaad geld verloren, maar dit toont de waarden en normen van de hedendaagse maatschappij aan. Dit toont aan dat we als maatschappij evolueren en dat we als mensheid ons verleden willen aanvaarden edoch willen aantonen dat we in de toekomst niet meer dezelfde fout zullen maken. Dit soort dingen gebeurtenissen onderscheidt ons mens van dieren... Hulde...
En deze reactie is niet sarcastisch? Toch op zijn minst cynisch.
Erkenning van fouten uit het verleden is wel degelijk belangrijk voor de vooruitgang. Als we alle fouten van vroeger maar wegschoven, 'want we denken er nu toch anders over', zou je waarschijnlijk wel makkelijker de fouten van vroeger vergeten. Aan de reactie van menig Tweaker te zien was het niet geheel en al duidelijk dat de Britse regering dit nog tot zeer laat gedaan heeft, bij heel belangrijke mensen. Maar het feit dat zelfs computer georienteerde mensen (Tweakers) dit niet weten, is al zorgwekkend genoeg en alleen daarom al zeker de moeite waard om het, op welke manier dan ook, weer eens aan het licht te brengen.
Oh my, dit wist ik nog niet! Gecastreerd wegens homosexualiteit. En daarna zelfmoord.
Jezus wat barbaars. Brrr....
Het is maar goed dat we inmiddels homosexualiteit normaal vinden.

Het is leuk dat we veel aan Turing te danken hebben, maar eerlijk gezegd mag de Britse premier ook excuses aanbieden voor de behandeling van alle andere slachtoffers van homofobie.
Hij mocht kiezen tussen chemisch* castreren en het gevang. Het is niet dat de overheid zijn ballen eraf hebben gehakt... :/

*Chemisch castreren is pillen nemen zodat je ballen geen zaad meer aanmaken. Als jij geen pillen meer neemt, maken je ballen gewoon weer zaad aan.
Maar die pillen zorgen er meteen ook voor dat de testosteronproductie danig in de war wordt gestuurd, waardoor je flinke veranderingen kan verwachten (zowel psychologisch als lichamelijk).
Als ik me niet vergis is een van de elementen die tot zijn zelfmoord hebben geleid de borstontwikkeling....
Juist, dat bedoel ik.
I know, i know! Wel goed dat je dat nog even uitlegt.

Alsnog afschuwelijk, toch?
Dat lijkt dan wel op de pil voor vrouwen, maar dan de zaadjes ipv de eitjes. Vrijwillige chemische sterilisatie voor vrouwen.
Niet helemaal. Dan zou je ineens de mannenpil uitgevonden hebben.
Bij chemische castratie krijg je 'm helemaal niet meer omhoog, dus dat is wel een behoorlijke bijwerking...
Erg sneu hoe het leven van zo'n belangrijke man kapot kan gaan. overigens is het nu al te laat op excuus aan te bieden.

Beter laat dan nooit maar toch...
Een excuus aanbieden waar de ontvanger niets aan heeft, en voor iets waar je zelf niet verantwoordelijk bent. Komt op mij vreemd over. Zeker als je bedenkt dat de Nederlandse overheid het niet over zijn lippen krijgt om de afstammelingen van de slaven een excuus aan te bieden voor de slavernij (waar ik ook niet achter sta om dezelfde reden, al is het verschil dat er in het laatste geval wèl mensen zijn die het graag horen en derhalve er iets aan hebben).
En wie zegt dat er hier geen mensen zijn die dit graag willen horen?
Alan and the many thousands of other gay men who were convicted as he was convicted under homophobic laws were treated terribly. Over the years millions more lived in fear of conviction.
In de afgelopen eeuwen zijn er miljoenen mensen, mannen en vrouwen, geweest die hun zijn, hun identiteit verborgen hebben moeten houden uit angst voor veroordeling, mishandeling en soms zelfs moord. Moet jij je eens proberen voor te stellen dat je door de regering wordt verdoemd tot een leven van eenzaamheid. Dat je niet samen mag zijn met de vrouw of man waar je van houdt omdat je anders het risico loopt om barbaarse maatregelen tegen je te krijgen. Er is jarenlang gevochten voor de rechten van homoseksuelen en er wordt nog steeds gevochten, misschien minder zichtbaar dan in bijvoorbeeld de jaren 80 maar het gevecht om acceptatie, respect etc. gaat altijd door.

Ik kan je met zekerheid stellen dat er ontzettend veel mensen zijn die dit graag willen horen en er iets aan hebben. Mensen die toen leefden, mensen die later hebben gevochten voor hun rechten en de huidige generatie die die tijd niet heeft meegemaakt.

Wat vind je dan bijvoorbeeld voor excuses die, nu soms nog, worden aangeboden naar aanleiding van zaken die ten tijde van WO2 zijn gebeurd. Moeten we dat ook allemaal maar negeren 'want ze waren er zelf niet voor verantwoordelijk'?

Ik persoonlijk ben hier erg blij mee. Het is niet alleen een excuus richting een groot man als Alan Turing maar ook een statement richting de rest van de wereld (of dit nu puur om politieke redenen gebeurd of niet) waarin gezegd wordt dat de Britse regering achter rechten voor homoseksuele mensen staat. Dat er fouten zijn gemaakt maar dat de regering geen homofobie steunt en staat voor gelijke rechten. Dus om te zeggen dat er geen mensen zijn die hier iets aan hebben of dit graag horen is erg kort door de bocht.
Plausibel verhaal. Alleen is het niet echt relevant. Je maakt namelijk een hele grote fout: Het excuus is niet gericht tegen alle homoseksuelen, maar tegen Alan Turing.
"Hij kreeg de keuze voorgelegd tussen castratie of gevangenisstraf en koos voor het eerste."
vind ik wel een eigenaardige keuze.

verder is het altijd hetzelfde liedje: 55 jaar na dato komen er mensen op het goede idee om een mens als Turing excuses aan te bieden.
je zou idealiter toch mogen verwachten dat dat uit eigen beweging allang gedaan zou zijn sinds de afschaffing van de criminalisering van homosexualiteit.
nu is het gewoon weer een goedkope populariteitstruc van de zittende regering.
Ik kan me indenken dat een homosexueel, zeker in die tijd, geen plannen had of mogelijkheden zag kinderen te verwekken. Dan verandert castratie weinig aan zijn verdere leven, terwijl een gevangenisstraf dat wel doet. Om die reden vind ik zijn keuze niet eigenaardig.
Het ging om een "chemische" castratie die het libido wegneemt. Na enige tijd ontwikkelde Turing borsten. Wat de precieze reden van zijn zelfmoord is weet ik niet. Maar dit kan er best mee te maken hebben.
Dat weet niemand, er wordt zelfs gespeculeerd dat hij vermoord is.
Volgens dezelfde CT was de rechtzaak over homosexualiteit een dekmantel. In werkelijkheid wilde men Turing onder controle houden. Zo'n homo was immers onbetrouwbaar, chantabel, en vast een landverrader. Aldus de complottheorie.
Ik kan me zo voorstellen als je in de overheid zit, laten we zeggen 10 of 15 jaar na dato (of meer) dat je niet uit jezelf excuses gaat aanbieden voor feiten uit het verleden. Want je hebt het niet gedaan dus je voelt je niet verantwoordelijk, en zeker gezien dat het afgeschaft werd waren ze bezig met verandering. Ik denk dat het heel menselijk is.
Nu ziet de regering dit als een kans om op een manier eer te bewijzen aan een belangrijk persoon.
Waarom geen excuses voor eenieder die in dezelfde periode om dezelfde reden zo behandeld is?
Of verdient alleen Turing deze excuses?
omdat die mensen niet zo bekend zijn. Zo werkt het gewoon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 11 september 2009 15:56]

Alan and the many thousands of other gay men who were convicted, as he was convicted, under homophobic laws, were treated terribly. Over the years, millions more lived in fear in conviction. I am proud that those days are gone and that in the past 12 years this Government has done so much to make life fairer and more equal for our LGBT community. This recognition of Alan's status as one of Britain's most famous victims of homophobia is another step towards equality, and long overdue.
Gordon Brown: I'm proud to say sorry to a real war hero
Het geven van excuses aan een sleutelfiguur als Alan Turing is niet bedoeld voor Alan zelf, maar bedoeld als een statement van de machthebbenenden die daarmee een positie innemen of hiermee bevestigen. Het is dus niet een kniebuiging naar de huidige groep homoseksuelen die daarmee een hart onder de riem word gestoken. Ik vind dit soort acties om een groep te accepteren een stuk zinvoller dan bv een gaypride waardoor de indruk word gewekt dat alle homos hedonistische gilnichten zijn.

Vooral bij prominentere personen heeft dit zin omdat hier vaak veel meer valse oordelen gelden. Beatrix zelf heeft een paar jaar nog nadrukkelijk laten weten dat er in haar geen familie geen homosexualiteit voorkomt, dit naar hardnekkige geruchten over Johan Friso, die destijds met een vriend in london samenwoonde.

Waar of niet waar, in de hogere regionen heerst blijkbaar nog veel homofobie, anders had bea dat statement niet nodig gevonden.

Gos, zelfs de spellchecker van firefox probeert het woord gaypride naar gasprijs te vertelen:)
Precies, voordat de gelegenheidsclubjes de status van de verdiensten van deze man weer afpakken: Het heeft niets met Geer of Goor te maken.
Ik snap ook niet waarom de wetenschapper wordt gekruisd met een persoonlijk vlekje van deze meneer-de-homo. Het lijkt me meer een Dr. Jekyll & mr. Hyde verhaal, dan dat de loop der omstandigheden van invloed zijn geweest op het functioneren van Turing in de wetenschap. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat hij zo ver zou zijn gekomen als hij de homo op het werk kon uithangen.

Ik hoop dan ook van harte dat het excuus gericht is aan de wetenschapper en niet aan de privépersoon.
Naar mijn opinie hoop ik dat het excuus vooral aan hem persoonlijk is gericht, en aan alle andere slachtoffers van de anti-homo wetgeving in de UK en elders ter wereld.

Dat hij wetenschapper en oorlogsheld was vind ik in het hele verhaal van geen enkel belang. Behalve dan dat dat de trigger was die dit excuus mogelijk maakte

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 316446 op 12 september 2009 00:18]

Daar zal hij blij mee zijn, nu 55 jaar na zijn dood.
Ook dat de WOII anders had verlopen is weer lekker de koe in de kont kijken.
Of het anders was geeindigd is inderdaad maar de vraag, maar dat het werk van Turing een enorme invloed heeft gehad valt niet te ontkennen. Er zijn echt honderden gevallen gedocumenteerd waarin er actie werd ondernomen op grond van zijn werk. En dat zegt wat voor een geheime dienst :)
Je zou kunnen zeggen: "Beter laat dan nooit". Maar ook "Laat recht is hetzelfde als geen recht". Alan heeft er nu misschien zelf weinig aan maar postuum is dit gebaar goed bedoeld.

Homofobie is een ongefundeerde angst. Jammer dat hij daar slachtoffer van geworden is. Laat hem rusten in vrede.

[Reactie gewijzigd door MistrX op 11 september 2009 15:55]

"Laat recht is hetzelfde als geen recht".
True, maar deze actie geeft wel een positief signaal aan alle homoseksuelen in de UK. Hij heeft er weinig aan, maar zulke onverbloemde excuses maken wel duidelijk hoe de overheid daar tegenwoordig tegenover homofobie staat en dat kan helaas nog niet vaak genoeg benadrukt worden.
Alan Turing is DE computerwetenschapper. Zijn behandeling door de overheid is helaas kenmerkend voor de nerveuze tijd na de tweede wereld oorlog.

Europa had het centrum van de de chipindustrie kunnen zijn als Alan de ruimte had gekregen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee