Alan Turing heeft 55 jaar na zijn dood excuses van de Britse overheid gekregen voor de manier waarop hij is behandeld. De Britse premier noemt de behandeling van de computerwetenschapper 'vreselijk'. Met een petitie was om de excuses gevraagd.
De Britse premier Gordon Brown heeft excuses gemaakt aan Alan Turing, nadat duizenden Britten daartoe met een petitie hadden opgeroepen. Brown zegt de behandeling van de computerwetenschapper 'vreselijk' te vinden en noemt hem een slachtoffer van homofobie. In 1952 werd Alan Turing veroordeeld nadat hij bekende een homoseksuele relatie te hebben gehad. Hij kreeg de keuze voorgelegd tussen chemische castratie of gevangenisstraf en koos voor het eerste. De wetenschapper, die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de computer, pleegde twee jaar later zelfmoord.
Volgens de Britse premier had de Tweede Wereldoorlog zonder Alan Turing heel anders kunnen verlopen. Dat maakt het volgens Brown nog wranger dat hij zo 'onmenselijk' is behandeld. Met zijn verklaring komt de premier tegemoet aan de wensen van de ondertekenaars van een petitie, waarin de regering opgeroepen werd excuses aan te bieden en te erkennen dat 'de vooroordelen tegen Turing tragische consequenties hebben gehad en het einde betekenden van zijn leven en carrière'.
Alan Turing is vooral bekend van de Turing-test, die de 'intelligentie' van een computer meet. Een computer is volgens deze test intelligent als deze in staat is een mens om de tuin te leiden en hem te laten geloven dat hij met een medemens communiceert. Ook was hij onder meer verantwoordelijk voor het breken van de code van de Enigma-machine van de nazi's, waardoor onderschepte berichten konden worden ontcijferd. Onmisbaar voor de ontwikkeling van de computer was zijn theoretische Turing-machine.