De Brit Leslie Valiant, hoogleraar aan de Amerikaanse Harvard University, heeft de A.M. Turing Award gewonnen. Volgens de jury heeft Valiant met zijn werk de theoretische basis gelegd voor vooruitgang in de kunstmatige intelligentie.
De Turing Award, vernoemd naar de Britse wiskundige Alan M. Turing, wordt jaarlijks vergeven aan een persoon die veel heeft betekend voor de informatica. De door Google en Intel gesponsorde 'Nobelprijs voor de informatica' bestaat naast de titel uit een bedrag van 250.000 dollar.
Leslie Valiant, professor of computer science and applied mathematics aan Harvard, heeft volgens de jury met zijn theoretische werk in de informatica van de afgelopen dertig jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Valiant heeft onder andere bijgedragen aan de complexiteitstheorie, terwijl hij in zijn beroemde paper 'A theory of the learnable' in 1984 het pac-model introduceerde.
Met Valiants pac-leermodel kan worden vastgesteld of een bepaalde hoeveelheid trainingsinformatie voldoende informatie bevat om een ai-algoritme betrouwbare voorspellingen te laten doen. Ook beschrijft het model hoe een algoritme moet omgaan met fouten. Valiant heeft met zijn werk de ontwikkeling mogelijk gemaakt van Watson, de supercomputer van IBM die vorige maand twee menselijke deelnemers wist te verslaan in de kennisquiz Jeopardy.
Valiant heeft ook een bijdrage geleverd aan het werkveld dat zich bezighoudt met distributed en parallel computing. De Brit ontwikkelde onder meer een wiskundig model waarmee berekeningen op een zo efficiënt mogelijke manier over verschillende processors verdeeld kunnen worden zonder dat er opstoppingen ontstaan. Ook heeft Valiant een abstractiemodel ontwikkeld dat gebruikt kan worden om algoritmes te schrijven die gebruik kunnen maken van hardware die geschikt is voor parallel computing.