De Britse wiskundige, codekraker en informatiepionier Alan Turing heeft bijna zestig jaar nadat hij zelfmoord pleegde gratie gekregen. In 1952 werd Turing veroordeeld voor homoseksualiteit, waarna hij chemisch gecastreerd werd.
Op 24 december heeft Alan Turing van de Britse koningin postuum Royal Prerogative of Mercy ontvangen, na een verzoek hiertoe van de Britse minister van Justitie. Er gingen al jaren stemmen op om Turing gratie te verlenen. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown namens de Britse regering al postuum excuses aan, maar nu is er dus ook een koninklijk pardon voor de veroordeling, schrijft The Independent.
Voorheen beriepen Britse ministers zich er op dat de veroordeling voor 'gross indecency between men' terecht was omdat dit destijds een strafbaar feit was. "Zijn leven werd overschaduwd door zijn veroordeling voor homoseksuele activiteiten", zegt de Britse staatssecretaris van Justitie Chris Grayling nu, "de veroordeling zou nu als onrechtvaardig en discriminerend beschouwd worden. Een pardon van de koningin is een passend eerbetoon aan een uitzonderlijke man."
Turing speelde een belangrijke rol bij het kraken van de codes van Duitse Enigma-rotormachines tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Hij heeft geholpen de oorlog te beëindigen en duizenden levens gered", aldus Grayling. Na zijn veroordeling moest Turing stoppen met zijn werk voor de inlichtingendienst GCHQ.
Turing wordt gezien als briljant wiskundige en hij maakte onder andere faam met zijn onderzoek naar berekenbaarheid, dat hij publiceerde onder de titel On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem. Op basis van dit artikel ontstond het gedacht-experiment de Turingmachine, die als een mijlpaal in de geschiedenis van de informatica bekendstaat. In 1950 beschreef Turing in een artikel met als naam Computing Machinery and Intelligence de beroemde Turing-test. In 1954, twee jaar na zijn veroordeling en verplichte chemische castratie pleegde hij zelfmoord.