Een petitie roept de Britse regering op om excuses aan te bieden voor de behandeling van computerwetenschapper Alan Turing. Die werd in 1952 chemisch gecastreerd nadat hij bekende een homoseksuele relatie te hebben gehad.
Duizenden mensen hebben een petitie ondertekend die de Britse regering oproept om postuum excuses te maken voor de behandeling van computerwetenschapper Alan Turing. In 1952 bekende Turing een seksuele relatie te hebben gehad met een andere man; vervolgens werd hij op grond van de gross indecency act veroordeeld. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. Turing is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de computer.
De oproep is een initiatief van John Graham-Cumming, uitvinder van een spamfilter, en wordt gesteund door onder meer schrijver Ian McEwan en wetenschapper Richard Dawkins. De petitie wordt gehouden op de officiële site van het kantoor van de premier, waar mensen petities kunnen organiseren, en is alleen bedoeld voor Britten. Op het moment van schrijven hebben 8400 mensen hun naam onder de petitie gezet. Graham-Cumming heeft bovendien de Britse vorstin gevraagd om Turing postuum te onderscheiden.
"Alan Turing was de grootste computerwetenschapper die Groot-Brittannië heeft gekend", zo valt te lezen in de petitie. "De Britse overheid moet Alan Turing excuses aanbieden voor zijn behandeling, en erkennen dat zijn werk een groot deel van de wereld waarin we leven mogelijk heeft gemaakt. Door het aanbieden van excuses zou de regering erkennen dat de vooroordelen tegen hem tragische consequenties hebben gehad, en het einde betekenden van zijn leven en carrière."
Turing is vooral bekend om zijn Turing-test, die wordt gebruikt om de 'intelligentie' van een computer te testen. Zijn test beschouwt een computer als intelligent als deze in een chatgesprek een mens om de tuin weet te leiden en hem ervan kan overtuigen dat hij zelf een mens is. Alan Turing werkte daarnaast tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de crypto-analytische dienst, en was onder meer verantwoordelijk voor het breken van de Enigmacode, waardoor de Britse geheime dienst in staat was om onderschepte Duitse berichten te ontcijferen. Verder heeft hij veel onderzoek gedaan naar berekenbaarheidsvraagstukken.
Toen hij werd veroordeeld voor 'sodomie' moest Turing kiezen voor gevangenisstraf of chemische castratie; hij koos voor het laatste. Ook moest hij stoppen met zijn werk voor de geheime dienst. Twee jaar later, in 1954, pleegde Alan Turing zelfmoord door een met cyanide vergiftigde appel te eten. In 1966 werd de Turing-award ingesteld, die door velen wordt beschouwd als de Nobelprijs voor de informatica.