Apple-1-computer geveild voor 157.000 euro

Op een veiling van computermemorabilia in Londen is een meer dan dertig jaar oude Apple-1 voor een bedrag van 157.000 euro van de hand gegaan. De Turing Papers wisselden niet van eigenaar, omdat het mimimumbod niet werd gehaald.

De Apple-1, die is voorzien van een op 1MHz geklokte 6502-processor en 8kB geheugen, is op de veiling bij Christie's in Londen in handen gekomen van de Italiaanse verzamelaar Francesco Boglione. De computer, in feite een moederbord dat de basis vormde voor een zelfbouw-homecomputer, komt uit 1976 en heeft serienummer 82. Het pakket werd in de originele verpakking geveild, inclusief het OS op cassette, terwijl aan de kavel ook een aankoopbewijs van Apple-ceo Steve Jobs is toegevoegd.

Boglione zou plannen hebben om de Apple-1 weer werkend te krijgen. De moederborden werden in de jaren zeventig met een soldeerbout geassembleerd door Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. De Apple-1-bouwpakketten, waarvan er tweehonderd zijn gemaakt, werden voor 666,66 dollar op de markt gebracht. De koper moest zelf nog een voeding, toetsenbord en monitor regelen om het systeem werkend te krijgen.

Op de veiling bleef een ander topstuk, een aantal manuscripten van de Britse wiskundige Alan Turing, tegen de verwachting in onverkocht. De biedingen op de vijftien vellen papier van de 'vader van de computer' kwamen niet hoger dan 283.000 euro, waardoor de minimumprijs van 350.000 euro niet werd gehaald.

Doordat de Turing Papers niet zijn geveild, maakt het Enigma-museum mogelijk weer een kans op een eventuele aankoop van de waardevolle papieren. Google schonk het museum deze week nog 118.000 euro om het in staat te stellen de manuscripten in handen te krijgen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-11-2010 • 12:04

146 Linkedin

Reacties (146)

146
132
29
1
0
15
Wijzig sortering
het leuke hieraan is dat het vol staat met elektronica schema's. Dat zie je tegenwoordig niet meer bij je computer.
en je kon de bits bijna (met een scoop helemaal) nog zien lopen en wist nog wat je PC aan het doen was!
Wow, vorige Apple 1 ging weg voor "maar" ruim 40000 USD op ebay, dan slaat dit wel echt alles. Maarja, dit is ook de heilige graal van de Apple verzamelaars :)
dit was met orignele verpakking, bewijs van jobs ed, was dat bij die van ebay ook aanwezig dan?

Kan me de meerprijs dan wel voorstellen als die andere dat niet allemaal had.
ach ja het is gewoon wat de gek er voor geeft met dit soort dingen.
Deze was nog in de orignele verpakking... dat zal ook wel schelen.
Deze heeft ook nog de originele verpakking. Net als bij die miniatuurtreintjes voor je treinbaan stijgen blijkbaar de verkoopprijzen dan exponentieel :).

En wie wil nou niet kunnen zeggen dat Steve Wozniak je nog geholpen heeft met het in elkaar zetten van je computer en dat Steve Jobs persoonlijk bij de verkoop betrokken was :9
En wie wil nou niet kunnen zeggen dat Steve Wozniak je nog geholpen heeft met het in elkaar zetten van je computer en dat Steve Jobs persoonlijk bij de verkoop betrokken was :9
In het geval van deze koper... een leugenaar ;)
Anoniem: 380275
@Flow24 november 2010 16:39
Het verhaal dat er aan vast hangt zal wel genoeg historische waarde hebben dat je er geen onzin moet bij vertellen wanneer je gasten toelaat om achter glas naar je aankoop te kijken.

Vergeet niet dat Steve Jobs binnenkort de pijp uit gaat en dan zal die Apple 1 wel heel snel in waarde verdubbelen.
Zo oud is ie ook weer niet, heb je gewelddadige plannen?
Het blijft me verbazen dat alleen Google geld hierin heeft gestoken. Nadat op Twitter mensen als Fry hiermee aan de gang gingen had ik toch verwacht dat er meer grote tech bedrijven zouden bijspringen om deze stukken in het publieke domein te houden.

Zie ook het officiële statement van Google: http://googleblog.blogspo...an-turings-papers-at.html
Wat ik vooral leuk vind aan dit artikel is wat er onder het kopje "gerelateerde producten" staat. :+
Geen actuele prijzen en prijshistorie bekend.
Dat moet denk ik bijgewerkt worden? :D
LOL @ pricewatch linkje..... :)
pricewatch: Apple 1
Wozniak was ook aanwezig bij de veiling, heeft nog ff zijn handtekening toegevoegd :)

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11825954
Ooit vond ik in Delft in een 2de handsboekhandel een brochure van de Apple ][ incl. een offerte. Ik heb'm maar gescand, omdat 't zo leuk is.

Mind your - 1982 - een computer met 48K RAM en een harddisk van 5 MB: bijna fl.26.000,- :o. Das dan wel incl. software & printer ...

Maar 't kan dus nog gekker ...

[Reactie gewijzigd door MOmax op 24 november 2010 15:14]

Anoniem: 126149
@MOmax24 november 2010 15:54
De prijs van dat beeldscherm valt dan wel weer mee. Maar goed bij mijn oude VIC20 en P2000 moest ik het altijd doen met een oude TV.
Misschien kunnen ze hem overklokken voor optimale performance, naar bijvoorbeeld 1,2 MHZ :+
1MHZ is wel echt bizar laag, wat werd er met dat ding gedaan?
De computer die de mensheid op de maan zette had nog minder MHz.
http://www.computerweekly...t-put-man-on-the-moon.htm
Yep, blijft fantastisch dat dit werkte:
The so-called Apollo Guidance Computer (AGC) used a real time operating system, which enabled astronauts to enter simple commands by typing in pairs of nouns and verbs, to control the spacecraft. It was more basic than the electronics in modern toasters that have computer controlled stop/start/defrost buttons. It had approximately 64Kbyte of memory and operated at 0.043MHz.
De 6501 uit de C64 liep ook op 1 MHz. En daar werd heel veel mee gedaan. Volgens mij is er voor de C64 zelfs wel een internet-browser gemaakt.

Edit: feiten gecorrigeerd...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 81936 op 24 november 2010 12:38]

Ook een internet-server en mp3 speler
Anoniem: 120539
@Jesserr24 november 2010 12:42
Bizar veel. Alleen grafisch was het allemaal iets minder, om het subtiel uit te drukken.
De betere software dit met dit soort processoren gebruikt werd, werd veelal in assembly geschreven, waardoor deze code dan ook zeer veel kleiner en efficiënter was dan alles wat nu in de 'hogere' programmeertalen geschreven wordt.

De Commodore C64, die de 6510 (een soortgelijke cpu als de in de Apple I gebruikte 6502) gebruikte is natuurlijk iets ruimer ingezet dan de Apple I, maar is voor veel serieuze toepassingen ingezet.
Toch leuk om dit allemaal terug te lezen... 8kB geheugen en 1MhZ processor
Retro is hot op het moment, sommige andere retro computers gaanop het moment ook weer voor grof geld van de hand. Verzamelaarsgekte zal ik maar zeggen.
Feit dat die bakkies na ruim 25 jaar nog steeds goed werken zegt toch wel wat over de kwaliteit. Bij veel huidige computers mag je blij zijn als ze de garantie termijn heel uitzitten.
Boglione zou plannen hebben om de Apple-1 weer werkend te krijgen.

Dus hij werkt niet helemaal. Maar het spul is zo lomp dat je het nog prima met een soldeerbout kunt fixen.
Bij veel huidige computers mag je blij zijn als ze de garantie termijn heel uitzitten.
Het is ook ietsjes complexer geworden allemaal :P
Ik denk dat het er meer in zit dat het massa productie is geworden vs met de hand geassembleerd. Als je het met de hand samenstelt is de snelheid niet zo hoog, dus moet de kwaliteit gewaarborgd worden.

Met massaproductie doet kwaliteit er niet zo meer toe, als 99% maar goed werkt gedurende de garanatie periode als voorbeeld zit je al best. Dat is dan toch 1% uitval binnen de garantieperiode. Gezien de toename van het aantal componenten telt dat op, de kans wordt groter dat er iets uitvalt.

Des te goedkoper de massa productie wordt en daarmee des te voordeliger het wordt voor ze om troep toch de deur uit te sturen en maar gewoon zo snel mogelijk te vervangen dan alles op kwaliteit te testen, des te hoger die uitval zal worden.

Is verder niet altijd slecht hoor, als je er maar bewust van bent. Maar werkt vaak zat in je eigen voordeel. Bijv. hdd'tje welk de geest begeeft van 300GB, binnen garantieperiode nog wel en vervolgens een 1TB schijfje terug krijgt omdat die van 300GB gewoon niet langer gemaakt worden. Zelfde voor graka's en wat dan ook. Er wordt al heel snel heel soepel omgesprongen met de garanties :p.
Leuk om proberen over te klokken naar de 5Mhz met N2.
Dat is dus 500% overclock :S.... Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Die van mij is al bijna 160% overgeklokt en word 60*C. Met waterkoeling uiteraard.

[Reactie gewijzigd door highmastdon op 24 november 2010 15:03]

Anoniem: 382020
24 november 2010 12:07
Leuk voor hen die Apple spul verzamelen, maar daar kun je heel wat Mac Pro's van kopen.
Ikgeef mijn geld liever aan iets anders uit.
zonder dit apparaat waren er waarschijnlijk geen Mac pro's. Dus je bezit hiermee wel de geestelijk vader van alle Mac's
Mja, er zijn zoveel dingen waarzonder er geen Mac Pro's zouden zijn ;)
Dit is pure nostalgie en liefhebberij. Net zoals de 'rotzooi' die je altijd in Tussen Kunst en Kitsch voorbij ziet komen.. Maar inderdaad, als het je niet interesseert dan kan je die 1,5157K beter anders besteden :)
De moederborden werden in de jaren zeventig met een soldeerbout geassembleerd door Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple.
Echt onvoorstelbaar. Wat ben ik dan toch nog een jonkie met m'n 20 :+

@Bux666 bedankt voor je oplettendheid!

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 24 november 2010 12:18]

Maar inderdaad, als het je niet interesseert dan kan je die 1,5157K beter anders besteden
Ja zo kun je ook denken maar er zijn ook dingen die ik net toevallig in Tussen Kunst en Kitsch zag die iemand voor 150 Gulden had gekocht 20 jaar geleden en wat nu 5000 Euro waard is.
Wat jij dan rotzooi noemt en laat liggen op een rommelmarkt ziet een kenner als waardevolle spullen en ziet er wel handel in.
Dat heet met een mooie zin: Verstand van zaken. ;)

Oftewel als je op die veiling iets koopt voor 157.000 en over 20 jaar is het bijvoorbeeld 300.000 500.000 waard dan zou ik zeggen dat zijn goede zaken.

Het ligt er natuurlijk wel aan wat je koopt en of het ook meer waard zal worden.
Waarde heeft ook alles te maken met of het een gewild item is.
Als niemand het Apple moederbord printplaatje wil hebben dan zal het ook niks waard zijn.
Maar nu zijn er veel geïnteresseerden dus gaat de prijs maar hoger en hoger totdat alleen de rijkste persoon hem nog kan betalen.
Met een zeldzaam kunstwerk of in dit geval een heel oud zeldzaam computer systeem zal de waarde na 20 jaar zeker meer zijn dan 157K.

[Reactie gewijzigd door Sunbeam-tech op 24 november 2010 23:45]

Oftewel als je op die veiling iets koopt voor 157.000 en over 20 jaar is het bijvoorbeeld 300.000 waard dan zou ik zeggen dat zijn goede zaken.
Dat is maar net iets meer dan 3% interest per jaar; ik denk dat je in de markt beter zaken kunt doen.
Ja ik gaf maar een voorbeeld ;)
Misschien kan ik er beter 500.000 van maken.
Maar ja het is ook net wat de gek er voor geeft natuurlijk.
Het kan ook wel over een paar jaar ineens zoveel waard worden.
is eigenlijk regelmatig niet eens de inflatie. Je verliest geld met jouw operatie >.<
157K werd ervoor betaald:
157.000 euro
We sprekenhier over antiek en een unieke waarde. Dat heeft niets meer met computers te maken maar met een investering.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee