Werkende Apple I brengt 296.000 euro op bij veiling

Een nog functionerende Apple I uit 1976 heeft bij een veiling bij veilinghuis Sotheby's bijna 300.000 euro opgebracht. Het bedrag was het dubbele van de geschatte opbrengst. Er zijn waarschijnlijk nog maar zes werkende Apple I's op de wereld.

De door Steve Jobs en Steve Wozniak in 1976 met de hand gebouwde Apple I bracht bij Sotheby's in New York 374.500 dollar, omgerekend 296.352 euro op. Dat was flink meer dan de schatting van 180.000 dollar. Er werden slechts ongeveer 200 Apple I-apparaten gebouwd en voor zover bekend zijn er nog vijftig over waarvan slechts zes werkend. De oorspronkelijke prijs was 666,66 dollar. Het oude apparaat werd inclusief oorspronkelijke handleiding geveild. Niet bekend is wie het hoogste bod uitbracht, maar de strijd ging tussen twee personen en trok een telefonische bieder uiteindelijk aan het langste eind.

De Apple I had 8kB ram en een 8bits 6502-cpu die op 1MHz liep. In tegenstelling tot veel systemen uit die tijd werd het apparaat niet als zelfbouwkit verkocht, hoewel gebruikers nog wel een voeding, behuizing en een keyboard moesten toevoegen. Het apparaat kon op een televisie aangesloten worden. Sommige versies, zoals ook het geveilde item, werden met een cassette-interface geleverd.

Naast de Apple I werd ook een memo van Steve Jobs uit 1974 geveild voor een bedrag van 27.500 dollar, omgerekend 21.761 euro. Het document beslaat vier pagina's en is geschreven in de tijd dat Jobs bij Atari werkzaam was. De toen negentienjarige Jobs beschrijft in de memo hoe het arcadespel World Cup verbeterd kan worden.

Apple I Sotheby's Apple I handleiding Sotheby's Steve Jobs Atari memo Sotheby's

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-06-2012 • 10:53

163 Linkedin

Submitter: John Stopman

Reacties (163)

163
156
64
8
0
16
Wijzig sortering
"De oorspronkelijke prijs was 666.66 dollar, omgerekend 527,54 euro" Compleet out of context, zoiets kan je niet zeggen, er was niet eens een euro, en je gebruikt de exchangerate van vandaag. Interessant zou zijn hoeveel het in euro's was vandaag als je de dollarprijs corrigeert voor inflatie en in euro's omrekent.
Inderdaad.

Het zou neerkomen op $2.692,59 vandaag de dag, wat weer neerkomt op €2.137,19
Dat is wel heel cheap! Dacht eerder aan 30k oid.. PC's waren in die tijd normaal gesproken EXTREEM duur
Hmm, volgens wolphramalpha 2689.39 dollar o.O :+ Maja, wat op zich interessant zou zijn om dat te vergelijken met de normale prijzen van toen want Apple was toentertijd lang niet de enige die dit soort dingen op de markt probeerde te zetten. Maja, blijft te gaar voor woorden dat mensen hier zo veel voor betalen, ik bedoel, dat ding is dus per jaar meer dan 8000 euro gemiddeld waardevoller geworden 8)7 En als je bedenkt dat de eerste 10 tot 20 jaar hij waarschijnlijk eerst minder in plaats van meer waard werd... Ach ja... the apple religion I guess O-)
Als je alleen rekening houd met inflatie zou het in 2010 ongeveer $ 2500 kosten. 2000 euries.
M.a.w. Apple is er eigenlijk niet veel duurder op geworden, de instapmoddelen van zeg maar de Pro zijn goedkoper. Interessant gegeven me dunkt aangezien er maar al te graag mensen op Apple bashen omdat ze hun producten overpriced vinden.
Ja, maar de eerste IBM XT kloon bij ons in huis kostte 16.000 gulden. Daar kun je tegenwoordig moeilijk nog een PC voor vinden -- daar moet je er al 5 voor kopen heden ten dage.
+1
In tegenstelling tot wat hier door enkelen soms beweerd wordt zullen ook mainstream vintage PC's een bepaalde waarde hebben of krijgen die hoger kan liggen dan de vroegere aanschafwaarde. Dit soort (bijna) unieke exemplaren zullen de top van de markt worden en waar veel van gemaakt is zal voor een gewone verzamelaarsmarkt interessant worden. Belangrijk zijn dan of het apparaat nog werkt, origineel en compleet is, de originele verpakking er nog bij zit, de handleidingen netjes zijn etc.
Ik kan me zo voorstellen dat een Commodore 64, helemaal compleet, werkend, met verpakking en originele handleidingen al gauw een interessant bedrag gaat opleveren.
De verzamelaarsmarkt is immers geen ICT markt.
Een new-in-box C64 zal op dit moment nog steeds niet meer dan een paar honderdjes opleveren.
Kijk daar is de kracht van de mac. Hoeveel PCs uit 1976 werken vandaag nog?

(Hint: de eerste PC was van 1980)
Het voordeel van een computer uit die tijd: geen bewegende onderdelen.

Volgens mij genereert zo'n ding niet genoeg hitte om fans nodig te hebben en kan alles passief gekoeld. (het rare is dat ik op de Wiki-pagina van de Apple I wel een (moderne) cpu-cooler zie. Maar op dit plaatje bijvoorbeeld weer niet.) Harde schijven werden ook nog niet gebruikt.

In die tijd werd voor halfgeleiders nog in micro-meters gerekend bij het etsproces.

We hebben sindsdien een beperkte trade-off gemaakt in duurzaamheid aan de ene kant tegen snelheid/prijs aan de andere kant.

Geen slechte trade-off, als je bedenkt dat na een paar jaar je computer qua performane volkomen achterhaald is geworden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 juni 2012 11:24]

Er is een reden dat moderne chips zoveel warmte genereren, en dat heeft alles te maken met het quantummechanische effect genaamd 'Tunneling'.

Om dit een beetje te begrijpen moet je weten hoe een MOSFET (of JFET) eruit ziet. Je begint met een stuk halfgeleider (Silicium bv.) Hier stop je klein beetje materiaal in dat 1 elektron meer heeft, zogenaamde n-doping. Hierdoor heeft het materiaal een klein beetje vrije elektronen en kan dus geleiden. Naar n-doping bestaat er ook p-doping. Het tegenovergestelde van n-doping. Hierbij stop je een materiaal met 1 elektron minder en creëer je in feite een 'gat' waar de elektronen in kunnen gaan zitten en je moet dit zien als een soort van geleiding.

Ik denk dat dit een mooie voorstelling geeft van een MOSFET. Als er een stroom op de Gate wordt gezet, dan kunnen we dit zien als een condesator met de Gate als positieve kant en de p-type als negatieve kant. Hierdoor onstaat een geïnduceerde negatieve "channel" net onder de oxide laag. Op deze manier kan er stroom lopen van de source naar de drain en heb je dus een transistor gemaakt.

Het punt dat ik hier wil maken, is dat de transistor steeds kleiner worden. En dus wordt de lengte van de channel steeds kleiner. Elektronen kunnen door tunneling en thermische exitatie alsnog van de source naar de drain vloeien zelfs als de gate helemaal dicht is. Betere technieken zorgen er natuurlijk voor dat dit effect zo weinig mogelijk gebeurt, maar transistors op deze schaal hebben hier nu eenmaal mee te maken en geven de nodige warmte af.
Apple 1 werden volgens mij zonder kast verkocht. Het werd als een doe-het-zelf pakket verkocht aan de hobbyclub waar Steve en Woz zaten.
Dat kan de duidelijke verschillen in ontwerp verklaren. Steve vond dit achteraf vreselijk en heeft oa daarom de Macintosh dicht getimmerd.
Het voordeel van een computer uit die tijd: geen bewegende onderdelen.

Volgens mij genereert zo'n ding niet genoeg hitte om fans nodig te hebben en kan alles passief gekoeld. (het rare is dat ik op de Wiki-pagina van de Apple I wel een (moderne) cpu-cooler zie. Maar op dit plaatje bijvoorbeeld weer niet.) Harde schijven werden ook nog niet gebruikt.
IBM verscheepte allang hard drives in 1976 hoor, lomp grote jongens ook :+
Ook floppy drives in die tijd hadden bewegende delen?

Die fans is afaik van de voeding, maar pin me er niet op vast.
In die tijd werd voor halfgeleiders nog in micro-meters gerekend bij het etsproces.
Dat heeft zelfs nog best lang geduurd, mijn K6-2 werd ggeadverteerd met '0.25 micrometer technologie' :P
We hebben sindsdien een beperkte trade-off gemaakt in duurzaamheid aan de ene kant tegen snelheid/prijs aan de andere kant.

Geen slechte trade-off, als je bedenkt dat na een paar jaar je computer qua performane volkomen achterhaald is geworden.
Dat valt mee als je een dual socket mobo hebt, kwestie van meer cpu's/graka's/geheugen/ssd's stacken :+
De eerste PCs die naam waardig dateren toch echt uit de jaren 70 hoor. Wat dacht je van de Xerox Alto (71), Wang 2200 (73), IBM 5100 (75). De eerste succesvolle PC was de Comodore PET (77) gevolgd door de Apple ][ (77) en TRS-80 (77)
Er waren in die tijd al heel wat Personal Computers, meestal op CP/M draaiend. Kaypro was destijds zo'n kwaliteitsmerk met portable CP/M systemen.

Ik heb nog een Grundy 8200 gehad. Een compleet buro met twee 8-inch floppy disks en een echte 4MB harddisk (full height, 5 1/4").. Mooie tijden...
Als je nu wil zeggen dat Apple computers de degelijksten zijn dan heb je het mis. Apple is qua qualiteitsstandaard heel wat acgteruit geggaan de laatste jaren. Ik zit op een grafische school waar men nav2 jaar ongeveer alle computers vernieuw, waarvan grootendeels macbook pro's en imacs van alle grootte's.

Er zijn van de ongeveer 600 nieuwe computers binnen het eerste jaar zeker al een stuk of 75 defect wat heel veel is voor computers van die prijsklasse... en dan heb ik het niet over leerlingen die knoeien met de hardware of software maar echt over defecten in het scherm, verkleuringen, ram geheugen stuk, harde schijven en vooral macs die uitvallen omdat ze overhit raken van iedere dag een aantal uren adobe cs5.5 master collection...
Als je dan nog eens bij bedenkt dat een MacBook Pro gemiddeld op 80° werkt, zelfs al doe je het rustig aan. Is dat eigenlijk vrij logisch dat die computers minder degelijk zijn. Hoe kan het ook anders? Er is bijna nergens plek om de hitte af te voeren!
De MBP draait op z'n hoogst op 80°C, maar meestal haalt ie dat toch echt niet. Alleen als je echt de CPU helemaal maxed out draait zal ie zo heet worden.
De MBP draait op z'n hoogst op 80°C, maar meestal haalt ie dat toch echt niet. Alleen als je echt de CPU helemaal maxed out draait zal ie zo heet worden.
Zelfs als ik 'm maxed out draai met bijvoorbeeld x-plane kom ik niet boven de 64 graden uit om eerlijk te zijn.... Ik heb het eens in de gaten gehouden uit nieuwsgierigheid.

Maar dat is 2 modellen terug, hoe het met de huidige zit weet ik niet.
Het model van een aantal jaren terug blijkt inderdaad uit eigen ervaring ook een pak minder warm te worden. De huidige modellen vind ik misschien wel mooi enzo, maar zijn door het (dunnere ?) design echt afschuwelijk slecht gekoeld waardoor ik ook merk bij kennissen dat er steeds meer defect gaan na korte tijd wanneer intensief gebruikt in bijvoorbeeld een opnamestudio of dergelijke...
Ja, zelfde. MBP 13" 2010. Echt heet word ie bijna nooit.
defecten in het scherm, verkleuringen, ram geheugen stuk, harde schijven
Apple maakt die producten niet maar koopt ze in, maw dat zegt meer over de fabrikanten van die producten dan over Apple zelf.

Feit is dat de kwaliteits controle/eisen tegenwoordig aanzienlijk lager liggen dan 10 jaar geleden, en dat geldt ook voor Apple.
en vooral macs die uitvallen omdat ze overhit raken van iedere dag een aantal uren adobe cs5.5 master collection...
We gebruiken hier i7 iMacs staan die bijna 12 uur per dag video staan te encoden, de gemiddelde CPU belasting is 370%, ze worden warmer dan een MacPro maar kwa betrouwbaarheid maakt het niets uit.

De MacPro is een verhaal apart want het koelsysteem is gewoon belachelijk overgedimensioneerd.
Apple maakt die producten niet maar koopt ze in, maw dat zegt meer over de fabrikanten van die producten dan over Apple zelf.
Apple is gewoon verantwoordelijk voor de producten die ze verkopen, je argument slaat dus helemaal nergens op.
de gemiddelde CPU belasting is 370%
En ik die dacht dat belasting maar tot 100% kon gaan :+

[Reactie gewijzigd door SD2000 op 16 juni 2012 13:10]

Anoniem: 429154
@SD200016 juni 2012 14:02
Carbon bedoelt waarschijnlijk een belasting van 370 van 400, ofwel 92,5% van de gehele quadcore.
Niet op een quadcore of dualcore met hyperthreading.

Mijn macbook air doet ook ~350% load als ik handbrake aanslinger.
Niet op een quadcore of dualcore met hyperthreading.
Ja hoor, ook daar. Meer als 100% is natuurlijk niet mogelijk. Per definitie.
Omdat het bij jullie goed werkt wil het niet zeggen dat het bij iedereen zo is. In een bedrijg ga ik er van uit dat ze er geen 800 ofzo hebben staan zoals op een school ?

Verder ook mee eens. De Mac Pro is echt een appart geval...
Omdat het bij jullie goed werkt wil het niet zeggen dat het bij iedereen zo is.
Klopt maar daar staat tegenover dat als het bij iemand anders niet goed werkt het niet wil niet zeggen dat het bij iedereen zo is.
Ik schat iets van 6.

(Hint: PC staat voor Personal Computer)
Kijk daar is de kracht van de mac. Hoeveel PCs uit 1976 werken vandaag nog?

(Hint: de eerste PC was van 1980)
Dit is geen Mac. De Macintosh kwam pas in 1984.

[Reactie gewijzigd door SCRAP op 16 juni 2012 16:31]

Kijk daar is de kracht van de mac. Hoeveel PCs uit 1976 werken vandaag nog?

(Hint: de eerste PC was van 1980)
Ik kan je vertellen dat je anno 2012 een stuk meer werkende IBM PC's dan Apple 1's gaat vinden, van de laatste zijn er 6 en die liggen in een museum, van die eerste ken ik tenmisnte 2 mensen die er nog een hebben liggen(okok slechts 1 werkend) en met hen ws. 100'en zo niet duizenden anderen...
Wat zijn al die zwarte blokjes dan?
Wat zijn al die zwarte blokjes dan?
TTL IC's

Die grote 40 pins 'blokjes' zijn resp de 6502 CPU en de 6820 PIA (peripheral interface adapter)

btw verbazingwekkend dat de elco's (die grote blauwe dingen) na zoveel jaar nog goed zijn.
In die tijd waren elcos nog niet zo goed van prestaties, maar wel veel stabieler. En zo te zien zijn ze vreselijk overgedimensioneerd zodat ze niet warm worden.
Standaard TTL of CMOS IC's. SN7400 serie of CD4000. Die kan je vandaag nog steeds nieuw kopen.
De apple is niet groot geworden met de apple 1 maar met de apple 2.
De apple is niet groot geworden met de apple 1 maar met de apple 2.
Echter, dit is het ding waar het allemaal mee begon. Zonder het redelijke succes van dit ding (lees: winst) hadden ze nooit de Apple II kunnen bouwen en lanceren.
Apple is groot geworden met/sinds de iPod, daarvoor heeft het net zo vaak aan de rand van de afgrond gestaan als dat ze succes van betekenis hadden.
Grappig zeg, dat zoiets ouds en eigenlijk nutteloos nog zo veel geld waard kan zijn, ik zou er in ieder geval geen 296.000 euro voor neerleggen 8)7
Is niet zo vreemd dat een Apple I zoveel opbrengt. Het is namelijk de computer die het hele Apple imperium heeft gestart en mogelijk gemaakt. Ook was de Apple I de eerste Personal Computer die met een toetsenbord en beeldscherm werkt. En als laatste, dit is één van de laatste nog werkende Apple I computers. Ik kan mij dus wel voorstellen dat een verzamelaar hier veel geld voor over heeft.

Het zou mij eigenlijk niks verbazen als The Woz (en misschien wel Bill Gates) hem heeft gekocht. ;)
Woz bouwt gewoon zelf een nieuwe, als hij er zin in heeft. Zo'n type is 'ie wel :-)
Quote van Woz himself, op de vraag of het vandaag de dag mogelijk is een om een (enigszins betaalbare) Apple 1 clone te maken:
Noble idea. They didn't show it but I gave out schematics to my Apple I at the Homebrew Computer Club before Steve Jobs suggested starting a company. I'd gladly approve you being able to make a cheap one, but don't know how it would be possible today. If it were possible, the Apple ][ is the way to go, I assure you
Ik heb 15 jaar geleden een Apple ][ kloon gemaakt maar dan zonder de video hardware.

Met een kleine patch van de orginele ROM kon je de I/O redirecten naar RS232.

De hardware bestond uit een 6502, 6551 ACIA, 6522 VIA 32KB statisch RAM een 74LS138 en een MAX232 voor de RS232 level conversIe.

Alles paste op een halve eurokaart en het in elkaar zetten (wirewrappen) en testen nam een hele middag in beslag.

Was een perfect ding voor embedded toepassingen.

Helaas heb ik 'm weggeven:(
Anoniem: 104592
@Keypunchie16 juni 2012 11:43
Woz bouwt gewoon zelf een nieuwe, als hij er zin in heeft. Zo'n type is 'ie wel :-)
En jij denkt dat alle hardware nog te koop is?
Ja, bij verzamelaars die €1000,- per chipje betaald hebben omdat deze in een originele Apple I gezeten heeft.
En jij denkt dat alle hardware nog te koop is?
De gebruikte TTL IC's worden nog steeds geproduceerd hetzelfde geldt voor de 6502 (WDC) de 6820, RAM en (E)PROM zijn alleen nog via eBay te krijgen.

Maar de echte verzamelaar is natuurlijk niet tevreden met een secondsource, maw het moet een AMI 6820 zijn en MOS 6502 etc.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 16 juni 2012 12:31]

* Bonez0r krijgt een idee om snel rijk mee te worden :)
Als je denkt aan Apple 1 replica kits te gaan maken. Die zijn er al. Alleen ja, hoe krijg je de software :)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 16 juni 2012 14:24]

Standaard TTL en CMOS chips zijn nog steeds te koop, voor heel weinig. De originele EPROMs wordt wat lastiger. De RAM chips zijn ook niet meer gangbaar, maar nog wel te vinden.
Ik heb zo'n vermoeden dat Woz nog wel een voorraad je van vanalles en nog wat gehoard heeft ;)
Tja, ik zou het voor een Van Gogh ook niet betalen bijvoorbeeld, maar er zijn blijkbaar mensen die het er wel voor over hebben, hoe vreemd dat ook lijkt. Een verzamelobject dankt zijn waarde meer aan de mythe die er rond hangt dan aan de eigenlijke waarde van het object.
Ook niet als het voor jou wisselgeld was? Ik snap het wel, en misschien heeft de koper er vroeger wel 1 gehad of zitten er andere nostalgische redenen aan vast.
ligt er aan hoeveel geld je hebt natuurlijk ;)
voor eoa rijke oliesheik is het niet eens het weekzakgeld van z'n 3 jarige peuter .

als de apple hype nog een paar jaar voortduurt kan je er best nog wel ś een leuke winst op maken.
Ik zou er graag 296.000 euro voor neerleggen. Het zou namelijk betekenen dat dit niet meer is dan zeg dat 10 euro nu voor mij vertegenwoordigd.
Grappig zeg, dat zoiets ouds en eigenlijk nutteloos nog zo veel geld waard kan zijn, ik zou er in ieder geval geen 296.000 euro voor neerleggen 8)7
Ik zou ook geen miljoenen neertellen voor een schilderij...maakt dat alle shcilderijen van grootmeesters waardeloos?

Jij en ik runnen nu eenmaal geen museum/verzamelcollectie én we hebben het geld niet, logisch dus dat wij dat er nt voor neertellen?
Wat een mooi apperaat is dat ,mijn oudste nog werkende home computer is de Texas Instruments 99/4A uit 1984.
3MHz 16bit cpu als ik het me goed kan herineren.

De kwaliteit van de hardware vind ik stukken beter als wat je tegenwoordig tegen komt in de winkels.
Alles is tegenwoordig ook stukken kleiner, daarom gaat het eerder kapot.
Correct me if Im wrong maar staat daar op die sidenote dat Steve de het moederbord heeft ontworpen? Lijkt me sterk aangezien Wozniak toch verantwoordelijk was voor alle electronica en Jobs alleen cosmetisch commentaar gaf en de zakelijke kant regelde?

"The way I had it on the prototype"

Het had op zijn minst 'we' kunnen zijn. Dit zal dan wel een van de eerste pr-stunts van de ex-apple topman zijn geweest.
Ik denk dat ie eerst het prototype voorgeschoteld heeft gekregen en dat mooier vond, zie tekening en ook mijn post hierboven.
Wow, Dat bedrag kan je een hoop huidige apple computers mee kopen! Maar voor een verzamelaar/applefan is dit natuurlijk wel uniek!
Wow, Dat bedrag kan je een hoop huidige apple computers mee kopen!
Dat kan best tegenvallen denk ik :+
De oorspronkelijke prijs, gecorrigeerd voor inflatie (zeg 3% voor 36 jaar lang) is ongeveer 2.000 dollar. Ik vind dan ook dat je die 374k moet vergelijken met 2k ipv 666 dollar. Maar dan nog is het natuurlijk een flinke premium :)

- edit -
tzaman had hetzelfde idee :P

[Reactie gewijzigd door Lightning502 op 16 juni 2012 11:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee