Een aantal enthousiaste codekrakers heeft zich ten doel gesteld om met een gedistribueerd computerproject (open-source) na 64 jaar de inhoud van een aantal nog op de plank liggende berichten van Hitlers zeestrijdkrachten wereldkundig te maken. Het gaat om berichten die met de Duitse Enigma-codeermachines werden versleuteld en waarvan wordt aangenomen dat de geallieerden er niet in slaagden ze te ontcijferen - de pogingen van het team van computergodfather Alan Turing ten spijt. De inhoud van de berichten is niet wereldschokkend te noemen, in ieder geval getuige de eerste met succes gekraakte boodschap:
Radiosignaal 1851/19/252: "F T 1132/19 rapporteert: Gedwongen te duiken gedurende aanval. Dieptebommen. Laatste waargenomen positie van de vijand 0830h AJ 9863, koers 220 graden, snelheid 8 knopen. Aan het volgen. Barometer daalt met 14 millibar, wind noord-noord-west, kracht 4, zicht 10 zeemijlen."
De boodschappen werden gecodeerd met een vierrotorige codeermachine, waarbij rotoren letters door anderen vervingen. De complexiteit kwam voort uit het feit dat de rotoren op ieder moment anders ten opzichte van elkaar konden staan. Daarnaast had de versleutelaar ook nog een schakelbord tot zijn beschikking waarmee vóór de rotoroperatie twee letters omgewisseld konden worden. Hiermee meenden de Duitsers een onkraakbaar coderingssysteem in handen te hebben. Zonder het schakelbord kunnen de codekrakers het decodeerprobleem met brute-force aanpakken - ofwel alle combinaties van de rotoren uitproberen en de taalkundig meest waarschijnlijke string eruit vissen - maar met het schakelbord erbij wordt het aantal combinaties dat afgegaan moet worden te groot. Daarom zoeken de krakers niet de hele ruimte van mogelijkheden af die door de schakelbordinstellingen wordt opgespannen, maar proberen ze voor iedere rotorcombinatie steeds betere combinaties van schakelbordvariabelen te vinden, door alleen de waarden te onthouden die tot een taalkundig waarschijnlijkere oplossing lijken te leiden en de rest te negeren.
Om nog twee andere berichten te ontcijferen kunnen mede-kraakenthousiastelingen een client downloaden. Daarmee kunnen op verschillende computers verschillende delen van de combinatieruimte afgezocht worden, en zal de wereld naar verwachting over enige tijd twee al dan niet wereldschokkende onderzeebootberichten uit de Tweede Wereldoorlog rijker zijn.
