'Nobelprijs' informatica opnieuw naar vrouw

De prestigieuze Turing Award is voor de tweede keer aan een vrouw uitgereikt. MIT-professor Barbara Liskov ontving de prijs voor haar pionierswerk op het gebied van data-abstractie en programmeerconcepten voor distributed computing.

Barbara Liskov, Turing-winnares Liskov was in 1968 de eerste Amerikaanse vrouw die een doctorsbul in de informatica kreeg uitgereikt. Ze is nu de tweede vrouw die de Turing Award van de Association for Computing Machinery krijgt uitgereikt, nadat Frances Allen haar twee jaar geleden voorging. Volgens haar werkgever, het Massachusetts Institute of Technology, liggen haar grootste verdiensten op het gebied van innovaties in programmeertalen, die nu nog terug te vinden zijn in talen zoals C++ en Java.

Een belangrijke contributie die Liskov in de jaren zeventig deed lag op het gebied van data-abstractie, waarmee concepten kunnen worden gedefinieerd los van de specifieke instanties die ze tijdens het draaien van het programma moeten gaan weergeven. Dit maakte het mogelijk om complexe software eenvoudiger te programmeren en te onderhouden. Ook ontwierp Liskov de programmeertaal CLU - een afkorting van het woord clusters - waarin datatypes werden gedefinieerd samen met de functies die erop werkten. In die zin was CLU een voorloper van moderne objectgeoriënteerde talen, maar het kende ook een vroege implementatie van exception handling.

Barbara Liskovs Java-programmeerboek In de jaren tachtig borduurde Liskov voort op de met CLU ontwikkelde concepten en ontwierp daarmee de taal Argus, gericht op het programmeren voor gedistribueerde systemen. Daartoe moesten specifieke mechanismes worden gedefinieerd voor het omgaan met uitval binnen het netwerk. Hiermee werden de fundamenten gelegd die nu gebruikt worden bij grote gedistribueerde systemen zoals de zoekmachine van Google. Liskov ontwierp begin jaren zeventig ook het experimentele besturingsysteem Venus, een afgeleide van het OS 'THE' van de Nederlandse informaticapionier Edsger Dijkstra. Met Venus werd time-sharing geïntroduceerd waarmee verschillende gebruikers via multitasking op een enkel systeem kunnen werken.

Barbara Liskov zal de Turing Award, waaraan ook een geldbedrag van 250.000 dollar is verbonden, op 27 juni uitgereikt krijgen tijdens een speciale ACM-bijeenkomst te San Diego.

Door Mick de Neeve

10-03-2009 • 21:21

43 Linkedin

Lees meer

Reacties (43)

Wijzig sortering
Niet alleen dat, we hebben ook nog het Liskov Substitution Principle aan haar te danken. :)
Zou je aan mij, een niet-informaticus, kunnen uitleggen wat het interessante hieraan is? Ik citeer even:
Let q(x) be a property provable about objects x of type T. Then q(y) should be true for objects y of type S where S is a subtype of T.
Op het eerste gezicht lijkt het voor mij namelijk alsof er simpelweg het volgende staat:
Als voor alle x: T(x) -> q(x), en als voor alle x: S(x) -> T(x), dan voor alle x: S(x) -> q(x).
Maar dat is een buitengewoon triviale logische wet die niet pas in de 20e eeuw ontdekt is, dus ik neem aan dat het Liskov Substitution Principle iets anders is dan dit.
Het punt zit hem in het volgende waarop ik de nadruk leg:
Let q(x) be a property provable about objects x of type T. Then q(y) should be true for objects y of type S where S is a subtype of T.
Veel programmeertalen stellen je in staat om een subtype te maken van een bestaand type, waarbij je gratis impliciet het oude gedrag overerft. Het probleem zit hem erin dat dit misbruikt wordt om louter het gedrag te hergebruiken. Een voorbeeld is de Vector en de Stack. Ik kan een Stack een groot deel van het gedrag van een Vector laten overerven, maar een Stack kan geen subtype van Vector zijn zonder het Liskov Substitution Principle te overtreden.
Ah, het is dus een voorschrift dat programmeertalen / programmeurs typen en subtypen moeten implementeren alsof het geneste verzamelingen zijn (inclusief de logica van overerving die daaruit volgt)?
Correct. :) Het is verstandig om aan dat voorschrift te houden, gezien het type system van programmeertalen zoals Java en C# je toestaat om overal waar een bepaald type gevraagd wordt, om daar een waarde te gebruiken van een subtype.
Het gaat over subtypes, in het zeer bekende fruit/appel/peer voorbeeld:

Als voor object fruit iets geldt, dan gelden dezelfde eigenschappen voor appel en peer.
En niet te vergeten het Liskov substitution principle. Deze vrouw is gewoon een heldin ;)

@RayNbow: da's echt precies tegelijk he ;)

[Reactie gewijzigd door Robtimus op 10 maart 2009 21:26]

Anekdote: Begin jaren '80 van de vorige eeuw las ik oa Engelse leer- en instructieboeken over machinetaal, mnemonics, assembler etc. Voor oa de Z80/81instructieset. Het was geschreven door ene Tony.
Halverwege het boek las ik een keer het voorwoord. Tony bleek een she te zijn, een vrouw. Ik dacht toen dat informatica een 'mannenwereld' was. Er 'bevooroordeeld' vanuit gegaan dat Tony een man was ;-) Later leerde we dat er toch heel wat zeer prominente vrouwelijke informatica professoren zijn. Die baanbrekend werk hebben verricht. Opdat ik/we oa nu dit zo hier kunnen intikken. Chapeau hiervoor.

[Reactie gewijzigd door pentode op 10 maart 2009 23:08]

Gezien de geschiedenis van Informatica ligt het helemaal niet zo voor de hand dat Informatica een mannenwereld zou zijn.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
Wat een onzinnige titel.
"nobelprijs" informatica opnieuw naar vrouw...

Het is geen nobelprijs. Dat is van een andere orde dan dit.

Neemt niet weg dat deze vrouw al decennia lang haar sporen heeft verdient binnen de informatica. Daar kan menig man een puntje aan zuigen.
Inderdaad, chapeau en niets minder dan hulde voor deze vrouw.
Wel leuk die geld prijs van $250.000, ik neem aan dat een groot deel wordt gedoneerd voor verdere ontwikkeling van progameertalen?
Volgens haar wiki, heeft ze hem vorig jaar gehad ??
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Liskov
Ze heeft de 2008 Turing Award gewonnen. Die wordt uitgereikt in 2009 :)
ach ja het gaat over het jaar 2008 dus dat kan pas beslist worden na 2008. dus 2009, officiele press release dateert vandaag. http://www.acm.org/press-room/news-releases/turing-award-08
Voor het geval iemand in een paar maanden tijd nog even decennia aan werk verzet? :P
Anoniem: 165054
11 maart 2009 07:46
Het is eigenlijk best wel triest dat het belangrijk is om te vermelden dat het (opnieuw) een vrouw is. Dit geeft al aan hoe dominant mannen zijn in dit wereldje.
Aan de ene kant heb je gelijk, aan de andere kant wordt is de technieksector in de Westerse wereld op dit moment gewoon een mannenwereldje.... hoe je het ook draait of keert. Dus de kans dat een vrouw de prijs wint is dan een stuk kleiner, en als er dan een vrouw wint is het aan de media wel toevertrouwd hier nadruk op te leggen.

In het oosten worden mensen veel meer unisex opgevoed. Dan zie je dat vrouwen daar veel technischer zijn. Heeft dus niks met verschillen tussen man/vrouw, maar puur met cultuur te maken.
Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik ben wel bang dat het nodig is om het te vermelden willen die verschillen verdwijnen.
Het is gewoon goede reclame en het is belangrijk om een nieuwe lichting vrouwen te inspireren om in haar voetsporen te treden.

Het is eigenlijk analoog aan de huidige situatie in de VS. Je ziet dat de inauguratie van de eerste zwarte Amerikaanse president veel mensen uit dezelfde cultuur/achtergrond inspireert. Het vervelende is dat er eerst vrouwen als Liskov moeten vechten voor erkenning door het in de wacht slepen van dit soort prijzen.
Je 2e alinea geeft aan dat het benadrukken van het verschil juist segregatieversterkend werkt. Het is diep- en dieptragisch dat men nog steeds in de positieve effecten van gesegregeerde stimulatie gelooft.

@vizion88 Een bewijs van emancipatie kan het evenmin worden genoemd. Dat was misschien wel het geval als er geen nadruk op kunne was gelegd. Daar waar die nadruk nodig wordt bevonden is emancipatie juist afwezig.
Anoniem: 288971
10 maart 2009 22:50
Ze hoort bij de generatie pioniers op het gebied van distributed computing. Aan de TU Eindhoven zijn in de jaren '60 onder leiding van Dijkstra grote stappen op dit gebied gezet.

Absoluut een mooie wetenschappelijke carriere die nu wordt beloond met de Turing Award.
Wijle Edsger Wybe Dijkstra. Lees nog regelmatig zijn EWD's. En af en toe een aforisme van hem. 300.000 lines of code? Dijkstra "how long is a line of code?" ;-)) briljant. De VPRO heeft een keer een Noorderlicht documentaire over hem uitgezonden
Wil je gestructureerd leren programmeren, dan is Dijkstra imho echt verplichte kost.
Zeg maar uitstekend leer- leesvoer.

[Reactie gewijzigd door pentode op 10 maart 2009 23:14]

Als ik Dijkstra hoor, denk ik inderdaad direct aan het Shortest Path algorithme dat je in OSPF en IS-IS kan terugvinden.

Een echte pioneer!
Ik heb net de documentaire zitten kijken. Erg interessant. Ik ben geen programmeur, maar zelfs dan is het heel leerzaam.
"Versie 1.0 zou gewoon het produkt moeten zijn" zegt hij in het begin.... "
En af en toe een aforisme van hem. 300.000 lines of code? Dijkstra "how long is a line of code?"
rofl, hij had ook al lang door dat LOC lang geen goede maatstaf is voor de grootte / complexiteit van een programma.
Data-abstractie... tja, vandaag zo vanzelfsprekend, maar ooit heeft iemand het moeten bedenken. Daarom: respect.
Alle voorgaande "vrouwen in techniek" awareness campaigns hebben gigantisch gefaald. Dit berichtje op een blog wat voornamelijk door mannen gelezen wordt,
zal echt niet helpen.
Zeker niet door te benadrukken dat het een mannenwereldje is door in de titel niet de naam van de winnaar te schrijven maar -dat- het een vrouw is. Onbegrijpelijk. Waarom kon de titel niet zijn ''Nobelprijs' informatica naar Barbera Liskov'" ?

Is meteen een stuk informatiever (wie wint wat) en de toevoeging van de voornaam is duidelijk genoeg.
Laten we het hopen dat het net iets ingewikkelder is dan dat.
Iemand die ooit een beetje Lineaire Algebra heeft gehad, weet dat je doodgegooid wordt met zulke dingen. Matrix B en C hebben alle eigenschappen van A, maar verschillen onderling weer. ( Regulier, singulier, eigenwaarden etc. ) Dus dan kom je al uit bij Gauss. Haar principe heeft te maken dat een Stack geen deelruimte kan zijn van een matrix zonder dat principe te overtreden.. ( zoiets was het volgens mij wel..)

Die Distributed Concepten zijn wel zeer handig, want zo kun je met efficient programmeren als het ware met 1000 keer de beschikbare rekenkracht bijna 1000x zo kort over het project doen. Je verliest immers altijd wat tijd tussen het aflezen van het script en de data-uitwisseling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee