Ontwerper van de Xerox Alto wint Turing Award

De Amerikaanse computerpionier Chuck Thacker, momenteel werkzaam bij de ontwikkellabs van Microsoft, heeft de prestigieuze Turing Award gekregen. Thacker stond onder andere aan de wieg van de Alto, de eerste moderne pc.

De Turing Award wordt samen met een geldbedrag van 250.000 dollar jaarlijks uitgereikt aan personen die een belangrijke technische bijdrage hebben geleverd aan de computerwetenschap en ook wel omschreven als de Nobelprijs binnen de informatica. Dit jaar viel de keus op 67-jarige Chuck Thacker vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de personal computer.

Thacker was sinds 1974 in dienst bij Xerox en deed onderzoek in het Palo Alto Research Center. Hij bouwde onder de naam Alto een experimentele desktopcomputer. Een groot aantal onderdelen die hij bij de Alto gebruikte, zijn terug te vinden in latere pc's, zoals een los crt-scherm, uitbreidbaar werkgeheugen en een muis. Bovendien kon het apparaat communiceren met andere computers via de ethernetpoort. Het prototype kostte destijds circa 12.000 dollar.

In een interview met The New York Times laat Thacker weten dat zijn team bij Xerox destijds de gevolgen van de snelle evolutie van microchips, zoals beschreven in Moore's Law, al snel zag aankomen: "We wisten dat dit iets heel groots zou gaan worden, al duurde het nog zeker tien jaar voordat alles betaalbaar werd".

Naast de hardware beschikte de Alto pc ook over de eerste grafische gebruikersinterface, inclusief iconen en vensters die we gewoon zijn in de huidige besturingssystemen. Bovendien werden er voor de Alto een van de eerste e-mailclients, wysiwyg-editors en multiplayer-games ontwikkeld. Xerox heeft de Alto nooit op de markt gebracht en kreeg daar al snel spijt van toen Apple met een aantal ideeën aan de haal ging en begin jaren 80 met veel succes de Macintosh op de markt bracht.

Thacker richtte samen met andere onderzoekers in 1983 het Systems Research Center op, onderdeel van de Digital Equipment Corporation. Daar ontwikkelde hij computers op basis van het DEC Alpha system. In 1997 deed hij iets soortgelijks voor Microsoft bij de oprichting van het in het Britse Cambridge gevestigde Microsoft Research Lab. Daar richtte de onderzoeker zich vooral op de eerste Tablet PC, een computer die om verschillende redenen nooit echt succesvol werd. En opmerkelijk genoeg lijkt opnieuw Apple met zijn iPad wederom een sterk gelijkend product te hebben ontwikkeld dat wel een commercieel succesnummer kan worden.

Inmiddels experimenteert Thacker bij Microsoft met multicore-systemen waarbij de gebruikte processors tot 15 cores tellen. Met de experimentele hardware wil de softwaregigant nieuwe apparaten ontwikkelen en software schrijven die beter overweg kan met multicore-apparaten. Ook Thacker denkt dat processors met meerdere kernen de juiste manier zijn om in de toekomst krachtiger en zuiniger systemen te bouwen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-03-2010 • 20:55

85 Linkedin

Submitter: the_shadow

Reacties (85)

85
78
57
4
0
2
Wijzig sortering
...en voor iedereen die wil weten hoe het ná zijn uitvindingen er aan toe ging, deze fantastische documentaire / speelfilm vertelt alles...

Pirates of Silicon Valley, uit 1999 - een 'must see' voor iedereen die wil weten waar zijn / haar computertje nu eigenlijk vandaan komt, qua tijdsgeest...

De film begint feitelijk vanaf het moment dat Chuck Thacker het idee had uitontwikkeld, Steve Jobs ging loeren bij Xerox en Bill Gates er mee aan de haal ging...

Erg interessant om de jonge Bill en Steve te zien, geheel in het tijdsbeeld van de hippie-jaren '70

Overigens niet heel voordelig voor Steve, qua ongewenste kinderen verwekken (en dan zijn eerste computer 'Apple Lisa' noemen - naar zijn nooit erkende dochter...) en het afbranden van zijn werknemers op basis van hun uiterlijk.

Niets voor niets is de tag-line (trailer...) van deze film "Good artists create... Great artists steal."

Hollywood @ it's best, zullen we maar zeggen :)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 10 maart 2010 21:51]

Nee, die speelfilm is crap. Wat je echt moet zien is de echte documentaire waarop deze film gebaseerd is:

http://www.imdb.com/title/tt0115398/
The Triumph of the Nerds (Nederlandse titel is de Willy Wortels van Silicon Valley)

Met de ECHTE Steve Jobs, Bill Gates, Paul Allen, Steve Balmer en alle andere hoofdpersonen uit onze computergeschiedenis. Een MUST SEE voor iedereen die de achtergrond van onze moderne computers wilt weten.

Een van de beste docu's ooit. Hij duurt 3 uur, maar wordt zo luchtig en interessant vertelt dat die voorbij vliegen. We hebben hem ooit op een Freelan Lanparty gedraaid met 150 man in de zaal, er waren er gedurende die 3 uur maar weinig die iets anders gezien hebben dan deze documentaire.
Nu aan het binnentrekken, dankuzeer :)

OT:
De patentenindustrie wordt zo onderhand groter dan de electronica&softwareindustrie.. jammer toch :(
Geen dank, geniet ervan zou ik zeggen :).
Trouwens dat zijn niet de echte bill gates en steve jobs. Gewoon acteurs ;)
He, he... met de uitspraak "Erg interessant om de jonge Bill en Steve te zien" bedoelde ik natuurlijk ook de metafoor van hun persoonlijkheden :)

Ongetwijfeld is het één en ander aangedikt ten bate van de kijfcijfers, maar de film laat wel in een notendop zien wie nu eigenlijk "de eerste was" en hoe "de ander" het tot een succes heeft gemaakt.

Apple, IBM, Microsoft, Xerox, Sillicon Valley - ze komen allemaal voorbij.

Ook leuk om te zien hoe Bill Gates en Steve Balmer [toen al kaal...] ruzie maken over de plek waar ze hun bedrijfje willen vestigen; de schuur waar ze in zaten was niet al te groot, en Steve Balmer had net iets gelezen over een vaag Sillicon Valley [toen nog niet zo geheten] waar een zeker "Apple Inc." zich had gevestigd.

De rest is geschiedenis!
Deze film is inderdaad, zeker voor tweakers een must-see movie }>
Als ik het bericht goed begrijp is deze kerel de bedenker van de huidige PC en de grafische omgeving waar we in werken. Tevens is deze man de bedenker van de TabletPC al zullen sommige daar moeite mee hebben, omdat hun held op dit moment met de eer gaat strijken.
Die "Held" waar jij het over hebt is voor Apple liefhebbers voor een heel andere reden een held.
Jobs is in staat zaken commercieel te maken.
Muziek: iTunes is niet nieuw, het verkopen van muziek is niet door Jobs bedacht. Wel is het de meest succesvolle aanbieder op dit moment.
iPod: Muziekspelers die je kan meenemen waren er al lang. Op dit moment is de iPod wel de meest succesvolle muziekspeler.
iPhone: Er was al lang een telefoon, smartphone, etc. Desondanks heeft Apple hiermee vanuit het niets een succes weten neer te zetten.

Waar Jobs goed in is is het kijken naar ideeen van anderen. Wat wordt er aangeboden? Wat wil de klant? Wat is het gat hiertussen? Kunnen we dit gat dichten?

Kijk naar de iPhone: Er waren smartphones. De goede dingen zijn behouden bij het bedenken van de iPhone. Er moet mail gestuurd kunnen worden, er moet een calender op zitten, het moet klein en draagbaar zijn en er moet een flink scherm op zitten. Al die zaken waren al bedacht door Nokia en Microsoft.
Apple heeft er een draai aan gegeven door het gat op te vullen, soms met controversiele zaken. Zo waren de meeste smartphones niet geschikt voor een breed publiek. Instellen van mail was vaak niet makkelijk, synchroniseren was complex, internet zat er vooral op voor de sier, etc. Dit gat is gedicht en daarmee is de lat hoger gelegd voor de concurrentie. Dan is er nog het probleem van de performance bij het draaien van applicaties. Ik heb een MS telefoon moeten gebruiken en wat me daarbij erg stoorde was dat je programma's niet (makkelijk) kon afsluiten. Op het kruisje drukken = in de achtergrond laten draaien. Apple heeft besloten dat op de iPhone maar 1 programma tegelijk kan draaien. Een bewuste keuze om dit gat te dichten, veel bezoekers van Tweakers zullen dit wellicht niet fijn vinden maar om een breed publiek te bereiken wel erg handig.
Dan hebben ze het succes van de iPod op de plank liggen. Voeg dat ook toe aan de telefoon. MS, Nokia en Linux waren op de telefoon niet echt handig als mediaspeler met hun WM en Real spelers. De iPod op de iPhone is echt een stuk beter, weer een gat gedicht.
Dan hadden de heren van Apple ergens multitouch gezien (dat hebben ze niet zelf bedacht). Dit had potentie en dat geklooi met een pennetje is niet handig voor het brede publiek.
Resultaat: Gebruiksvriendelijke telefoon met een goede en bekende audiospeler, makkelijke synchronisatie, goed gebruik kunnen maken van internet. Multitouch als unique selling point en voila: We noemen hem iPhone.
Ja, dit heeft ook nadelen. Als je wilt klooien koop je hem niet want hij is aardig dichtgegooid.

Over meneer Thacker kunnen we duidelijk zijn: Dit was een visionair. Apple heeft inderdaad veel van zijn ideeen in gebruik (mac en straks de tablet). Niets mis mee: Ford heeft ook niet bedacht dat de handigste manier om een auto te bedienen de huidige manier is, die hadden in de T-Ford een heel andere besturing en bediening zitten met een handle in plaats van een gaspedaal.
Wat bij meneer Thacker wellicht ontbreekt is een stukje commerciele toepassing. Je kan nog zulke briljante ideen hebben, als je niet weet wat de markt ervoor is kan je dit niet verkopen. Kijk naar de Tablet: Dit is nooit een succes geweest omdat er geen USP was. Waarom zou je als consument of bedrijf een tablet kopen? Apple heeft hier ook lang mee geworsteld, de tablet is al jaren in ontwikkeling daar maar Jobs heeft het afgehouden omdat hij er geen markt voor zag. Apple voegt nu boeken toe en multi media en wil dit gebruiken als reden om zo'n apparaat te kopen. Ik ben benieuwd.
Kijk naar de iPod. Als Thacker een klein apparaatje had bedacht met opslag van een aantal gigabites met een goede bediening had het nooit wat geworden zonder muziek afluisteren als toepassing ook al is zijn idee nog zo briljant.
Deze man heeft de GUI zoals die door Windows, Apple en dergelijke gebruikt wordt als eerste ontwikkeld. Als ik het goed herriner was het de bedoeling van de Alto om als papier vervanger te fungeren. Vandaar ook dat het beeldscherm het formaat van een a4 heeft ipv de latere 4:3 of 16:9 verhouding.
Anoniem: 174991
@Webgnome10 maart 2010 21:20
Een en ander geillustreerd met een filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=AYlYSzMqGR8
zoek de documentaire van Bob Cringely: in het nederlands vertaald heet hij "De Willie Wortels van Silicon Valley", de originele engelse naam heb ik spijtig genoeg niet gevonden.

Chuck Thacker zou hoog bovenaan de lijst met mensen wiens ideeën de wereld hebben veranderd moeten staan. Echter omdat hij ze commercieel niet heeft kunnen uitbuiten, maar anderen dat in zijn plaats hebben gedaan, zal hij bij het brede publiek echter de geschiedenis in gaan als een nobele onbekende.

Qua vooruitstrevend denken staat hij imho boven bill gates, steve jobs, larry ellison en misschien zelfs boven vinton cerf.

Deze eer MOEST hem gewoon te beurt vallen en geeft hem zelfs nog niet de erkenning die hij zou moeten krijgen, gezien de vorige laureaten zich "slechts" in een beperkt vakgebied binnen de informatica verdienstelijk hebben gemaakt.
Bedoel je "Pirates of Silicon Valley"?

http://www.imdb.com/title/tt0168122/
nee, da's een film, ik spreek over een echte documentaire, niet met acteurs, maar met de echte personen
Anoniem: 22438
@dasiro11 maart 2010 02:13
Ik heb de documentaire erbij gepakt. Ik denk dat jij The Triumph Of The Nerds bedoelt.

Erg leuke docu!
woehoe die pizza erin schuiven kicks ass!
Vandaar ook dat het beeldscherm het formaat van een a4 heeft ipv de latere 4:3 of 16:9 verhouding.
Het lijkt me dat het eerder het Amerikaanse letter formaat is dan (DIN) A4?
Ja.. Dat begrijpt je goed.. Steve Job heeft zijn hele idee voor de Mac, de eerste pc met een volledige grafische interface daar gezien..

Xerox, had e-mail, ethernet, de GUI, en object georienteerd programmeren allemaal eind jaren 70 in hun lab.. maar ja.. managers zagen de potentie niet...
De macintosh is dus toch niet zo origineel zoals velen hier geloven.
De macintosh is dus toch niet zo origineel zoals velen hier geloven.
Niet in die opzichten inderdaad. En echte Apple freaks weten / onderkennen dat ook. Net zoals Microsoft en Apple beiden toegeven dat ze het hele idee gewoon van Xerox hebben gejat. (Xerox zelf zag er geen toekomst in, dus die vond 't best)

Voor de rest zijn Windows en Mac OS X natuurlijk zo uniek als het maar kan. De basis concepten komen hier vandaan natuurlijk, maar daar zit nog vele jaren eigen ontwikkeling op ook.
Net zoals Microsoft en Apple beiden toegeven dat ze het hele idee gewoon van Xerox hebben gejat. (Xerox zelf zag er geen toekomst in, dus die vond 't best)
Apple heeft in ieder geval gewoon betaald (in Apple aandelen) voor de Xerox ideeën, dus hoezo gejat?

Letters-Questions Regarding "Pirates of Silicon Valley" Answered

Q from E-mail:
Woz, Did you feel wrong stealing outright from Xerox, and what did you think when Microsoft stole from Apple? Do you think Microsoft has a monopoly on the computer industry? Plan on going back to Apple? Also, can you point out more of the minor flaws in the movie? Thanks, David

WOZ:
Steve Jobs made the case to Xerox PARC execs directly that they had great technology but that Apple knew how to make it affordable enough to change the world. This was very open. In the end, Xerox got a large block of Apple stock for sharing the technology. That's not stealing outright.
Apple heeft in ieder geval gewoon betaald (in Apple aandelen) voor de Xerox ideeën, dus hoezo gejat?
Gejat is ook niet letterlijk bedoeld. Meer in de computer-industrie variant van "niet zelf bedacht".

Ieder weldenkend mens weet dat Xerox gewoon netjes vergoeding heeft gekregen.
Inderdaad dit is de man die het uit vond. Die andere man waar je op doelt is de man die er de potentie in zag.
Die man waar jij op doelt waar hij op doelt ziet er inderdaad nogal laat brood in :) TabletPC's zijn al jaren op de markt ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 maart 2010 08:14]

Dat doet "hun held" niet, die maakt er gewoon commercieel de meest succesvolle implementatie van...

Het zal de aandeelhouders worst wezen wie met de eer gaat strijken als de aandelen op een jaar tijd met 200 % in waarde zijn gestegen.
Tevens is deze man de bedenker van de TabletPC al zullen sommige daar moeite mee hebben, omdat hun held op dit moment met de eer gaat strijken.
Dit is gewoon onzin.
1) Het is maar de vraag of de iPad een succes wordt
2) Hij werkte bij Microsoft zij hebben genoeg geld en middelen om een product te pushen.
3) De Microsoft tablet was een notebook zonder toetsenbord en een touchscreen wat deze lomp maakt. De Apple oplossing heeft een ARM die het device een stuk lichter maakt.
4) De Microsoft tablets waren erg duur.

Ik geloof nog steeds niet dat een tablet PC ooit een succes wordt. Wat moet ik met een tablet, notebook en een e-reader in mij tas. Doe mij maar een e-reader en een notebook. Want IMO kan de huidige tablet de de functie van beide niet overnemen. Hoogstens van een e-reader als deze ooit de het scherm van Pixel QI krijgt.

Interessant uit de Charles P. Thacker link.
Thacker designed the hardware for Microsoft's Tablet PC, based on his experience with the "interim Dynabook" at PARC, and later the Lectrice, a pen-based hand-held computer at DEC SRC.
De tablet PC is ook een idee van PARC en niet van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 11 maart 2010 09:05]

Helaas vallen de mensen van het Xerox Palo Alto Research Center in de categorie miskend talent. :(

Ze hebben daar dus de PC ontwikkeld en meneer Jobs heeft dat idee, met toestemming van Xerox, doodleuk overgenomen en dit dus alleen omdat de managers er geen brood in zagen.

Terecht dat Chuck Thacker nu eindelijk erkenning voor zijn pionierswerk krijgt. :D

Er zijn in de afgelopen decennia wel meer van die kapitale blunders gemaakt door de hoge heren van computerindustrie.

Een aanrader is in ieder geval de film Pirates of Silicon Valley, ook al geeft die een geromantiseerd beeld van de begintijd van Microsoft en Apple en hebben ze bepaalde dingen wat verplaatst of aangepast aan het verhaal.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 10 maart 2010 22:04]

Naast de hardware beschikte de Alto pc ook over de eerste grafische gebruikersinterface, inclusief iconen en vensters die we gewoon zijn in de huidige besturingssystemen.
En laten we vooral Smalltalk niet vergeten, de programmeertaal van de Alto die aan de wieg van object georiënteerd programmeren stond.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 maart 2010 09:22]

Smalltalk (en daarmee object-georienteerd programmeren) is ontwikkeld door Alan Kay die in 1968, ook bij Xerox PARC, al de eerste laptop/tablet had uitgedacht, die op dat moment niet veel verder kwam dan de ontwerptafel omdat het ding technologisch nog niet mogelijk was.

Toen de iPhone uitkwam zei hij de volgende (potentieel legendarische) woorden tegen Steve Jobs:

Make the screen five inches by eight inches, and you’ll rule the world.

Zijn speeches zijn trouwens ook geniaal.
Ik gun deze man het van harte, hij heeft heel zijn leven hard gewerkt!
Alleen wel erg late beloning voor zijn harde werken!
Wat denk je van de mensen onder hem die vaak het R&D werk gedaan hebben.

Want meestal krijgt de leiding gevende de credit en niet de ontwikkelaars.
Want meestal krijgt de leiding gevende de credit en niet de ontwikkelaars.
En dat is, zeker in dit geval, maar normaal ook.

Die ontwikkelaars kregen instructies van een visionair en werden daar voor betaald. Wat verwacht je nog meer?

[Reactie gewijzigd door newinca op 11 maart 2010 23:18]

Ik denk dat meneer in kwestie een hoger dan modaal inkomen vangt van Microsoft hoor ;)
Anoniem: 298121
10 maart 2010 21:59
Dus een soort vader van bijna alle computer systemen. Waarom krijg hij de prijs nu pas? :? Weet iemand dat?

offtopic:
Leuk dat feiten van de ontwikkelingstijdperk van de pc voor een stukje terug gehaalt worden. :)
De echte vader van alle computers ooit is en blijf Alan Turing...
Vandaar dat deze prijs ook naar deze man genoemt is... (Alan Turing = GOD).
De prijs gaat meestal naar theoretici en maar zelden (pas een keer eerder) naar de mensen aan hardware kant, waarom dat is is op zich wel logisch, meestal volgt de praktijk de theorie.
Aangezien veel van de genoemde zaken nog steeds dagelijks gebruikt worden, heeft ie het dik verdiend.
Ik vraag me alleen af waarom hij als 67 jarige nog aan het ontwikkelen is voor Microsoft, hier in NL kan hij allang met pensioen (zelfs als de nieuwe wetgeving erdoor is), en voor de centen hoeft hij het nu ook niet meer te doen.
Als ik zijn baan had, (en talent) zou ik ook na mijn 65 door willen werken. Hier in Nederland zou
zo'n talent gedwongen worden om op zijn 65e te stoppen met werken, zoals bv dr.smalhout gedwongen werd om van zijn pensioen te genieten.
Wel ironisch dat hij eerst een computer ontwerpt met een los scherm
En daarna aan de wieg staat van een tabletpc
:P
Wel ironisch dat hij eerst een computer ontwerpt met een los scherm
En daarna aan de wieg staat van een tabletpc
:P
Ik zie de ironie niet. Er waren toentertijd alleen CRT's en geen platte LCD's.
Anoniem: 82612
10 maart 2010 22:46
En later werd ie postuum in zijn eer hersteld...


Kortom je vergeet even dat homofilie toen als een doodzonde werd gezien, terwijl het tegenwoordig bijna bon-ton is je van om schandknaapjes en stoephoertjes te bedienen (Denk aan Rob Oudkerk)


Maar goed nu even terug naarde Alto en de daaruit voortgekomen Grafische Schil, waar nu iedereen mee werkt, die voor het grote publiek inderdaad pas met de Macintosh echt bekendheid kreeg...

Maar...

Zoalszo vaak is de werkelijkheid toch iets anders, en de wereld groter en complexer dan alleen de marketing machine van WindApple je wil doen geloven.

Want ik weet dat maar weinig mensen het zullen kennen, maar hij had zijn ideeen meegenomen naar DEC en ze daar wel degelijk tot een volwaardig product gemaakt, dat op het eveneens in de consumentenmarkt onbekend Unix draaide, GEM, later is daar zelfs een PC variant van gemaakt.

Ga maar eens praten met hele oude grafische vormgevers die nog met Interleaf publisher onder GEM gewerkt hebben, daar konden toe al dingen mee waar Quark Express en Aldus Pagemaker toen alleen maar van konden dromen.

Maar ja dat draaide op machines van vele tienduizende guldens...


Kortom geachte redactie, wellicht is het voor de volledigheid mooi om DEC Gem en wellicht ook Dr Dos (waar Gem op draaide op de PC) even te vermelden.
Want ik weet dat maar weinig mensen het zullen kennen, maar hij had zijn ideeen meegenomen naar DEC
GEM is niet ontwikkeld door DEC maar door Digital Research (DRI) als addon voor CP/M.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 maart 2010 09:41]

Dit jaar viel de keus op 67-jarige Chuck Thacker .. Inmiddels experimenteert Thacker bij Microsoft met multicore-systemen waarbij de gebruikte processors tot 15 cores tellen.

Op z'n 67e. Fantastisch! Ik hoop dat ik tegen die tijd ook nog steeds zo'n plezier heb in mijn werk.
OT

Laatst zat op een Cocoa (Mac OSX) cursus in Atlanta. Zat daar een chirurg van 62 die een carriere-switch aan het maken was .. en die deed het erg goed!

Knap van die Amerikanen!
Anoniem: 77640
@zambiorix11 maart 2010 00:16
No offence maar Cocoa is dan ook kinderspel, al helemaal voor iemand met het IQ van een chirurg.
Cocoa en Cocoa Touch zijn niet moeilijker of makkelijker dan om het even welke andere taal of framework. Alles hangt af van je eigen inzichten en vermogen tot assimileren. Het is makkelijk te zeggen dat iets kinderspel is nadat je het geleerd hebt. Ik ken persoonlijk enkele universitair afgestudeerden (enconomie, rechten) die toch behoorlijk wat vermogen tot logisch nadenken en abstractie horen te bezitten en die geen jota van programmeren begrijpen. Waarom zou het dan kinderspel zijn voor een chirurg?
250k, ik dacht dat het 100k was. Er staan zeer grote namen op de lijst van winnaars waaronder in 1972 aan Edsger Dijkstra ( http://userweb.cs.utexas.edu/users/EWD/ ).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee