Oprichter Xerox-lab waar eerste pc werd uitgevonden overleden

In de afgelopen week is de wetenschapper Jacob E. Goldman op negentigjarige leeftijd overleden. Goldman was de oprichter van het Palo Alto Research Center of Xerox Parc, waar tal van belangrijke computertoepassingen werden ontwikkeld.

Jacob GoldmanIn 1969 stelde Jacob Goldman voor dat Xerox, het bedrijf waaraan hij als chief scientist was verbonden, een eigen onderzoeksafdeling zou krijgen om te kunnen concurreren met IBM's Yorktown Heights en AT&T's Bell Labs. In 1970 werd vervolgens het Xerox Palo Alto Research Center opgericht.

Xerox had daarvoor het bedrijf Scientific Data Systems overgenomen om zich op de markt voor dataverwerking te begeven, maar een echte strategie voor de computermarkt was er niet, beschrijft de NYT. Goldman zou het management ervan doordrongen hebben dat er een computerrevolutie in aantocht was, maar dat de resultaten van het onderzoekscentrum nog jaren op zich konden laten wachten.

De belangrijkste wapenfeiten op het gebied van computers kwamen tussen 1970 en 1983 uit de koker van het Computer Science Laboratory bij Xerox Parc. Hier werd bijvoorbeeld in 1972 de Xerox Alto ontwikkeld: een computer met een grafische userinterface en muis. De Alto vormde de blauwdruk van de homecomputer, met name de Macintosh.

Ook werd bij Parc ethernet ontwikkeld en wisten de onderzoekers ethernetverbindingen aan Arpanet te knopen door middel van het Parc Universal Protocol, de voorloper van tcp/ip. Daarnaast werd de basis voor laserprinters gelegd en werd de bij Parc ontwikkelde wysiwyg-tekstverwerker Bravo later gebruikt als basis voor Microsoft Word.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-12-2011 • 12:45

49

Reacties (49)

49
48
26
6
0
13
Wijzig sortering
Heel veel uitvindingen die door fans aan latere bedrijven worden toegeschreven, zoals muis en grafische user interface (die dus echt NIET door Apple uitgevonden zijn), kwamen daar vandaan.

In 1985 werkte ik zelf bij Xerox en wij hadden daar inderdaad al een werkstation voor tekstverwerking met grafisch scherm (A4 formaat en zwarte tekst op witte achtergrond) met muissturing. Het apparaat gebruikte 8" floppies. Dat leken wel LP's. Oh, wacht de meeste lezers hier hebben wellicht noch floppies, noch LP's meegemaakt. ;)
Ik raad je aan om dit artikel is te lezen, dan kan je zien dat de GUI helemaal niet gejat is.

http://www.folklore.org/S...x,_Apple_and_Progress.txt
Nee, het artikel laat inderdaad zien dat ze de GUI inderdaad niet 1-op-1 gejat hebben, maar zelf ontwikkeld.
Datzelfde artikel geeft ook aan dat Apple dit ontwikkeld heeft (onder andere) aan de hand van wat ze konden herinneren van hun bezoek aan Xerox.
Dat Apple een GUI heeft ontwikkeld is iets heel anders dan dat ze de GUI hebben ontwikkeld.
Het Gnome team heeft die GUI ook niet "gejat", maar het concept GUI is echt niet door hen bedacht, en dat zullen ze ook nooit beweren.
Nee, maar Xerox had nu niet bepaald een consumenten-PC destijds, als ik mij niet vergis. Dus nee, niet de eerste, maar wel op zijn minst de 2e en de eerste voor de consument.
De muis komt niet bij Xerox PARC vandaan. De muis is uitgevonden in 1963 en Xerox PARC is pas in 1970 opgericht.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 23:07]

Hmmpf, ik ben 18 en heb beide toch echt meegemaakt.
Mijn vader was DJ geweest en had dus ook nog een berg aan platen liggen waar er wel eens eentje op de speler ging.

En floppy's heb ik nog wel voor dingen zoals huiswerk,kraaktooltjes,recoverydisk etc. gebruikt.
Ah de goeie tijd dat we op school pc's hadden staan waarbij je met de juiste toetsencombo en een floppy met een rom erop in de pc had zitten je de bios kon flashen, vervolgens een cd'tje erin en de bootorder kunnen aanpassen ;)

Ik heb zelfs nog 5,1/4 floppy's gebruikt in een oude olivette die we hadden staan, lucifer en hunchback spelen :P

OT:
Ik heb wel eens van deze man gehoord, tja ze komen en gaan, het is jammer maar het zij zo.

Wetenschappers doen vaak een stuk meer dan de mensen die de ideeën van hen gebruiken in hun nieuwe 'revolutionaire' producten.

Zij zijn de mensen die daadwerkelijk deze wereld vernieuwen, hopen te verbeteren.
Als je het over revolutionaire mensen heb kijk dan niet naar zo iemand als Jobs die werd wakker met geld in zijn ogen en dat ging door totdat hij dood ging, tuurlijk hij heeft leuke dingen helpen te creëren maar gebaseerd op al bestaande dingen.

[Reactie gewijzigd door Ellos op 22 juli 2024 23:07]

En zelfs jouw 5,1/4 floppy's zijn moderner dan de 8" van wildpicture.. :)
Het verschil zit hem erin dat Apple de muis en GUI populair heeft weten te krijgen, niet uitgevonden nee maar dat wordt niet altijd beweert volgens mij.
Vreemd dat dit (in ieder geval voor mij) een erg onbekende naam is, terwijl hij een grote invloed heeft uitgeoefend op de hedendaagse computer en het internet. Ondanks dat gegeven blijven vooral namen als Gates en Jobs vooral bij de doorsnee mens hangen..

Mag denk ik wel spreken van een persoon die de hedendaagse wereld deels gevormd heeft. Rust in vrede.
Dat gebeurt inderdaad vaker.
Zo is de grondlegger van de taal C, Dennis Ritchie ook overleden, zonder dat er een haan naar kraaide. In dezelfde maand dat Steve Jobs overleed overigens, en die heeft al standbeelden.
Ik overleef het nog wel zonder een iPod of iPad, maar zonder C was er geen C++, Unix, Linux, Crysis, Xbox, ... etc..
nieuws: Grondlegger C-taal en Unix-pionier Dennis Ritchie is overleden

Stond gewoon op T.net.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 22 juli 2024 23:07]

Ten onrechte, Jobs en zijn "Macintosh onderzoeksteam" hebben oorspronkelijk de UI van Xerox gestolen en daarna "deels" rechtgezet.

Hun oorspronkelijke intentie is echter duidelijk.
Gestolen is een groot woord.

1. Xerox heeft Jobs en zijn kornuiten toestemming gegeven om ernaar te kijken (om zo aandelen van Apple te kunnen kopen in de 2e emissie).
Ik citeer: 'In return for the right to buy US$1,000,000 of pre-IPO stock, Xerox granted Apple Computer three days access to the PARC facilities.'
http://en.wikipedia.org/w....#Xerox_PARC_and_the_Lisa

2. Dit weet ik niet helemaal zeker, volgens mij was de Xerox Star al reeds op de markt
http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star#Legacy

3. Er is een verschil tussen iets bedenken en iets maken.
Zoals Jobs toen al begreep is er een verschil tussen een product maken wat werkt en een product maken wat intuïtief is en waar mensen graag mee werken.

Bron:
Autobiografie over Steve Jobs :p
Verschillende youtube filmpjes:

XEROX ALTO - First workstation with Windows mouse & network

The Xerox Alto: A Personal Retrospective (80 minuten)

:)

Edit:

ook leuk misschien: 1967 Future Prediction - PC

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 22 juli 2024 23:07]

Xerox vond de GUI niet belangrijk genoeg om te patenteren http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star#Legacy
Beetje selectief NOS-knip/plakwerk ;) Hier wat info om de boel wat beter te balanceren:

"The truth is more complicated. Many patent disclosures were in fact submitted...however, at the time... ...an FTC antitrust action, placed restrictions on what the company was able to patent."

"Finally, patents on software, particularly those relating to user interfaces, were an untested legal area at that time."

"Xerox did go to trial to protect the Star user interface. Xerox filed a... .. lawsuit against Apple; however, it was thrown out ... "
Kortom: er is niks gejat, alleen verbeterd :)
En toch heb je ze beide nodig. Zowel de man die het bedenkt en zich liever een week op zijn zolderkamer opsluit tot het werkt als de man die zoveel mogelijk in de spotlights staat om dat product te verkopen.
Precies. Overigens heeft deze man dit ook gedaan, hij kreeg het dus voor elkaar anderen te overtuigen van het belang hiervan en dat vergt toch ook iets meer persoonlijkheid dan de gemiddelde tech-nerd (schat ik zo in). ;)
Anoniem: 365841 @-Tom23 december 2011 12:56
Maar zo is het met veel grote personen. Je kent ze niet en ze doen heel veel.
Je kent ze wel. En ze liften op de dingen die andere personen hebben gemaakt.
dat komt omdat die personen commercieel zijn. bekende merken, en dus ook bekende namen.

Dit was een wetenschapper. en het gebeurt toch erg vaak dat wetenschappers niet echt bekend worden. of zoals nu pas als ze zijn overleden.

Maar zo te horen hebben we erg veel te danken aan deze man!
Vreemd dat dit (in ieder geval voor mij) een erg onbekende naam is, terwijl hij een grote invloed heeft uitgeoefend op de hedendaagse computer en het internet.
Niet iedereen hoeft in de spotlights te staan. Sterker nog, ik denk dat dit soort personen over het algemeen veel meer bezig zijn met de techniek, dan alle bekendheid eromheen. Ze hoeven niet populair te zijn.
Anoniem: 239727 @-Tom23 december 2011 12:59
Ik denk dat dat deels komt doordat Xerox PARC weliswaar zeer innovatief was, maar dikwijls faalde in het commercieel uitbaten van hun vindingrijke ideeen. Andere bedrijven gingen vaak met het grote geld aan de haal en zijn bij de consument bekend geworden.
In dat opzicht zijn namen als Gates en Jobs ook echt niet van werkelijk groot belang geweest in de ontwikkeling van de pc, wel in de vercommercialisering. Gates met het aandeel Windows wel grote invloed, geld voor Jobs uiteraard ook, maar qua bereik toch veel minder dan Gates in de PC-wereld. Beide zijn heren die gebaseerd op ideeën van anderen een product hebben ontwikkeld... ze hebben echt maar weinig zelf verzonnen (waarover Jobs overigens vrij eerlijk was, Gates daarentegen heeft op dat gebied een wat grotere ego). Goldman was o.a. een van die mannen met de echte eerste plannen, als dat soort mannen er niet waren geweest wat de ontwikkeling van hardware misschien wel heel andere kanten op gegaan... of hadden onze pc's een ander taaltje gesproken etc.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 23:07]

Deze man heeft veel invloed gehad in de computer geschiedenis (zonder Xerox geen Mac). De laatste jaren hoor je niets meer over het Palo Alto Research Center, zou het nog in gebruik zijn?
Het is nog steeds zeer actief, zie parc.com
PARC, a Xerox company, is in the Business of Breakthroughs®. Practicing open innovation, we provide custom R&D services, technology, expertise, best practices, and intellectual property to global Fortune 500 companies, startups, and government agency partners. We create new business options, accelerate time to market, augment internal capabilities, and reduce risk for such clients.

Since its inception, PARC has pioneered many technology platforms – from the Ethernet and laser printing to the GUI and ubiquitous computing – and has enabled the creation of many industries. Incorporated as an independent wholly owned subsidiary of Xerox in 2002, PARC today continues the physical, computer, and social sciences research that enables breakthroughs for our clients' businesses.

90 jaar, ik teken ervoor. Dank voor alle vindingen!
Beetje hetzelfde als Bell labs denk ik: Het bestaat nog wel, maar echt befaamd is het niet meer.

Dan heeft "Goldman's" andere 'laboratorium' het toch beter gedaan: Volgens WP werkte hij in de jaren 60 bij Ford's lab aan electrische auto's, en het heeft eventjes geduurd, maar Ford is weer bezig met onderzoek ernaar, en brengt ze nu ook op de markt.
Meer weten over het verloop van de PC geschiedenis? Triumph of the Nerds is een documentaire die heel het verloop van de huidge PC laat zien.
nooit deze man gekend, maar ik wil hem bedanken voor al zijn prestaties!
2011 was geen goed jaar voor belangrijke en invloedrijke mensen (of het nou goede of slechte mensen waren).

Steve Jobs, Dennis Ritchie, Jacob Goldman, Norman Krim, Gadaffi, Bin Laden, Kim Jong-Il.
Wordt alleen maar uitgebreider natuurlijk, de baby-boom komt eraan.
Toch goed dat Tweakers ook aandacht schenkt aan de onbekende(re) pioneers.
Hopen dat er ook dezer dagen nog mensen zijn die durven te pionieren zoals Jacob E. Goldman.
Heeft het bestuur van Xerox die geweldige technologie niet herkent? Of niet ingezien dat ze hier echt goud vast hadden?

Wat ze hebben veel (GUI, muis, ethernet) toch verkocht aan Apple?
Ze hebben niets verkocht aan Apple. Het is gewoon niet gepatenteerd en juist daarom is het door iedereen in de wereld gebruikt. Dat heeft het verschil uitgemaakt en daarom ziet alles er nu uit zoals het dat doet.
De GUI is bijvoorbeeld niet alleen door Apple gebruikt maar ook door Microsoft, IBM, MIT, en iedereen die een GUI gebruikt.

Vergelijk dat met closed technologie als Appletalk. Wie gebruikt dat nu, behalve mensen met een Apple. Wat Xerox ons geleerd heeft is dat software patents zeer spaarzaam gebruikt moeten worden.
weer een revolutionair man overleden, jammer. R.I.P
R.I.P i salute you!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.