Grondlegger C-taal en Unix-pionier Dennis Ritchie is overleden

Dennis Ritchie, een van de grondleggers van de C-programmeertaal en actief in de ontwikkeling van het Unix-besturingssysteem, is op zeventigjarige leeftijd overleden. Ritchie won in 1983 een Turing Award voor zijn baanbrekende werk.

Informaticus en softwareontwikkelaar Ritchie was lange tijd werkzaam bij het beroemde Bell Labs Computing Sciences Research Center. De Amerikaan stond aan de basis van de ontwikkeling van de programmeertaal C. Hij schreef onder andere de 'bijbel', The C Programming Language. De C-taal vormt vandaag de dag nog steeds de basis van veel software en de programmeertaal heeft veel invloed gehad op andere programmeertalen.

Ritchie was ook actief in de ontwikkeling van het Unix-besturingssysteem, samen met zijn collega Ken Thompson. Volgens Ritchie was samenwerking binnen een besturingssysteem cruciaal. Unix kreeg dan ook een multi user-model. De Amerikaan voerde ook concepten die hij in de C-taal ontwikkelde door in Unix. In de jaren zeventig groeide Unix uit tot een dominant besturingssysteem.

In 1983 ontvingen Ritchie en Ken Thompson de Turing Award voor hun werk op het gebied van besturingssystemen en de ontwikkeling van de programmeertaal C. President Clinton gaf Ritchie in 1999 de national medal of technology vanwege zijn verdiensten op het gebied van Unix en C.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-10-2011 • 10:41

174 Linkedin

Reacties (174)

174
157
64
6
0
20
Wijzig sortering
Het is toch best gek, deze man is belangijk geweest voor het hele c taal echter heb ik nog nooit van hem gehoord. Kijk je naar een Bill Gates, Steve Jobs die kent iedereen.

Des al niet te min spijtig om te horen dat de beste man aan zijn einde is gekomen. Bedankt voor uw "erfenis" aan de hele wereld.
Het is toch best gek, deze man is belangijk geweest voor het hele c taal echter heb ik nog nooit van hem gehoord
In dat geval heb je in elk geval nooit 'The C Programming Language" (of een vertaalde versie ervan) gebruikt om je C-kennis op te doen. Op het moment dat jij ook echt in C programmeert is dat wel bijzonder.

Voor een normale computergebruiker is het echter niet vreemd dat ze deze naam niet kennen. Hoeveel mensen die dagelijks een browser gebruiken weten wie Javascript ontworpen heeft? (Vrijwel geen) en zelfs mensen die web-applicaties bouwen zullen niet kunnen noemen wie dat is.

[spoiler]
Javascript is gemaakt door Brendan Eich (bij Netscape), nu is Brendan CTO bij Mozilla
[/spoiler]

N.B. Bill Gates en Steve Jobs zijn bekend omdat hun producten door veel consumenten gebruikt worden.
Jobs en Gates zijn natuurlijk ook bekend door de mediabelangstelling die een beetje buitensporige rijkdom tegenwoordig oplevert. Niet alleen waren ze CEO van machtige bedrijven maar ook grootaandeelhouders die van hun multimiljardairs maakten.

Warren Buffet is bv ook heel bekend, maar wie heeft een product thuis staan van the oracle of Omaha? Hij schuift alleen met geld.

Veel mensen hebben een Samsung product, als ik iedereen een eurocent geef die kan zeggen wie de CEO van Samsung is, zelfs hier op t.net, zonder te googlen ben ik met een euro klaar. Ik vraag me zelfs af wie hier nog zomaar uit de losse pols kan zeggen wie nu dan weer CEO van Philips is.

Ik zou meer zeggen dat de bekendheid van Jobs en Gates buiten tweakerkringen meer van doen heeft met de buitensporige media aandacht die de rijkste multimiljardairs krijgen dan wat anders.

Had Ritchie zijn technologieen gepatenteerd dan had iedereen 'm gekend. Dan was hij met voorsprong de rijkste man op aarde geweest.
Anoniem: 386034
@aliberto13 oktober 2011 10:48
Elke rechtgeaarde tweaker kent de term 'K&R' en weet dat de R voor Ritchie, en de K voor Kernighan staat.

http://en.wikipedia.org/wiki/K%26R
Zo is dat, bij mij prijkt nog altijd het boek: Ansi C by K&R op de boeken plank :) Wat heb ik een plezier gehad in het leren van C met dit boek, ook nu nog helpt het bij de vele C afgeleide talen. Er is waarchijnlijk geen PC, mobiel, magnetron, netwerk apparatuur of TV dat geen gecompileerd stukje C code heeft, en anders is bij het ontwikkelen van zo'n apparaat wel C code gebruikt voor de aansturing van bv het maken van de behuizing :) Een markt penetratie waar meneer Steve nog een puntje aan zou kunnen zuigen zou hij nog leven :)
Elke rechtgeaarde *programmeur* kent K&R. Niet iedere tweaker is een programmeur, en het lijkt me ver gaan om dat te verwachten van bijvoorbeeld hardwaretweakers.
Zo vreemd is het niet. Bill Gates en Steve Jobs zijn meer bekend omdat ze hun producten direct aan consumenten verkopen. Dennis Ritchie was meer een grondlegger, onderzoeker, programmeur. Deze zijn vaak minder bekend.
Het is toch best gek, deze man is belangijk geweest voor het hele c taal echter heb ik nog nooit van hem gehoord. Kijk je naar een Bill Gates, Steve Jobs die kent iedereen.
Maar dat waren ook de figuren die heel duidelijk op de voorgrond traden, lang niet iedere knappe kop doet dat ook daadwerkelijk, en blijft gewoon op de achtergrond z'n ding doen.
R.I.P. Mr. Ritche, hartstikke bedankt voor het inspireren van van de maker van mijn favoriete programmeer taal (PHP).

Ik ben helaas bang dat we dit soort berichten steeds vaker terug gaan zien komen. De iconen van het begin van het computer tijdperk beginnen nu allemaal rond die leeftijden te komen en zullen, helaas, ook niet heel lang meer hebben.

Erg jammer, want je hoort niet zo vaak van hedendaagse bekende ICTers (lees: Jongere mensen die ook bijvoorbeeld een veel gebruikte programmeer taal of een andere soort PC gemaakt hebben.)
Het klinkt een beetje onrespectvol maar de dagen dat "hobbyisten" baanbrekend werk konden verrichten zijn voorbij.

Vandaag de dag is alles door een team in een bedrijf ontwikkeld waardoor het eigendom is van een firma en niet van een persoon. In mijn specialisatie zie ik het ook. Het baanbrekende van het product waarmee ik te maken heb is in 20 jaar tijd niet veranderd. Het is gewoon geëvolueerd met de tijd en als er gigantische veranderingen zijn dan is dit toch op naam van een bedrijf die de nodige financiële steun kan geven.
..de dagen dat "hobbyisten" baanbrekend werk konden verrichten zijn voorbij.
dat weet ik niet zeker, in essentie is iedereen een "hobbyist" en juist innovatie wordt altijd gedragen door mensen die uit intersse, omdat ze ergens in geloven iets doen en soms ook doordat ze beperkingen moesten overkomen:
Bijvoorrbeeld ritchie heeft wel eens geschreven dat Thompson en hij UNIX ontwikkeld hadden op een ietwat oudere 'populaire computer, eerste en PDP-7 en later een PDP-11...

ze hadden bij Bell gevraagd om een krachtige computer, een DEll of Xerox Sigma of PDP-10 maar hadden die niet gekregen (vermoedelijk wegens budgetaire redenen die dingenw aren stervensduur)...
Ritchie heeft wel eens gezegd dat ze juist door die beperkingen zich absoluut moesten concentreren op een aantal basis-aspecten en concepten en die vervolgens zo goed mogelijk uitwerkten...
was dat niet gedaan was misschien UNIX nooit een groot succes geworden; en in die zin was misschien ook de beperking een sturende factor.


Natuurlijk zullen er nu, in 2011, weinig 'hobbyisten' meer een werkelijk baandoorbrekend OS ontwikkelen (alhoewel dat in 1991 ook geschreven had kunnen worden, en Tannenbaum dat zijn studenten ook vast gezegd zal hebben).. omdat er misschien ook niet direkt meer een behoefte aan bestaat; zelfs een geniaal concept nu kan stuklopen op het geven dat voor de meeste gebruikers de Basis' en 'kernel' wel zal voldoen om op door te werken, dit momenteel geen 'knelpunt' is meestal.
maar toch denk ik wel dat het altijd de hobbyisten blijven zijn die wel, mischien op andere terreinen baandoorbekend werk verrichten, nieuwe ideeen opzetten en 'out of the box' denken....

natuurlijk worden diezelfde hobbyisten snel de 'guru's' vand e toekomst :)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 13 oktober 2011 11:43]

In 1991 klopte het ook al -- Linux is *niet* ontwikkeld door een enkele hobbyist, maar door een hele groep mensen. Het is alleen wel het bewijs dat "een hele groep mensen" niet synoniem is met "bedrijf". Dit nog even afgezien van het feit dat Linux echt alleen een kernel is en de complete userland al bestond.
Linux is met respect niet meer dan de 3e of 4e generatie hergeschreven unix kernel: Na de unix van (o.a.) Dennis Ritchi komt BSD (herschreven voor studie doeleinden), Minix, (ook herschreven voor studie doeleinden) en uiteindelijk Lunix (herschreven als gevolg van bestuderen van Minix).
Klopt, daarom is het ook terecht om meer credits te geven voor personen als Dennis Ritchie dan Steve Jobs. Dat geeft de verhoudingen wel wat beter weer, zoals al eerder opgemerkt.

Aan de andere kant, de technologie is zodanig geevolueerd dat het eigenlijk al uberhaupt onmogelijk is om tegenwoordig nog hobbyist te zijn op een manier zoals men dat vroeger deed.
R.I.P. Mr. Ritche, hartstikke bedankt voor het inspireren van van de maker van mijn favoriete programmeer taal (PHP).
Ritchie draait zich om in zijn graf als hij dit hoort. PHP is nou niet echt bepaald het product van een goed doorgedacht design ;)
Ik ben niet heel bekend met programmeertalen, maar is C niet dusdanig low-level dat assembly daarin geschreven wordt? (of is dit een heel erge klok klepel?)
Als dat zo is, dan lijkt het me dat deze man zo ongeveer de grondlegger is van alles wat we nu gebruiken aan software, maar in zekere zin ook hardware.

Ik zal er nog wat aan toevoegen: Ik weet dat C cruciaal is geweest voor heel veel zaken, en dat het een bijzonder krachtige taal is (die daardoor natuurlijk ook moeilijker is om te leren en wellicht ook meer tijd kost om te schrijven dan dingen als C++, misschien ook wel makkelijker is om fout te doen?). De reden van mijn klok klepel is dat ik begrepen had dat Assembly een begrip is en niet een taal ansich. Het blijkt dus dat ik dat verkeerd begrepen heb.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 14 oktober 2011 15:23]

Mjah, inderdaad een ernstig klok-klepel-verhaal :) Maar inderdaad, we hebben heel veel aan hem te danken: zowel C als UNIX komen grotendeels op zijn conto.
Anoniem: 142020
@Buggle13 oktober 2011 14:18
Assembly is nog lower level dan C :)
C is ook de taal van de bufferoverflows, de belangrijkste oorzaak van lekken in besturingssystemen en programma's. Zo beschouwd heeft de man dus heel wat op zijn geweten...
Volgens mij is dat een logisch gevolg van de hardware-architectuur / geheugenadressering waar je in C op moet letten en wat in hogere talen mogelijk beter opgevangen wordt. (Dat gaat dan wel weer ten koste van de grootte en efficientie van je compiler output.)
Dat is net zoiets als "De uitvinder van de auto heeft ook veel doden op zijn geweten".
RIP Dennis.
Zonde, dit soort mensen hebben de 'computerwereld' en het gebruiksgemak van systemen naar een hoger niveau getild.
Hoe spijttig. Maar hoewel de man dood is, zijn denkwijze en programmeertaal leeft immer voort.
Nu dit is een groot gemis voor de wereld

we zullen hopelijk nog lang de vruchten plukken van wat deze man voor ons alle gedaan heeft.
een mooie quote van hem die ik las op de vraag wat zijn advies was voor programmeurs die een eigen taal willen ontwikkelen:
Zijn advies daarop zelf was dat mensen het niet moesten gaan doen omdat ze dachten dat hún taal de meest gebruikte zou moeten worden, maar men het hooguit moet beginnen om te ervaren hoe een compiler werkt en zonder teveel verdere 'verwachtingen')

Maar de humorvolle en heel terechte Postscriptum was:
Oh, by the way, if your new language does begin to grow in usage, it can become really hard to fix early mistakes.
ik denk dat de coimputerwereld vooral dankbaar kan zijn voor wat Ritchie nagelaten heeft.
Dat boek heb ik, heel goed boek dat de basisbeginselen van C perfect uitlegt en mensen meteen leert netjes te programmeren. Jammer dat er weer een groot icoon in de computerwereld is overleden. C is en blijft een van de programmeertalen die veel hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van computers.
Inderdaad een groot gemis, en wie er nou belangrijker was en wat elke tweaker wel of niet zou moeten kennen is op meerdere fronten discutabel. Het feit is gewoon dat deze man een hoop heeft gedaan op het gebied van innovatie en dat het jammer is dat hij is heen gegaan. De man heeft waardering gekregen over hetgeen wat hij gedaan heeft dus daar zal hij zelf blij mee geweest zijn neem ik aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee