Codeermachine Enigma uit Tweede Wereldoorlog brengt 212.000 euro op bij veiling

Een originele Enigma-machine uit 1943 heeft bij een veiling in Londen 149.000 pond, omgerekend momenteel 212.000 euro, opgebracht. De Enigma is een codeermachine die in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's werd gebruikt voor het versleutelen van hun communicatie.

De geveilde machine is ontwikkeld door de firma Heimsoeth & Rinke, die alle Enigma's maakte. Het leger van Nazi-Duitsland gebruikte de machines in de Tweede Wereldoorlog om de inhoud van communicatie te versleutelen. De prijs waarop de machine werd afgehamerd lag drie keer zo hoog als de prijs die het veilinghuis had verwacht. De machine is dan ook bijna compleet en in goede staat, daarnaast krijgt de koper er reservekabels en -lampen bij.

Van de codeermachines die bekend staan als Enigma, kwamen de eerste versies in de jaren twintig van de vorige eeuw op de markt. De machine die in Londen door Sotheby's is geveild betreft model I, het model dat begin jaren 30 door de Duitse Wehrmacht in gebruik werd genomen. Later gingen ook de Luftwaffe en de Kriegsmarine dit model, met enige aanpassingen, gebruiken.

De sterke encryptie van de Enigma-machines vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot probleem voor de geallieerden. Uiteindelijke werd de encryptie gekraakt door een team van de Britse inlichtingendienst onder leiding van Alan Turing.

Enigma rotorsEnigma voorkant - schuinEnigma voorkant - met rotorsEnigma voorkant - geen rotors

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

15-07-2015 • 18:08

52

Reacties (52)

52
49
37
6
1
0
Wijzig sortering
Voor Risc OS is er een enigma simulator http://www.cryptomuseum.com/crypto/enigma/sim/riscos.htm
Reden om Risc OS eens uit te proberen op je Raspberry Pi
Anoniem: 372378 @Jaco6915 juli 2015 23:31
Also for Mac and Windows, scroll down.
Geniale vinding, maar dit heeft toch niets met tech a la tweakers te maken? De enige link die ik kan bedenken is encryptie. Verder is het vooral historisch van belang.
Dit nieuws heeft absoluut met tech a la Tweakers te maken. Het kraken van deze encryption heeft namelijk zeer grote invloed gehad op de ontwikkeling van de computer. Lees maar eens meer over Alan Turing en zijn werk, dan kan je de link beter leggen.
Kijk eens de film The immitation game

https://youtu.be/S5CjKEFb-sM

De link met encryptie/decryptie is inderdaad hetgeen het om gaat.

Wat heel erg knap was voor die tijd is dat de encryptie van de enigma zo ongeveer overeen kwam met 56bit DES met dagelijks wisselende Pre Shared Keys (PSK).

Alan Turing heeft dit met een machine weten te kraken, waar alle wiskundigen met pen en papier faalden omdat ze niet snel genoeg waren.

Uiteindelijk zijn de Duitsers lek gegaan op gebruiksfouten en een bug (Designfout) door dagelijks herhalende teksten te sturen en het feit dat een letter nooit zichzelf wordt in crypto wat het gevolg was van de reflector.

Voor de echte geeks:

https://youtu.be/G2_Q9FoD-oQ

https://youtu.be/V4V2bpZlqx8

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 23 juli 2024 16:53]

Inderdaad, de film The Immitation Game is echt de perfecte film hier over. Ik zag een tijdje terug ook nog dat hij in de top 250 stond. Ik vind de film een perfecte aanrader!
Het is zeker een amusante en interessante film, maar weet wel: erg waarheidsgetrouw wordt het verhaal niet verteld.

In werkelijkheid waren er veel meer mensen betrokken, ging het kraken meer stapsgewijs, etc. Er wordt ook niet gesproken over verschillende varianten van de Enigma, om maar een paar dingen te noemen.
Ja, na het zien van de film had ik ook zoiets van, waarom gekozen voor een film maar niet een serie. In een serie kunnen ze veel meer tijd en energie kwijt in alle ''randzaken'', een film wordt vaker kort maar krachtig neer gezet terwijl een serie over dit onderwerp gepaster was.

Blijft wel zo dat het een goede film is :D
Er wordt bijna nooit de waarheid in een film verteld. Dit is vaak wel jammer, maar je krijgt tenminste wel een idee van hoe het ging.
De makers van The Imitation Game hebben zoveel loopjes met de waarheid genomen dat het een goede film is geworden die echter een en al leugen is. Alles is verzonnen of verdraaid om dramatische spanning op te bouwen. In de film is de wereldvreemde Turing het onbegrepen genie die door zijn collega's niet begrepen wordt, volledig in zijn eentje een computer bouwt terwijl hij voortdurend door Commander Denniston gedwarsboomd wordt die het liefste Turings kostbare project de nek omdraait.

De werkelijkheid is dat Turing al vanaf 1938 intensief met zijn collega's samenwerkte, dat zijn Bombe-computer gebaseerd is op een eerder Pools ontwerp, dat Turing naturlijk niet in zijn eentje een computer in elkaar zette maar dat daaraan tientallen mensen hebben gewerkt om de onderdelen te ontwerpen, fabriceren en in elkaar te zetten, en dat Commander Denniston Turing altijd steunde ipv tegenwerkte. In de film ontdekt Turing zelfs een spion op zijn afdeling, terwijl in werklijkheid de spion pas na het einde van de 2e WO werd ontdekt en op een andere afdeling werkte. Turing heeft die spion dus in het echt niets eens ontmoet.

Zo zit werkelijk de hele film vol verzinsels.

Zie bijv http://aperiodical.com/20...imitation-game-questions/

http://spartacus-educational.com/spartacus-blogURL45.htm

http://www.ew.com/article...g-the-film-imitation-game

http://www.techrepublic.c...ou-might-want-to-skip-it/

[Reactie gewijzigd door ymmv op 23 juli 2024 16:53]

Inderdaad, je hebt gelijk. Ik heb onlangs een boek gelezen over de ontwikkeling van de computer, en het hoofdstuk over Turing deed me beseffen dat de film wel heel erg losjes met de waarheid omgaat.

Ik begrijp dat er wat vrijheid genomen wordt om tot een betere film te komen, maar in dit geval hebben ze het wel erg bont gemaakt! Als je het echte verhaal niet interessant genoeg vindt, vertel het dan NIET.

De Bombe van Turing was trouwens helemaal niet zo belangrijk voor de ontwikkeling van de computer (Turing zelf wel natuurlijk), aangezien het een elektromechanische (niet electronisch met vacuum tubes) en niet-programmeerbare (een enkele functie slechts) machine was.

Een veel belangrijkere mijlpaal was de Colossus die ook in Bletchley Park werd ontwikkeld in 1943 door de Britten (niet door Turing echter):
https://en.wikipedia.org/wiki/Colossus_computer
Dat was de eerste digitale, electronische en programmeerbare computer.

Na de oorlog werden de Colossus computers jammer genoeg vernietigd om de geheimhouding te bewaren.

Voor wie meer wil weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de computer, van de 19de eeuw tot nu, kan ik het boek "The Innovators" door Walter Isaacson (schrijver van de bestseller over Steve Jobs) aanraden: http://www.bol.com/nl/p/the-innovators/9200000027283422/

[Reactie gewijzigd door lazershark op 23 juli 2024 16:53]

Het is een beetje overdreven om het kraken van de Enigma codes volledig aan Alan Turing toe te schrijven, hij was inderdaad een van de mensen die aan het breken van de enigma codes in Engeland hebben gewerkt.

De Polen hadden de eerste doobraak.

http://www.bletchleypark....t/worldwartwo/enigma.rhtm
Klopt inderdaad, de Polen hadden al het nodige voorwerk gedaan...
Die twee filmpjes van Numberphile zijn echt tof, ik wou ze zelf linken maar gelukkig ben ik blijkbaar niet de enigste die ze kent:)
Vond het een draak van een film. Het werk op papier over berekenbaarheid en de bijbehorende turingmaschine is de clou van zijn werk is en naar mijn mening de verwijzing en verbinding naar de computer zoals we hem kennen.
Anoniem: 221563 @Plopeye16 juli 2015 14:39
Met pen en papier lukte het ook wel, maar niet binnen de 24 uur die ze hadden.
Het is imitation game, krijg hem niet gevonden op torrent. Bedankt voor de tip! Net gevonden (edit)

[Reactie gewijzigd door TheSiemNL op 23 juli 2024 16:53]

Het breken van de enigma code heeft voor de grote computer ontwikkelingen gezorgd in de jaren na de oorlog.

Hierdoor zijn andere ontwikkeling zoals o.a ruimtevaart in een serieuze stroomversnelling geraakt.
Wel bijzonder ironisch dat dit apparaat juist in Londen geveild moet worden.
Daarom staat dit artikel dan ook onder het kopje geek.
Tis ook een .geek nieuwsitem. Jij vindt het misschien niet interessant, maar ik wel. En vind dit zeker wel op tweakers passen. Nog steeds een knap stukje techniek.

Ik weet niet hoeveel orgineel machines er nog van zijn, maar drie keer zoveel opgebracht dan verwacht is wel veel. Ben wel benieuwd wie de koper is geweest.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 23 juli 2024 16:53]

De enigma werd gekraakt onder leiding van Alan Turing. Ja, die van de CAPTCHA "Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart". En dit zou niets met Tweekers te maken hebben? As always: Google is your friend. (before posting)
Zowel de bouwers van de enigma als je bouwers van de decryptor waren tweakers, en niet zo'n klein beetje ook
Anoniem: 221563 @tweaker201016 juli 2015 09:01
Mwa, het is eigenlijk een soort van analoge computer. Moet alles perse digitaal zijn wat op tweakers staat? ;)
Een Enigma? Hardstikke digitaal, maar geen computer.

Juist omdat de Enigma digitaal was (een Finite State Machine) moest het kraken ervan ook door een digitale computer gebeuren.
Anoniem: 221563 @MSalters16 juli 2015 14:38
Geen computer? Je weet waar het woord computer vandaan komt?

http://www.thefreedictionary.com/computer
a person who computes or calculates
Voor de enigma hadden ze mensen die de handelingen uitvoerde, en die mensen heette: computers.

Gezien de enigma waardes berekend zie ik dat toch zeker wel als een computer. Analoog of digitaal durf ik zo niet te zeggen. Hij wordt gezien als een van de eerste digitale, maar dan is de definitie van digitaal me niet 100% duidelijk
Het komt dus van computation, berekening, De enigma berekent niets. Niet elke handeling is een berekening, een berekening is een specifieke wiskundige handeling (zoals een optelling of vermeingvuldiging). Een Enigma (de)codeert een bericht door een transformatie toe te passen.

De definitie van "digitaal" is vrij simpel: niet analoog, maar gebaseerd op discrete waarden. Dat kan binair zijn, decimaal, of hexavigesemaal.
Het heeft meer met tweakers te maken dan alle game-gerelateerde onzin die je op deze site ziet tegenwoordig...
Het zijn vaak de games die de technologie pushen. Virtual reality, Videokaarten. De consument wil meer en beter. En die markt is allang niet meer alleen voor kinderen. Dat heeft dus alles met technologie te maken. Omdat de markt zo groot is en vanwege de hardware en techniek involved, zijn er ook veel tweakers die wel eens een kompjoeter spelletje spelen. Niet echt vreemd dat dit op tweakers te vinden is dus. Dat de reviewers van Tweakers niet de beste gamers zijn en soms wat motorisch gestoord (in game!) overkomen mag hun dan ook niet kwalijk genomen worden. Het is geen echte games site, maar het hoort er helemaal bij. Niet echt onzin dus. Ook de buren doen dit vanwege dezelfde redenen trouwens.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 16:53]

Ik vind dit een stuk meer "Tweakers" dan een review van weer een *vul merk in* computerkast, een Nexus telefoon met een snapdragon processor of dat er een aanval is op het epic games forum.
Anoniem: 601896 15 juli 2015 18:26
Ik denk dat de prijs niet eens zo gek is,

De machines zijn relatief uniek.
Zowel het kunnen gebruiken van de Machine' als het kunnen oncijferen van de communicatie heeft een grote rol gespeeld in WOII.

En in een tijd waarin steeds meer geld wordt verdient met hebben of uitwisselen van informatie, kan ik mij voorstellen dat dit 'symbool' van verschil makende encryptie populair is.
relatief uniek? als in 'relatief zwanger'? ;-)
Anoniem: 601896 @hjebbers15 juli 2015 18:42
Relatief uniek als in er zijn nog wel meerdere enigma machines wereldwijd over. En ze zijn ook ooit seriematig gebouwd, maar je hebt wel allemaal diverse modellen, en individuele afmerkingen, individuele geschiedenis, modificaties en gebruikssporen.
Als het inderdaad de versie is van de foto dan is het een militaire versie wat hem behoorlijk uniek maakt. De meeste zijn voor het einde van de oorlog vernietigd.

Het verschil tussen de militaire versie en de commerciele versie zat hem in 2 dingen:

1. Het meest opvallende kenmerk, de aanwezigheid van het "Steckerbrett" aan de voorzijde wat naast de rotors een behoorlijke aantal mogelijke settings veroorzaakte.

2. Het aantal beschikbare rotors. Waar de commerciele slechts 3 rotors kende, hadden de militaire en dan met name de marine versies op een gegeven moment 8 verschillende rotors. Wat het aantal mogelijkheden voor die tijd zo hoog opdreef dat het in ieder geval voor handmatige pogingen behoorlijk onmogelijk werd om de cipher tekst te kraken.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 23 juli 2024 16:53]

Uiteindelijke werd de encryptie gekraakt door een team van de Britse inlichtingendienst onder leiding van Alan Turing.
Oudere varianten van de Enigma(-code) waren voor WO2 al gekraakt. In 1938 werdt dat namelijk door de Poolse Inlichtendienst mogelijk gemaakt middels de bomba kryptologiczna ("cryptologic bomb") van Marian Rejewski :)

Turing krijgt vaak de credits voor het kraken van Enigma, maar ondanks dat hij een forse bijdrage deed, is dat niet helemaal terecht. Die vermelding zou eigenlijk voor Marian Rejewski en de Biuro Szyfrów ("Cipher Bureau") zijn, een deel van het Poolse leger.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 16:53]

Klopt, zelfs Bletchley Park vermeld (na lang getouwtrek er over) dat de Polen de partij waren die het begin werk hebben gedaan.
https://www.bletchleypark...t/worldwartwo/enigma.rhtm
Dit waren de vroegere tweakers, misschien moet je toch maar even "The Imitation Game" aanslingeren.
Daarin zie je onder andere dat Turing een aardige tweakert was voor die tijd.
Enigma machine uitleg door Numberphile, met een originele machine.
https://www.youtube.com/watch?v=G2_Q9FoD-oQ

Zeer interessant.
Onlangs nog op youtube een filmpje gezien over de werking van deze machine: https://www.youtube.com/watch?v=G2_Q9FoD-oQ en https://www.youtube.com/w...tion_id=annotation_786414.
Voor de wiskunde freaks, erg interessant filmpje over de enigma machine , en z'n flaws. Er is apart filmpje over de flaw zelf, die bij het model erna is gefixed.
https://www.youtube.com/watch?v=G2_Q9FoD-oQ

Ze gaan hier ook in op de persoon voor Turing die 'in principe' deze machine had gekraakt.
Het principe achter de Enigma M3/M4 vind ik geniaal en is in mijn optiek destijd niet echt gekraakt door Alan Turing en zijn Bomb(a) machine! Mede doordat een letter na encryptie nooit zichzelf kon zijn en door de het feit dat berichten dezelfde opzet kende, konden ze icm met de bombe deze "kraken". Maar de echte credits gaan wat mij betreft uit naar de polen die voor aanvang van WWII al wisten hoe deze machine werkte en ook wat per "rol" er aan letters op stonden zonder dat ze dit apparaat ooit gezien hadden (ik meen dat dit ook op wikipedia vermeld staat).

Graag zou ik er persoonlijk een willen bezitten maar dat is financieel gezien onmogelijk alhoewel :) ...
Wat in de buurt komt is de DIY Enigma-E te bestellen bij Jan Korver Museum in Someren:
http://www.jancorver.org/bouw/enigma/.
Deze heb ik ook gesoldeerd alleen ben ik nog bezig met het maken van een houten kistje/behuizing in originele stijl!

[Reactie gewijzigd door JD_1971 op 23 juli 2024 16:53]

Oeps ... per ongeluk twee keer gepost dus deze reactie hier weggehaald.
Enige interessant..... Eigen Enigma-E -> Bestellen bij Jan Korver Museum in Someren:
http://www.jancorver.org/bouw/enigma/ (Ik heb geen connectie hiermee!!!)

[Reactie gewijzigd door JD_1971 op 23 juli 2024 16:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.