Cleverbot, gedemonstreerd op het Indiase festival Techniche, zou de bekende Turing-test hebben doorstaan. De chatbot overtuigde ruim de helft van de vrijwilligers ervan niet met een computer van doen te hebben, maar met een mens.
Dertig vrijwilligers kregen vier minuten de tijd om met een onbekend 'persoon' te chatten. De helft sprak met een mens, de andere helft met Cleverbot. Daaruit bleek dat Cleverbot voor 59 procent van de ondervraagden op een mens leek. Ter vergelijking: de menselijke tegenpartij kreeg een score van 63 procent.
De Turing-test is vernoemd naar de Britse computerwetenschapper Alan Turing. Volgens het experiment bezit een bot pas genoeg kunstmatige intelligentie als meer dan de helft van de ondervraagden denkt met een mens te converseren. Het eindresultaat hangt in hoge mate af van de deelnemers, benadrukt computerwetenschapper Huma Shah. "Hadden zij bijvoorbeeld eerder met een bot gepraat?" Volgens Shah trekt dat echter niet de kunstmatige intelligentie van Cleverbot zelf in twijfel.
Cleverbot gebruikt de inhoud van eerdere gesprekken om een antwoord te geven op nieuwe vragen. Daarvoor doorzoekt het programma de lijst van gesprekken drie keer in een poging het 'beste' antwoord te geven. Ontwikkelaar Rollo Carpenter plaatst wel een kanttekening bij de Cleverbot-proef: "Tijdens de test doorzocht Cleverbot de lijst 42 keer. Daarmee was hij superieur aan de onlinevariant."