Computerwetenschappers hebben Unreal Tournament 2004-bots ontwikkeld die in potjes deathmatch de Turing-test doorstaan. In 52 procent van de gevallen werden de bots UT^2 en MirrorBot dankzij hun realistische gedrag als mens aangemerkt.
Wetenschappers hebben bots ontwikkeld voor Unreal Tournament 2004 die de Turing-test doorstaan, schrijft Phys.org. De bots speelden samen met een even grote hoeveelheid menselijke gamers potjes deathmatch. De menselijke spelers konden met een speciaal wapen tegenstanders markeren om aan te geven of ze dachten dat deze een bot of een mens was. De bots UT^2 en MirrorBot werden gemiddeld in 52 procent van de gevallen als mens aangemerkt, tegen 40 procent voor de daadwerkelijk menselijke spelers.
Volgens Jacob Schrum, een doctoraalstudent aan de Universiteit van Texas en medeontwikkelaar van UT^2, speelt het imiteren van irrationeel gedrag dat mensen vertonen een sleutelrol. "Menselijke spelers jagen een tegenstander op als ze wrok koesteren, ook al is dat niet in hun eigenbelang", aldus Schrum. "Dergelijk gedrag kunnen we nabootsen." Zo maken de bots ook fouten en schieten ze mis.
Schrum zegt dat er vijf jaar is gewerkt om de bots op het niveau te krijgen dat mensen niet meer het onderscheid kunnen maken of ze tegen een door een computer of mens gestuurde tegenstander spelen. Om de bots het juiste gedrag aan te leren, is een gedeelte van het gedrag gemodelleerd op basis van geobserveerd gedrag door menselijke gamers.
Het gedrag in gevechtssituaties is de bots aangeleerd met een proces dat neuro-evolutie heet. Hierbij wordt een kunstmatig neuraal netwerk steeds een klein beetje aangepast en getest, waarbij de goed presterende varianten worden behouden en verder worden aangepast. Deze vorm van evolutie werd net zolang herhaald tot de bots het gewenste gedrag vertonen. Schrum legt uit dat er hierbij grenzen zijn gesteld om menselijk gedrag te imiteren, omdat er anders een ongeloofwaardig goede bot zou ontstaan.
De twee winnende teams zullen de prijzenpot van 7000 dollar voor de eerste plek moeten delen. Volgens Risto Miikkulainen, een professor die ook deel uitmaakt van het UT^2-team, moeten de onderzoeksresultaten niet alleen betere tegenstanders in games en simulaties opleveren, maar ook zouden robots op betere wijze met mensen kunnen samenwerken dankzij de voor het onderzoek ontwikkelde technieken.