Epic Games kondigt gratis Unreal Tournament-game aan

Ontwikkelstudio Epic Games heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe Unreal Tournament in aantocht is. Het spel zal door een klein groepje ontwikkelaars van Epic, samen met elke fan en ontwikkelaar die mee wil helpen, geheel 'open' ontwikkeld worden.

Epic Games maakte donderdag bekend dat Unreal Tournament vanaf de eerste regel code die geschreven wordt tot aan de release een open project zal zijn. Dat betekent dat fans zich kunnen aanmelden op het forum van Epic en mee kunnen discussiëren over allerlei facetten van het spel. Ook kunnen ontwikkelaars met een Unreal Engine 4-abonnement via GitHub meewerken aan het project. De Amerikaanse studio heeft zich als doel gesteld om trouw te blijven aan het type game dat Unreal Tournament altijd is geweest. Het zal dus gaan om een competitieve first-person shooter.

Het nieuwe Unreal Tournament-spel wordt gratis voor iedereen, en daarmee bedoelt Epic ook echt gratis: er is geen sprake van een free2play-concept. Als de game eenmaal af is wil Epic een marktplaats op gang brengen waar fans, ontwikkelaars en ontwerpers allerlei mods en content gratis of tegen betaling kunnen uitwisselen. Epic ontvangt een deel van die bedragen, en op die manier hoopt de ontwikkelstudio uiteindelijk de kosten te kunnen dekken.

Epic richt zich voor de ontwikkeling primair op Windows, Mac en Linux, wat voor nu voornamelijk betekent dat er nog geen sprake is van een consoleversie. Epic wijst er op dat het nog wel even zal duren voordat gamers een eerste speelbare versie kunnen uitproberen; de studio is naar eigen zeggen donderdag pas echt begonnen met de ontwikkeling.

Voor gamers die niet kunnen wachten om Unreal Tournament te spelen heeft Epic Games een pakket met de oude UT-versies in de aanbieding gedaan op Steam. Ook Unreal Tournament 2004, dat op 1 april 2011 nog uitgebreid werd besproken op Tweakers en nog steeds regelmatig door de redactie wordt gespeeld, staat daar tussen.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

08-05-2014 • 22:45

89 Linkedin

Reacties (87)

87
87
49
4
1
23
Wijzig sortering
Gratis games klinkt altijd leuk, alleen jammer dat de aanbieding voor de developers wat minder 'lief' is. Gratis werken aan de nieuwe UT maar je moet wel de maandelijkse kosten betalen voor de engine.

Interessante discussie gaande op https://forums.unrealengi...erested-in-UT-development
Hoeft niet. Ik heb enkele maanden geleden mijn abonnement opgezegd en heb net gewoon een checkout gedaan van versie 4.1.0 (de versie die Unreal Tournament 2014 zal gebruiken) van Github, die momenteel aan het compilen is.

Daarnaast kan je sowieso alleen die versie downloaden voor €19 en dan je abonnement opzeggen.
De aanbieding waar het artikel aan refereert is het "Unreal Deal Pack" (39,99 -> 19,99), met daarin alle UT games die tot nu toe verschenen. De individuele games lijken niet in de verkoop.
Ja, daar zitten niet alleen de Unreal Tournament games in, maar ook Unreal en Unreal Mission pack Return to Na Pali in de vorm van Unreal Gold. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, dan is OldUnreal patch 227 en het Unreal ReTexturing Project zeker een aanrader. Daarmee kun je deze oude games redelijk terug krijgen in de moderne tijd.
Dan kijk je niet goed, de games zijn ook individueel te koop met korting!!
Ik gebruikte de pagina waar Epic zelf naar linkte. Maar zal deze even gebruiken, lijkt me zinvoller.

Edit: link in bericht aangepast.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 8 mei 2014 22:57]

Alleen al om de Singleplayer van UT 1 zou ik deze pack al kopen. Die vond ik destijds zo indrukwekkend! :D

De graphics waren destijds echt helemaal te gek.
Ik vind het wel een interessant businessmodel om te proberen. Voor zover ik weet is er niet direct zoiets geprobeerd. Granted, we hebben genoeg games met marktplaatsen maar dan meer met in-game items en waarbij je vooraf nog flink wat neer moest leggen voor het spel of een abonnementsconstructie (Diablo 3 / WoW).

Hopen dat dit concept zal slagen, voor zowel Epic als de gamers. Dit kan nog eens een interessante ontwikkeling worden, zeker als meer goede games gaan volgen, gezien UT toch wel een grote titel is.
En team fortress 2 dan?
Toegegeven in het begin moest je er voor betalen, maar het is al zeer lange tijd gratis te spelen en heeft een "marktplaats"
TF2 is niet open-source en dat is nou juist wat dit project uniek maakt. En wat je zegt: vanaf dag nul is het gratis.
TF2 is niet open-source en dat is nou juist wat dit project uniek maakt.
Laten we wel wezen, het is geen open source project, de sourcecode is alleen maar toegankelijk voor ontwikkelaars met een Unreal4 abo en ze kunnen alleen bijdragen en niet afsplitsen. Het lijkt er op dat Epic gewoon eigenaar blijft van de game.

Epic is (eindelijk) duidelijk geworden dat er niet heel veel geld meer is te verdienen met dure 3D engines, daar is teveel (goede) concurrentie op en zelfs indies die zelf er een bouwen. Daarom hebben ze hun prijzen al flink naar beneden geschroefd, nu moeten ze zichzelf alleen nog waarmaken aan het grotere dev publiek (al die devs die voorheen geen geld hadden voor de Unreal Engine commercieel te kunnen gebruiken en er gewoon nooit aan begonnen zijn). Nu is die stap veel kleiner, helemaal als je straks mods voor deze game kan verkopen via een markt plaats.

Epic heeft goed afgekeken van Valve (Dota2), spel gratis maken, verdienen aan oa player made mods...

Een dergelijk model is natuurlijk nog steeds free 2 play, alleen het verdienmodel is zo passief dat spelers er geen 'last' van hebben.
Laten we wel wezen, het is geen open source project, de sourcecode is alleen maar toegankelijk voor ontwikkelaars met een Unreal4 abo en ze kunnen alleen bijdragen en niet afsplitsen.
Volgens mij snap je niet hoe GIT werkt. Zodra je toegang hebt tot een repository, is er niets wat je tegen kan houden om te clonen en dus te forken, in elk geval privé. De juridische mogelijkheid tot het vrijgeven van je afsplitsing hangt echter af van de gebruikte Open Source licentie, maar dan is het nog steeds een Open Source project.

[Reactie gewijzigd door Random Hajile op 9 mei 2014 09:03]

Omdat je relatief makkelijk bij source code kan betekent nog niet dat het 'open' is. Als ik toegang heb tot bv. de source code van Windows en daar makkelijk een fork van kan maken dan betekent nog niet dat Windows een open source project is, het is niet 'open' omdat ik de fork niet legaal publiekelijk kan maken.

Het project is in ieder geval beperkt door twee zaken:
#1 toegang beperken tot mensen die een abo hebben op de UE4 engine.
#2 geen OS license er aan gehangen.

GitHub: "This organization has no public repositories."
Maar als ze kunnen bijdragen, kunnen ze de source code zien en is het in mijn ogen "open source". Door het alleen door abo's het laten doen zullen er waarschijnlijk meer "professionele" ontwikkelaars ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 mei 2014 09:03]

Jammer maar helaas. Het is volgens mij heel goed mogelijk om de source van proprietary code te beschermen en tegelijkertijd programmeurs een ingangetje te geven om bepaalde logica uit te voeren. Dergelijk ingangetje wordt ook wel 'n API genoemd, en zul je in zekere zin tegen komen in veel meer closed source games. Ik denk dat Arma 3 hier wel een mooi voorbeeld van is.

In reactie op erikieperikie, open-source betekent niet (altijd) gratis, en vice versa.

Edit: Zou bijna vergeten te zeggen dat dit desalniettemin een erg vette move is van Epic.

[Reactie gewijzigd door wvbe op 9 mei 2014 01:52]

TF2 is idd free2play met ingame aankopen voor wapens, hoetjes etc. Dat wil Epic juist niet. Bij UT4 willen ze een store voor mods maken die ook gratis kunnen worden aangeboden. Zo wordt het geen pay2win model en heeft het betalen voor iets meer nut dan alleen een skin.
Uuuuuuhm, tf2 is niet pay2win, de enige extra aan 'gekochte' wapens is dat ze soms strange kunnen zijn als je ze uitpakt. Iedereen kan elk wapen krijgen en er is dus niets wat een betalende speler beter maakt. Voor hats moet je inderdaad wel betalen
Dit is geen viable businessmodel voor een heleboel ontwikkelaars. Het UT spel zelf kost ze geld om te ontwikkelen. Ze moeten de kleine groep devs blijven betalen, maar in ruil daarvoor krijgt hun engine aandacht.

Het idee achter de UT-francise is (volgensmij) altijd het promoten van de Unreal-engine geweest. Het ontwikkelen van een engine is duur en die kosten moeten/willen ze terugverdienen.

Een leuk extraatje van dit model is dat die 'fans' ook in aanraking komen met de gloednieuwe engine. Met een beetje geluk (voor Epic dan) vinden we in de komende jaren steeds vaker de Unreal-engine terug in Indie-games ipv de Unity engine (of welke engine dan ook)...
En met een beetje geluk voor de fans doet dit de gouden tijden van het FPS genre herleven.
Ik denk inderdaad dat ze blij mogen zijn als ze quitte spelen. Het zal vooral om de promotie voor de engine gaan.
Ik ben wel benieuwd hoe lang de ontwikkeltijd van zo'n shooter is. De gameplay is al duidelijk, ik ga er tenminste niet van uit dat ze af gaan wijken van het originele concept. Dit zou meer ontwikkeltijd kosten daarnaast wil de community gewoon het originele concept met nieuwe graphics.
Map design kunnen ze ook tijd op besparen. Voor het verdien model waar ze op mikken is het logisch dat ze de eerste versie met een beperkt aantal maps releasen en de community de rest aan laten vullen.
Ben benieuwd wanneer er een streefdatum voor release date genoemd word.
Return to castle Wolfenstein . Had de roemruchte opvolger Enemy Territory, Die was aanvankelijk bedoelt om commercieel in de handel te verschijnen als multiplayer bij het rtcw.
Echter waren de ontwikkelaars het niet helemaal eens over de kwaliteit en besloten ze om het gratis als standallone aan te bieden.
Er hoefde nergens voor betaald te worden als speler zijnde, en de Clans schoten als padden-stoelen uit de lucht. Sterker nog zelfs nu zijn er nog relatief veel servers waarop je het spelen kunt.
Unreal Tournament was in die tijd eigenlijk het enige alternatief. Let op niet gratis!
Desondanks werd UT achteraf wel populairder en meer gespeeld.
Dus als ze nu UT met dezelfde kwaliteit gratis gaan aanbieden zullen er volgens mij meer dan genoeg mensen zich geroepen voelen het spel weer van stal te halen om hun "skills'' te meten met de jongere generatie. Ik wel in ieder geval! :Y)
RTCW: ET was veel later dan UT (dus laat dat achteraf maar weg :P), maar het was inderdaad ook een fantastisch spel, al vond ik persoonlijk de map editors voor quake based games maar 3x niets vergeleken met unrealed.
Op dit moment is een groot gat in de markt voor een goede pc shooter, zonder alle console zooi, dus dit kan bijna niet anders dan een succes worden.
Hebben ze hier niet nog geld aan verdient door dedicated servers beschikbaar te maken voor een mooi prijsje?
Enemy Territory was geloof ik ook op de Unreal engine gebouwd toch? Zou mooi zijn als ze daar ook een remake van maken. Daar heb ik wel een zakcentje voor over.
ET is gebouwd op de Quake 3 engine.
Mooi initiatief. Ik hoop dat dit enigszins succesvol wordt.
Mooi initiatief. Ik hoop dat dit enigszins succesvol wordt.
UE4 engine gaat knallen, ook als fps game, maar voornamelijk als RAD en multi-platform ondersteuning. Mits het prestatieverschil tussen de verschillende platformen beperkt blijft. Dat zal de aankomende periode wel duidelijk worden.

Verwacht dat wel in orde komt, als ik de geruchten van afgelopen maand mag geloven, hebben enkele Epic werknemers bij Valve overnacht ....
Epic richt zich voor de ontwikkeling primair op Windows, Mac en Linux
Native support voor veelzijdige UnrealEd voor Linux wordt medio juni verwacht!

Begrijp uit de twitch presentatie dat Epic nieuwe/kleine ontwikkelaars een mooi platform biedt om hun content (optioneel) betaald beschikbaar te stellen.
Twitch stream: http://www.twitch.tv/unrealengine/c/4174458

* himlims_ heeft er zin in :P

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 8 mei 2014 23:48]

Heel mooi initiatief inderdaad. Nu wordt de mod community gemotiveerd en eventueel beloond als er mooie mods uitkomen. Daarnaast wordt het spel door dit systeem gratis toegankelijk voor iedereen.
Kleine kanttekening, wat er niet is kan nog komen. Mocht het een succes worden en miljoenen spelers trekken, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om het (deels) betaald te maken. Of het spel te downgraden zoals online spel mogelijkheden in te perken en daarna een betaalde versie "deel 2" uit te geven, zodat spelers zich gedwongen voelen over te stappen.

Zo was Trackmania Nations, het racespel waarin spelers zelf banen konden maken, ook enkele jaren gratis te downloaden en online te spelen. Totdat de sponsoring - of wellicht de achterliggende oorzaak - de motivatie verdween bij de crew en er opeens betaald moest worden om niet tegen allerlei beperkingen aan te lopen. Zo kon je opeens nog maar in enkele servers spelen (tenzij je betaalde), terwijl velen een favoriete server hadden waar ze op speelde, die werd gehost door iemand in de community. Met als gevolg dat een grote schare spelers, wegliep. Wat voor de overblijvende spelers een deel van het spelplezier vergalde. Vlak daarna kwam Trackmania Canyon uit, een betaald spel. Ik zie een verband. ;)

Uiteraard is het erg leuk zo lang het gratis is het spel een grote community opbouwt.
Afaik trackmania is niet door epic gemaakt. Perfect world is p2w f2p wat makkelijk honderden dollars kan kosten. Rift is niet p2w f2p. En als je honderden dollars uitgeeft heb je bijna alles uit de shop. Dus ik zie geen verband omdat het 2 verschilende ontwikkelaars zijn. Als epic niet genoeg verdient kunnen ze altijd nog geld verdienen aan ads in de map verwerkt. Dus ik het niet zo snel gebeuren
Trackmania... goede oude tijd. >snik<

Nu kun je het environment dat ooit gratis was, opnieuw kopen voor €10, of je kunt de belabberde Canyon kopen voor €20. En Nadeo bracht ook nog een patch uit om blockmixing te verhinderen ipv blockmixing als een advanced feature in de editor in te bouwen zoals de community wou.

En dat allemaal omdat ze geld nodig hadden om dat dwaze Shootmania uit te brengen dat niemand speelt.
Ik denk eerder dat ze de UT gratis uitgeven ter promotie van hun unreal engine.
community based development dus heel veel leken die het leren via deze engine maakt het makkeljiker om nieuwe games hierin te maken in plaats van weer een nieuwe engine leren te gebruiken en helemaal van nul te moeten beginnen.

Epic heeft ook nooit geprobeerd om illigaal copyeren en dergelijke tegen te gaan. Waar veel games veel geld in DRM en dergelijke hebben gestopt hebben ze (zover ik weet) bij Epic ze nooit moeite gedaan om dit tegen te houden.

(dit denk ik ervan... )
Trackmania was echter niet open-source. Dit maakt het wel een stuk moeilijker om het achteraf nog te sluiten.
Mooi dat het via de nieuwe unreal 4 engine gebeurt. Zou mooi zijn een bloedmooie game qua graphics en nog gratis ook!
De oude games waren al echt geweldig, pure genialiteit. Met een nieuwe engine zal de game (nog) beter worden, werkelijk iets om naar uit te kijken.
Ik vraag me af wat ik van de inkomstenmodel moet vinden, aan de ene kant is het wel heel leuk dat het gratis is maar aan de andere kant vraag ik me af hoe goed het met de marktplaats zal werken. Ik denk dat mensen terughoudender zullen zijn om mods te downloaden. Minecraft heb ik bijvoorbeeld eerlijk voor €15 gekocht waarna ik er gratis heel veel leuke mods op geprobeerd heb, veel daarvan vond ik toch niet zo leuk dus verwijderde ik ze meteen. Ik denk dat ik niet of nauwelijks mods ga kopen als je er voor moet gaan betalen,misschien voor sommige grote maar echt minder als ik bij Minecraft gedaan heb.
Verder vind ik het geweldig dat er een nieuwe Unreal Tournament komt, toch wel een van de beste in het genre en de nieuwste is ondertussen wel aan vervanging toe. Ook heel leuk dat het een open project is, ik ga zelf niet helpen omdat ik daar niet de bevoegdheden voor heb maar ik zie dit wel als een positieve ontwikkeling in de game-industrie.
Als laatste vind ik het eigenlijk wel teleurstellend dat ze nog helemaal moeten beginnen, gaat het toch nog een tijdje duren voordat ik het kan spelen.
Het model is het proberen waard. Je krijgt op deze manier veel ontwikkelaars die kijkje nemen in de wereld van de nieuwe UT engine: marketingtruuk!

Daarnaast kan het prima werken: ik zie de marketplace een beetje als een app store zoals Google, Apple en Microsoft die hanteren. Ontwikkelaars kunnen er zelf voor kiezen of ze geld vragen voor een product en als het product nou eenmaal goed / populair is, dan verkoopt het wel. Dan moet er natuurlijk wel vraag zijn en dat is op dit moment nog even de vraag: zal dit spel draagvlak krijgen wanneer het ontwikkeld is?
Ik hoop dat er een instagib mod wordt gemaakt. Dat was toch wel erg stoer in de originele Unreal tournament 8-)
Mod? Als dat niet als mutator of mode standaard in het spel zit verliest Epic mijn vertrouwen. :P
wauw goedzo epic games! lekker het oude concept behouden en dan echt gratis! hopelijk blijft het allemaal zo mooi!
Wow, wat een geweldig idee. Ik ben zeer benieuwd of dit zal werken! Het idee van een nieuwe UT maakt me razend enthousiast.

Het feit dat het gratis wordt en hopelijk blijft is erg uitnodigend. Wie weet dat Epic Games hiermee een nieuwe trend in gang zet: echte gratis games ontwikkelen, evt. open source. En wanneer het af is je geld proberen te verdienen. Ik hoop dat het lukt, maar ik hoop nog meer dat de game die lekkere "oude stijl" UT elementen bevat. Het is geweldig om met snelle actie een CTF rondje te spelen.

Het vroege aankondigen heeft vast te maken met het zoeken naar ontwikkelaars/enthousiastelingen. Die kunnen ze vast erg goed gebruiken bij een open source project als dit. Het moet namelijk wel een erg goede game worden wil een dergelijk concept niet floppen.
Ik ben benieuwd of dit ontwikkelmodel naast een hoop bestaande gamemodes ook interessante nieuwe gamemodes met zich meebrengt. Een standaard Deathmatch, Capture the Flag of Instagib ofzo is wel leuk, maar iets echt nieuws zou het spel alleen maar interessanter maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee