Wolfenstein 3D verschijnt op Xbox Live Arcade

Na Doom verschijnt ook van Wolfenstein 3D een versie op Xbox Live Arcade. Wanneer het schietspel kan worden gedownload is niet bekend. Het wordt niet gemaakt door id Software, maar door Nerve, dat ook de port van Doom verzorgde.

Op Microsofts Xbox-website is de aankondiging te vinden van Wolfenstein 3D voor de Xbox 360. Het spel verschijnt via Xbox Live Arcade, de downloaddienst van Microsoft, en Activision treedt daarbij op als uitgever. De nieuwe versie van de klassieke shooter wordt niet gemaakt door id Software, dat het origineel in 1992 verzorgde, maar door Nerve Software. Wanneer de nieuwe versie verschijnt, is niet bekend. De aankondiging maakt wel duidelijk dat de nieuwe versie van Wolf3D alleen in singleplayer kan worden gespeeld. Wat de Xbox 360-versie gaat kosten is niet bekend, al kan worden verwacht dat er vierhonderd Microsoft Points, een kleine vijf euro, voor zal worden gevraagd, net als voor de Xbox 360-versie van Doom.

Nerve nam ook de port van Doom naar de Xbox 360 al voor zijn rekening. Nerve en id werken samen sinds 2001, toen Nerve, opgericht door een ex-medewerker van id Software, het multiplayer-gedeelte van Return to Castle Wolfenstein verzorgde, de opvolger van Wolfenstein 3D. Uitgever Activision hoopt dit jaar een nieuw deel in de serie uit te brengen, dat simpelweg Wolfenstein heet. Ook daar heeft id Software de ontwikkeling van uitbesteed, in dit geval aan Raven Software, dat eerder Quake 4 maakte voor id.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

18-05-2009 • 16:43

62 Linkedin

Lees meer

Raven Software moet inkrimpen Nieuws van 12 oktober 2010
Id Software zoekt Android-programmeur Nieuws van 13 september 2010
Video Wolfenstein RPG Nieuws van 31 augustus 2009
Video Wolfenstein RPG Video van 31 augustus 2009
Video Wolfenstein Nieuws van 14 augustus 2009
Wolfenstein Video van 14 augustus 2009
Video Wolfenstein Nieuws van 6 augustus 2009
Tropico 3 verschijnt ook voor Xbox 360 Nieuws van 3 augustus 2009
Eerste beelden Wolfenstein Nieuws van 16 juli 2008

Reacties (62)

Wijzig sortering
Wat ik me wel afvraag is of deze game gebanned gaat worden van de Duitse XBOX Live.
Voor zover ik me nog kan herinneren was wolfenstein 3D een game welke zwaar verboden was in Duitsland.
Anoniem: 247379
@Passkes18 mei 2009 17:33
Ik ben benieuwd of het Horst-Wessellied er nog in zit. En natuurlijk het Aardwolf-bord.
Dat bord was er in de latere versies sowieso al uit dus ik denk het niet...
Terechte vraag: het spel op zich is niet verboden, maar de referenties naar het nazisme erin zijn dat wél. Waarschijnlijk wordt de versie voor de Duitse markt dan ook aangepast.
Weet het bijna wel zeker...
Kijk maar eens op de site van 3DRealms (al gaat het hier dan nog om de originele PC versie):
Due to the game content, this game may not be ordered by residents of Germany.
en:
NOTE TO GERMAN RESIDENTS: Please note that we are legally prohibited from shipping this item to any address in Germany. If you order this, your order will be cancelled. Thank you.

[Reactie gewijzigd door ironx op 18 mei 2009 18:09]

Die link van de aankondiging werkt niet (meer?)
Is bovenstaande screenshot van een versie met verbeterde textures?
Ik herinner me veel lelijkere muren enzo :P
En dan nu het echte antwoord: de MAC, 3DO en Jaguar versies hebben hogere resolutie textures dan de pc-versie, dus van één van die versies zal de screenshot afkomstig zijn.

[Reactie gewijzigd door Cooler_King op 18 mei 2009 17:29]

Maar een belangrijk nadeel: deze speciale versies hadden alleen het vooraanzicht, niet zijaanzicht.
hoe bedoel je dat je alleen een vooraanzicht had? van waar je ook keek keek alles je recht aan?
De muren zien er anders nog aardig pixelerig uit. Ik denk dat het meer te maken heeft met het feit dat jij het destijds gespeeld hebt op 320x200, terwijl dit waarschijnlijk op een veel hogere res is gerenderd, en met anisotropic filtering en alles :)
right, in een spel dat puur op 2D perspectief vertrouwt...

De screenshot is inderdaad een zwaar verbeterde versie, zelfs de sprite van je tegenstander heeft een flink hogere resolutie.
Anoniem: 247379
@boe218 mei 2009 17:19
Anisotropic filtering kan toegepast worden op iedere textuur die met perspectief-projectie (dus niet parallel) gerenderd wordt... en aangezien dat hier het geval is kan je dus inderdaad anisotropic filtering gebruiken op te muur-textures van Wolfenstein 3D.
Onjuist. Sowieso "kan" het natuurlijk altijd, maar je doelt waarschijnlijk op wanneer het zin heeft dus laten we daar niet over mierenneuken :). Maar ook met parallelle projecties kan het zinnig zijn. Waar het om gaat is dat de horizontale en verticale pixel:texel verhouding ongelijk aan elkaar zijn, en minstens een van die twee kleiner is dan 1 (oftewel, wanneer je een mipmap gaat raadplegen ipv het origineel). Dus als je een 256x256 texture op een 128x256 rechthoek tekent, dan zou dat betekenen dat je met isotropic filtering mipmap 1 gaat gebruiken ipv mipmap 0 (omdat hij horizontaal maar de helft van de informatie nodig heeft). Dit zorgt voor een lelijker beeld in de verticale richting, waar wel de volle 256 texels gebruikt kunnen worden. Anisotropic filtering zorgt ervoor dat samples uit mipmap 0 ook worden meegenomen, wat zorgt voor een algeheel scherper beeld.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 18 mei 2009 18:15]

Nee, het perspectief is 3D. Het feit dat je niet naar boven en naar beneden kunt kijken doet daar niets aan af.

.edit: Overigens hebben jullie idd gelijk over het feit dat het hogere res textures zijn. Hier is een screen die ik zojuist heb gemaakt van een opengl renderer die de originele data gebruikt. Ik heb 'm geresized naar dezelfde afmeting van het plaatje in het artikel. Afgezien van het mes en de status bar, die natuurlijk overduidelijk scherper waren, is ook te zien dat de muren iets scherper zijn dan in mijn screenshot.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 18 mei 2009 17:29]

Boeboe, heb je de oorspronkelijke wolvenstein uit 1982 al gezien? Dat was de eerste, dan weet je ook wat 2D is ;-)
Mac versie had volgens mij deze textures, die inderdaad in een 2x zo hogere resolutie waren als de orginele PC versie. Ik vind de orginele graphics persoonlijk beter, eigenlijk.
Sorry, dit spel speel je eventjes voor de lol waarna de lol er snel vanaf is. Verslavend? Het is een erg eentonig gebeuren met eentonig level design en eentonige vijanden. John C geeft dit is zijn betoog ook toe. Toen was het leuk, maar eind 1993 was daar de volgende revolutie: Doom dat nu nog best speelbaar is. Nostalgiewaarde, meer niet.
Het is ook niet een game die je op de 360 gaat spelen, maar op vakantie (=met gebrek aan "echte" games) is het zeker nog een zeer leuke game. Tuurlijk, het is herhalend, maar zoals je al zei, de nostalgie maakt een boel goed ;)
Ah, jij neemt altijd je 360 mee op vakantie? Het wordt een XBLA game, dus blijkbaar vinden zij dat het wél een game is die je op de 360 gaat spelen.

Overigens heb ik het toevallig onlangs op de PC nog uitgespeeld :). Wel de originele content, niet de originele software renderer (maar gewoon lekker hw accelerated op full HD - blurmania :Y))
Uiteraard neem ik mijn 360 mee op vakantie :+

[Reactie gewijzigd door Orian op 19 mei 2009 08:03]

Anoniem: 97007
18 mei 2009 16:46
Zou ILM hier ook bij werken?

Dit zijn leuke dingetjes gewoon om te hebben en voor de nostalgie. Grafisch zal het wel wel schrikken zijn om te zien waar je al die jaren geleden zo veel plezier mee beleefde.
Binnenkort Commander Keen?
Binnenkort Commander Keen?
De hele Keen reeks op XBLA, dat zou inderdaad fantastisch zijn. Speelt vast heerlijk met een controller.
* Auredium kijkt naar screenshot.

Cheater! :o

Anyhoo, dat spelletje is gewoon leuk om te doen, maar om er vijf euro voor te vragen....
Anoniem: 292735
@Auredium18 mei 2009 18:25
Nou hoor, ik vindt vijf euro nog goed betaalbaar, er zal toch zeker een paar uur speelplezier inzitten voor de liefhebber.
Ga maar na: een bioscoopkaartje kost zo'n 7 euro voor 1,5-2 uur, hier heb je er minstens 5-10 voor vijf eurootjes.
Ja, iemand heeft dat spel ook gemaakt :P, die vangt er waarschijnlijk nog wel wat voor. Mooi voor op z'n ouwe dag ;)
Anoniem: 247379
18 mei 2009 16:57
Doom kost pas 400 points sinds het een 'classic' of hoe dat ook heet is, daarvoor kostte het 800 points.
volgensmij was dit (een van) mijn eerste 'computerspelletje(s)'
mooie tijd, mooie tijd (zelfs toen waren er al cheats :P )
Ik krijg anders het idee dat er tegenwoordig steeds minder cheats in spellen zitten, dus je kunt misschien beter zeggen 'toen waren er NOG cheats', ;p. Kan ook zijn dat ik al jaren niet meer gecheat heb / hoef in spellen, dat ik er dus niks meer van weet.
moet je eens bij gamecopyworld.org onder trainers kijken... zelfs multiplayer trainers/cheats/savefiles staan er bij... ik vind het eigenlijk triest als je bij multiplayer cheat...
wat betreft cheats die je niet hoeft te downloaden... dat zijn er zeker minder geworden.
Klopt, maar glitchen blijft altijd wel leuk. Tenzij het verboden is, dan word je gekickt :P
glitchen is een vorm van cheaten tenzij het een glitch is waar je geen voordeel uit kan halen. Als je het niet erg vind om te cheaten kan ik voorstellen dat je er lol in hebt. Zelf cheat ik alleen als ik iets al uitgespeeld heb of als iets me echt helemaal niks meer kan boeien en ik alleen maar het spel uitgespeeld wil hebben. Ik noem een project S.T.A.L.K.E.R. waar ik na 10029201921809218x op en neer lopen van spullen om ze te verkopen een no-limit cheat gebruikt heb met wat je mee kan nemen en ook geen zin meer in dat spel had.
Ik wou het al zeggen, ik kan me de tijd ook niet meer heugen dat je dat nodig had, ook. De meeste games van nu zitten weliswaar prachtig in elkaar, met fantastische graphics en heerlijk soepele gameplay, maar in veel games is het een prestatie om dood te gaan, terwijl er vroegâh toch echt spellen waren waar je om de haverklap het loodje legde.
Vindt het ergens verkeerd dat ze er nog steeds geld voor vragen, het is niets meer dan fan-service. Bij RTCW kreeg ik het gratis mee geleverd en toen was het wel geinig maar om dit te gaan spelen op de Xbox vindt ik... duf.
Jij vind het duf, ik vind het nostalgie :)
"RTCW kreeg ik het gratis mee geleverd"
Dat was een pc versie met daar vrijwel niks aan veranderd en kreeg elke gek met een oude copy van internet en dosbox het nog aan de praat. Hier heeft echter meer tijd in gezeten, werkt het op de 360 en is alles nog eens opgeleukt.

Denk je dat daar allemaal werknemers voor vrijwilligerswerk zitten? Als ze het thuis als hobby gedaan hadden was het evt wel gratis geweest omdat de baas het dan niet betaalde.
De Namco collectie (Pacman etc) wordt ook iedere keer opnieuw overgezet naar nieuwe platformen. Dus ook voor de PS3, Wii, enz. en ook dat zijn geen gratis games.

Er is echter niemand die je verplicht het te kopen, dus zo'n ramp is dat niet.
Schitterend! Speel het spel ook op mn iPhone. Oude tijden herleven :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee