Sara installeert snelste supercomputer van Nederland

Rekencentrum Sara is samen met IBM begonnen met de installatie van de snelste supercomputer van Nederland. Vanaf de oplevering in augustus maakt de 'Huygens' deel uit van een Europees netwerk van supercomputers.

De IBM Power 575 Hydro-Cluster beschikt over 3328 Power6-cpu's met een kloksnelheid van 4,7GHz, volgens IBM de snelste microprocessors van dit moment. Het totale werkgeheugen is 15,6TB groot en de diskcapaciteit bedraagt 972TB. Direct op de cpu's geplaatste watergekoelde koperen platen voeren de warmte af. Ten opzichte van conventionele luchtkoeling zou het koelsysteem van IBM 33 procent efficiënter zijn.

Met de nieuwe IBM-hardware wordt de rekencapaciteit van de huidige supercomputer verviervoudigd, zo stelt Sara. Als de installatie van de tot Huygens Power6 gedoopte supercomputer over een maand voltooid is, moet het op Linux draaiende systeem een rekencapaciteit van zestig teraflops kunnen behalen. Daarmee is het nieuwe pronkstuk van Sara de snelste supercomputer van Nederland. Op de laatste Top500-lijst van snelste supercomputers zou het systeem op een 35e plaats terecht komen.

De rekencluster, die gefinancierd is door het NWO, moet onder andere worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering, watermanagement en simulaties voor theoretische chemie. De Huygens-supercomputer zal als een zogenaamde supernode deel gaan uitmaken van Deisa, een Europees netwerk voor supercomputers waaraan elf grote rekencentra zijn verbonden. De nieuwe krachtpatser van Sara zal op 11 september 2008 door OC&W-minister Ronald Plasterk officieel in gebruik worden genomen.

Waterkoelingssysteem voor supercomputers van IBM

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-07-2008 • 12:33

49

Lees meer

Reacties (49)

49
43
11
1
0
0
Wijzig sortering
60 Teraflop : 3382 = 18Gflop, ze draaien op 4,7Ghz..een C2D haalt 15Gflop op 3Ghz? De Power 6 is dan in brute-force toch niet de snelste microprocessor?
Anoniem: 245434 @blspjnl4 juli 2008 14:05
En de Core2Duo telt als 2 processors. Dus 7,5 Gflop per core.
Een Power6 is ook dualcore hoor.
Anoniem: 217560 @Mijzelf5 juli 2008 13:34
het gaat ook niet alleen om de cores
power 6 heeft veel meer threads per core
dan de core duo
en als de processor inplaats van 32 bit (bij de meeste thuis)
op 64 bit draait heeft ook wel wat verschil in flops;)
ik heb thuis namelijk een quad core @ 3ghz
die loopt toch echt tig malen slomer dan m'n sparc t2 @ 1,2 ghz
met 64 threads;)


en trouwens boven aan de pagina staat dat de hd4870 1, Tflop heeft
is dat waar ?
post dan even een linkje met bewijs;)
is dat nou onzin |:(
Het was al een tijdje bekend dat de rekenkracht van de nieuwe generatie videokaarten van ATI en NVidia zo rondt de Teraflop ligt.
Er staat een leuk overzichtje op Tomshardware's ATI HD4870 Review
Anoniem: 217560 @fevenhuis6 juli 2008 13:18
tkopt ook nog de hd4870 heeft 1,2 tflop
njah dan ga ik eind deze week even een nieuw bordje halen
met crosfire en en de hd4870;)
Anoniem: 205758 @blspjnl4 juli 2008 12:46
Je berekening gaat niet helemaal op. Zodra je meerdere processoren naast elkaar zet krijg je ook meer overhead. Het gevolg is dat de som van het aantal flops per CPU niet het aantal flops is van de gehele computer. Er is altijd een overhead om de CPU's met elkaar te laten samenwerken. Dit is in de loop van de jaren wel sterk verbetert, maar het blijft bestaan

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 205758 op 25 juli 2024 00:13]

Hoezo? 18Gflops is toch sneller dan 15Gflops? Wat je kunt concluderen is dat een Power6 per kloktik minder flops haalt dan een C2D. Maar aangezien je hem weer hoger kunt klokken word dat (ruim?) gecompenseerd.
zou het eigenlijk zin hebben om daar dan een paar GPGPU's aan te hangen als de HD4870 ( of daar de firestream versie) die hebben 1.2 teraflops... ze kunnen neit alles efficient berekenen maar sommige dingen kunnen deze kaarten heel erg snel
en in verhouding voor weinig stroom. 150 watt voor 1.2 teraflop....
Anoniem: 131715 @freaq4 juli 2008 12:46
Dat zou zin hebben, als er ook goede geoptimaliseerde compilers en libraries voor die dingen zouden bestaan. Zodra Fortran, MPI, NetCDF en FFTW het doen, ben ik er bij :)
Deze machine bestaat uit 'node's 'waar geen kaarten in kunnen.
Ook een Monitor aansluiten zal niet gaan.
Alle nodes worden vanuit een HMC beheerd.
Op elke node draait een linux distro geoptimaliseerd voor deze machine.

Er staan nu 4 kasten met elk 12 nodes ( per node 32 CPU's 4,67 Ghz watercooled)
Volgende fase gaat volgende week in : toevoeging van nog 5 kasten !
* geintje heeft de hardware zelf mogen aanschouwen en is sweeeet :P
Ik hoop dat ze nog eens van dat 192-processor-probleem afkomen. Het schijnt dat als je een klusje wilt klaren met meer dan die 192 procs, dat de boel ernstig vertraagt, of gewoon niet loopt. Volgens mij een probleempje met clusters, 8 procs per blade, en 16 blades, en als je meer wilt moet het via een lokale breedbandverbinding(infiniband)... Wat zouden ze eigenlijk met de oude Huygens doen? Doorverkopen? Terug naar IBM? Of gewoon als 2e super ernaast houden?
leuk systeem maar eiglk zijn het heel veel blade servers bij mekaar. hoeveel heeft een as400 (computer die alle bank berekeningen doet) eigenlijk? aantal cores geheugen etc

[Reactie gewijzigd door Baazie op 25 juli 2024 00:13]

AS/400 is een systeem naam, beschrijving voor een serie machines die IBM heeft geleverd. Er zijn dus meerdere configuraties mogelijk, met verschillende specs

http://en.wikipedia.org/wiki/AS400
Een AS400 (of eigenlijk moeten we tegenwoordig Series i zeggen) is niet zozeer een rekenmonster, maar een databasemonster. Daar ligt de grote kracht van dit systeem.
Het 'grootste' model heeft 64 cores. http://www-03.ibm.com/systems/i/hardware/systemi.html
Anoniem: 21253 @Baazie4 juli 2008 14:34
AS400 is niet echt een rekenwonder hoor.

Eerder mainframe... mainframe worden nog steeds gebruikt bij de meeste banken.
AS400 is GEEN mainframe, ook nooit zo op de markt gebracht itt de 370
een as/400 is idd GEEN mainframe, een mainframe is een 390 Z-Series van IBM.
deze kunnen behoorlijk hoog schalen, maar halen nooit de snelheden die je haalt met een cluster....
http://www-03.ibm.com/systems/z/
:)
Waar blijven die dingen eigenlijk na een paar jaar gebruik? Op de schroothoop?
In gebruik voor heeeeeleeeee lange tijd... Banken draaien toch ook allemaal nog op jaren 70' mainframes?
Maar banken hoeven niet steeds sneller te zijn, ze werken gewoon. Een supercomputer als deze moet 'super' blijven, want over een paar jaar is hij al verouderd voor de berekeningen dan.
Anoniem: 19339 @WeeJeWel4 juli 2008 14:13
Hah, dan kijk je niet naar banken die in aandelen en opties handelen.

Ik ken banken die hun complete serverpark vervangen door servers die nog geen 10% sneller zijn, omdat die een tiende seconde sneller kunnen reageren op fluctuaties in de markt... Het erge is dat dat complete park zichzelf nog in een paar weekjes terugverdiend heeft ook. ;)
Volgens mij hebben die dingen ook een afschrijftijd. Waardat ik zit hebben alle servers een afschrijftijd van 3jaar en worden die dan vervangen.
Jaren 70 mainframes zullen allang verbannen zijn volgens mij, al is het om de grootte, capaciteit, functionaliteit, energieverbruik...
Dan heeft men het vooral over de software en niet de hardware, lijkt me.
Dat is al lang achterhaalt hoor. Bij de bank waar ik werk is in de 8 jaar die ik er werk al meerdere keren een nieuw model aangeschaft. Op dit moment is het een Z9 van 1 van de laatste generaties. Weet niet precies meer welke
Anoniem: 267120 @Sanch7 juli 2008 10:29
Hopelijk is dat bedoeld als grapje.
Mainframes evolueren ook, net als pc's.
Sneller en kleiner.
Vroeger een hele zaal, tegenwoordig nog een 1/2 kledingkast.
Het zou me niets verbazen als die dingen na verloop van tijd doorverkocht worden aan de wat minder rijke landen...
dat klopt, de markt voor refurbished apperatuur (niet alleen gelimiteerd tot dit speelgoed) is best groot.
Anders wil ik er wel eentje voor een render farm :)

Mischien dat ik er nog eens eentje uit een afvalcontainer kan opduikelen.
Het zal je verbazen hoeveel waardevolle spullen daarin gaan. Ik vind zo af en toe een berg Cisco die na schoonmaken en softwarematige "reparatie" prima verkoopbaar zijn :)

Nu maar hopen dat ik een keer op een mooie mainframe stuiter.
En hoeveel moet zoiets kosten?
(zal wel buiten mijn budget zijn)
Anoniem: 131715 4 juli 2008 12:49
En dat ze maar op mogen schieten met die installatie, volgens het schema zitten we nog tot aan dinsdag helemaal zonder computer.

Dat gezegd hebbende, ben benieuwd naar de snelheid van deze bruut. Het wordt wel weer eens tijd om een PR hoge-resolutie CFD neer te gaan zetten (op naar de miljard gridpunten)
en daarom heb ik vandaag een lekker dagje vrij :) volgende week dinsdag of woensdag kan ik mn moleculaire dynamica weer aangooien, dan kunnen we weer verder werken.
kijken of ze nu wel het weer van morgen kunnen voorspellen :P met dit systeempje.

ik bedoel als ze het klimaat van de toekomst kunnen berekenen is dat van morgen al een stuk makkelijker toch :P
Anoniem: 131715 @dispie4 juli 2008 15:12
Neen. Klimaat- en weersvoorspellingen zijn een volkomen andere tak van sport.
Grappig, ik was toevallig vandaar bij SARA voor een bijeekomst en overal lagen op de vloeren platen om het een-en-ander over heen te vervoeren. Zag ook dat er midden in de hal een of andere geintegreerde takelinstallatie aan het plafond hing om servers blijkbaar standaard naar de eerste verdieping te kunnen takelen - nooit op gelet of dat eigenlijk in andere datacentra ook zo is. Mooi spul lijkt het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.