Service Pack 3 voor XP arriveert na uitstel

Microsoft heeft woensdag het langverwachte Service Pack 3 voor Windows XP online gezet. Het pakket is een week nadat het werd teruggeroepen via Windows Update en Download Center verspreid.

Microsoft heeft Service Pack 3 in verschillende talen beschikbaar gesteld, waaronder het Nederlands. Het updatepakket weegt meer dan driehonderd megabyte en zou meer dan duizend bugfixes bevatten. SP3 is alleen beschikbaar voor de 32bit-edities van Windows XP en Windows XP Media Center Edition. De x64-uitvoering is gebaseerd op de codebase van Windows Server 2003 en kan dus ook niet voorzien worden van het vandaag uitgebrachte derde Service Pack. Naar alle waarschijnlijkheid is de x64-versie van Service Pack 3 nog voor het einde van dit jaar uit bètastadium.

Service Pack 3 voor Windows XP zou oorspronkelijk vorige week zijn verschenen, maar een bug gooide roet in het eten. Microsoft zag zich genoodzaakt om SP3 uit te stellen totdat de bug opgelost was. Downloads van SP3 kunnen in de Meuktracker worden gevonden.

Windows XP met Service Pack 3

Door Robin Vreuls

Doktersteam

07-05-2008 • 17:29

84 Linkedin

Reacties (84)

84
73
13
6
1
0
Wijzig sortering
Kleine veranderingen die ik gemerkt heb zijn:

De uxtheme.dll is weer "ge-unpatched" (oftewel je kan alleen Theme's installeren die door MS gesigned zijn)
De uxtheme.dll kan je uiteraard weer vervangen door een gepatchde versie voor SP3
De gepatched versie is hier te downloaden: Klik Mirror
Bron

En als je je TCPIP.sys gepatched had is deze weer gereset door MS.
Om het aantal connecties weer op 50 te zetten hoef je geen speciale patch SP3 patch te gebruiken.
De oude patch is ook gewoon te gebruiken: Klik
Voor de mensen die niet weten wat dit is:
Deze patch zorgt ervoor dat je internet soepeler loopt als je bijv. een Torrent programma open hebt staan.
Bron

@Besu
Een herinstallatie lost dat probleem op ;)


offtopic:
@Shaidar
http://www.wincustomize.c....aspx?skinid=5758&libid=1
Eminence heet de skin
Moet je wel Windowblinds draaien

[Reactie gewijzigd door Devrim op 7 mei 2008 18:02]

Dit zijn volgens mij niet het soort veranderingen waar Microsoft op doelt. Als jij wat aan de systeeminstellingen van XP verandert/patcht kan Microsoft dat gewoon terugzetten naar de standaard, dit hoeft dus niet te betekenen dat de boel anders staat ingesteld op SP3 t.o.v. SP2.
Anoniem: 178057
@Devrim7 mei 2008 17:51
Bedankt voor de tip.

Ik krijg wel een elke keer een installatie setup the zien voor msn als ik die opstart. Dan komt er een error maar start hij toch door. Beetje vreemd.
Even messenger verwijderen en opnieuw installeren loste dat voor mij op.
Anoniem: 126426
@Devrim7 mei 2008 20:16
Mijn niet-MS theme die ik draaide vóór installatie van SP3 werkt overigens nog wel na installatie van SP3. Wellicht is het niet mogelijk om een nieuwe te installeren, maar ik laat het maar gewoon even zo, hoef uxtheme.dll even niet te patchen. Bedankt voor de file iig!
hmmm. geen idee waarom ik SP3 nodig zou hebben, maar er zijn kennelijk 1073 redenen volgens MS... :p Heb eigenlijk nooit problemen met SP2.
hmmm. geen idee waarom ik SP3 nodig zou hebben
Nodig hebben is wat overdreven, maar ik ben vooral blij dat ik na een verse install van windows XP op m'n werk niet meer hoef te wachten tot ook het honderdtal updates geinstalleerd zijn.

Ik maak dan wel gebruik van RIS icm WSUS, maar het scheelt toch twee reboots en een hoop van mijn tijd als ik nu SP3 eenmalig kan slipstreamen en die vervolgens telkens installeren :)

edit: quote toegevoegd

[Reactie gewijzigd door sjunnie op 7 mei 2008 18:33]

Anoniem: 201824
@pepijnb7 mei 2008 21:39
Er ook komen enkele 'features' vanuit Vista naar XP toe, schijnt. Iets met netwerk ofzo. Maar daar bestaan websites van waar die info te lezen is.

Jammer trouwens dat XP64 nog niet gepatched kan worden met deze SP. Al is het inderdaad de vraag of het echt gaat helpen.

Wie weet eigenlijk waarom XP64 gebaseerd is op win2003 server? Is dat vanwege het 64-bit gebeuren?

Vind het trouwens raar dat je niet vanaf XP64 pro naar een windows XP32 home pc kan connecten via Remote Desktop. Zo zijn er nog wel wat gemissen, zoals de onmogelijkheid om zonder een ouderwetse interne FDD XP64 te kunnen installeren op een RAID config.
XP64 heeft, net als 2003, SP2 als courant service pack. SP2 van 2003/XP64 bevat echter veel nieuwere fixes dan SP2 voor XP32. Het is een veel recenter service pack.

Aangezien XP en 2003 allebij NT derivaten zijn zou het een beetje suf zijn als microsoft voor XP (=NT5.1) een andere 64 bits code base zou ontwikkelen dan voor 2003(=NT5.2). XP64 is namelijk ontwikkeld toen 2003 al bestond.

Als de codebase hetzelfde is dan lijkt het me logisch dat ze ook de servicepacks delen.
ik heb hem net geinstaller, van uit de meuktracker in de mail.
ik heb slechts een kleine verandering gezien in het configuratie scherm, een iets andere afbeelding aan de bovenkant.. maar zelfs dat weet ik niet zeker.
qua prestaties, hoop ik dat het sneller wordt zo als eerder aangekondigt, tot 20%.
Ik "denk" dat MS beter weet dan jij welke fouten erin zitten/zaten. Bovendien biedt SP3 ook wat ge-update software als ik het goed heb (remote desktop waar je ook Vista mee kan overnemen bijvoorbeeld)

Als gebruiker hoef je trouwens helemala niet te merken dat de software die je gebruikt zo lek als een zeef is ;)
Remote desktop vanaf XP op een Vista machine was al prima mogelijk met XP SP2. Installatie van SP3 viel me niet tegen op mijn laptop en is vlekkeloos verlopen. Ik merk ook geen directe verschillen, maar dat hoeft ook niet direct.
Anoniem: 146790
@Hann1BaL7 mei 2008 19:47
Er is een verschil tussen het mogelijk maken en het toevallig mogelijk zijn.
Waar doel je dan op.

SP3 bevat alle updates die sinds SP2 zijn uigekomen + aantal bugfixes waar windows update geen soelaas voor bied.

Mijn Windows XP zonder SP werkt voor mij ook goed. Maar SP1 en 2 bode mij verbeteringen. SP3 zorgt er vor mij voor dat ik minder updates hoef te installeren na verse install van SP2..
ik heb beta 3264 geinstalleerd,

Kan ik dan deze er overheen gooien?
Ja en nee. Op zich moet je de eerdere beta de-installeren. Maar als je hebt geinstalleerd met een SP3-beta geslipstreamde CD of de herstelbestanden hebt verwijderd van je systeem lukt je dat (normaal) niet.

Een truc om SP3 dan toch te installeren is een SP2-systeem "faken". Dat is simpelweg een kwestie van twee sleutels in het register (registry-keys) bewerken. Kijk maar eens in deze thread op MSFN forums. Zelf getest en het werkt (gelukkig). Herstarten is overigens, anders dan op MSFN aangegeven, niet nodig...
Ik heb hem inderdaad geslipstreamd.
Bedankt voor de info.

Is er ook een soort changelog tov eerdere beta's?
ik heb mijn versie successvol geinstalleerd over een RC2 versie...
Het is niet bekend of Microsoft een nieuw Service Pack voor Windows XP x64 gaan uitbrengen.
Denk niet dat de XP x64 bezitters hier blij van worden. Ook vreemd dat Microsoft dit niet eens heeft bekend gemaakt. Ik had eigenlijk wel verwacht dat deze ook XP x64 verzien zou worden door een nieuwe Service Pack, maar misschien komt dat nog. Aan de andere kant lijkt me de groep XP x64 gebruikers wel percentueel kleiner dan de 32bit-edities van Windows XP en Windows XP Media Center Edition.

offtopic:
Ben zelf niet in het bezit van XP x64.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 7 mei 2008 17:42]

XP x64 krijgt pas een service pack als Windows 2003 x64 dat ook doet. XP x64 gebruikt namelijk dezelfde servicepacks als 2003. En dat bedoel ik letterlijk: Ik heb een tijd geleden Windows 2003 SP2 op mijn XP x64 bak geinstalleerd.
Wel perfect dat deze patch komt: als prachtige afsluiter van Windows XP. Grote servicebeurten gaan niet meer komen, en dit is dan het belangrijkste "einde" van deze versie. Moet zeggen dat ik Windows XP wel een geweldig stabiele en prettige versie vond, vooral na al die Windows-versies met allerlei probleempjes en vooral drivermatige nadelen. Windows XP heeft dit netjes gedaan.

Schijnt dat de ServicePack ook een aantal drivers bevat: zou erg prettig zijn, gezien het feit ik het niet leuk vind om ze zelf te downloaden (vooral niet vanaf Asus..... :z )

ServicePack 3 is vooral handig voor systeembouwers, of consultants (zoals ik) die computers regelmatig opnieuw installeren, met deze versie: met deze servicepack bespaar je ruim 104 updates (laatste keer dat ik keek) vanaf start ServicePack 2. Het is altijd zo'n vervelende stap om al die updates van internet te laten downloaden: elke comptuers die je weer opnieuw installeert. Nu alleen maar een slipstream maken, en voortaan hoogstens enkele updates installeren als aanvulling. Prachtig!
Natuurlijk ook prettig als je bij klanten thuis bent: even cdtje met SP erin, i.p.v. alles downloaden & installeren qua updates.

[Reactie gewijzigd door vmsw op 7 mei 2008 22:00]

Als jij specifiek doelt op die bug welke de reden is waarom het service pack teruggetrokken was dan is het antwoord nee :Y) Er is geen wijziging gemaakt om die bug nu op te lossen, er is wel een vermelding gemaakt op de downloadpagina hoe je een patch kunt bemachtigen die je voor de SP3 installatie moet instaleren... mooi he :D
Deze releasedatum stond waarschijnlijk al gepland, Microsoft kwam altijd eerst met de engelse download en een klein maandje later met de multi-language talen, nu hebben ze de engelse dus tegelijk gelanceerd met de andere talen.
Alle ...* althans, zo goed als alle... software kan bugs bevatten. Daar zijn servicepacks voor. Daarmee worden bekende bugs aangepakt; maar dat neemt niet weg dat er geen nieuwe voor in de plaats (kunnen) komen. Je opmerking raakt dan ook kant-noch-wal.

* Tuurlijk kan ik een "hello world" schrijven zonder bugs; maar software die iets meer dan dat omvat zal zeer waarschijnlijk bugs bevatten.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 7 mei 2008 18:17]

Er van uit gaand dat er nul fouten in de hardware, nul fouten in je OS en nul fouten in je draaiende applicaties maakt zal het best mogelijk zijn om een foutloze Hello World te schrijven. (als de compiler niet buggy is natuurlijk)

Tot die tijd, succes.
Ik krijg service pack 3 maar niet geinstalleerd. Krijg telkens halverwege de installatie een melding van 'toegang geweigerd' en dan draait ie alles terug.
klinkt alsof je geen volledige admin rights hebt of dat er een virusscanner dwars ligt.

Toegang geweigerd krijg je bij de update alleen als een systeembestand wat normaal niet bezet is, toch vast wordt gehouden. Meestal is dan een virusscanner de boosdoener, maar kan zijn dat je te weinig rechten hebt.
Merk geen veranderingen, of beter: geen verslechteringen.
Nou alleen dat het inlog scherm (waar je users kunt kiezen) in eens weer weg was. Dus zo inloggen, geen keuze welke user ?!
Verder nog geen verschil.
Net geïnstalleerd, kreeg meteen een foutmelding "ntdll.dll al in gebruik". Heb toen maar alle onbelangrijke processen uitgezet en uiteindelijk ging de update verder zonder fout melding. Nu na de installatie merk ik eigenlijk weinig verschil tussen SP2.
Eeen servie pack installeren is zoals drivers of software installeren: je wil zo min mogelijk extra sofwtare openhebben: dat kan in sommige gevallen problemen veroorzaken.
imho reboot je zelfs best een keer voor de install...
Ik heb net de iso gedownload (voor als ik hem later opnieuw nodig heb) en ik merk dat Microsoft de faq op de cd niet geupdate heeft (gaat over SP2). Niet zo boeiend op zich.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee