Microsoft brengt SP3 voor XP op 29 april uit

Microsoft heeft de oplevering van Service Pack 3 voor Windows XP aan fabrikanten officieel bevestigd. Met de rtm-aankondiging is ook bevestigd dat het service pack op 29 april gedownload kan worden.

Windows XP SP3Chris Keroack, de releasemanager van Microsoft, heeft op Microsoft Technet bevestigd dat SP3 maandag naar fabrikanten verstuurd is. De rtw-datum is, zoals verwacht, vastgesteld op 29 april: het pakket moet dan via het Microsoft Download Center en Windows Update binnen te halen zijn. Microsoft wacht echter met de distributie van SP3 via automatische updates tot 'het begin van de zomer', een datum die zich eerder liet vertalen naar 10 juni.

Naast alle eerder uitgebrachte updates zal Microsoft met Service Pack 3 ook enkele nieuwe functies voor XP aanbieden. De softwaregigant benadrukt dat het geen Vista-features zal toevoegen, met uitzondering van Network Access Protection, waarmee beheerders meer controle over netwerktoegang van computers krijgen. Daarnaast schakelt SP3 standaard de 'black hole router detection'-optie aan en worden beveiligingsopties in het Control Panel van verduidelijkte omschrijvingen voorzien. Ook wordt de Microsoft Kernel Mode Cryptographic Module, die gemakkelijke versleuteling mogelijk moet maken, geïnstalleerd. Tot slot brengt Service Pack 3 een vernieuwde wpa-versie met zich mee, waardoor Windows en het service pack zonder productsleutel geïnstalleerd kan worden. Een geldige code is overigens naderhand wel benodigd om door wga-validatie te komen.

Door Willem de Moor

Redacteur

22-04-2008 • 10:55

73 Linkedin

Submitter: Remco Kramer

Reacties (73)

Wijzig sortering
Sorry allemaal, deze keer MOET er wel eerst SP1 of SP2 geïnstalleerd zijn om SP3 te kunnen installeren, in tegenstelling tot alle vorige windows versies.

Zie: http://technet.microsoft.com/en-us/windowsxp/cc164204.aspx
Anoniem: 208990
22 april 2008 14:37
Ben ik nou gek:
To install SP3, your computer must meet the hardware and operating system requirements listed below. In addition, your computer must at least be running Windows XP with Service Pack 1 installed.

We recommended that you have Service Pack 2 installed before installing SP3. You can download Service Pack 2 at the Windows XP Service Pack 2 website.

Hier staat dat toch dat om sp2 te installeren heb je sp1 nodig.
(verplicht)

Maar er staat ook dat bij sp3 recommended is om sp2 geinstalled te hebben.
dus niet verplicht.

Dus verplicht sp1 en optioneel sp2


Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 208990 op 22 april 2008 14:39]

Anoniem: 208990
22 april 2008 14:45
at least be running sp1
maar optioneel sp2

Om even iets terug te gaan in de tijd denk dat het ook hier mee te maken heeft.
Meest opvallende is de versoepeling van het licentiebeleid van XP. Tijdens de installatie is de gebruiker niet meer verplicht tot het invoeren van de activatiesleutel. Het serienummer wordt wel na enige tijd gevraagd, maar Microsoft lijkt de gebruiker meer ruimte te willen geven om het zes jaar oude OS eerst naar eigen wens aan te passen. Windows Server 2003 met SP2 en Vista hanteren al langer deze 'vriendelijke' registratiemethode.
http://core.tweakers.net/...-pack-3-voor-xp-vrij.html
Anoniem: 145126
22 april 2008 11:33
Misschien een domme vraag... maar is deze SP3 ook voor de XP64 variant?
Neen

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2285971,00.asp
The update, however, is not applicable to the 64-bit version of Windows XP. In an overview document, Microsoft specifically mentions that it works with Media Center Edtion, but our preview of the beta noted that Media Center updates were stopped after installing SP3
SP2 voor XP x64 is nog maar van maart vorige jaar. Een nieuw service pack zou wel erg rap zijn.
Of dat er zal komen weet ik niet maar ik denk het eigenlijk wel (tenzij Microsoft het niet nodig acht om een beetje extra moeite te doen). Reden?
Windows XP x64 is gebaseerd op de code van Windows 2003 x64 en ik denk dat ze daar wel een derde service pack voor zullen uitbrengen (aangezien het hier gaat om een server versie en veel bedrijven zullen er dan ook naar vragen). Het is dan ook vrij simpel voor Microsoft om voor zowel XP x64 als voor 2003 x64 het derde SP uit te brengen.
Want als je bekijkt is SP2 voor XP x64 en 2003 x64 dezelfde download. (Windows XP x64 & Windows 2003 x64 SP2.
De datum is waarschijnlijk alleen voor de engelstalige service pack. De Nederlandse zal wel weer een 4 weken later komen....
Nee, die komt 5 mei.

En hier Paul's screenshots: http://www.winsupersite.com/showcase/xpsp3_rtm_shots.asp

[Reactie gewijzigd door Sjah op 22 april 2008 11:56]

Raar dat in service pack 3 geen windows medis player 11 zit.
Lijkt me toch wel standaard aangezien deze ook via de update site gaan en ook IE7 hoort daarbij. Ik weet dus ook niet of ik deze screenshots wel moet vertrouwen.

*edit typo

[Reactie gewijzigd door beatnutnl op 22 april 2008 19:11]

Je kan ze wel vertrouwen, je hebt zeker nooit van paul thurrot gehoord? :Y)
Je hebt het nieuws ook niet erg gevolgd, WMP11 en ie7 komen niet mee. Voor ie7 is dat ook logisch, teveel bedrijven die ie6-afhankelijke appplicaties draaien, die willen geen ie7.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 22 april 2008 19:56]

gelukkig niet, heb op mn winxp nog steeds wmp10 draaien want die werkt vele malen lekkerder
Dit is wel netjes..
Al heeft XP niet echt een nieuwe sp nodig

Ik snap nooit dat microsoft de gewoonte heeft om iets te willen veranderen terwijl het heel goed loopt.
Nou eigenlijk wel, in deze SP zal eindelijk standaard WPA2 zitten. Iets wat tot nog toe alleen maar mogelijk was met een hotfix (snapt niet waarom dat niet in de auto update zat)
Ook draaien de meeste bedrijven nog op XP, zelfs nieuwe computers die moeten worden aangeschaft worden expres met XP geleverd. SP3 zal deze trend denk ik nog verder doen verlengen en pas eindigen als "Windows 7" wordt gereleased.
Anoniem: 80466
@Madcat22 april 2008 11:13
Voor grotere bedrijven voegen de features SP3 meestal weinig toe aan hun bestaande configuratie terwijl een overgang potentieel wel problemen kan opleveren in bestaande applicatie dus ik denk dat bedrijven gewoon op SP2 blijven zitten of direct overgaan op Vista.
XP heeft zeker deze SP nodig. Sowieso als je een schone install wilt doen, enkel SP3 erover (of slipstreamen) en je bent klaar, niks nog even "honderden" patches downloaden :)
Microsoft bevestigd hier alleen mee dat het sp3 op 29 april thuis komt en niet op 10 juni! :)
Misschien voortaan eerst het artikel lezen en daarna een reactie plaatsen? Vanaf 29 april kun je hem downloaden vanaf de download pages. Vanaf dat moment kunnen systeem beheerders het service pack installeren op test machines installeren en goed doortesten voordat een volledige roll-out wordt gedaan.

Momenteel hebben wij nog de SP3 RTM in de installatie blacklist staan (group policy), en vanaf 29 april wordt dat de final. Echter vanaf 10 juni gaat Microsoft SP3 pas echt pushen en aan de man brengen. Dan komt hij ook via Windows Update binnen.
Neem aan dat hier nu standaard ook een aantal storage controller drivers inzitten die ontbraken bij Wndows XP SP2? Zodoende dat je XP ook simpel op nieuwe computers kunt installeren?
Ik kan mij er iets bij voorstellen dat dit niet het geval is. Microsoft kan moeilijk alle verschillende controller drivers gaan toevoegen met een ServicePack, daarbij zal er zoals al eerder opgemerkt geen Windows XP SP3 intergrated verschijnen. Dus je zult zelf al moeten gaan slipstreamen als je direct bij installatie SP3 wilt mee installeren, dan kun je zelf ook wel de drivers voor de S-ATA of RAID controller meenemen.
Hier maak ik op uit dat in SP3 ook SP2 en SP1 zijn ingevoegd. Wederom zit Windows Movie Maker er bij die met SP2 werd geintroduceerd? Dus bij een clean install heb je alleen maar de XP cd en SP3 nodig, de overige SP heb je niet meer nodig voor de install? Benieuwd, misschien maar weer eens een clean install uitvoeren dan.
Best moeilijk het begrip service pack...
bron
Windows® XP Service Pack 3 (SP3) includes all previously released updates for the operating system.This update also includes a small number of new functionalities, which do not significantly change customers’ experience with the operating system.
AFAIK komt er geen XP+SP3 integrated versie. De slipstreamed versie kan je natuurlijk zelf wel bouwen.. correct me if i'm wrong.

[Reactie gewijzigd door MRic3 op 22 april 2008 11:16]

Nou, zo eenduidig is MS ook niet in hun naamgeving: de Offce (2000/2003) service packs moeten nl. wel over elkaar heen geïnstalleerd worden (eerst sp1, dan sp2).
bij mij toch niet hoor... kon gewoon sp3 installeren vanaf een SP0 office 2003 systeem...
hij zegt sp1 en sp2, sp3 komt niet voor in zn commentaar ;)
AFAIK komt er geen XP+SP3 integrated versie. De slipstreamed versie kan je natuurlijk zelf wel bouwen.. correct me if i'm wrong.
Ik denk wel dat XP+SP3 op MSDN zal verschijnen. Denk aan bedrijven die XP gebruiken voor oudere (onvervangbaar op middellange termijn) systemen.

Edit, 16:56
De RTM versie is uitgelekt en wordt nu gepost op Usenet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 april 2008 17:01]

Nou ik zit wel met smacht te wachten naar een XP + Sp3 + Sata/Raid Drivers. Heb dan wel zelf een versie geslipstreamed, maar het zou wel zeer leuk zijn als ik in de toekomst als ik een ander moederbord of RAID controller zou kopen niet weer een x aantal uur bezig ben om de windows installatie aan te passen.

Dus laat maar komen.
Ja, treurig genoeg komt worden er geen SATA-drivers geshipped met SP3 :(
Dat wordt dus zelf bakken..
Dat is bij elk Microsoft ServicePack het geval. Je hoeft nooit eerst de voorgaande SP's te installeren om de laatste te kunnen installeren. Een ServicePack is dan ook niet meer dan alle voorgaande update's en fixes, inclusief mogelijk nieuwe updates en features in één.
En dat is ook het grootste voordeel van SP3 voorlopig: je update tijd na een clean install gaat drastisch omlaag :)
mijn pc is bomvol. al die updates los instaleren brengt ook een hele berg ruimteverspilling met zich mee.

ook raar dat sp2 pas geinstalleerd kon worden als je al sp1 had, als nu weer beweerd wordt, dat een sp altijd alle updates bevat tot dan toe.

ik zit wel uit te kijken naar een cd waarmee ik windows inclusief sp3 kan installeren.. dan heb ik een mooi schoon systeem zonder teveel troep.
de laatste keer XP op die pc waarschijnlijk :) ( is al een pII-400, dus zal uiteindelijk wel overbodig worden)
SP1 moest niet geinstalleerd zijn voordat je SP2 kon installeren hoor, en nu geldt hetzelfde voor SP3, los te installeren op elk windows XP.
To install SP3, your computer must meet the hardware and operating system requirements listed below. In addition, your computer must at least be running Windows XP with Service Pack 1 installed.

We recommended that you have Service Pack 2 installed before installing SP3. You can download Service Pack 2 at the Windows XP Service Pack 2 website.
SP1 moet dus. SP2 is geadviseerd.
Met andere woorden SP1 + SP2 instaleren voor SP3.

EDit: quotes :)

[Reactie gewijzigd door noMSforme op 22 april 2008 13:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee