Nieuwe details SP3 voor Windows XP bekendgemaakt

Op internet zijn nieuwe details over het derde service pack voor Windows XP opgedoken. SP3 brengt naast de gebruikelijke cumulatieve compilatie van hotfixes ook nieuwe functionaliteit uit Windows Vista.

Windows patchDe beta, met bouwnummer 3205, weegt circa 334MB en bevat 1073 hotfixes waarvan er 114 gerelateerd zijn aan de veiligheid van het besturingssysteem. Zoals gewoonlijk zijn bij het service pack niet alleen publieke patches inbegrepen die al op Windows Update te vinden waren, maar zijn er ook niet eerder gepubliceerde updates voor zeer specifieke problemen aanwezig. Naast deze pleisters is er ook functionaliteit uit Vista overgeheveld naar het bijna zes jaar oude XP.

Nieuw is onder andere de veranderde activatieprocedure, die tijdens installatie niet meer om een productkey zal vragen. Network Access Protection zorgt ervoor dat alleen 'gezonde' computers zich aan mogen melden op een netwerk en zal samen met de nieuwe Kernel Mode Cryptographic Module en de detectie van zogenaamde ‘black hole’-routers moeten zorgen voor een veiliger operating system.

Wanneer het derde service pack precies af zal zijn, is nog niet bekendgemaakt. Microsoft mikt voor de opvolger van het in augustus 2004 uitgebrachte SP2 op een releasedatum in de eerste helft van 2008.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

10-10-2007 • 16:45

129 Linkedin

Reacties (129)

129
116
31
21
0
29
Wijzig sortering
autopatcher gaat verder mensen :)

het zij in een gewijzigde vorm, nml, het kijkt wat voor KB's uitzijn, en download ze vervolgens van de download.microsoft.com site naar je hdd, en start het update process :)
Los van autopatcher, je kan ook gewoon nog steeds van RyanVM's site complete integratie-packs downloaden. Daarmee kan je alle fixes die uitzijn via 1 grote pack in je WindowsCD integreren.

Geen compleet alternatief voor autopatcher of iets dergelijks inderdaad (het installeert alleen met een verse Windows installatie, autopatcher kon je gewoon achteraf draaien natuurlijk), maar het heeft voor mij altijd vrolijk gewerkt.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 10 oktober 2007 20:24]

Heet dat niet ook wel 'automatisch updates'?

Het nut ontgaat me een beetje..
Anoniem: 212061
10 oktober 2007 16:57
Zoals gewoonlijk zijn bij het service pack niet alleen publieke patches inbegrepen die al op Windows Update te vinden waren, maar zijn er ook niet eerder gepubliceerde updates voor zeer specifieke problemen aanwezig.

Waarom worden die patches niet samen met de rest vrijgegeven? Ik kan me best voorstellen dat Microsoft de gemiddelde gebruiker niet lastig wil vallen met allerlei updates voor problemen die ze hoogstwaarschijnlijk toch nooit zullen tegenkomen, maar wat nu voor die paar mensen die er wel tegenaan lopen? Lijkt me toch een beetje zuur. Of zijn die problemen werkelijk zo specifiek dat die kans bijna nul is, en bijvoorbeeld alleen een paar specifieke bedrijven waar ze contact mee hebben er vanaf hoeven te weten?

@sundace: Mooi als ik aan Microsoft om de patch kan vragen, maar dan moet je wel eerst uitgevonden hebben waar het probleem zit. Dat kan behoorlijk wat tijd kosten, afgezien nog van het feit dat een niet-ITer er vaak überhaupt niet uit zal komen waar nu eigenlijk het probleem zit. Bovendien is dat m.i. nog steeds geen reden om het niet als publieke patch aan te bieden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 212061 op 10 oktober 2007 17:04]

Er zijn patches die dusdanig ingrijpend zijn dat ze niet zomaar worden uitgeleverd aan derden. Het gaat dan inderdaad om problemen die echt 1 keer op de paar miljoen voorkomen. Soms zijn dit ook patches die in sommige gevallen weer andere problemen kunnen meebrengen.

Een groot aantal van die patches waren echter ook patches die duidelijk alleen maar bedoeld waren voor de zakelijke markt: functionaliteit die je enkel bij gebruik ism een domein kon hebben, netwerkfunctionaliteit waar de "gewone" thuisgebruiker niets mee zou doen en dies meer. En daar wil Microsoft natuurlijk ook graag zeker zijn dat er gewoon gedokt wordt voor een licentie.
als je tegen zo'n probleem aanloopt kun je bij MS gewoon de patch aanvragen.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een legale versie van xp hebt :)
SP3 is ook gewoon een update waar niks voor betaald hoeft te worden. waarom zou je hem niet in zijn geheel downloaden inplaats van alle patches los?
Anoniem: 93798
10 oktober 2007 17:25
Nieuw is onder andere de veranderde activatieprocedure, die tijdens installatie niet meer om een productkey zal vragen
Wat moet ik me daarbij voorstellen? Je legale mooie aangeschafte key is dan niet meer voldoende om te activeren? :)
Dat is hetzelfde principe als in Vista. Je kunt installeren zonder key en dan 30 dagen (geloof ik) windows draaien alvorens je moet activeren.
2008? Laat, maar toch ook weer niet te laat als je bedenkt dat ze tot 2014 ondersteunen. Dus hierna nog wel 1 of 2 rollup-packs lijkt me. Best kans dat ik in 2014 XP nog steeds zou gebruiken, ware het niet dat je dan met Dx9 blijft zitten. Lijkt een beetje op het verhaal van NT4, een super OS, maar je bleef wel met Dx3 opgezadeld.
detectie van zogenaamde 'black hole' routers
Zat al in NT 3.51 dacht ik. Vreemd dat dit nu weer (of pas ;) ) boven komt drijven.
Enige probleem was dat er niet gedetecteerd werd of de 1e default gateway weer in de lucht was.
Heeft iemand trouwens enig idee waarom MS niet gewoon om de zoveel tijd een rollup aanbiedt met daarin alle updates verschenen sinds de laatste SP? Zoveel moeite kan dat toch niet zijn. We hebben op werk bijvoorbeeld wel WSUS draaien maar het duurt toch wel eventjes eer de 100+? updates na SP2 zijn geïnstalleerd.
Ik denk dat een Service Pack gewoon beter is naar marketing en reclame toe. Zo heeft men weeral iets om over te schrijven, Windows in de aandacht te brengen, ...
Ook denk ik dat bij veel mensen de term "Service Pack" beter overkomt dan update nummer xxx. Verder is het misschien een dom idee, maar in zekere zin kan SP3 ook promotie zijn voor Vista gewoon ;)

Klant: Staat er SP3 op men nieuwe computer?
Verkoper: ja, maar u kan beter Vista aanschaffen, die heeft nog meer nieuwe dingen ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 93798 op 10 oktober 2007 22:50]

We hebben op werk bijvoorbeeld wel WSUS draaien maar het duurt toch wel eventjes eer de 100+? updates na SP2 zijn geïnstalleerd.
100+? Na de laatste verse install van XP met SP2 kwam Automatic Updates bij mij toch niet verder dan 80 stuks hoor? :?
@KimG:
Een servicepack verbeterd de gebruikerservaring en de stabiliteit van het systeem, dus is zeker niet bedoeld om Windows Vista te promoten, maar om de ondersteuning voor XP te verbeteren.

@Pietervs:
Hangt ervan af of je ook optionele updates installeerd.

Met dit SP3 komen er weer 1077 updates bij *volgens de updatelijst die ik er van MS bij heb gekregen*
"Network Access Protection zorgt ervoor dat alleen 'gezonde' computers zich aan mogen melden op een netwerk "

en wat is de definitie van 'gezond' voor Microsoft?
een kleine uitleg:
NAP kun je zelf instellen op een domein, je kunt hiervoor een apparte server maken die controleert of de pc aan een aantal eisen voldoet (op servicepacks, patches, virusscanner en of deze up to date is enz) op jou netwerk voordat deze bij alle resources mag (wordt in een tijdelijk afgeschermd netwerk geplaatst hiervoor)
NAP kan straks gebruikt worden in combinatie met Windows2008. Het is dus een aanvulling waar je los niets aan hebt.
Win2008 kan pc;s die zich binnen het netwerk bevinden scannen op bepaalde voorwaarden (virusscanner, SP/hotfix level, firewall aktief). Voldoet de pc niet dan kan Win2008 deze bijwerken tot de laatste versie of parkeren op een perimeter netwerk.

Voor die functies moet echter wel de NAP client geinstalleerd zijn en die zit dus blijkbaar in sp3.
Ideaal voor bedrijfsnetwerken waar mensen allerhande laptops aan koppelen. Zo heb je tenminste een beetje overzicht op de beveiliging (denk aan universiteiten en dergelijke)

Laat maar komen!
Anoniem: 229671
@borchen10 oktober 2007 17:10
Waarschijnlijk door de WGA validatie heen ;)
Anoniem: 170629
10 oktober 2007 17:46
Mensen mensen mensen.

Waarom blijft iedereen toch altijd doordrammen dat ze het raar vinden dat DX10 niet op Xp te krijgen is ( althans niet volledig). Iedereen zeurt ook constant dat ze niet naar Vista willen omdat hij buggy zou zijn e.d. . Maar kijkt ondertussen niet naar de buggy release van Xp n aantal jaren geleden.

Voor het geld hoef je het in iedre geval niet te doen. Premium kost bijna niets als je het gaat verrekenen hoe lang je er mee doet. En irritante vista features kan je in een hand omdraai uitzetten. Resultaat = stabiel programma ( naar mijn ervaringen, noot vastlopers of bsods). En veiliger als Xp met een mooie bonus a la DX10.

Wil je dit alles niet dan koop je hem simpelweg niet al moet je dan wel die features missen. Is het zelfde met een nieuw model auto e.d. Wil je de extra's dan kost dat gewoon geld.

Ikzelf gebruik een dual boot dus nee ben geen vista fanboy :P ik gooi alleen de feiten op tafel. :)

*back on topic* Anyway Blij dat SP 3 er eindelijk aankomt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 170629 op 10 oktober 2007 17:47]

Ik ga geen nieuw OS kopen als het oude nog perfect werkt.

Je kunt nu wel Vista kopen en daar ~3 jaar mee doen (dan hoopt MS de volgende te releasen), maar als je tot die tijd nog XP gebruikt, heb je de kosten voor Vista mooi bespaart :)
Waarom een HD kopen als tapes ook nog werken. Weg met de vooruitgang, zeg ik je!

:z
Een HDD is groter en sneller. Vista is dat vast ook, maar als je het niet zo ervaart is de vergelijking wat krom :)
Waarom tapes gebruiken. Ponskaarten zijn toch goed genoeg ?
zal ik dan maar even pen & papier voorstellen en de grap afmaken? :)


(... hehe)
Waarom zulke nieuwlichterij? Met een pen kan je niet in gewichtsloze toestand schrijven, dus neem liever een potlood. Of een griffel natuurlijk, die slijten zelfs nauwelijks.
Maar kijkt ondertussen niet naar de buggy release van Xp n aantal jaren geleden.
Je gaat een buggy release van NU niet vergelijken met een product wat 5 jaar geleden bij introductie ook buggy was, maar nu (door ServicePacks) wel stabiel is geworden. Met andere woorden: je vergelijkt een buggy Vista met een stabiel WindowsXP met SP2...
SP3 wordt wel handig nu autopatcher niet meer wordt geupdate.
MS heeft zijn concurrent op tijd de nek omgedraait.

Nu kijken of XP/sp2 en sp3 op 1cd gaat passen :P
Is het niet handiger je XP/SP2 te slipstreamen met SP3 en opnieuw te branden? Geeft je ook een stuk nettere installatie..

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 10 oktober 2007 17:20]

Volgensmij is dat ook wat hij bedoeld.
Een XP SP2 CD met daarin SP3.
Aangezien je de Installatie van XP vrij klein kan maken verwacht ik wel dat SP3 erbij kan. Zeker weten doe ik het niet ;)
in sp3 zullen alle patches van sp1 en 2 ook zitten, dus hoeft alleen sp3 geslipstreamed te worden, ik denk dat het makkelijk op een cd past aangezien sp3 tot nu toe maar 334MB is.
Ik denk niet dat dat klopt, waarschijnlijk zul je SP3 straks alleen kunnen installeren wanneer je SP2 geinstalleerd heb.
volgens neosmart.com wel iig:
As with Service Pack 2, these include both previously publicly-available updates (whether through support.microsoft.com or via Windows Update) as well as any and all privately-redistributed updates for select customers or partners with specific problems/scenarios.
Als het goed is zit in een service pak alle voorgaande update's
dus is het niet nodig sp2 eerst te installeren.
anders is het voordeel van een sp weg.
Niet altijd zo, er zijn, zeker in het verleden / met oudere windows versies maar ook met Office zeker service packs uitgekomen die afhankelijk waren van ouderen. Maar dat was een paar jaar geleden.
heb je daar een voorbeeld van dan? Afaik zijn alle uitgekomen SP's van MS volledig cumulatief :?
office 97.

Eerst sp1 installeren daarna sr2 (idd geen sp) of sr3

Voor windows ken ik geen updates over updates..
windows 2000. probeer maar eens direct SP3/4 te installeren.
Dat lukt hoor. Vorige week nog gedaan. Windows 2000 server geïnstalleerd, onmiddelijk SP4 erover. Geen enkel probleem gehad.
Anoniem: 207748
@Cio11 oktober 2007 15:31
@cio

Geen enkel probleem..... Wat jij bedoelt is de Servicepack 4 rollup package ... Dat is geen service pack
Niet alle. Windows NT SP4 was niet cummulatief. Daar heeft Microsoft nog flink herrie mee gehad.
nee hoor bitflusher heeft gelijk, alleen het laatste SP en je bent klaar.
zo is het altijd geweest.
Mijn kale Windows XP install cd met SP2 daarop geintegreert komt op ongeveer 550mb uit volgens nlite, en dat is zelfs nog met auto-installers voor .NET 1.1 / .NET 2.0 / Java JRE 1.6 en Adobe Reader 8.

Aangezien SP3 ook gewoon een hoop oude meuk zal overschrijven moet dat volgens mij makkelijk passen op 1 CD'tje. Als het echt problematisch wordt kan je via nLite of andere cd-customizers hele oude driver meuk eruit halen. (ISA kaarten, andere keyboard maps die je toch nooit gebruikt, tekentabletjes met seriele aansluiting, etc..)
Onzin. Een Service Pack vervangt voornamelijk bestanden, bestanden die dus van een update zijn voorzien om zaken te fixen/patchen of om functionaliteit toe te voegen. SP2 is bijvoorbeeld iets van 110 Mb, maar een i386 folder van een XP met SP2 installatie CD is niet veel groter dan die van een XP zonder SP of met SP1.

Bij SP3 is dat natuurlijk hetzelfde verhaal. Het is ook niet gek dat deze wat groter is gezien de tijd die verstreken is sinds SP2, maar de uiteindelijke "slipstreamed" i386 zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel op 1 CD passen.
natuurlijk gaat het passen, microsoft brengt zelf ook een SP3 XP op cd uit...
No way dat het gaat passen... Ik heb al een hele lading updates (van na SP2) geslipstreamed en ding past niet meer op een cd. 800MB cd nog wel, nét, maar gewone cd's niet.

Btw, 1073 hotfixes? Djeezes |:(

[Reactie gewijzigd door Raven op 11 oktober 2007 10:22]

Dan doe je toch echt iets fout. Windows XP professional met SP2, de laatste updates en extra drivers neemt hier toch echt niet meer dan 620 MB in beslag. Kijk eens naar nlite (nliteos.org) zou ik zeggen.
Denk dat het hier door komt, (schoot me ineens te binnen). Naast de hotfixes heb ik toen ook IE7, WMP11, (recentere) DirectX9 en de nodige framework (v1 2 en 3) meuk erbij geintegreerd....

Anyway, nou moet ik dus ff een manier vinden om de iso toch nog gebrand te zien krijgen wat lastig wordt daar die 745MB groot is..
Volgens Alcohol 120%: Track 01: Mode 1, Lengte: 372576(727.7 MB), Adres: 000000

Ff die iso gemount, alleen de i386 map is al 680MB.....

[Reactie gewijzigd door Raven op 11 oktober 2007 16:25]

@bartgreffe

En hoeveel van die updates patchen iedere keer dezelfde paar bestanden met nieuwere versies? Je hoeft natuurlijk alleen de laatste versie van die bestanden te hebben....

Het is ook niet zo gek dat als je alle updates in kb123456-enu-nogwattes.exe vorm op CD poot dat het meer ruimte inneemt inderdaad, want heel veel van die updates patchen iedere keer dezelfde files. :')

[Reactie gewijzigd door maartena op 11 oktober 2007 16:17]

Dat heb ik ook niet gedaan, heb alles met nlite geintegreerd.... Er is geen enkele KBnummer.exe te bekennen op die cd
Mijn XP is slechts 270 mb, draait bij veel verschillende mensen en nooit klachten gehad over verminderde functionaliteit :D Natuurlijk met de hulp van nlite en wat onderzoek. Dus kom maar op met die sp3...
Ik hoop dat standaard sata drivers ook van de partij zijn. Dat scheelt weer een hoop ellende wat betreft slipstreamen met het installeren van Windows XP op een SATA harde schrijf.
Sata drivers zitten er volgens mij al sinds SP2 in, heb nu 2 verschillende bordjes gehad met SATA, en heb nog nooit problemen ondervonden tijdens het installeren van windows.
Mijn RAID drivers zitten er in ieder geval niet bij (wel in Vista, waarvan ik even (lees: minder dan een uur) de beta had). Daarvoor moet ik nog een ouderwetse diskette tijdens de installatie gebruiken. Trouwens ook het enige waarvoor ik die drive ooit heb gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee