Rabobank werkt aan eigen mobiele portemonnee

De Rabobank wil nog voor het einde van 2008 van de mobiele telefoon een digitale portemonnee maken. Ook Paypal ziet kansen in een mobiele variant van zijn internetbetaaldienst.

Het nieuwe betaalsysteem dat de Rabobank voor ogen heeft, kent nog geen naam, maar zal vermoedelijk gebaseerd worden op de nfc-technologie van voormalig Philips-dochter NXP. De dienst zal in eerste instantie aan klanten van Rabo Mobiel worden aangeboden. De bank maakt daarbij gebruik van het mobiele netwerk van Orange.

Rabo MobielDe werking van het systeem werd in grote lijnen door algemeen directeur van Rabo Mobiel Eric Huijgen aan Emerce uit de doeken gedaan. De gebruiker kan een maximum bedrag toewijzen aan de inhoud van zijn digitale portemonnee. De grens zou liggen op ongeveer 150 euro. Het saldo is beschikbaar voor het uitvoeren van betalingen zonder dat er verbinding met de bank wordt gemaakt, maar het geld staat niet, zoals bij de chipknip, op de telefoon: bij verlies of diefstal van de telefoon is de gebruiker zijn geld niet kwijt. Verder kan de Rabo Mobiel-klant het tegoed op zijn mobieltje automatisch laten aanvullen.

Om met de Rabo-geldbundel te betalen, moet een gebruiker zijn mobiele telefoon langs de kassa 'zwaaien'. Nadat de betaling is geautoriseerd wordt het geld via de centrale server van de bank overgeboekt naar de winkelier. Het nieuwe systeem van de Rabobank, dat deels is gebaseerd op technologie van het eerdere Rabo-experiment Minitix, is ook geschikt om de mobiele telefoon als een toegangskaartje of een bewijs van lidmaatschap in te zetten. Zo is de bank een samenwerking aangegaan met Diergaarde Blijdorp. Wie via iDeal een kaartje koopt, kan door zijn toestel bij een nfc-scanner te houden, snel toegang krijgen tot de dierentuin. Ook kan de bezoeker via nfc-punten in het park of met een gprs- of umts-verbinding een elektronische gids downloaden.

Voordat de Rabobank zijn nieuwe betaaldienst kan uitrollen zou er nog wel gewacht moeten worden op een groter aanbod van geschikte mobieltjes. Momenteel is alleen de Nokia 6131 uitgerust met een nfc-chip en dus compatibel met de dienst. Rabo Mobiel kent momenteel ongeveer tweehonderdduizend gebruikers; zeventig procent van hen zou de mobiele telefoon gebruiken voor bankzaken. De Rabobank stelt dat als het nieuwe betaalsysteem succesvol is, het ook door andere banken gebruikt kan worden, zoals eerder met iDeal gebeurde. Het is nog onduidelijk of het concurrerende Payter, dat momenteel proeven uitvoert met mobiel betalen in Rotterdam, kans maakt om het Rabo-systeem te verslaan.

Niet alleen de gevestigde banken zijn druk in de weer met mobiele betaaldiensten, ook Paypal is bezig met plannen voor de introductie van een mobiel betaalsysteem. Het bedrijf kiest voor beproefde technologie: het wil vanaf 2009 via sms en wap zowel offline- als online-betalingen voor zijn klanten gaan verwerken. Paypal experimenteerde in 2006 al met een soortgelijk systeem. Het bedrijf zou in Nederland momenteel 1,4 miljoen gebruikers hebben en zou er naar streven om de nummer twee achter iDeal te worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-02-2008 • 10:48

61 Linkedin

Lees meer

'Betalen met mobieltje wordt normaal' Nieuws van 6 augustus 2008
NXP neemt Conexant Systems over Nieuws van 2 mei 2008
'Proef gsm-pinnen succesvol' Nieuws van 12 november 2007
Google wil sms-betalen patenteren Nieuws van 3 september 2007
Creditcard ingehaald door iDeal Nieuws van 2 mei 2007
Supermarkt test betalen met mobieltje Nieuws van 31 januari 2007
Rabobank brengt bankieren per mobieltje Nieuws van 15 november 2006

Reacties (61)

Wijzig sortering
Volgens mij hebben ze in Japan allang zo'n soort betaal systeem. Kunnen ze dat niet kopieëren in plaats van het helemaal opnieuw uit te vinden. Dat scheelt ook gelijk een hoop onderzoekskosten.

EDIT: Even gechecked of het inderdaad al bestaat. En ja hoor, http://www.ericsson.com/e...006/january/valista.shtml
Het bestaat al lang.

[Reactie gewijzigd door Tarilo op 28 februari 2008 11:01]

Af en toe heb je het idee dat ze hier in Nederland niet verder kijken dan de eigen grenzen wat betreft al bestaande technologie. Deels zou ik het nog wel kunnen begrijpen trouwens waarom je niet een al bestaand systeem aan de andere kant van de wereld gaat gebruiken/overneemt. Dat betekent namelijk dat je als bedrijf zelf niet geld kan kloppen uit de Nederlanse samenleving en je houdt er niemand mee aan het werk hier. Door het wiel "opnieuw" uit te vinden hier bespaar je licentiekosten - als je de patenten al niet schaadt - en houd je mensen hier aan het werk. Zelfde idee als met de OV-chipkaart, vooral alles zelf uitvinden en niet bestaande systemen overnemen en uitbreiden/aanpassen. Terwijl andere landen al vele jaren ervaring hebben.
Wat ik wel prettig vind aan deze ontwikkeling is dat het theoretisch veiliger zou moeten zijn dan PIN betalingen nu. Die zijn in feite zo onveilig als wat. Je toetst namelijk je PIN code in op een apparaat van de tegenpartij. In feite geef je bij alle betalingen alle informatie die nodig is om je rekening leeg te trekken aan de tegenpartij in blind vertrouwen dat hij er geen misbruik van zal maken!

Een bekende scam methode hiermee is bijvoorbeeld om een apparaat neer te zetten dat er hetzelfde uitziet als een normale PIN terminal, maar die wat extra functionaliteit heeft, hij logt namelijk de kaartgegevens en de ingetoetste PIN code. Met een standaard magneetkaartschrijver maken ze dan een kopie van je pas en gaan ze bij de bank pinnen van jouw rekening. Is al toegepast bij tankstations o.a.

Dan vind ik het op zich een hele vooruitgang als je zelf het apparaat dat de betaling afhandelt bij je hebt.
Anoniem: 237663
@OddesE28 februari 2008 13:20
Inderdaad. En vergeet niet dat je pincode ook een aantal keer vermeld staat op de mangneetstrip van je bankpas. Dus als je die verliest is hij door iedereen met de juiste hardware sowieso uit te lezen.
Onzin. De pincode staat niet op de magneetstrip van je pinpas. De pincode kan geverifieerd worden door een server binen het netwerk van de bank of door de chip op de pas. (maar op beide is de pincode ook niet opgeslagen).
Van de televaafseit:

Rabo Mobiel stapt over naar KPN

Rabo Mobiel gaat vanaf medio april zijn dienstverlening aanbieden via het mobiele netwerk van telecombedrijf KPN. Dat hebben beide partijen donderdag bevestigd. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Via Rabo Mobiel kunnen klanten van Rabobank bankieren met hun mobiele telefoon. Na de overname van Orange Nederland door T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom, heeft Rabo Mobiel zich opnieuw georiënteerd en gekozen voor KPN.

Samen met Orange en KPN wordt gewerkt aan een „soepele en geruisloze” overgang, zo meldden de betrokken partijen. Klanten krijgen een nieuwe simkaart, waardoor ze met hun bestaande telefoon toegang krijgen tot alle gebruikelijke diensten
Dus straks krijgen we allerlei concurrerende (niet-compatible?) systemen voor mobiel betalen. Kan er niet een bepaalde 'standaard' zoals iDeal?
Valt wel mee toch? Paypal en iDeal zijn de opties. Het zou heel goed kunnen dat men een soort brug legt tussen deze twee diensten, maar echt onoverzichtelijk vind ik het niet. Bovendien bestaat Paypal al wat langer als concurrent voor iDeal en zie je dat men toch liever iDeal gebruikt, vanwege de bank-connectie. Grote kans dat dit hier ook gebeurd.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 28 februari 2008 11:03]

De "bank-connectie" is heel belangrijk omdat het je garanties heeft. Bij PayPal kunnen ze zonder pardon je geld afpakken als zij dat willen. Er is heel wat meer nodig om een bankrekening te bevriezen. Ook rekenen ze hoge transactiekosten.
Idd. Een vriend van me had iemand iets verkocht en de klant betaalde via PayPal. In eerste instantie ontving mijn vriend zijn geld gewoon, dus hij leverde de aangekochte Linden Dollars. Maar een week of zo later had PayPal de betaling ineens ongedaan gemaakt! Nu is mijn vriend al een paar maanden aan het proberen zijn 400 dollar terug te krijgen. De Linden Dollar transactie kan namelijk *niet* teruggedraaid worden, maar dat interesseert die jongens van PayPal niet.

PayPal geeft in hun voorwaarden aan dat ze tot drie maanden na een betaling deze nog terug kunnen draaien. Alsof jij tegen je klant kan zeggen "Ok ik heb het geld binnen. Als het er over drie maanden nog op staat dan lever ik het product of de dienst waar je voor hebt betaald". Dat werkt zo natuurlijk niet. Maar ondertussen draaien zij de betaling gewoon terug en ben jij je ged kwijt.
Anoniem: 237663
@OddesE28 februari 2008 13:17
Die horror stories heb ik ook meegemaakt in mijn naaste omgeving. Echt niet normaal dat een instantie zoals PayPal al die frauduleuze cashbacks goedkeurt... Of steken ze het in eigen zak?
Een automatische inkasso kun je ook terugdraaien binnen 30 dagen. Dus bij normale banken heb je dat ook.
automatische incasso wel, maar een gewone bankoverschrijving niet.
@Psychatic: een eenmalige incasso niet!!!

Wat jij bedoelt geldt alleen voor automatische incasso's ja, maar die zijn dus niet van toepassing op het eenmalig kopen van een specifiek product/dienst!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 237663 op 28 februari 2008 20:23]

De bank maakt daarbij gebruik van het mobiele netwerk van Orange.
Nogwel, vanaf medio april wordt KPN de nieuwe telecomprovider van Rabo Mobiel.
Een link naar een bron zou handig zijn.

KPN is hier in de buurt van Deventer ook een beter dekkend netwerk dan Orange.
(Met de overname van Orange door T-Mobile schijnt het beter te zijn maar nog niet optimaal)

Als de Rabo nu al KPN-netwerk had was ik waarschijnlijk al overgestapt.

verder een goede ontwikkeling.
Bij deze:

http://www.fd.nl/csFdArti...lecomprovider_Rabo_Mobiel
Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - KPN wordt vanaf medio april 2008 de telecomprovider van Rabo Mobiel. Vanwege de overname van Orange heeft Rabo Mobiel zich de afgelopen maanden opnieuw georienteerd op de markt voor mobiele telecomdiensten. Rabo Mobiel werkt nu samen met Orange en KPN aan een soepele en geruisloze overgang. Dat maakt KPN donderdag bekend, zonder in te gaan op financiele details.

Klanten van Rabo Mobiel krijgen een nieuwe simkaart waarna ze met hun bestaande telefoon toegang krijgen tot alle gebruikelijke diensten, maar dan via het KPN netwerk. Verwachting is dat de gehele migratie van de bestaande klanten tot de zomer zal duren.
Nou... dát is dus geen goed voorbeeld van "geruisloos" als je de simkaart moet vervangen voor de overstap. Ben je ook alles wat daar op staat opgeslagen kwijt, plus dat een hoop mensen het installeren van zo'n kaart beslist geen vanzelfsprekende handeling zullen vinden.
Helaas kan dat niet anders: een SIM kaart is vrijwel onlosmakelijk verbonden met een operator.
Oh, is dat al ergens aangekondigd? Hoor er nu pas voor het eerst van....
Enige vorm van authenticatie is toch wel een must, zou fijn zijn als je je mobiel zou kwijtraken.
Zit er ook authenticatie op je chipknip ?
Dat is dan ook weer zo.
Het geld op je chipknip kun je met je pincode beveiligen.
Waarom zou een "chipknip" in je mobieltje wel gaan werken, terwijl de chipknip op de bankpas hopeloos geflopt is? Maar weinigen maken gebruik van de chipknip voor het doen van dagelijkse betalingen. Alleen bij parkeergelegenheden en kantines van een school/bedrijf wordt het regelmatig gebruikt.
Dit, terwijl nu wel iedereen zo'n chipknip in de bankpas heeft, maar NOG LANG NIET iedereen een telefoon met nfc-chip erin. Vooralsnog blijf ik dan ook sceptisch over het al dan niet slagen van deze nieuwe dienst.
Een paar belangrijke redenen van chipflop die hierop niet van toepassing zijn:

-> je moet naar een oplaadpunt om je chipknip op te laden. Met een mobiel hoeft dat niet, je kunt dat via het gsm netwerk opladen
-> geen idee hoeveel er op de chipknip staat. Deze statusinformatie is met een telefoon veel makkelijker weer te geven en je hebt daar ook geen lezer voor nodig zoals met chipknip
Wel heb ik ooit van school (aantal jaartjes geleden) een apparaatje gekregen om thuis m'n saldo te bekijken en de chipknip op te laden. Pasje erin, stekker in de telefoonaansluiting en gaan. Werkte heel goed.
Tot dat we overgingen naar de euro. Toen werd het minumum bedrag verlaagt van 25 gulden naar 5 euro. Maar dat apparaatje vond dat ik minimaal 25 euro op m'n chipknip moest zetten.

Daarna heb ik hem nooit meer aangeraakt.
Nee, maar dat is niet een automatisch bijvullend ding.
Dit lijkt iedere keer betalingen te accepteren tot het door de gebruiker geaccepteerd
maximum.
Ikzelf zet nooit meer dan een klein bedrag op de chipknip, net zoals ik bewust weinig cash geld tap, tenzij ik er direct een doel voor heb waar ik van weet dat ik er niet kan pinnen. Normaal zit er dus niet meer dan 30 euro in mijn beurs...
De rest pin ik.
Helemaal mee eens. Op mijn chipknip staat vaak niet meer dan €20. Dit gebruik ik dan voor hele kleine betalingen zoals bij een parkeergarage, of parkeerhavens. In mijn beurs zit nagenoeg nooit meer dan €10 á €20. Dit om andere kosten te dekken waar geen chipknip geaccepteerd wordt en waar ik niet kan pinnen. Verder doe ik alles met de pin, zeker de grote bedragen, dat wil ik niet in mijn beurs hebben.

Toch ben ik een beetje huiverig van een mobiel betaal systeem dat op Internet aangesloten zit in zekere zin. Ben benieuwd hoe inbraak gevoelig dit systeem zal zijn. Wie weet gaan hier ook phishing sites voor komen e.d.

Houdt de ontwikkeling in de gaten, want ergens zie ik er ook wel weer de voordelen van in. Daarbij heb ik ergens op tweakers een keer gelezen dat men de chipknip weg wil hebben.
"Nadat de betaling is geautoriseerd...."
en
"...bij verlies of diefstal van de telefoon is de gebruiker zijn geld niet kwijt."

Ik neem aan en mag hopen van wel.

[Reactie gewijzigd door CaPtAiNCaRnAgE op 28 februari 2008 10:58]

Anoniem: 153393
28 februari 2008 10:57
blijft het zelfde als chipknip eerst geld opnemen (bank vangt de rente)
vraag me af of dit weer gepikt wordt
Mag een bedrijf geen winst maken? Niet altijd is geldverdienen vies. De bank vraagt voor het doen van transacties via chipknip helemaal geen vergoeding, hoeveel je ook opmaakt. Het enige waarvoor je betaalt zijn de kosten voor je bankrekening en die van je bankpas. Daarnaast gaat het hierbij ook nog eens over kleine bedragen, of wou jij je spaartegoed op je telefoon gaan zetten?
Je betaalt ook voor de kosten die de winkelier moet doorberekenen aan z'n klanten.
Betalen moet je toch. Als je geld pint vang je ook geen rente over het geld dat je hebt opgenomen. Sterker nog, dat geld komt over het algemeen van een betaalrekening waar je sowieso geen of nauwelijks rente op krijgt.

Verder is het Nederlandse systeem (PIN, bestaat ook in andere landen maar nergens zo populair als hier) het goedkoopste systeem van Europa. Hou het in de gaten, want men wil er vanaf. Alles wordt SEPA. MKB Nederland beweert dat dit alleen goed is voor internationals en dat kleine bedrijven en consumenten meer zullen moeten gaan betalen en ook Horeca Nederland geeft aan dat ze er niet blij mee zijn.
Hoe kom je daarbij dat het Nederlandse systeem populairder is dan andere systemen? Volgens mij zijn de Belgen toch net even iets vlottere 'pinners'. Volgens mij heeft het ook te maken met het feit dat veel winkels in NL nog een extra bedrag aanrekenen om te pinnen onder 15 of 20 euro.
In België kennen ze dat al een tijdje niet meer (mede doordat we ooit een langdurige staking hebben gehad van geldtransporteurs)
Hier in Belgie klagen ze ook dat SEPA veel duurder zal zijn dan het huidige Bancontact/Mr Cash-systeem (jullie PIN). Jammer dat ze geen Europees betaalsysteem kunnen/willen maken zonder de kostprijs enorm op te drijven. En zelfs met SEPA zal ik met mijn Proton niet kunnen betalen in jullie parkeerautomaten die enkel chipknip aanvaarden.
contant betalen kost een winkelier indirect vele malen meer dan pinnen/chippen.
Anoniem: 195532
28 februari 2008 10:57
dit gaat toch niet werken.. misschien dat een aantal mensen het proberen maar daar blijft het ook bij..
Ik denk het niet, alles gaat tegenwoordig via electronische wegen, kijk maar naar de PIN. Dit is het contant betalen volledig aan het verdringen, ik denk dat het misschien nog een generatie duurt, want ik zie m'n oma niet met een mobieltje haar bankzaken regelen, maar iedereen groeit op met electronica tegenwoordig. Het zou met niets verbazen als over 10 jaar iedereen een mobiele computer bij zich heeft waarop hij al zijn dagelijkse zaakjes kan regelen; internet, betalen, bellen, als sleutel voor je auto/huis noem maar wat dingen op. We proberen nu al alles in ons mobieltje te proppen; fototoestel, MP3 speler, internetten, mailen etc. dat zet zich alleen maar door let maar op :)
Het leuke van deze techniek is dat het onderdaad ook te gebruiken is als huissleutel. Je hoeft voor bijvoorbeeld de thuiszorg dan niet meer de deur open te doen (ik neem even aan dat die lui nou niet met een sleutelbos van alle klanten rondlopen). Je authoriseert gewoon eenmalig de betreffende NFC met je huisslot en voila, je vaste verpleger/schoonmaakster kan erin.

Ik hoop alleen dat ze dit dan gelijk compatibel proberen te maken met andere consumenten betaal initiatieven als bijvoorbeeld de ov-chip, zodat je straks niet nog steeds in de situatie zit dat je een sloot pasjes mee moet nemen.
die lopen niet rond met een sleutelbos ;) de klanten kunnen (vrijwel altijd) de deur op afstand open doen
De meesten verpleegsters bellen gewoon aan. Slechts een deel van de klanten krijgen structereel hulp.

Het grootste gedeelte is echter tijdelijk uit de running, vanwege een ongeval of bijvoorbeeld een bevalling.

En de meeste mensen hebben geen mogelijkheid om de deur op afstand open te doen.
Een systeem dat door slechts één bank ontwikkeld wordt is bij voorbaat al kansloos, dat is in het verleden wel gebleken met diverse betaalmethoden op internet. Waarom kan men op dit gebied niet de krachten bundelen om direct tot één goed systeem te komen dat door meerdere banken ondersteund wordt?

Sowieso zou men beter eerst kunnen kijken naar wat er in de grotere landen in het buitenland ontwikkeld wordt, beter dan een puur Nederlands systeem waar telefoonfabrikanten ook niet op zitten te wachten.
Daarvoor moet er wel een mee beginnen, ik denk ook dat de rabobank hier heel rustig aan mee doet, eerst een paar jaartjes Rabo mobiel, nu al hun eigen telefoon's aanbieden met een abbo, ze bouwen het rustig op. Als dit gaat werken zullen andere zich vanzelf aansluiten.
Maar het zou inderdaad slim zijn om eens naar landen als Japan te kijken waar ze toch al gigantisch voorlopen in dit soort zaken.....
Zier er handig uit als je dit leest. Als het aan mij ligt, mag dit zo snel mogeljk uitkomen :)
Ik hoop dan wel dat je bij genoeg winkels ook kunt betalen, met de chipknip bijvoorbeeld was/is dit ook lang niet altijd zo!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee