Rabobank koppelt sms aan bankrekening

De Rabobank heeft zijn betaalplatform Minitix uitgebreid met een functie om via sms te betalen. Na registratie op een speciale site kunnen gebruikers per sms vanuit hun virtuele portemonnee naar alle mobiele nummers geld overmaken.

Rabo SMS BetalenDe nieuwe dienst is SMS Betalen gedoopt en deze werkt provider- en bankonafhankelijk. Als het aan Eric Huygen, directeur Rabo Mobiel, ligt maakt de dienst contant geld nagenoeg overbodig. "Het systeem is gebaseerd op Minitix en werkt snel en eenvoudig. Met de eigen mobiele portemonnee kunnen betalingen tot 150 euro worden gedaan", aldus Huygen donderdag tijdens de officiële aankondiging in Amsterdam.

Het systeem werkt volgens de directeur eenvoudig. Na registratie op Rabosmsbetalen.nl hebben gebruikers de mogelijkheid hun account te koppelen aan hun bankrekening. Via de website is het mogelijk om geld over te boeken naar de mobiele portemonnee, waarmee vervolgens betalingen kunnen worden gedaan. Volgens Huygen is het betalen per sms vooral handig in situaties waarbij mensen gezamenlijk één rekening moeten betalen. "Eén iemand kan dan de rekening betalen, waarna de anderen hun deel eenvoudig via sms kunnen overmaken." Nadat een sms-betaling is verzonden, stuurt de bank voor de veiligheid nog een eenvoudige code per sms. Alleen als deze code binnen tien minuten wordt teruggestuurd, wordt de betaling in behandeling genomen.

Behalve via de website kunnen gebruikers hun mobiele portemonnee ook via een applicatie op de mobiele telefoon beheren. Deze applicatie, die nu nog in bèta is, is vooralsnog alleen geschikt voor het Symbian-platform. Aan ondersteuning voor Windows Mobile en de Blackberry wordt nog gewerkt, aldus een zegsman van de bank. De applicatie biedt gebruikers tevens de mogelijkheid hun transactiegeschiedenis te bekijken of direct aankopen bij een beperkt aantal deelnemende winkels te doen. De Rabobank is momenteel in gesprek met zo'n 65 partners, waaronder Bol.com en de Free Record Shop, om dit aantal uit te breiden en bijvoorbeeld betalen per sms aan de kassa te faciliteren. Een woordvoerder van de bank merkt wel op dat het systeem zich mogelijk niet goed leent voor betalen aan de kassa, omdat het opstellen van de benodigde sms om de opdracht te verzenden meer tijd kost dan even pinnen.

Opmerkelijk is overigens de keuze van de Rabobank om gebruikers ook betalingen te laten verzenden aan mensen die de dienst zelf niet gebruiken. De bank erkent dat het hiermee feitelijk een opt-out-dienst is geworden, al verwacht het geen problemen op dit vlak. Als tegoed in de mobiele portemonnee twaalf maanden niet is gebruikt, dan wordt het automatisch naar de bankrekening van de gebruiker overgemaakt. Voorwaarde hierbij is uiteraard wel dat de gebruiker zich heeft geregistreerd.

Gebruikers die de mobiele applicatie niet op hun telefoon hebben geïnstalleerd, hebben geen mogelijkheid om onderweg hun saldo op te waarderen. Rabobank-klanten kunnen dit overigens wel eventueel doen via de mobiele website van de bank. Als gebruikers geen geld meer op hun mobiele portemonnee hebben staan, dan kan er evengoed nog worden betaald, met een maximum van drie keer per week à 50 euro. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een incassomachtiging is afgegeven. Als er onvoldoende saldo op de bijbehorende rekening staat, dan blijft het beperkt tot 50 euro die bij voldoende saldo automatisch wordt verrekend.

Door Wilbert de Vries

26-06-2008 • 14:15

81

Reacties (81)

81
77
13
6
0
10
Wijzig sortering
Ben ik de enige die het nogal onhandig vind?

Kijk eens naar het proces als ik 17.35 wil overmaken naar iemand met tel nummer 0612345678:

GSM pakken
Met je GSM een SMSje maken. 3 toets aanslagen
Bedrag invullen: 5 toetsaanslagen
Telefoon nummer van de ander invullen: 10 toetsaanslagen
Verzenden van het SMSje 2+4 Toetsaanslagen
Wachten op het antwoord..pompidompiedompiedom
SMSje openen: 2 toetsaanslagen
Code terug sturen, afhankelijk van de lengte 5-15 Toetsaanslagen

Ik heb al iets van 50 toetsen gebruikt en dan heb ik geen rekening gehouden met dingen als spaties, punten, komma's enz. En ben ik er van uitgegaan dat het SMSje niet een speciale opmaak moet hebben. Bovendien kan je het niet echt snel, want juist cijfers zijn lastig in te voeren.

Ik pak mijn geld wel en geef hem 17.50 Dat spaart me een berg werk en ik hoef ook niet het SMSje te betalen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 05:41]

Pff zijn de telefoons zo onhandig geworden tegenwoordig?
om even jou verhaaltje van een andere kant te belichten:
"GSM Pakken" dit kan je toch nouwelijks als werk beschouwen? of verschijnt je portemenee magisch in je handen?
bij mij is een smsje maken altijd nog 1 toets, en het verzenden ook en bekijken trouwens ook.
Maargoed, wat ik raar vind is sinds wanneer wordt een smsje versturen als iets "moeilijks" en "iets wat lang duurt" beschouwd?
Als ik even snel een smsje wil sturen met een kort antwoord/vraag, dan ben ik daar echt nog geen 30 sec mee bezig hoor, en dan ben ik nog niet eens zo'n snelle sms-typist.
Ik zeg niet dat cash niet goed werkt, maar er zitten in vergelijking met sms betalen (op het feit na dat winkels het nog niet allemaal ondersteunen) veel nadelen aan:
Je kan je geld kwijtraken (je telefoon ook, maar ik neem aan dat je wel iets van een code hebt die je moet invoeren als je gaat betalen)
Ik kan maar 1 keer op een dag pinnen bij andere automaten als de rabobank, en nu is het in Breda net heel triest gesteld met de rabobankautomaten, dus als ik meer geld wil dezelfde dag, kan ik weer lekker gaan zoeken.
En je kan er dus niet altijd gepast mee betalen. Vaak als ik iemand iets schuldig ben, en ik wil het gelijk terug geven, dan is het of het bedrag flink afronden (5 euro omlaag of omhoog) waarbij je steeds weer zit dat dat later wel komt, omdat je net niet gepast geld bij je hebt.

just my 2 cents :)
Goh...ik heb een gewone Nokia, maar om een SMSje te maken moet ik toch echt eerst het toestel ontgrendelen, 2 toetsen, daarna Favorieten kiezen en daarna SMS maken. Het kan echt niet korter. Dat zijn dus a 4 toetsen. Ik was er dus nog wat vergeten. Nee, een SMSje is niet moelijk, Maar een SMSje sturen met cijfers is veel lastiger dan met gewone woorden. Je moet nl gedurende enige tijd de toets ingedrukt houden voor het cijfer verschijnt. Daar komt nog bij dat hoe dan ook het intoetsen van 15 cijfers iets is wat je niet zomaar doet. Je kent immers het nummer waar het heen moet niet uit je hoofd. Woorden zijn veel eenvoudiger, je kan via het woordenboek gewoon in hoog tempo doortikken

Daar komt nog bij dat je twee keer moet doen.


Mijn portemonaie verschijnt ook niet bij toverslag, Maar het is wel VEEL sneller dan GSM pakken, smsje gaan maken...bedrag intoetsen...aan de ander vragen wat zijn tel nummer ook al weer was.. 0612346578...oh nee of was het toch ...0612345678?, wachten op een retour SMS bevestigings code intoetsen.

Ik weet niet of jij wel eens bij een supermarkt staat, maar de helft van de mensen mensen kan al niet eens met een pinpas omgaan. Let maar eens goed op...Euhhh...oh ja, ik moet betalen...waar is die pas...ja deze is het...door de gleuf...nee andersom die magneet strip...Pincode intoetsen...He? Fout? nog eens proberen...Weer fout...Oh nee, dit was de pas van mijn andere rekening. Andere pincode dus...intoetsen, Goed deze was het. Wachten tot dat systeem de betaling bevestigd heeft enz. En dan hoeven ze maar VIER cijfers in te toetsen.

Het is niet voor niets dat de Rabo zelf al stelt dat het niet iets is wat je bij de kassa wil gebruiken omdat het veel te traag is.
Een woordvoerder van de bank merkt wel op dat het systeem zich mogelijk niet goed leent voor betalen aan de kassa, omdat het opstellen van de benodigde sms om de opdracht te verzenden meer tijd kost dan even pinnen.
Ik betaal met cash aanzenlijk sneller.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 05:41]

Anoniem: 232205 @bskibinski26 juni 2008 16:35
Nogmaals, deze methode moet niet worden vergeleken met cash betalen. Zie het als alternatief voor online betalingsmogelijkheden als Paypal, iDeal en Credit Card.
Code is altijd 5 toetsaanslagen ;)
En tel nu het aantal handelingen eens welke je nodig hebt om geld over te maken via internet bankieren. Voorbeeldje RaboBank:

www.rabobank.nl
-> klik -> internet bankieren <-
-> Vervolgens random reader opzoeken
-> Pinpas pakken en erin steken
-> 4x cijfers pincode intikken
-> 8x cijfers intikken ter verificatie
-> klikken op mijn rekening
-> klikken op overschrijven
-> bedrag intikken
-> rekening intikken
-> klikken op OK + Verzenden
-> weer pincode intikken
-> veiligheidscode overnemen/tikken van de rabo op random reader

Volgens mij veel meer handelingen terwijl het nu in minder handelingen via SMS mogelijk zou moeten zijn. Zelfs al zou je iets kopen bij een webshop dan is 't nog minder handelingen.

RaboSMSbankieren is gewoon een aanvulling voor mensen die dergelijke dingen onder handbereik willen hebben. Betalen via RaboSMSbankieren is er nog niet bij of in mindere mate (dus bij winkels) maar zal vast nog wel komen gezien het succes bij Blijdorp en enkele parkeerautomaten.
Die handelingen zijn nodig omdat je zowel de PC als het onderliggende netwerk niet kan vertrouwen. Bij die SMS dienst zijn deze stappen weggelaten, omdat men ten onrechte aanneemt dat de telefoonsoftware en het SMS netwerk onhackbaar zijn.
Als je dit systeem veilig wilt maken, ontkom je niet aan vergelijkbare stappen. Dus levert dit niets op anders dan extra kosten.
Anoniem: 257927 26 juni 2008 14:59
Ach als of dat echt iets nieuws is, hier in Indonesie heeft mijn bank dat al 2 jaar en maak ik graag en dankbaar gebruik van. Ideal om bedragen althans hier tot ong. € 400 per dag te kunnen verboeken en je saldo opvragen plus laatste transacties.

Zelfs de mobiele providers werken daar aan mee; hun sim kaarten zijn voorzien van een standaard menu voor de meeste banken zodat gegevens slechts eenmaal hoeven te worden ingebracht en voor gedefinieerde sms berichten voor de meest voorkomende handelingen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 257927 op 23 juli 2024 05:41]

Het valt mij inderdaad op dat in het buitenland en dan vooral Asia hier al veel verder mee is. Ook wordt het veel breder geaccepteerd door het publiek. Volgens mij in Korea en Japan wordt er ook al heel veel via de mobiel betaald.

En het grappige is dat ook in Afrika men al veel verder is met de acceptatie van mobiel betalen. Daar betaald men van alles uit het mobiel tegoed: de electriciteitsrekening, de huur, verbruik van water, etc.
Dit komt omdat men daar de fase van het gebruiken van bankrekeningen en geld uit de muur pinnen heeft overgeslagen. Bij het invoeren van betaalverkeer is men meteen mobiel gegaan. En mobiel saldo wordt opgeladen door het kopen van 1-malige scratch-kaarten met code die op elke hoek te koop zijn.

Hier in het westen moeten de gebruikers veel meer wennen aan het loslaten van contant geld en pinnen. Dat werkt tegenstand op, en angst voor het onbekende.
Ook in de aangehaalde landen is cash nog steeds king. Het concept van het mobiel betalen is uitermate vreemd. Het is een soort internetbankier zonder enige vorm van beveiliging. Alsof een telefoon geen brakke software heeft, alsof het SMS netwerk niet te compromitteren zou zijn. Als het werkt, komt het omdat SMS overboeken een marginaal verschijnsel is. En dat is maar goed ook.
Is er bekend of dit naar een special nummer moet?
of kan ik dit met mijn "1000 smsjes hi abbo" doen? :)

Verder een duim voor de innovatie!
Opdrachten worden verstuurd aan 6689. Dit wordt als een normaal nummer gezien, zonder extra kosten.
Dit wordt als een normaal nummer gezien
Ik heb (net als enkele Rabobank medewerkers) nergens gezien dat dit nummer gelijk is aan een normaal nummer. Servicenummers (lees: shortcodes) zijn veelal zelfs duurder dan een normaal SMSje.

Hierdoor heb ik vanmiddag contact gehad met verschillende afdelingen en vestigingen van de Rabobank welke tot op heden nog niet hebben kunnen aangeven wat het tarief is voor het smsen naar 6689 als ook het ontvangen ervan.

De Rabobank heeft tevens bevestigd dat het de regelgeving van de OPTA niet naleeft, dit omdat het wettelijk vast staat dat een gebruiker van een shortcode of 09xx nummer 'verplicht is' om een tarief te vermelden. Of dit nu gratis is of niet.
Staat gewoon op de site, hoor, onder "veel gestelde vragen":
<quote>Tot 1 januari 2009 zijn de transacties gratis, vanaf 1 januari betaal je 5 cent per transacties.
Je betaalt alleen het gebruikelijke bedrag voor elk sms-bericht dat je verstuurt. Dit houdt in dat bij transacties naar andere personen de kosten bestaan uit het versturen van twee berichten (eerst opdracht, daarna bevestiging). Betaal je aan een winkel, dan kun je instellen dat je de bevestigings-sms niet nodig vindt. Je verstuurt dan maar één sms. Geld terugboeken naar je rekening kost 50 cent. </quote>
Er is één heel groot verschil tussen transactie-kosten en shortcode-kosten en dat is wat ik dus al aangeef in mijn bericht het gaat om de shortcode. Die transactiekosten weet iedereen inmiddels maar als je goed kijkt in vele discussies dan kom je nergens iets tegen over de kosten die je kwijt bent voor die shortcode (6689).

En laten de kosten voor shortcodes nu juist altijd verschillend zijn en in de meeste gevallen juist zelfs duurder dan een normaal smsje.
Je betaalt alleen het gebruikelijke bedrag voor elk sms-bericht dat je verstuurt.
Bron? OPTA heeft mij vanmiddag eveneens verteld dat in de shortcodes veel verschillen in bedragen zijn zowel wanneer je een sms naar een shortcode stuurt als het ontvangen ervan. Daarom is het ook wettelijk bepaald dat vooraf (in geval van websites 'op de site') vermeld dient te worden wat de kosten ervan zijn. Dit geldt n.l. niet alleen bij 09xx-nummers maar ook bij shortcodes, net als dat hierbij vermeld 'moet' worden hoe men zich hiervan kan afmelden.

Conclusie: Dus transactiekosten is iets heel anders dan shortcode kosten!
Alsof een SMS sturen naar een "normaal" nummer een billijk tarief heeft. Ik verbaas me werkelijk dat mensen zoveel SMSjes sturen, terwijl ze in feite gewoon genaaid worden met deze prijzen. En nu moet je ook al gaan betalen om bij een winkel te gaan betalen? Mij niet gezien.
Genaaid worden met de prijzen?
Zoals thijs_cramer al zegt.. 1000 smsjes per maand voor 10 euro!
Staat vrijwel gelijk aan onbeperkt sms'en. Zo duur vind ik dat niet.
Zoals thijs_cramer al zegt.. 1000 smsjes per maand voor 10 euro!
Dat is dus 1 cent per 160 karakters. Vind ik best wel veel, vooral als je beseft dat er mobiele internetabonnementen zijn van 10 euro waarmee je de gehele maand een ongelimiteerd aantal bytes over de lijn kan versturen. Bovendien heeft SMS geen QoS en duurt het soms een redelijk lange tijd voordat je bericht ook daadwerkelijk aankomt.
@The Zep Man
Maar de tijd van schrijven tot het weer in je broekzak stoppen van je tele is bij SMS factor 10 zo kort dan bij alle andere methoden, omdat sms bijna direct verzonden is.

En als jij voor 10000 euro 100000000000(xy)10000 smsjes mag versturen is dat ook vast goedkoper... maar 10000 euro is niet echt weinig geld ;-)

Ik vind SMS het hoogste gebruiksgemak hebben.. en de QoS is bij Hi prima.. die ene keer dat smsjes 2 minuutjes later aankomen...
Ik heb email wel eens 24 uur te laat bezorgd zien worden...

[Reactie gewijzigd door FireDrunk op 23 juli 2024 05:41]

http://gthing.net/the-true-price-of-sms-messages/

Het is goedkoper om 2560 MP3's te versturen via internet of via de post, dan ze versturen via SMS. 8)7
COSTS OF TRANSFERING 2,560 MP3s:

TCP/IP: $1
TCP/SMS: $61,356,851.20
TCP/USPS: $307,072.00 (Bits written out on paper)
How big is that? Take all of hollywood movie box office revenues worldwide. Add all of the global music industry revenues. And add all of videogaming revenues around the world. Even all those three together, we don’t reach 100 billion.
Nou de "innovatie" valt wel mee hoor; het is gewoon productdifferentatie en weer een andere manier om consumenten te laten betalen voor digitale transacties (het zogenaamde "gemak" voor de consument) die in de klassieke cash-vorm "gratis" zijn.

Verder vraag ik me af hoe fraude-bestendig het systeem is/zal blijken te zijn ...

EDIT: ik ben niet negatief; ik zeg alleen dat het geen echte innovatie is, betalen via SMS kon allang; dit is slechts 1 stapje "generieker/omvangrijker" verder. Verder maak ik een kritische opmerking omdat iedereen alleen maar de voordelen noemt en niet kritisch kijkt naar de potentiele gevaren, extra kosten, etc. Het is geen waarde-oordeel, het is slechts een observering ...

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 23 juli 2024 05:41]

Cash is nou juist de duurste vorm van betalen voor een bank. Natuurlijk willen ze hier vanaf aangezien een bankbiljet die bij de bank ingeleverd word weer helemaal terug moet naar De Nederlandse Bank alvorens ze weer een biljet terugkrijgen en deze weer uitgeven. Dit geeft een enorme rompslomp en gigantische kosten. Kosten die niet doorgerekend worden bij de klant bij het product betalen maar bij lenen, sparen en dergelijke terug verdient moeten worden. Deze producten worden dan ook goedkoper als men een kleine bijdrage per transactie levert.

Nu we in het digitale tijdperk leveren kunnen betalingen ook digitaal en als mensen er aan wennen werkt dit veel kostenefficienter en voor de gebruiker ook een stuk gemakkelijker. Mensen aan de pinpas krijgen leverde op het begin ook een grote weerstand op maar inmiddels betalen mensen veelal met de pin en vind niemand dit raar maar zelfs een stuk gemakkelijker. Dan heb je nog de huiver tegen de digitalisering van de samenleving maar op een site als tweakers.net lijkt me het toch dat het vertrouwen in de ICT-omgeving van een bank toch wel voldoende moet zijn om het product tot een succes te maken.

Denk je eens in in de voordelen ipv de nadelen. Als zo'n systeem goed geaccepteerd wordt kun je je kleingeld voortaan thuis laten. Je kunt niet zomaar een 10tje of erger kwijtraken want alles staat digitaal. Ik juich dit toe.

Misschien ben ik wel te positief omdat dit mijn vakgebied is/wordt maar alé het is mijn mening ;)
Worden bankzaken voor de consument ooit goedkoper? Minder papier betekent niet dat zaken voor de consument goedkoper worden. Betekent mijns inziens alleen dat de bank meer winst zal maken...
De rabobank heeft sinds kort de basisrente verhoogd.
Met de basisrente en toegevoegde rente krijg je nu 3.4% rente. De toegevoegde rente wordt nu per kwartaal berekend ipv per jaar.

Dus ja, het wordt soms wel voor de consument goedkoper ;)
Ja zeg, ze volgen gewoon de marktrente. Alle voordelen van electronische betaalvormen komen altijd bij de bank terecht. En dan durven ze ook nog eens het risico van de beperkte veiligheid af te wentelen op de consument.
Banken zouden eerst hun eigen rotzooi (hypotheek rente crisis) moet opruimen voordat ze weer een nieuw, duur en nog niet stabiel produkt proberen uit te rollen.
Klok... klepel...

De hypotheekcrisis komt voort uit de subprime leningen die verstrekt zijn aan amerikaanse huishoudens. Hierdoor konden ze meerder huizen kopen van de overwaarde van hun eigen huis. Plotsklaps daalde de huizenprijzen, was het onderpand niks meer waard en moesten de huizen gedowngen verkocht worden om de bank terug te kunnen betalen. Gedowngen verkopen geven lagere prijzen, wat de boel weer verergert. Et voila, daar was de crisis geboren.

De derivaten gebaseerd op deze hypotheken kregen veel te snel een trippleA status. Daardoor werden ze door banken over de hele wereld geaccepteerd. Ze kochten deze verkapte leningen over en noteerde ze in de boeken als uitstaan geld. Nu stort alles in, en betalen juist de andere banken de grootste rekeningen.

De hypotheelcrisis is in mijn ogen te danken aan die Amerikanen met hun 'alles mag, vrijheid blijheid'. En niet aan een Rabobank die voor zover ik weet, weinig met de crisis te schaften heeft. Dus daarmee gaat jouw argumen dat de Rabobank HUN rotzooi moeten opruimen op twee fronten nat: 1) Het is niet hun rotzooi. 2) Ze hebben er niet / nauwelijks mee te maken (gehad).
Positiviteit kan geen kwaad, maar bij financieen denk ik liever ook aan de risico's en potentiele consequenties.

Edit: En zoals whitehouse al zegt: dergelijke zogenaamde "kostenbesparingen" komen nooit ten goede van de consument, maar altijd ten goede van het netto-resultaat ... en daar schiet een gemiddelde consument weinig mee op. Wat de bank er mee op schiet interesseert me als consument geen meter ... Mijn kosten, risico's (en voordelen) echter wel ;)

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 23 juli 2024 05:41]

Als het je vakgebied is, weet je ongetwijfeld ook dat banken een enorme winst maken per jaar. Daarnaast maken ze vrijwel ieder jaar ook een enorme groei mee in deze nettowinst.

Rabobank groep had over 2007 een nettowinst van meer dan 2,5 miljard euro. Dit komt voor een groot deel door de toenemende lastendoorberekening aan consumenten en bedrijven, terwijl er aan de andere kant van de balans behoorlijk wordt bespaard, mede door al die electronische handelingen (die geen/weinig mankracht kosten).
Zouden hun koersen daarom in korte tijd in elkaar gestort zijn? :Y)
Koersen? Welke koersen?

De Rabobank heeft geen beursgenoteerde aandelen, dus er is geen sprake van koersen. En mocht je de Ledencertificaten bedoelen, de koersontwikkeling daarvan is niet gerelateerd aan het resultaat van de Rabobank. Ledencertificaten zijn slechts eeuwigdurende achtergestelde obligaties, die reageren op factoren zoals de rente en risico-opslagen.
Anoniem: 168548 @SKiLLa26 juni 2008 14:44
Je kan natuurlijk alles in een kwaad daglicht zetten, en kun je de eerste auto ook bestempelen als 'productdifferentatie'. Een beetje positiever mag ook wel. ;)
Innovatie? In Rotterdam kun je al jaren met SMS parkeergeld betalen (contant geld wordt niet geaccepteerd).

Je moet je eenmalig registeren. Vervolgens geef je op de automaat aan dat je via SMS wilt betalen en vervolgens krijg je een transactie code welke je moet sms'en. Nadat de SMS door de parkeerdienst is ontvangen print de automaat je bonnetje voor achter het raam.

Alleen nu kunnen ook anderen geld in je portemonnee storten. Dat is wel nieuw, maar niet vreemd voor een systeem van een bank. Aangezien de waaordvoerder al aangeeft bij het bij uitstek een betaalmethode voor internet is, waarom hebben ze dan niet iDeal beschikbaar gemaakt voor de telefoon? Dat systeem wordt inmiddels als betrouwbaar en gemakkelijk beschouwd en zou de acceptatie op de telefoon bevorderen.
Ik probeerde het met Vodafone blox eindeloos sms:
Aangemeld op site, geld overgemaakt
als test: wil mijn saldo opvragen met mijn mobiel (Vodafone 0,07 cent btg met blox voor onbeperkt sms die nu nog geldig is)
dus ik stuur een sms naar 6689 het berichtje: saldo
Wat krijg ik, nummer onjuist.

Kan nergens lezen waar dit aan ligt, dus maar even een berichtje sturen...
Wat betreft de applicatie: niet alleen Symbian telefoons, maar een groot deel van de Java-enabled mobiele telefoons wordt ondersteund!
ben benieuwd of de iPhone wordt ondersteund!
Nog niet maar wordt wel aangewerkt

@norckon
Komt op de site een lijst (volgende release) met telefoons waarop de tool kan draaien
Die lijst is er al en is te vinden via:
http://www.rabosmsbetalen.nl/uploadedFiles/119.pdf

Windows mobile phones wordt in ieder geval nog niet ondersteund, omdat je vanuit de Java omgeving niet direct kunt sms'en:
De softwaretool maakt gebruik van sms om de betaling te verrichten. Windows Mobile telefoons ondersteunen dit niet vanuit een Java programma. In een volgende versie wordt dit wel ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Kixtart op 23 juli 2024 05:41]

Tja de vraag is een beetje of je hiervoor "transactie kosten" moet betalen net zoals vroeger bij pinnen onder een laag bedrag. Persoonlijk verwacht ik wel dat je hier de 20 cent sms maal 2 inc het bedrag voor moet betalen.
Eigenlijk vind ik chippen wel een stuk makkelijker, hup ding erin en op okey drukken.
tegen die tijd heb ik nog amper een sms geopend.
Ik snap van de rabobank ook wel dat ze dit graag willen, over al dat geld wat 12 maanden dwarrelt hoeven ze immers geen rente meer te betalen.

Persoonlijk zal ik het niet gebruiken, maar dit zullen wel de eerste tekenen van het ouder worden zijn (ben immers al 27 ;) )

[Reactie gewijzigd door Madcat op 23 juli 2024 05:41]

Ik denk dat juist doordat het op een aparte rekening staat, hier geen transactie kosten voor worden berekend (door de rabobank).
Het versturen van een SMS zal jou wel geld kosten (en hun misschien ook wat opleveren) waardoor hun hier vrijwel geen kosten aan hebben.
En alles via internet te doen zal ook de kostprijs drukken.
De kosten bestaan dus uit de gemiste rente. Een beetje spaarrekening levert al snel 4 procent op (overigens geldt dit ook voor chartaal geld). Verder draait de consument op voor de kosten van de SMSjes. Toch al snel 10 cent per transactie (a twee SMSjes).
Chartaal geld is zo slecht nog niet voor de consument.
Ja! Tot 1 Januari 2009 is dit kosteloos (meen ik gelezen te hebben) hierna worden er transactiekosten in rekening gebracht.

Chippen is handig, mits je wel geld erop hebt staan. Hoe vaak komt het niet 's voor dat je bij de kassa staat en je portomonee vergeten bent (omdat je vrouw/vriendin 'm voor je neus vandaan gehaald heeft) of omdat je saldo onvoldoende is omdat je salaris een dag te laat is gestort? Tegenwoordig komt het steeds vaker voor, en dan is het toch handig pietje te vragen of hij het geld wat je 'm geleend hebt even wilt overmaken naar je mobiel zodat je ter plekke even kan afrekenen.

Daarnaast wordt de chipper steeds meer uit winkels gehaald/geweerd omdat het gewoon een flinke flopper is.
Hoe werkt het met authenticatie? Ik neem aan dat dat niet de afzender (telefoonnummer) is? Volgens mij kunnen nummers gespoofed worden en ingeval van verlies mobiel heb je dan geen bescherming om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar geld naar zijn rekening over maakt.

[Reactie gewijzigd door Simkin op 23 juli 2024 05:41]

Hoe werkt het met authenticatie? Ik neem aan dat dat niet de afzender (telefoonnummer) is?
Je krijgt een SMS met een code die je terug moet sturen, zo controleren ze dus of het telefoon nummer klopt. In de applicatie moet je de betaling bevestingen maar dit werkt onderwater vergelijkbaar.
Handig zeg. Een aanvaller hoeft alleen de telefoon te hacken en kan dan dit soort transacties zonder tussenkomst van de gebruiker authenticeren? De veiligheid van dit systeem hangt dus af van de robuustheid van de telefoon firmware? Bizar.
Totdat men een redelijk aantal winkels (waarbij ik toch vooral zou denken aan de supermarkten, met name AH, SdB), is dit initiatief gedoemd te mislukken mijn inziens.

Wat ik me eigenlijk voorstel op dit gebied, is dat een kassa bij de AH, via BT een verbinding aanvraagt met mijn telefoon. Hierop zal de applicatie van de Rabo reageren met de vraag of ik gaarne wil betalen. Benodigd hiervoor is echter wel een afgeschermd stukje bij de kassa (net een stukje groter dan de pinautomaat), waarin alleen de twee relevante BT-signalen zijn.

Iets met smsjes versturen e.d. lijkt mij alleen maar lastig..
Dat van die winkels gaat ook niet gebeuren. Lees het artikel maar eens:
Een woordvoerder van de bank merkt wel op dat het systeem zich mogelijk niet goed leent voor betalen aan de kassa, omdat het opstellen van de benodigde sms om de opdracht te verzenden meer tijd kost dan even pinnen.
Anoniem: 61204 26 juni 2008 14:25
hoofdrvraag: Wat zijn de risico's?
Ach... cash geld op zak heeft ook risico's, credit card meegeven aan bediend personeel (die heeft dan alle gegevens EN je handtekening) gaat ook niet altijd goed. Pasjes worden geskimd. Maakt allemaal niet zo heel erg veel uit en ik maak me der ook helemaal niet druk over.

Ken je die klein zakjes of lederen enveloppen met cash geld, ook wel portomonee genoemt? Levensgevaarlijk!!! Als je die even laat liggen kunnen andere mensen ermee betalen. En er zit niet eens encryptie op de sluiting.

Net als de OV pas. Die is in vrijwel dezelfde vorm in andere landen in gebruik en alle zwakheden worden daar misbruikt. Net zoals ik vroeger tape op de strippenkaart plakte en de stempel eraf kon vegen. Maakte het vervoersbedrijf ook geen drama van. Net zo min als het vervoersbedrijf in Londen zich druk nu maakt over de paar promille fraude. Is gewoon geen issue. Toen ik in Parijs woonde sprongen we over de hekjes, en in Berlijn heb ik nooit betaald omdat er gewoon geen controle was.Maar in Nederland is die paar promille aan fraude blijkbaar belangrijker dan alles.

Waar maken ze zich allemaal druk over....
Ja, maar als je aan 100 mensen vraagt waarom ze hun chip-knip (of Proton) niet gebruiken, dan zullen er toch veel antwoorden dat ze het niet veilig vinden. Je moet namelijk geen pincode meer ingeven. Ik heb dat zelf altijd naast de kwestie gevonden, want dat is juist het principe van een portemonee (je hebt daar toch ook geen hangslot op hangen?).

Het is nu eenmaal de realiteit dat mensen verwachten dat iets elektronisch 1000 maal meer beveiligd is. Een voorbeeld daarvan is de elektronische identiteitskaart in België. Iedereen kan die uitlezen, en dat doet veel mensen steigeren. Maar ik vraag me dan af... iedereen kon vroeger toch ook al de gegevens gewoon fysiek aflezen op de kaart en eventueel onder de kopieermachine leggen?
Indien je auto opladen heb aan staan en je telefoon niet laat blockeren kan er maximaal 150 euro vanaf je rekening worden gehaald
Er zit nu een leuke bonus op het hacken van het SMS netwerk. Alleen SMSjes van/naar het centrale bank systeem onderscheppen en je kan na een leer periode heel veel bank rekeningen leegtrekken.
Denial of Service mogelijkheden zijn er wsl ook wel te vinden, maar dat is minder winstgevend voor de aanvaller (tenzij deze werkt voor een concurerende bank).
Als je geld kan overboeken via een mobiel, wordt het ook er interessant om malware in allerlei handsets te stoppen. Met een botnet van gecompromitteerde rabo telefoons kan je dan in korte tijd veel overboekingen doen.
De attack vector is dus wel duidelijk.
.
Anoniem: 217986 26 juni 2008 14:24
Is dit niet heel mooi voor de dieven onder ons? Iedereen heeft €150 op zak en als je een vage tussenrekening gebruikt .. Maargoed daar zullen de mensen bij de rabobank ook wel over hebben nagedacht :z
Uit de laatste paragraaf maak ik op dat die €150 euro er alleen op kan staan als je je mobiel 'opgeladen' hebt, zoals bij een chipknip. Als er niks op staat, kun je ook niks verliezen (tenzij je een machtiging hebt uitgegeven).

Verder hoop ik dat er bij het tweede smsje (van de bank) een soort gebruikersauthenticatie komt kijken, want anders wordt het wel heel makkelijk om kleine transacties uit te voeren bij mensen die hun mobiel even onbewaakt laten liggen...
Anoniem: 80466 @Eskimo0O0o26 juni 2008 14:42
Aangezien dergelijke transactie qua tijd en qua betaling traceerbaar zijn is dat een nuttloze bezigheid.
Dergelijk diefstal is veel te makkelijk op te sporen terwijl de potentiele opbrengst laag is.
Anoniem: 46304 26 juni 2008 14:41
De zoveelste flop in voorbereiding. Ik zie geen voordelen van dit systeem boven een combinatie van pinnen, chippen en cash.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.