Meldt het via een webpagina, stuur een email, neem even telefonisch contact op of bedenk een andere truuk, maar iemand gelijk bannen is veel te drastisch.
Dat denk ik juist niet. Jij hebt liever dat de bank contact met je opneemt via mail met de melding dat een onverlaat je geld aan het jatten is, maar dat de bank het gewoon z'n beloop laat omdat ze een halfslachtige houding aannemen als het jouw eigen veiligheid betreft?
Gezien het relatief kleine aantal gebruikers dat met malware is besmet welke online boekingen via de Rabobank raakt, gaat het voor de bank namelijk niet om grote bedragen.
Je hebt het over ettele duidenden euro's, terwijl de bank miljarden omzet. Voor de Rabo is het een peuleschil. Voor de klant is het echter wél een probleem als een onverlaat er met z'n centjes vandoor gaat. Voor hem gaat het hooguit om een paar duizend euro, maar dat is wel meteen in potentie ALLES wat ie aan bestedingsruimte heeft.
Als die klant vervolgens z'n geld via de bank terug wil krijgen dan gaat er veel meer tijd in zitten dan bij deze tijdelijke blokkering. Er moet immers aangetoond worden dat het geld echt gejat is. Pas daarna zal de gedupeerde z'n centjes terugkrijgen.
Daarnaast is het natuurlijk zeer goed mogelijk dat wanneer één PC in een huishouden besmet is met de malware, het meteen meerdere PC's betreft. Een PC met bepaalde gekraakte software betekent meestal meer PC's met dezelfde software. En de bank kan niet beoordelen of je vanaf je werk of vanaf de buurman alsnog geld probeert over te schrijven. Vanaf het werk zou relatief veilig zijn, maar die buurman is in potentie weer zo lek als een mandje.
Ik zie dit meer als een service aan de desbetreffende klant. Z'n geld is veiliger omdat de bank zo min mogelijk risico met zijn centjes neemt.
Natuurlijk geeft 't de desbetreffende klant overlast, maar hij wordt zo wel gevrijwaard van de nog grotere overlast die ie heeft als een crimineel z'n rekening plundert.
[edit]typo
[Reactie gewijzigd door houseparty op 23 juli 2024 12:14]