Rabobank weert besmette computers bij internetbankieren

Klanten van de Rabobank die proberen te bankieren via internet met een pc die vermoedelijk besmet is met malware, wordt de toegang geweigerd. Hun account wordt geblokkeerd en per brief of telefoon wordt hen de reden medegedeeld.

Een woordvoerder van de bank verklaarde tegenover Security.nl dat de servers uit het gedrag van de pc kunnen opmaken of deze waarschijnlijk is besmet met malware. De woordvoerder deelde mee dat de pc's van de klanten niet worden gescand, maar dat uitsluitend naar het internetverkeer wordt gekeken. Hoe de malware precies wordt gedetecteerd wilde hij niet zeggen.

ComputervirusEen klant die is afgesloten, krijgt tips om zijn computer weer op orde te brengen, zoals het niet meer gebruiken van illegale software en het installeren van een virusscanner. Volgens de bank is het probleem zeer gering van omvang. Enkele tientallen klanten zouden zijn afgesloten, op een totaal van drie miljoen.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

31-01-2008 • 19:50

114

Reacties (114)

114
104
39
19
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 93801 31 januari 2008 23:25
Zal ik jullie vertellen hoe ze de afsluiting regelen? Ja, ik ben dan 1 van die tientallen.

Op het moment dat je namelijk 2 keer een verkeerde code hebt ingevoerd, dan wordt je computer automatisch al onveilig bestempeld. (ja, ik maak zulke grote bedragen over dat ik minimaal 3 codes peer keer moet invullen, dan wil er wel eens een verkeerd cijfertje bij zitten). Ik heb namelijk al een brief hier thuis liggen. Maar ja, zoals gewoonlijk was er niets mis met mijn computer. Oh ja, het leukste is dat de plaatselijk rabobank nog niet op de hoogte was van deze aktie. Ze zullen er binnen een week op terug komen staat in de brief, dus ik wacht nog even af. Anders zal ik eens contact gaan zoeken met de betreffende persoon.

PS: op het moment dat hun iets installeren zonder mijn toestemming zijn ze net zo goed bezig met maleware. Wil iemand de letterlijke tekst van de brief weten?

Nog even een update,
Het heeft niets, maar dan ook totaal niets te maken met het gebruik van illigale software, het heeft hier alleen mee te maken dat je minimaal 2 keer een verkeerd code hebt ingevoerd. Anders zou namelijk mijn vader ook niet meer kunnen internetbankieren, want die doet dat op dezelfde computer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 93801 op 23 juli 2024 12:14]

Misschien ben jij opgevallen omdat jij regelmatig een tweede maal nodig hebt. Anderzijds is dat is een beetje vreemd, omdat het ingeven van het pinnummer tussen jou en je device wordt uitgevoerd.
Ik denk dat hij, twee keer de 'bevestigingscode' bedoelde, die je in moet voeren bij het daadwerkelijk inloggen of overmaken bij geld. Niet tweemaal zijn pincode, want inderdaad, dat is een zaak tussen de Random Reader en hijzelf. :)
Goed initiatief van de Rabobank. Op deze manier beschermt de bank haar klanten. Nu maar hopen dat ze het ook goed uitvoeren aangezien het een lastig verhaal is als je als bank ernaast zit.
Het initiatief is tamelijk grof. Een klant toegang ontzeggen tot de site met een besmette PC is wellicht een zinvolle stap. Dan gelijk het account dichtgooien is wel een erg drastische maatregel. Alsof een klant altijd dezelfde PC moet gebruiken om haar bankzaken te regelen. Kwestie van even een andere PC gebruiken dunkt me. De tijden van 1 PC per huishouden liggen inmiddels al weer jaren achter ons.
Nu heeft de hardwerkende Rabobank klant een paar dagen (snail mail response time) geen toegang tot z'n rekening(en) als de webserver denkt te bespeuren dat de PC een beetje rare IP instellingen heeft.
Meldt het via een webpagina, stuur een email, neem even telefonisch contact op of bedenk een andere truuk, maar iemand gelijk bannen is veel te drastisch.
Meldt het via een webpagina, stuur een email, neem even telefonisch contact op of bedenk een andere truuk, maar iemand gelijk bannen is veel te drastisch.

Dat denk ik juist niet. Jij hebt liever dat de bank contact met je opneemt via mail met de melding dat een onverlaat je geld aan het jatten is, maar dat de bank het gewoon z'n beloop laat omdat ze een halfslachtige houding aannemen als het jouw eigen veiligheid betreft?

Gezien het relatief kleine aantal gebruikers dat met malware is besmet welke online boekingen via de Rabobank raakt, gaat het voor de bank namelijk niet om grote bedragen.

Je hebt het over ettele duidenden euro's, terwijl de bank miljarden omzet. Voor de Rabo is het een peuleschil. Voor de klant is het echter wél een probleem als een onverlaat er met z'n centjes vandoor gaat. Voor hem gaat het hooguit om een paar duizend euro, maar dat is wel meteen in potentie ALLES wat ie aan bestedingsruimte heeft.
Als die klant vervolgens z'n geld via de bank terug wil krijgen dan gaat er veel meer tijd in zitten dan bij deze tijdelijke blokkering. Er moet immers aangetoond worden dat het geld echt gejat is. Pas daarna zal de gedupeerde z'n centjes terugkrijgen.

Daarnaast is het natuurlijk zeer goed mogelijk dat wanneer één PC in een huishouden besmet is met de malware, het meteen meerdere PC's betreft. Een PC met bepaalde gekraakte software betekent meestal meer PC's met dezelfde software. En de bank kan niet beoordelen of je vanaf je werk of vanaf de buurman alsnog geld probeert over te schrijven. Vanaf het werk zou relatief veilig zijn, maar die buurman is in potentie weer zo lek als een mandje.

Ik zie dit meer als een service aan de desbetreffende klant. Z'n geld is veiliger omdat de bank zo min mogelijk risico met zijn centjes neemt.

Natuurlijk geeft 't de desbetreffende klant overlast, maar hij wordt zo wel gevrijwaard van de nog grotere overlast die ie heeft als een crimineel z'n rekening plundert.


[edit]typo

[Reactie gewijzigd door houseparty op 23 juli 2024 12:14]

"Als ik met een bom de bank binnenloop (ook al is die bom niet van mij), dan wordt mijn toegang ook geweigerd." Is dat ook tamelijk grof?

Het account dichtgooien is de manier om de toegang te weigeren. Het verschil met of iedere keer geweigerd worden als gevolg van een malware-scan of een complete 'ban' is niet zo groot.
Nu heeft de hardwerkende Rabobank klant een paar dagen (snail mail response time) geen toegang tot z'n rekening(en) als de webserver denkt te bespeuren dat de PC een beetje rare IP instellingen heeft.
"per brief of telefoon": waarschijnlijk brief als een telefoonnummer ontbreekt.

[Reactie gewijzigd door airell op 23 juli 2024 12:14]

Helemaal mee eens. En lost van of je thuis meer PC's hebt, je kunt natuurlijk ook nog op je werk kijken. Of wie weet maak je een keer verbinding vanuit een InternetCafé, wordt je account geblokkeerd en kun je dus thuis ook niet meer online bankieren.

Ze zullen neem ik aan sowieso élke keer een scan uitvoeren. Anders zou malware die na de initiële scan wordt "geïnstalleerd" niet gedetecteerd worden.
Goed initiatief van de Rabobank. Op deze manier beschermt de bank haar klanten. Nu maar hopen dat ze het ook goed uitvoeren aangezien het een lastig verhaal is als je als bank ernaast zit.
Ja of mensen bannen omdat ze een illegale windows/office/<insert software> oid hebben....
Ja of mensen bannen omdat ze een illegale windows/office/ oid hebben.
Niet alle illegale software is malware.
De Rabobank stelt zich hier niet in dienst van de BSA.
"De PC van de klant wordt absoluut niet gescand, we kijken niet op de computers van onze klanten" zegt René Loman. De woordvoerder wil niet de werking van het systeem prijsgeven, maar laat wel weten dat het internetverkeer naar de bank toe wordt gemonitord, en het daarin verdachte patronen kan herkennen. Het aantal klanten dat een infectie oploopt valt mee, het zou om enkele tientallen mensen gaan, een miniem percentage van de drie miljoen internetbankierenklanten die de bank heeft.
Let op: verdachte patronen herkennen!
Als dat al te checken valt met een internet browser.. wat is er op tegen? Als je normaal iets illegaals doet mag je daar ook voor boeten (en soms zelfs het land uit)
:( Hallo, er is nog altijd een verschil tussen iets illegaals doen en ervoor bestraft worden door de juiste instantie of terecht gewezen worden door een bedrij:. Dat Microsoft illegale gebruikers het gebruik van (niet essentiele updates) weigert is te begrijpen. Dat een Rabobank actief actie onderneemt om klanten en zichzelf te beschermen tegen een hoop overlast en kosten is ook te begrijpen. Maar de Rabobank heeft niets te maken of software al dan niet illegaal is. Waar ligt de grens?
Het is sowieso een redelijk grijs gebied waar de Rabo in gaat. De vraag is of de privacy niet in geding komt EN DE RECHT OP PRIVACY IS EEN FUNDAMENTEEL RECHT VAN DE NEDERLANDSE DEMOCRATIE !
Ik wil dit van de daken roepen omdat menig bezoeker hier te vaak voor veiligheid ipv privacy gaat. Veiligheid is goed maar er zijn grenzen (hoewel ik niet negatief ben over het initiatief om actief de strijd aan te gaan)
(niet essentiele updates worden geweigerd)
Welke updates heb je anders nog nodig dan... Geen een.
Dat valt normaal NIET te checken via een browser
Dat MS dat mogelijk heeft gemaakt via IE en activeX is een enorm veiligheidslek.

Je browser hoort een sandbox te zijn voor alles vanaf het internet zonder explisite toestemming
Right, en dat gaat de rabobank kunnen checken via een webbrowser? Uhhhuhh...
Wat nou als ik bij een vriend zit en ik wil even inloggen via internet bankieren om mijn saldo te checken. Op die pc zit dan toevallig een stukje malware, blokkeerd de Rabobank dan mijn account?

Ik zelf zit niet bij de rabobank, maar ben wel benieuwd hoe ze hier mee omgaan.

[Reactie gewijzigd door papmetklonten op 23 juli 2024 12:14]

Ik mag aannemen van wel, aangezien de bank niet kan weten of een ip-adres bij jou en/of jouw woning hoort.
Dat is op zich niet zo heel cool, als ze toch kunnen zien dat je op een besmette computer werkt, waarom weren ze de verbinding dan niet gewoon totdat de pc opgeschoond is, laat het op een vangpagina komen waarin staat waarom je niet mag inloggen op internet bankieren. De volgende keer als je weer verbinding probeerd te maken met internetbankieren kunnen ze dezelfde truuk toepassen want ze kunnen het zogezegd toch zien.

Vind ik persoonlijk een nettere oplossing dan gewoon domweg het account blokkeren.
Juist omdat de bank niet kan weten bij wie een IP hoort, neem ik aan dat ze dat IP blokkeren.
Denk dat ze gewoon controleren of een bepaalde code uit je generator-apparaatje meerdere keren achter elkaar gebruikt wordt. Er bestaat nl. vast wel malware die de ingetoetste code afvangt en doorstuurt naar de server van een 'cracker', die ermee (al dan niet geautomatiseerd) probeert in te loggen op je account.

Even er vanuit gaande dat dit allemaal goed getest is vind ik het best een goede maatregel. De klant zal nl. altijd met het beschuldigende vingertje naar de bank wijzen als er iets is, terwijl ze zelf helemaal niks van de status van de beveiliging van hun pc afweten.

Rabobank kan je account dan wel tijdelijk blokkeren (totdat je code niet meer geldig is), maar het is natuurlijk veel beter als die klant eens met zn neus op de feiten wordt gedrukt dat ie echt iets moet (laten) doen aan zijn pc.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 23 juli 2024 12:14]

Tsjonge jonge, wat zijn we hier lekker negatief zeg.

Wat ik me voor kan stellen is dat het om een variant van de man-in-the-middle attack gaat (waar je dus niet op de echte rabobank site zit, en die dus verkeer doorsluist), alleen nu dus door malware op de PC. Of misschien wel heel iets anders.

Er is blijkbaar een patroon herkend bij bepaalde malware (misschien een keer extra inloggen, whatever), en daar let de Rabobank nu op.

Boeiend? Ja, ik ben erg blij dat de Rabobank veiligheid erg belangrijk vind!
Als je in je random reader 3x een verkeerde pin gebruikt word je chip ook ongevraagd geblokkeerd en kan je een nieuwe pas aanvragen. Ik vind het een goed idee, als ze op deze manier fraude tegen proberen te gaan. Niet iedereen is tweaker en heeft in de gaten dat ie geld zit over te maken naar een onbekende partij.
Ik vind dit een goeie ontwikkeling. De bank probeert zou de klant actief bewust te maken van het daadwerlijke gevaar. We hebben toch allemaal zoiets van 'ach, gebeurt mij vast niet' en als het gebeurt, dan wijst de klant altijd met de vinger naar de nalatigheid van de bank.
Ik kreeg vanochtend bij het inloggen ook een extra pagina, voordat je de codes kon invoeren. Was meer kort informatief over beveiliging van de computer.

Een goeie zaak en ben blij dat ik ook Rabobankertje ben :)
"en het niet meer gebruiken van illegale software"

Ik vraag me nog steeds af, hoe mijn PC gevaar loopt omdat ik een een CD-key gebruik, waar ik officieel geen recht op heb...
Dat feit an sich natuurlijk niet, maar wel het gebruik van allerlei programmaatjes om de windows product activatie te omzeilen na het gebruik van die illegale key, het installeren van allerlei gehackte programmas die je her en der op het internet kunt vinden, het gebruik van keygens etc. Allemaal besmettingsbronnen die de stelling van de Rabobank over het gebruik van illegale software legitimeren.
"en het niet meer gebruiken van illegale software"

Ik vraag me nog steeds af, hoe mijn PC gevaar loopt omdat ik een een CD-key gebruik, waar ik officieel geen recht op heb...


Het gaat niet om die serial.

Het zit 'm meestal in de cracks en keygens. In XP hebben die wanneer je beveiliging niet goed is de volledige vrijheid om ergens een trojan weg te moffelen..

Natuurlijk is het zo dat het risico klein is als je via de juiste kanalen aan die cracks komt, maar de meeste mensen gebruiken die kanalen niet.

Ook usenet is dat niet, het is immers niet de bron. Voordat iets op usenet komt moet een bepaald iemand de gekraakte meuk van de bron betrekken. Niemand kan je garanderen dat deze persoon niet met de crack gerommeld heeft. Wat dat betreft verschilt usenet niets van torrents, e.d.

Er zijn maar zat mensen die een gekraakte antivirus, firewall en/of OS gebruiken. 99.99% van de mensen die dit doen downloaden die meuk niet vanaf de bron. Die mensen kunnen nooit zeker zijn dat ze geen infectie hebben.

Bovendien is er een groeiende groep malafide krakers die direct hun meuk op usenet en torrent trackers spuien. Deze mensen gaat het niet om de eer van de crack, enkel het infecteren van systemen.

Dan nog, uiteraard is de kans op een infectie door illegale meuk nog best klein en kun je door de juiste beveiliging dit meestal voorkomen.
"en het niet meer gebruiken van illegale software"

Ik vraag me nog steeds af, hoe mijn PC gevaar loopt omdat ik een een CD-key gebruik, waar ik officieel geen recht op heb...
Nou dat is een van de internet hoaxen.

Op elke illigale software staan virusen en andere zooi omdat het gratis is...

Dat werd/wordt gebruikt om mensen er van te weer houden om illigale software te gebruiken.

Maar deze hoax komt uit de zelfde grote mouw als de cijfers van piraterij dus niet echt de meeste betrouwbare bron.

Net zoiets als de b.i.g :| hoax dat downloaden illigaal is :9
/offtopic

De BIGhoax dat downloaden illegaal is?

BIG heeft nooit gezegd dat downloaden van bijv. muziek illegaal is. Besef wel dat BIG gaat over games en software, en dat het downloaden hiervan (voor de wet) iets heel anders is dan het downloaden van muziek of films. Waarschijnlijk ben je daarmee in de war.

"Je mag geen kopie voor jezelf maken.
Nee, van games en andere software mag dit niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende (dat is de bedenker of maker ervan, niet degene die het in de winkel gekocht heeft). Van muziek-cd's en films mag dit wel. Maar dan uitsluitend kopieën voor eigen gebruik."

Linkje: http://www.bigweb.nl/
Wat jij verteld is dus precies de BIG hoax.

Het zit namelijk zo:
Alleen de verspreider van copyrighted spul zit wel fout. Het maakt hierbij niet uit of het muziek of ander materiaal is. Ook maakt het niet uit of het via internet (uploaden) of via een andere weg (CD's) gebeurt.

Een uploader doet niets fout als zijn data verspreid mag worden. Linux ISOs uploaden mag gewoon.

Een downloader doet NOOIT iets fout.
@ daos
dat is niet helemaal waar eigenlijk,
gebruik van muziek en films ed vallen onder onder de de auteurswet waarin wat jij zegt klopt. daarbij is het voor de verspreider om de rechten te regelen en is de gebruiker(downloader) niet fout, die gebruikt zijn recht op een kopie

software valt onder het copyright en dan is het gebruik ook fout. daar heeft de gebruiker annex downloader nl niet het recht op een kopie.
Ik bedoelde nooit iets fout met betrekking tot copyrights.

Ik wilde aangeven dat er geen onderscheid is tussen software en muziek. Copyright en auteurswet is hetzelfde:
In de wet staat:
Artikel 10
1.
Onder werken van letterkunde, wetenschap of kunst verstaat deze wet:
5°.
muziekwerken met of zonder woorden;
10°.
filmwerken;
12°.
computerprogramma’s en het voorbereidend materiaal;
en in het algemeen ieder voortbrengsel op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst, op welke wijze of in welken vorm het ook tot uitdrukking zij gebracht.
Het klopt dat bij het "downloaden" een kopie gemaakt wordt, maar deze wordt gemaakt door de uploader. Dit is net zoals bij een foute handelaar die een CDtje kopieert en verhandelt. Downloaden moet je zien als een transactie tussen uploader (verkoper/handelaar) en downloader (niets vermoedende klant).

[Reactie gewijzigd door Daos op 23 juli 2024 12:14]

Ook op bv. linux distributies zit copyright, maar toch mag je die wel degelijk kopieeren.
Wat Klasanova zegt dus, plus dat het downen van kinderporno ook ECHT FOUT is, bijvoorbeeld. Jouw "NOOIT" is me iets te stellig iig.
Nee hoor, ik kan je zo porno aanwijzen die hier bijvoorbeeld legaal is maar elders onder kinderporno valt, of andersom. NIETS is zwart/wit.

Om even aan te geven in welke categorie van schadelijk het denken in zwart/wit termen valt: het Russische woord (en dat is geen grap) voor zwart/wit is Chernobyl.

@T-MAN3000: je zou goed gelijk kunnen hebben dat ik een paar Slavische talen doorelkaar haal, in het Tsjechisch is het woord voor zwart/wit wel "černobílý". In elk geval verandert dat niets aan het slechte van zwart/wit denken ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 12:14]

helaas, het Russische woord voor wit is 'бело' oftewel bielo. De naam Chernobyl betekent meer iets als zwarte halmen.
Even als aanvulling hierop. Windows mag je wel kopieren en er worden zelfs tools meegelevert om dat ook daadwerkelijk te doen. Denk bijvoorbeeld aan slipstreamen en unatended installaties.
Een klant die is afgesloten, krijgt tips om zijn computer weer op orde te brengen, zoals het niet meer gebruiken van illegale software en het installeren van een virusscanner.
Ik lees hieruit dat ze algemene tips geven die niet per se gebaseerd zijn op hun bevindingen. Het lijkt mij ook sterk dat een bank op legitieme wijze kan zien, op je besturingssysteem en browser na, wat voor software je draait.
Whieee Moderator Apple Talk @Arrogant1 februari 2008 10:41
en zelfs je OS en browser zijn gemakkelijk te spoofen. Even de user agent veranderen in iets anders en klaar is * Whieee :)
"Het afspelen van illegaal gekopieerde films kan schade toebrengen aan uw DVD speler"

;) ;)
Gaat denk ik ook om software die van Warez sites worden gedownload en dus een trojan of andere shit zit in gebakken.
Er zit natuurlijk veel kaf onder het koren, maar een zichzelf respecterende "warez site" c.q. een beetje crew, zal zichzelf echt niet willen compromitteren door het verspreiden van payload. Dan ben je al je credits, kudos, aanzien of credability in één keer kwijt. N00bs die zonder enige kennis van zaken in het wilde weg keygens en serials gaan verzamelen, die komen vanzelf van een koude kermis thuis helaas. Internet is niet meer zo mooi als dat het bedoeld was :)
Mocht je echt bang zijn om "shit" te downen, gebruik dan een oud bakkie, download je keygen, genereer je serial en schrijf dit op een briefje. Niet dat ik illegaal gedoe wil propageren, maar soms is het niet onverstandig om een programma voor aanschaf even te testen.
daar bedoelen ze over het algemeen mee dat je dan ook updates en security patches kunt ontvangen voor de software.

Verder denk ik dat dit een heel goed initiatief is, het zorgt er iig voor dat men internetbankieren (nog) meer gaat accepteren.
Anoniem: 230220 @SkyFlyer31 januari 2008 22:13
Zal ook denken als je download dat je ook meteen een virus scanner mee download. Sommige virusscanners (ikzeg niks) zijn zelfs zo aardig voor je dat als je registreert gewoon anti-virus updates krijgt. :*)
Voorde rest, goede actie. Natuurlijk ook uit zelf behoud omdat meestal als er iets raars gebeurd rabobank de klanten moet afhandelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230220 op 23 juli 2024 12:14]

Anoniem: 247551 @SkyFlyer31 januari 2008 19:55
Hoe kom je aan die key? Key generator gebruikt? Dan heb je een goede kans op malware.
Dat is inderdaad wat bepaalde instanties je graag laten geloven :) Waarheid is dat dat voornamelijk afhankelijk is waar je die gen vandaan haalt.
Anoniem: 151100 @geez31 januari 2008 20:40
Juist! De sites waar ze onder andere te halen zijn, zitten vol met die rommel.
Als ze reeds in een pakketje geleverd worden (bv via Usenet) is de kans zo klein dat problemen door een keygenerator komen en anders had men maar een goede scanner moeten gebruiken ;)

In dat licht bekeken is het BREIN aardig gelukt om mensen te laten geloven dat er malware in generators zit... is ze toch iets gelukt :+
Alleen boeit brein niet de software, maar over muziek en films. BSA gaat over software licenties.
Keygens moet je eigenlijk altijd in een sandbox draaien a la Sandboxie: http://www.sandboxie.com
Simpelweg omdat je ze niet altijd kan vertrouwen.

Alle schrijfacties van een applicatie in de sandbox worden dan omgeleid naar een aparte directory die je vrolijk weg kan kieperen. Trust no program :P
Je kan de keygen ook onder wine op linux draaien. Dat is meteen al een soort sandbox, want die .wine directory kan je gewoon deleten na afloop :+
En als je het nog steeds niet vertrouwd, zijn er nog de live-cd's :)
Eigenlijk moet je het browsen op websites waar illegale software en/of serials en /of keygens staat, het downloaden van illegale software en keygens, en een eerste installatie van de gedownloade software allemaal op een Virtual Machine uitvoeren. En die natuurlijk ook nog eens een virusscan laten ondergaan. Komt daar allemaal niets vreemds uit, dán kan je de software m.b.v. de gevonden key installeren op je echte PC.
Anoniem: 207972 31 januari 2008 19:56
zeer bizar ding van die mannen van Rabo, ik zou nu nog zeggen moesten ze stellen dat de pc's vanwaar ze "aanvallen" binnen krijgen, die al dan niet voorrkomen van malware afgesloten worden, maar je klant afsluiten omdat deze malware op zijn pc heeft? Kunnen, en mogen zij dit eigenlijk wel zo maar doen? Ok als het netwerk van hun daardoor een risico zou lopen maar hoe zij het hier nu laten uitschijnen zou dit niet het geval zijn.
Als de klant gedupeerd word is de bank aansprakelijk. Ook al komt het doordat de klant zijn computer is geinfecteerd met malware. Ik vind het dus niet zo raar dat ze deze maatregelen nemen.
Blijkbaar zijn zulke maatregelen de enige manier om mensen te laten inzien dat ze hun computer niet veilig gebruiken.
Anoniem: 167624 @Ozzie31 januari 2008 23:30
Met Ozzie. En verder, als deze malware te detecteren is door naar het netwerkverkeer te kijken, dan is dat dus malware die iets met je internetverkeer uitspookt. Juist dat soor t malware lijkt mee een uitermate groot risico geven extra overboekingen die tussendoor verschijnen en die je als je niet goed oplet per ongeluk uitvoert.
Maar gelijk bannen van je account is wel erg drastisch. Even een andere PC pakken en de Rabo zou geen puntje meer hebben. A
Dat is helemaal niet drastisch. Die malware kan prima jouw inloggegevens hebben gescand en doorgestuurd, dus het tijdelijk blokkeren (heel wat anders dan bannen) van het account lijkt me echt geen overkill.
Wat nou als je een keertje bij een andere pc je bankzaken doet, en je account word gewoon geblokkeerd ? Kun je ook niet meer thuis op je veilige pc en moet je dus naar de bank of zoiets om het weer geactiveerd te krijgen.
Wees blij dat je account geblokkeerd dan is. Blijkbaar had die andere PC malware, als rabobank niks zou doen ben je hoop geld kwijt met beetje pech. Ook vraag ik me af hoevaak jij internetbankiert op de computer van iemand anders...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.