Payter start met landelijke uitrol mobiel betalen

Payter wil 9000 winkeliers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem voorzien van nfc-terminals om betalingen met een mobieltje mogelijk te maken. Ook wil het bedrijf 'nfc-pleisters' voor mobieltjes zonder nfc-chip uitdelen.

Na een volgens Payter geslaagde proef in Rotterdam wil het bedrijf zijn systeem voor mobiel betalen landelijk gaan uitrollen. In 2009 wil het bedrijf honderdduizend gebruikers hebben die bij 45.000 winkeliers met een mobieltje kunnen betalen. Daarbij zal de onderneming gaan samenwerken met pin-automatenbedrijf CCV. Deze onderneming moet in de toekomst betaalterminals met een optie voor nfc-betalingen gaan leveren. Behalve bij winkels kan met Payter ook afgerekend worden in sommige parkeergarage's en restaurants.

Om het bereik en de acceptatie van zijn betaalsysteem te vergroten zal Payter gratis tienduizend Nokia 6131-prepaid-toestellen met een nfc-chip gaan uitdelen via een aantal belwinkels. Voorwaarde is wel dat klanten zich registeren op de website van Payter en minimaal twee keer per maand een betaling via het mobieltje uitvoeren. Om het Payter-saldo te kunnen aanvullen, tot een maximum van 150 euro, moeten consumenten twintig eurocent per keer betalen. Een transactie kost een winkelier tien eurocent.

Voor bezitters van mobieltjes zonder geschikte chip wil Payter stickers gaan verstrekken waarop een nfc-chip is aangebracht. Op deze 'nfc patch', die op een mobieltje geplakt kan worden, staat uitsluitend een identificatienummer. Dit nummer wordt door de betaalautomaat draadloos uitgelezen, waarna op de Payter-server het tegoed wordt gecontroleerd. Vervolgens moet de klant met een java-applicatie op zijn mobieltje de transactie via internet met een pincode bevestigen. Het is echter ook mogelijk om de betaalmogelijkheid met een pincode eenmalig te activeren, waardoor het ingeven van een pincode niet steeds nodig is.

Payter heeft voor winkeliers ook de mogelijkheid om spaarprogramma's te starten aan zijn betaalsysteem toegevoegd. Daarmee kunnen de in Nederland populaire zegeltjes worden vervangen door een virtueel spaarsysteem. Kortingen kunnen daarbij direct aan de kassa worden verzilverd. Ook biedt Payter in zijn mobiele java-applicatie advertentiemogelijkheden voor ondernemers, waarbij de gebruiker zelf zou kunnen aangeven welke aanbiedingen hij op zijn mobieltje wil ontvangen. Het is echter onduidelijk welke privacyregels hierbij gehanteerd zullen worden.

Met de aankondiging voor een landelijke uitrol van het Payter-systeem en het verwachte verdwijnen van het ingeburgerde en relatief goedkope pin-systeem, verhevigt de strijd om alternatieve betalingssystemen. Zo is Albert Heijn begonnen met een proef waarbij een vingerafdruk voldoende is om een transactie te voltooien, terwijl dezelfde winkelketen ook experimenteert met contactloos betalen via nfc. Daarnaast is de Rabobank in de weer met een mobiele portemonnee en worden de betaalkaarten van alle Europese banken voorzien van een emv-chip om de fraudegevoelige magneetstrips te vervangen.

Contactloze betaling via Payter

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-06-2008 • 12:31

60

Lees meer

'Proef gsm-pinnen succesvol'
'Proef gsm-pinnen succesvol' Nieuws van 12 november 2007
Google wil sms-betalen patenteren
Google wil sms-betalen patenteren Nieuws van 3 september 2007
Amazon gaat strijd aan met PayPal
Amazon gaat strijd aan met PayPal Nieuws van 6 augustus 2007

Reacties (60)

60
56
10
8
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 174951 19 juni 2008 12:42
Er zijn ontelbaar veel redenen te bedenken waarom dit snoeihard gaat falen... maar om er even een paar e noemen:
  • Verlies van telefoon nog pijnlijker
  • Oude mensen kunnen al nauwelijks met een mobiel overweg
  • niet elk type telefoon geschikt (welliswaar in 1ste instantie
  • Java applicatie voor 'ongeschikte' mobieltjes....zucht (usability ver te zoeken waarschijnlijk)
  • alsnog een pincode... waarom dan niet gewoon de pas door de gleuf!
  • Support... weinig winkels waar het is/wordt ingevoerd
  • last but not least: kosten!!
De ontwikkelaars hebben vast niet geleerd van de chipknip... ik wens hen (en vooral de aandeelhouders) veel sterkte toe!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 174951 op 23 juli 2024 16:23]

Hoewel ik sceptisch ben over het succes van de methode zal ik enkele van je argumenten proberen onderuit te halen (er blijven er wel genoeg over om het alsnog te laten falen).
  • De pleister + java applicatie lossen de problemen op voor incompatible mobieltjes. Usability is gewoon een punt waar de ontwerper van de software aan moet denken. Dit heeft niets met java te maken.
  • Het 'idee' is dat je geen pas meer nodig hebt. Je betaald enkel met je mobieltje. Je mobiel heb je toch wel bij je.
  • De kosten voor de consument zijn een probleem in mijn ogen, maar de kosten voor de winkelier niet. Je kan tegenwoordig steeds vaker met een creditcard betalen en dat is duurder per transactie dan dit systeem.
Het maken van microtransacties kost nou eenmaal veel geld, en zo lang het niet extreem makkelijk wordt voor de consument zie ik niemand die dit systeem gaat gebruiken. In ieder geval niet zo lang het geld kost voor de consument.

Het voordeel wat ik wel zie, is het betalen indien je even geen geld bij je hebt of je pasjes thuis hebt laten liggen. Dit is echter een kleine markt en in mijn ogen niet voldoende om een geheel nieuw product op te baseren.
Vergeet niet dat je behalve de kosten per transactie ook nog eens dataverkeer hebt via die Java applicatie. En dan nog op eigen kosten reclame downloaden ook. En zoveel mensen zijn er ook weer niet met een onbeperkt mobiel dataabonnement.

En je beurs met pinpas heb je gewoonlijk ook wel bij je. Ook nodig voor je rijbewijs/ID kaart (als je geen risico wil lopen op 50 euro boete omdat je geen ausweiss kunt tonen) en contant geld (waar je al dit gezeik helemaal niet mee hebt en waar je ook gewoon mee kunt betalen als het netwerk plat ligt).

Nee, ik zie dit ook een enorme flop worden..
De pleister + java applicatie lossen de problemen op voor incompatible mobieltjes.
Mijn telefoon snapt geen java (en als ik het even voor elkaar krijg, mijn toekomstige telefoons ook niet: ik wil een telefoon met 2 functies: bellen en gebeld worden.)

Wat mij betreft is dit echt het meest nutteloze product sinds jaren. Ik ben alleen bang dat we het mogelijk in de toekomst door onze strot geduwd zullen krijgen, als dankzij de europesche standaardisatie de PIN-pas tzt verdwijnt (ja, ik weet dat het laatste woord daar nog niet over gezegd is.)
Ik zie dit ook niet echt werken. Zelfs contant betalen gaat nog sneller.

Chipknip: Pas er in en op Ja drukken.
Payter: Eerst moet je je mobiel pakken, die voor een Payter apparaat houden. Vervolgens leest die de rfid code, het apparaat gaat het saldo checken (wacht.....) vervolgens moet je een java applicatie starten om je pincode in te voeren, die moet draadloos via internet weer geverifieerd worden (wacht....) vervolgens is de transactie gelukt en moet er een melding gestuurd worden naar het Payter apparaat om de winkelier de confirmatie te geven dat het geld is over gemaakt (wacht). Damn, wie heeft dit bedacht zeg... zoveel routes waar het fout kan gaan. Je moet zelfs nog saldo zetten op hun rekening wat nota bene nog geld kost ook! Snap niet dat ze na de flop van de chipknip (die ik persoonlijk erg handig vind) nog een 4 keer zo omslachtige manier van betalen gaan bedenken.
Je vergeet nog de hoge transactiekosten. Ik denk dat dat het grootste struikelblok is.

Die zijn bij pinnen vrijwel nihiel. Het is bijna overal gratis voor de consument en kost voor de winkelier 5 a 6 cent. Dit mobiel betalen kost voor de consument 20 cent per oplaadbeurt en kost voor de winkelier ook nog eens 10 cent per transactie. Dat tikt aardig aan...
Anoniem: 111970 @Hoedje19 juni 2008 13:33
Vergeet ook de maximum limiet van 150 euro. Met PIN kan je tenminste grote bedragen prima betalen; moeten we dan allemaal weer terug naar het overschrijven? Lekker als de winkelier daar geen website voor heeft e.d.

Om nog maar te zwijgen over Payter zelf; die gaan nu dus voor 'bank' spelen zonder aan bankvoorwaarden te hoeven voldoen; dezelfde klachten als over PayPal, zeg maar, maar dan erger.

Ik snap best dat in Europeesch verband de magneetstripkaart eruit moet, maar waarom dan niet gewoon naar een kaart met chip? Net als de Chipknip, maar dan met behoud van een code voor de veiligheid.
Je vergeet reclame. Daar zit ik ook niet direct op te wachten.
Ik zie het nut er ook niet van in. Heeeeel veel moeite om de pin pas en/of chipknip te vervangen. En de kosten zijn best hoog, 10 eurocent per transactie, dan staan winkels niet open voor kleine betalingen, over rekenen ze het gewoon door naar de klant.
Verder klinkt die 'patch' erg onveilig.
En hoe gaan ze ongeschikte mobieltjes laten praten met de RFID-pleister?
Die pleister hoeft niet met het mobieltje te communiceren, deze zend alleen een ID door naar de betaalterminal, welke op zijn beurt via internet contact maakt met de java applicatie op de telefoon, waarop de gebruiker dan zijn pincode weer mag inkloppen.

Kortom, extreem omslachtig dus. Ik denk dat dit systeem geen lang leven beschoren is, aangezien er voor geen enkele partij, behalve Payter zelf, een voordeel uit te behalen is.

Het kost meer voor zowel de klant als de verkopende partij, het is onhandiger dan gewoon pinnen of chippen en wellicht ook nog onveiliger hoewel ze daar misschien wel goed over na gedacht hebben.

[Reactie gewijzigd door ParaNoya op 23 juli 2024 16:23]

en hoe zit het met ongeschikte mobieltjes die geen bluetooth hebben? :+
tijd om een nieuwe te kopen?
ik moet wel zeggen dat ik nog nooit in mijn leven bluetooth in mijn GSM heb gebruikt, totaal nutteloos rete traag onding.

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 16:23]

Als dit met bluetooth werkt zal het hoe dan ook niet overleven.
Niemand die speciaal om te betalen Bluetooth aan wilt zetten.
Ik zet zelf sowieso geen Bluetooth aan in openbare gelegenheden omdat er van die "hacktooltjes" bestaan.
Lezen is een kunst:
Op deze 'nfc patch', die op een mobieltje geplakt kan worden, staat uitsluitend een identificatienummer. Dit nummer wordt door de betaalautomaat draadloos uitgelezen, waarna op de Payter-server het tegoed wordt gecontroleerd. Vervolgens moet de klant met een java-applicatie op zijn mobieltje de transactie via internet met een pincode bevestigen.
Een transactie kost een winkelier tien eurocent.
Dan is pinnen dus al goedkoper dan dit systeem. Waar zitten de voordelen nog?
Pinnen/chippen kost een winkelier zowat (net als een cash transactie) ongeveer 18 eurocent, dus een transactie met die payter-methode is goedkoper voor de winkelier.

Die 18 eurocent heb ik overigens niet zelf verzonnen, maar is in Kassa of Rader behandelt een tijdje geleden....althans de verschillen in kosten tussen cash, chip en pinbetalingen.
Pintransacties kosten met een internetpin niets per transactie. Alleen 31,95 (ex btw) voor internet+pin abonnement. Je informatie is behoorlijk achterhaald.

Voor 18 cent per transactie zouden supermarkten me niet mijn marsreep van 80 cent laten pinnen.
Misschien heel dom:
Het is nieuw en dat is gaaf :)
Ja maar dat zal wel een van de verkooppunten worden denk ik.
Het zal vast ook aardig aanslaan bij de GSM verslaafden.

Ik zie mijzelf dit nog niet gebruiken. Ik heb een betaalpas (of meerdere eigenlijk) en die wil ik gebruiken om te betalen.
Om het Payter-saldo te kunnen aanvullen, tot een maximum van 150 euro, moeten consumenten twintig eurocent per keer betalen.
Het lijkt me dat dit het systeem per onmiddelijk afschrijft. Het systeem moet concureren met chipknip en pin, in beide gevallen hoef ik niets te betalen om het te kunnen gebruiken (buiten de "normale" kosten voor mijn bankrekening, die ik toch wel moet betalen).

Voor mij is dit een /fail nog voordat het begonnen is.
Je betaald in principe ook je bank voor het gebruik van je pinpas, daar betaal je jaarlijks iets voor, dat bij de overige algemene kosten van je bankrekening zitten.
en je rente dan? als je eerst hem moet opladen schrijf je al het geld van je rekening af. daar krijg je dus geen rente over. zij krijgen wel rente over al hun opgeladen bedragen. en je kan niet je geld voor iets anders gebruiken.

chipper heeft dat probleem ook al.
Wat Croga dus ook al in zijn bericht had vermeld.

Aan de andere kant zal niemand per direct z'n betaalrekening opzeggen, dus die kosten houd je toch wel.
Anoniem: 231832 19 juni 2008 12:39
Opgelet: RFID-skimmers! (de draadloze variant op de zakkenroller)

Hoe lang zou het duren voordat ze dit weer gekraakt hebben, lol

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 16:23]

Gewoon het plakkertje van de mobiel halen. Zo gedaan.
Wel een voordeel dat het nog een extra handeling vanaf de mobiel vereist.

Ook goed voor de mobiele providers, dit vereist namelijk een internetverbinding. ;)
Je mag aannemen dat er minimaal een pin op je mobieltje nog is om de transactie te authoriseren.
Anoniem: 218213 19 juni 2008 12:43
zal niks worden, waarom?

1:te duur

2: tja mijn vader weet nog niet eens hoe hij moet pinnen, doelgroep is gewoon te klein

3: wat is het voordeel? en hoe zit het met de veiligheid?


dit zal wel met een stille dood sterven :+
Alsof ik in mijn portemonnee alleen een bankpas heb zitten. Daar komt ook nog bij dat een telefoon kapot kan. Ik ben nog altijd voorstander van het betalen en identificeren met je vingerafdruk. Die heeft iedereen, en het kost niets extra (telefoon, transactiekosten).

Dat ze die proef bij de AH in Breukelen nou eens landelijk bij elke winkelketen uitvoeren. :)
hij wordt ook al een tijd in Rotterdam gebruikt, hoor :)
Ik woon toch al een aantal jaar in Rotterdam, maar ik heb hiervan nog niets gezien buiten op T.net.
Geeft maar weer aan hoe geslaagd dit project is met markting/consumenten warm ervoor maken.
Vingerafdrukken zijn eenvoudig na te maken. Ik zou het zeker niet willen gebruiken mee te betalen! Moet je voor de zekerheid standaard met handschoentjes aan rond gaan lopen om te voorkomen dat je ongemerkt beroofd wordt van je vingerafdruk. :/
Anoniem: 142442 19 juni 2008 13:01
Dit geeft mij nou het gevoel: het moet omdat het kan...
Maar wat is nou echt het voordeel?

Met geld betalen is m.i. nog steeds het snelste.
Pinnen gaat ook redelijk eenvoudig - en goedkoop.
Maar als je leest hoeveel handelingen je moet verrichten (en tijd is geld!) voordat je betaald hebt, plus de kosten die jij en de winkelier daarbij nog extra moeten betalen, dan denk ik dat de acceptatie lang op zich kan laten wachten.

Ik betaal al genoeg voor het voorecht te mogen betalen, cash of met de pinpas. En dit komt er dan nog eens bovenop.
Waarom moet het betalingsverkeer zo veranderd worden.? Denk daar maar eens overna..
Problem Action Solution!
Als consument kan ik geen reden verzinnen. Voor mij werkt de Pin-pas ideaal.

De chipknip heeft als nadeel dat hij apart moet opgeladen worden (geen transactiekosten). Zou je dat direct tijdens het geld opnemen uit een betaalautomaat kunnen opladen (en niet door het losse apparaat ernaast) zal het al wat makkelijker zijn.

Dit heeft als (grote) nadeel dat het geld overmaken al geld kost ! :X Je moet dus betalen om te kunnen betalen 8)7
Verder kost het voor een winkelier ook weer geld. En nog duurder dan de huidige PIN kosten!
Anoniem: 175233 19 juni 2008 14:00
Met al die nieuwe fratsen kan ik maar één ding zeggen...

Wat er is mis met PIN? Het is veilig, makkelijk, goedkoop, en het is er al! Ik zie geen enkel voordeel aan dit systeem t.o.v. PIN.
Nou... zó veilig is de PIN niet meer. Of heb je nog nooit van skimmen gehoord? Dat komt steeds vaker voor. Er is dus weldegelijk een argument om PIN te vervangen/te modificeren, maar of dit nu de weg is betwijfel ik toch zeer sterk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.