Europees betaalsysteem Sepa bespaart of kost miljarden

Het maandag gelanceerde Europese betaalsysteem Sepa, waarmee het Nederlandse pin-systeem verdwijnt, kan banken de eerste vier jaar een besparing van 123 miljard euro opleveren, maar zou ook 43 miljard euro extra kunnen kosten.

Sepa Dat blijkt uit een studie die Capgemini voor de Europese Commissie heeft uitgevoerd. Volgens de verantwoordelijke Eurocommissaris Charlie McCreevy toont het onderzoek aan dat banken erbij gebaat zijn zo snel mogelijk naar het nieuwe systeem te migreren als ze er financieel profijt uit willen halen. Sepa staat voor Single European Payments Area.

Niet alles verloopt volgens plan, aldus Computing. Zo had de formele lancering van Sepa eigenlijk al op 1 januari plaats moeten vinden, terwijl de deadline voor het binnen 24 uur uitvoeren van nationale betalingen werd verschoven naar mei van dit jaar. De deadline om internationale betalingen binnen dit tijdsbestek uit te voeren is zelfs twee jaar opgeschoven. Banken blijken terughoudend te zijn als het gaat om het investeren in de benodigde technologie, en consumenten oefenen weinig tot geen druk op de banken uit, zo stelt Capgemini in zijn onderzoeksrapport.

pincode intoetsen Het verdwijnen van het Nederlandse pinsysteem kan illustratief genoemd worden voor de trage adoptie van Sepa door de banken. De Nederlandse banken zitten niet op een wijziging van dit betaalsysteem te wachten, omdat het relatief goedkoop is en omdat het nog niet duidelijk is wat er voor in de plaats gaat komen.

Banken vrezen een duurder systeem dat lastig aan klanten en winkeliers is uit te leggen. Ze hebben dan ook besloten om het pinsysteem 'zo lang als nodig is' in de lucht te houden. Uiterlijk in 2013 moet het vervangen zijn door een nog te ontwerpen Europees systeem, of door een Amerikaans systeem zoals Visa of Maestro.

euro's Naast het op de schop gaan van het pinsysteem is de wijziging in de bankrekeningnummers de meest zichtbare verandering die Sepa met zich meebrengt. Europese bankrekeningnummers zullen achttien tekens lang worden, en staan al op rekeningafschriften vermeld als het Iban-nummer. Deze nummers, die zijn opgebouwd uit een landcode, een controlegetal, een bankcode en het oorspronkelijke rekeningnummer, zijn al jaren gemeengoed in het internationale betalingsverkeer, maar moeten nu ook nationaal gaan worden gebruikt. De banken onderzoeken nog hoe, hoewel het Iban logisch is opgebouwd, deze verandering zo eenvoudig mogelijk aan de klant kan worden uitgelegd.

Door Mick de Neeve

29-01-2008 • 16:29

98

Reacties (98)

98
90
38
15
0
0
Wijzig sortering
Hoezo besparen voor de klant? Ik dacht Nederland al het meest efficiënte betalingssysteem van de EU heeft, wij Nederlanders betalen het minst voor onze bankzaken. Italië is het meest inefficiënt en het duurst.

Ook typisch dat juist vandaag te lezen valt dat de banken de prijzen enorm hebben verhoogd de laatste jaren, Rabobank bijvoorbeeld 23%. Wie is er nou gek? SEPA = meer EU-ambtenaren?

PIN moet sneuvelen puur vanwege het marktaandeel, Maestro/VISA is erg duur, puur monopolie-posities. En wat betreft de banken: meer overnames > minder concurrentie > geen lagere prijzen, eerder hogere prijzen.

De banken hebben het liefst dat we helemaal niet meer contant betalen, nog goedkoper.

BTW, IBAN & BIC: niks nieuws toch?

Laat de banken eerst maar eens haast maken met het vervangen van de magneetstrip op PIN-passen en creditcards door chips, veel veiliger.
SEPA = meer EU-ambtenaren?
Het zal je verbazen hoe weinig EU ambtenaren er zijn. Afhankelijk van hoe je telt heeft de gemeente Amsterdam al meer ambtenaren in dienst dan de EU in Brussel.

PIN moet verdwijnen omdat er een Europees systeem komt. Misschien zie je nu niet zo veel voordelen, maar kijk op termijn. Banken kunnen op Europese schaal concurreren. Waar je (in de categorie grootbanken) nu keuze hebt tussen Fortis, ING, Rabobank en SNS bank krijg je meer keuze en concurrentie.
Waarom maken ze niet van de gelegenheid gebruik om iedereen een eigen financieel nummer te geven. Dan kan je pas echt snel van bank veranderen zonder al dat geregel.
Zelf heb ik een bank nummer in mijn testament staan daardoor kan ik niet zonder hoge kosten van bank veranderen. Het zou de concurrentie tussen banken echt op gang brengen.
Burgelijk Service nummer?
Lijkt mij wel handig maar ik vermoed dat de privacy groeperingen dan wel weer gaan springen en met argumenten als traceerbaarheid en het identiteitsdiefstal aan komen.
Hoe veilig is dit nieuwe systeem? Als het huidige PIN-systeem al SEPA-proof schijnt te zijn, kan het niet echt veel beter zijn, en gaan we er waarschijnlijk per saldo op achteruit. PIN is redelijk veilig, maar door een terminal te analyseren, en na te bouwen, kunnen kaartgegevens verkregen worden, waarna brute force een lachertje is (10K mogelijkheden). Ergo drijft dit vooral op security through obscurity, en dat is niet echt een lekker gevoel. Voorlopig kunnen we dan ook beter iets anders onderzoeken, zoals een verbeterde chipkaart , met eventueel een langer type pincode (als je op moment je magneetstripdata weet, weet je genoeg, de mooie chipjes erop doen niet zo gek veel) en verplicht rekenwerk voor je kaart. (er zit in je chipknip-afdeling een mooi computertje).

Nog makkelijker geld oversturen is ongetwijfeld handig voor handelaren en andere geld-slepers, maar maakt het opsporen van illegaal geld en witwassers een nog lastigere taak dan nu al het geval is. Ze kunnen namelijk zonder meer heel Europa doorracen, terwijl dit nu nog beperkt is tot een land, waarna grote geldstromen een fiat van een hoge piet nodig hebben. (limiet hiervoor is nu al vergroot tot 50.000 euro dacht ik)...
Waarom slaan we niet gewoon SEPA over en gaan wereldwijd? scheelt een hoop gezever als de volgende keer dan weer van SEPA naar wereldwijd te gaan.. nu zie ik er ook persoonlijk weinig nut hiervan in aangezien de PIN-pas toch al in bijna alle europese landen werkt (in iedergeval de postbank omdat die toch meastro is)..
Het grootste probleem zie ik echter in de huidige softwareprogramma's (denk maar aan administraties) waar nog rustig gebruik wordt gemaakt van de normale bankrekeningen/giro, dit moet men ook niet onderschatten dat er nog zoveel systemen ook nog aangepast moeten worden..
Ik juich de komst van SEPA toe. De bankpassen die er dan komen, hebben geen magneetstrip meer, maar enkel een chip. Het is dus gedaan met de skimmers en de chip is tot nu toe nog niet gekraakt, dus een stuk veiliger.

Het nieuwe bankrekeningnummer wordt overigens geen 18 cijfers, maar 18 alfanumerieke tekens. Het is het IBAN- nummer en gebaseerd op je huidige rekeningnummer. Op http://www.ibanbic.nl kun je je nieuwe bankrekeningnummer laten berekenen.

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 24 juli 2024 15:01]

18 cijfers? Dat lees ik hierboven. Het is 18 tekens
Via IBANnl.org kun je je eigen rekening-info terugvinden.

Slightly offtopic: Overigens heb je in 2013 geen pincode meer nodig gok ik - als je die 18 tekens kunt onthouden heb je een perfecte beveiliging :+

/edit: zie net dat jan-jaap z'n bericht van 01:16 heeft aangepast ;)

[Reactie gewijzigd door tweaktubbie op 24 juli 2024 15:01]

Wat hebben de gewone burgers hieraan?
Een nieuw betaalsysteem, leuk hoor, maar onze pinpassen doen het prima.
Don't try to fix it when it's not broken, lijkt me hier heel erg op van toepassing.
Het gaat er vooral om om betalingen over de landsgrenzen heen te vereenvoudigen en goedkoper te maken voor de banken. Het vervangen van de kaartsystemen door een europees exemplaar is in dat opzicht geen slechte zaak. Maar hier in België kwamen er enorm veel klachten toen banksys (beheerder van het elektronische betaalsysteem) liet weten het oude bancontact/mistercash zo snel mogelijk willen te vervangen door het voor de klant duurdere en minder veilige maestro. Die verandering komt er voorlopig gelukkig niet door druk van de publieke opinie.
...goedkoper te maken voor de banken.
Als het niet significant goedkoper wordt voor mij als klant vind ik het de extra 9 tekens waarmee mn bankrekeningnummer wordt verlengd (waardoor ik m plots waarschijnlijk niet meer kan onthouden), en een vooralsnog in mist gehulde opvolger voor het (in mijn opinie redelijk werkende) pin systeem niet te rechtvaardigen. :/

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 24 juli 2024 15:01]

tsjah dat moet waarschijnlijk wat algemener bekeken worden, precies hoe zon onderzoek dat doet, enwel in europese termen...
wat hier waarschijnlijk bijna niet goedkoper kan kan in andere landen wel...
ik hoef bij de rabobank geen maandelijkse bedrag te betalen voor mijn rekeningafschriften, ik hoef niet een bedrag te betalen bij het openen van een rekening, ik hoef ook geen bedrag te betalen voor het afsluiten van de rekening.. in andere landen is het wel zo, als zij dan een tiental euro's per jaar kunnen besparen dan is dat mooi meegenomen voor een grote hoeveelheid europeanen (nederland (en benelux) stelt weinig voor he qua percentage gehele europese bevolking ;) )...
maar jah, we blijven nederlanders, dus nogal een egocentrische en gierig volk :P alles zal en moet gratis zijn :D all ur free stuff are belong to us !!!
Vreemd, maestro is toch ondertussen al ingeburgerd?
Ken geen enkel winkel nog dat gebruik maakt van bancontact, alles gaat over maestro, opzich merk je daar niets van omdat de manier van betalen het zelfde.

Kan me ook vergissen.
Anoniem: 126805 @netblade29 januari 2008 17:17
Iedereen die zoals ik vrijwel dagelijks Europese betalingen doet, van online verkopen moet leven en minstens 5 maanden per jaar op reis is, zal de voordelen zeker op waarde weten te schatten. Nu heb ik Franse, Duitse en Nederlands kaarten op zak (7 in totaal), als alles goed is zal dat naar 1 enkele Master card terug gaan voor mij. En in plaats van rekeningen te hebben in drie landen (8 rekeningen in totaal) kan ik dat terug brengen naar 2 rekeningen in een van de drie landen.

Geloof me, voor mij is dit een big deal.
Ja, voor jou zou het dan inderdaad heel handig zijn. Voor mij en vrijwel alle andere Nederlanders zie ik hier het nut niet zo van in. Voor de paar weken vakantie die de gemiddelde Nederlander doorbrengt lijkt me dit overkill, je neemt zelf voldoende geld in contanten mee, betaald met creditcard of pint gewoon daar nog wat euro's.
Ik vind nu zelf ook het PIN-systeem prima werken, dus ik houd het liever gewoon zo dan dat ik het risico loop dat er weer van alles mis gaat, er vaak gebeurd bij grote ICT projecten bij de overheid...
Vrijwel alle Nederlanders? Hoe weet jij dat nou? Bronvermelding?
Ik denk dat er heel wat mensen zijn die geregeld allerlei kunst en vliegwerk moe(s)ten uithalen om net over de grens iets over te maken. Te gek voor woorden eigenlijk in de eurozone.
Nederland is te klein voor een eigen betaalsysteem, 3x vallen en je bent in een ander land.
"Heel wat mensen"? - Hoe weet jij dat nou? Bronvermelding? |:(

"Ik denk" - Ahhh daar komt de aap uit de mouw...!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 244718 op 24 juli 2024 15:01]

Nederland te klein? Je moet in dit verband niet naar de oppervlakte kijken, maar naar het aantal inwoners. Dat bepaalt immers het aantal transacties. En dan is Nederland ineens een stuk minder klein. (Zoals Joseph Luns het ooit formuleerde: er zijn in de wereld 50 landen die qua oppervlak kleiner zijn dan Nederland, er zijn 100 landen met minder inwoners.)
Het gaat uiteindelijk als voordeel opleveren, dat je pasje in heel europa bij elke winkel geaccepteerd zal worden en burgers in andere europese lidstaten goedkoper uit zijn. (nederland is al heel goedkoop met bankzaken; bron: de pers).

Als ik nu in duitsland een cd-speler koop bij een elektronicazaak, dan moet ik nog maar afwachten of ik daar met mijn pinpas kan betalen als ik bij de kassa kom. Al twee keer meegemaakt dat ik naar de dichtstbijzijnde pin-automaat moest om te kunnen betalen, omdat mijn pasje in de winkel niet geaccepteerd kon worden.

@netblade: Ongeveer 10 keer per jaar. Mijn ouders wonen in de grensstreek. Zij zullen minstens 10 keer per maand in duitsland (willen) pinnen. En dat zal voor veel mensen in de grensstreek wel zo zijn.

[Reactie gewijzigd door Ras op 24 juli 2024 15:01]

Anoniem: 50893 @Ras29 januari 2008 16:46
Jah, en nu kunnen ze nog beter/makkelijker in de gaten houden wat je met je geld doet ;)

Ik kan nu al op veel plaatsen in Europa met mijn pinpas bij banken terecht en geld opnemen, ik zit er niet op te wachten dat ik dat rechtstreeks bij winkels kan doen want de historie weet nu eenmaal dat met name het zwart geld een economie in leven houd. Inplaats daarvan wil de EU ook dat laatste stukje in handen krijgen en het bedrijven nog moeilijker maken.

Ik vind het een achteruitgang want de volgende stap zal worden dat het papiergeld gaat verdwijnen en dan kun je werkelijk niks meer met je geld doen, zonder dat instantie's zich daar mee bezig houden.

En als ik de calculatie zie of dat banken er nu winst mee kunnen behalen of dat ze er mee verdienen dan zit daar een groot verschil tussen dan lijkt me dat er een slect onderzoek heeft plaatsgevonden, het is maar een verschil van 167 miljard, terwijl de ABN-AMRO gedwongen was om voor een kabbekrats verkocht te worden ;) Wereld economie, het zou verboden moeten worden want het kost steeds meer inplaats van dat het opleverd, zeker de marktwerking, wat steeds meer inboet aan kwaliteit.
Anoniem: 167279 @Ras29 januari 2008 16:52
Wat is dat trouwens met duitsland dat het daar zo moeilijk is, ik heb het zelf al vaak gehad met naar litouwen reizen dat ik in polen en in litouwen WEL maar in duitsland niet met mijn pinpas kan betalen.
Voor Duitsers is in het buitenland pinnen ook niet makkelijk. Ik was in Zuid-Afrika Duitse vrienden van me moesten 2 euro betalen als ze geld gingen opnemen. Voor mij was het gratis. Verder kon ik daar zelfs met mijn rabo pas gewoon pinnen bij de supermarkten en andere winkels.
Volgens mij is Duitsland, net als Amerika, redelijk versnippert met de banken. Er zijn heel veel kleine lokale en regionale banken en dat zal het wel moeilijk maken om afspraken te maken.
Ja maar hoe vaak pin jij in Duitsland per jaar?
Mijn punt is gewoon, wat heeft de gewone europese burger aan al die nieuwigheid, als het oude gewoon prima voldoet, vooruitgang is goed hoor, begrijp me niet verkeerd.
Maar als het allemaal extra kosten oplevert (wat het altijd bij dit soort geintjes doet) mogen wij dat met z'n allen weer gaan betalen, ik betaal momenteel al 30 euro per jaar voor een betaalrekening bij de Rabo, wat zal het dan wel niet kosten?
Ik betaal 0€ per jaar. Gratis bankkaart, gratis visakaart, gratis onbeperkt aantal overschrijvingen binnen Belgie en Europa, gratis internetbanking...
Misschien moet je gewoon eens van bank veranderen ;)
In Nederland is dat enkel mogelijk als je student bent, anders betaal je altijd voor je pas. Ik weet dat de rabo wat duurder is, maar ze zijn dan ook wel een van de snellere banken.
Maar ik ga echt eens in de 6 maanden naar het buitenland, en dan pin ik wel lekker uit een 'cashmachine' een groot bedrag, zodat ik tenminste in winkels kan betalen.

De enige mensen die hier profeit van hebben zijn mensen die vaak naar het buitenland gaan, en uiteraard de banken zelf.
Bij bijv. de DSB Bank kan iedereen een gratis rekening openen met een bankpas en internet bankieren
Mijn Geld aan Dirk Scheringa (Lenen.nl, Frisia, Becam, postkrediet etc) geven, vind ik behalve spannend, ook bijna onethisch.
Die banken allemaal een onderdeel of enigzins afhankelijk van de Postbank. Oh f**k ik zit zelf bij de Postbank. :X

Ik heb maestro op de pas staan en heb nog 'bijna'overal kunnen pinnen bij de automaten benelux/UK maar winkels is geen beginnen aan, pompstations en dergelijke doen het altijd. Wel fijn is dat ik straks op de wagen geen cash geld meer bij me hoef te hebben, de kosten van de verandering zal de 'consument' wel weer voor op moet draaien. ;(
Dat is jouw keuze, maar het is niet alsof de overige banken zich zoveel anders gedragen... Dit artikel gaat om het maken van keuze's, maar dat is dan ook het enige relevante aan je opmerking.

Bedrijven zijn er in de eerste plaats om geld te verdienen. En dan zijn leningen nog redelijk transparant. Ga je het over verzekeringen hebben, dan wordt het een stuk ondoorzichtiger. Maar we dwalen af ...

Het gaat er om, is de huidige pin-methode SEPA-compliant ? Ja, dat is het geval. Maar uiteindelijk gaat het om standaardisatie, en de daarvoor gebruikte methoden/afspraken. In plaats van bestaande, goedkope technieken te kiezen, wordt het min of meer aan marktpartijen gelaten welke keuze gevolgd wordt, en dat levert niet altijd de beste keuze op.
Nou als het een Europees systeem is zie ik wel de nodige positieve toepassingen.
Overal in Europa betalen zonder VISA of andere creditcard. Online Betalen met maar een systeem, ipv 3 andere mogelijkheden.

En moeilijk voor de eindklant is het toch ook niet... meneer uw rekening nummer is veranderd. Vanaf nu is het iets langer.

BTW ik kan niet betalen met mijn standaard (Belgische) betaalkaart... het zou een zegen zijn als ik bij mijn collega's in NL werk dat ik gewoon kan betalen zonder een of ander PINPAS te moeten opladen.

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 24 juli 2024 15:01]

Gewoon MAESTRO activeren, dan kan je gratis geld afhalen overal in Europa
In veel nederlandse winkels (Supermarkten) kan je alleen terecht met een PIN pas.

Bijna alle nederlanse passen hebben naast PIN ook maestro, waardoor ze overal vrij gemakkelijk kunnen betalen.

echter werkt een maestro pas dus niet op een PIN systeem, waardoor in een winkel regelmatig buitenlandse klanten eerst een geld automaat moeten gaan zoeken
ofwel heb je Argenta en dat is dan je eigen schuld,
anders zou ik niet weten waarom je in NL niet kan betalen met je bankkaart? Ik heb nog nooit last gehad met betaalkaarten in FR, LUX of NL (kben zelf Belg)
Ik kan met mijn UK bankpas ook niet in NL in de winkels betalen. PIN (niet de code, maar het betaal systeem) is een nederlands systeem, ontwikkeld door nederlandse banken onderling omdat de kost voor bijv Maestro te hoog zijn voor alle betalingen. Ik kan wel geld pinnen bij de automaten, omdat die Maestro/Cirrus geschikt zijn. Ik moet dus op Schiphol eerst Euros pinnen voordat ik bij de winkel iets kan kopen.
Vele PIN-systemen in Nederlandse winkels accepteren ook Maestro; het enige nadeel ten opichte van een pinpas is de hogere prijs.
Vreemd, wat ik kan wel met mijn bankpas betalen in de Virgin in Londen bijvoorbeeld :/
dat ik gewoon kan betalen zonder een of ander PINPAS te moeten opladen.
Ik denk dat je in de war bent met een chippas (chipknip). Een pinpas kun je niet opladen, het geld gaat rechtstreeks van je rekening naar de rekening van de winkelier.
Zeker is in ieder geval dat het voor de gemiddelde Nederlander duurder gaat worden. De kosten voor een internationale betaling dalen, maar voor nationaal wordt het duurder. Dat komt met name doordat we in Nederland op dit moment een erg goedkoop banksysteem hebben vergeleken met andere landen.

Alleen Nederlanders die meer op internationaal niveau doen dan op nationaal gaan profiteren, maar ja, over hoeveel mensen hebben we het dan?
Dat is natuurlijk maar tot op zekere hoogte zo, die magneetstrips achterop je bankpas zijn veel te gemakkelijk te kopieren. Een nieuw en veiliger systeem is dus wel degelijk gewenst.
Je kunt ook alleen de magneetstrip vervangen door een chip, en de rest van het pin-systeem laten zoals het is.
Sterker nog: dat gaat ook al gebeuren (onafhankelijk hiervan).
Het is het langzaam maar zeker samenvoegen van alle betalingsverkeer, zodat men t.a.t. kan zien waar en wanneer je je geld uitgeeft. Ik heb nog nooit problemen gehad met betalen in het buitenland. Niet met mijn pinpas of met de creditcard. Dit betaalsysteem slaat dan ook nergens op en is puur gebaseerd op controle, niet op gemak.
Don't try to fix it when it's not broken, lijkt me hier heel erg op van toepassing.
Het punt is dat ons pin-systeem wel 'broken' is. Kijk maar naar alle problemen met skimmen van de laatste jaren. Het is kinderlijk eenvoudig om de magneetstrip van een pinpas te kopieëren. En daarna hoef je alleen de pin-code af te kijken.

En dat je nog steeds extra moet betalen om geld over te maken naar Duitsland of Engeland is natuurlijk te gek.
Waar ik bang voor ben, is dat we straks met onze 'handtekening' ipv van een pincode moeten gaan betalen (zie het amerikaanse systeem). En ik heb al genoeg amerikanen gesproken over de vele nadelen van dit systeem. En dan vooral het 'stelen' van een pinpas zal veel lucreatiever worden.
Het mooie van dit alles is dat de creditcard bedrijven in amerika hier nix aan doen, omdat het hun alleen maar geld opleverd. Want, de persoon die zijn creditcard 'kwijt raakt' is daar zelf schuldig aan.
De grap is dat bijvoorbeeld Visa juist aan het afstappen is van de handtekening als bewijs. Daar moet je nu een pincode gebruiken bij betalingen (overigens merkte ik in Nieuw Zeeland dat je het alleen als je dat zelf wilt moet doen want je kunt gewoon kiezen voor een handtekening)
In belgie en frankrijk kun je ook betalen d.m.v. een handtekening, zonder ook maar iets te laten controleren, ik snapte er in ieder geval helemaal niks van, je kunt dan toch zomaar iets invullen, je hebt natuurlijk wel een pas nodig, maar een pincode was niet meer nodig, zijn ze nu echt zo dom?

Zelfs in turkije was dit beter geregeld, gewoon met de pinpas, geen onzin met handtekening die iedereen kan verzinnen, en volledig automatisch, dus hetzelfde als nederland, ik snap ook helemaal niet waarom er nu weer iets anders moet komen, het werkt toch goed?

Ik heb er in ieder geval nooit problemen mee gehad, en om nu weer een nieuwe pas en een onnodig groot nummer te hebben is ook al zoiets wat helemaal niet nodig is.
En als je het dan zonodig moet invoeren, doe het dan alleen voor bedrijven, die het dagelijks nodig hebben, de consument heeft geen enkel voordeel aan dit systeem, echt geen enkele.
In England en Duitsland kan je ook nog steeds met een handtekening betalen, In England gaan ze dat wel veranderen, maar ik vond het heel vreemd totaal niet veilig.
Een handtekening zal in Europa niet genoeg zijn met het nieuwe systeem. Wel is het zo dat Maestro waarschijnlijk het betalingssysteem voor zijn rekening zal nemen. In elk land waar Maestro zijn systeem heeft geintroduceerd zijn de prijzen voor het pin-systeem omhoog gegaan. Het PIN-systeem is nu een van de goedkoopste in Europa en een van de meest veelvuldig gebruikte, als SEPA er komt kan dit dus veranderen. Alhoewel mevr. Kroes erop zal toezien dat het niet duurder wordt.

Ander bezwaar tegen Maestro is, is dat het een Amerikaans bedrijf is waardoor alle Europese betalingen dus in een Amerikaanse database komt met alle privacybezwaren die daarbij komen. Een nieuwe terreurwet in de VS en alle betalingsgegevens van Europa zijn bekend bij de Amerikaanse overheid. Nog niet zo lang geleden is al bekend geworden dat Europese banken bankgegevens aan Amerikaanse overheden gaven zonder voldoende controle maar nu wordt ze gewoon weggegeven. Vooralsnog is er geen Europese partij die SEPA kan en wil uitvoeren.
Of het nou bespaart of kost: de consument is hoe dan ook de klos. Iedereen een nieuw bankpasje: kassa (geen bank die nog gratis pasjes heeft)!
En daarna komen de verhalen dat de banken de kosten van de bankpassen moeten verhogen, want ze moeten nieuwe systemen invoeren om te voldoen aan de "nieuwe" Europese eisen (die ze nu al kennen), ze moeten de pasjes "geschikt maken" zodat iedereen er overal mee kan pinnen (wat nu al kan), enzovoort...

Kortom: reken er maar op dat je volgend jaar weer meer voor je bankzaken kwijt bent...
Hiervoor betaalde je er ook al voor, maar dan in de vorm van te lage rentes op je spaar- en giro tegoeden en te hoge rentes op je hypotheek. Nu de concurrentie daarop veel harder geworden is moeten de banken hun geld ergens anders verdienen en verdwijnen de 'gratis' services.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juli 2024 15:01]

Anoniem: 238650 @Pietervs29 januari 2008 16:55
Ik kreeg anders laatst bij de Rabobank gewoon een gratis nieuw pasje toen ik die van mij had kapot gemaakt.

On: Verder zou ik zeggen voer in heel Europa het Nederlandse Pin systeem in. Ik ben er erg tevreden mee.

Ik zeg pinnen op een terrasje via een bluetooth apparaatje zonder naar de kassa te lopen, pizza bestellen en pinnen op een apparaat dat via GPRS werkt, Surinaams bestellen en betalen via Ideal en pincode intoetsen bij de Appie voordat het totaal bedrag is berekend. Al met al een fijn systeem dat al ver is ontwikkeld.

Of zijn er systemen die nog gebruiksvriendelijker zijn?

Verder vind ik het wel een goede zaak om een zelfde soort rekeningnummers te hanteren. Overschrijvingen naar het buitenland vind ik nu altijd zo'n gedoe met het opzoeken van iban nummers. Verder zitten aan overschrijvingen naar het buitenland ook altijd extra kosten verbonden. Hopelijk gaat dat ook behoren tot het verleden.
Zoals altijd wordt alles duurder onder de noemer "europa".

En al zouden de banken geld besparen, als klant zie je dat geld nooit terug.
Dat verdwijnt in mega bonussen van de heren bank directeur.

Het pasgebruik gaat gewoon weer duurder worden.
En dat voor pingebruik in europa waar ik nooit gebruik van maak.
Tja, wanneer je niet van plan bent ooit eens de grens over te gaan heb je ogenschijnlijk weinig aan Europa. Ik denk echter niet dat je beter af zou zijn met gesloten grenzen en de gulden.

Vroeger betaalde je de banken trouwens ook wel, maar dan zaten die kosten verstopt in rente, koersverschillen bij het omwisselen, etc. Nu zijn die kosten wat meer zichtbaar.
Anoniem: 112913 @mensoc30 januari 2008 00:28
jaja en friesland moet weer onafhankelijk worden.
Dit kan een heel goeie ontwikkeling worden, Ik heb het afgelopen jaar in zowel Finland en Spanje en Nederland gezeten en in het buitenland regelmatig problemen gehad dat mijn NL bankpas niet geaccepteerd werd bijvoorbeeld. Ook verbaasde ik mij over het handtekeningen systeem, pas word door de lezer gehaald ik krijg een bonnetje, handtekening er onder en het is betaald er werd niet eens naar een ID gevraagd/gekeken. Dat maakt frauderen wel heel erg makkelijk!

Wat ook lastig is zijn buitenlandse transacties met bijvoorbeeld internetbankieren. Als je nu een rekening nummer weet kun je nog niets naar het buitenland over maken maar moet je de begunstigde ook naar een IBAN nummer vragen, dit is straks niet meer nodig :)

Ik hoop dat ze hier echt over een goed systeem na denken, en daarmee bedoel ik dus ECHT GOED nadenken. Op een 2e OV-chipkaart blunder zit niemand te wachten.
Wat ook lastig is zijn buitenlandse transacties met bijvoorbeeld internetbankieren. Als je nu een rekening nummer weet kun je nog niets naar het buitenland over maken maar moet je de begunstigde ook naar een IBAN nummer vragen, dit is straks niet meer nodig
Oh nee :? Moet je maar eens goed lezen!
Je hebt dan die IBAN nummer ook nodig om het geld over te maken naar (bv) je ouders. :(
Ik weet mijn eigen bankrekening nr. uit mijn hoofd.
Echt niet dat ik dat inclusief het IBAN nummer uit mijn hoofd ga leren :(
Naast het op de schop gaan van het pinsysteem is de wijziging in de bankrekeningnummers de meest zichtbare verandering die Sepa met zich meebrengt. Europese bankrekeningnummers zullen achttien tekens lang worden, en staan al op rekeningafschriften vermeld als het Iban-nummer. Deze nummers, die zijn opgebouwd uit een landcode, een controlegetal, een bankcode en het oorspronkelijke rekeningnummer, zijn al jaren gemeengoed in het internationale betalingsverkeer, maar moeten nu ook nationaal gaan worden gebruikt.
Voor betaling binnen NL zal hoogstwaarschijnlijk je internetbankieren applicatie de meeste cijfers al voor je invullen.

Land zal standaard op NL staan, bank moet je misschien uit een dropdown kiezen (en misschien dat niet eens aangezien er in NL eigenlijk alleen een verschil is tussen Postbank enerzijds en andere banken anderzijds, iets wat ook automatisch te detecteren is) en voila, het enige dat je nog moet invullen is precies hetzelfde als je nu moet invullen.
Ik weet mijn eigen bankrekening nr. uit mijn hoofd.
Echt niet dat ik dat inclusief het IBAN nummer uit mijn hoofd ga leren :(
Gossie, tweedrie extra getallen uit je hoofd kennen, want je weet dat je in NL woont, bij welke bank (RABO/AMRO/PSTB/etc...) je zit en een extra nul voor je rekening nummer.

IBAN: NL + xx + bank + 0 + oude nummer.

Alleen xx moet je even laten berekenen: http://www.ibanbic.nl/iban/frame.html

Edit: geldt alleen voor Nederland, andere landen hebben een andere IBAN opmaak.

[Reactie gewijzigd door airell op 24 juli 2024 15:01]

En hoe weet je hoe je vriend/vriendin/ouders/etc bij welke bank zit :?

En de Iban is niet: NL+01+FORTIS+0+1234567890
Het is meer: NL+01+1234+0+1234567890

Die extra cijfers zijn al een stuk moeilijker om te onthouden. En gelijk meer foutgevoelig.

Stel je maakt over naar: NL+01+1234+0+1234567890
Maar het moet zijn: NL+01+1224+0+1234567890
Wie krijgt nu het geld :? ;)
Meer iets van
NL93 FTSB 0123 4567 89

voor het rekeningnummer zoals jij die opgeeft, wanneer die bij de Fortis gehouden zou worden (hoort bij 'Testbank')

De bankcodes in een NL IBAN zijn altijd 4 letters, niet 4 cijfers.

en die '01' van jou ('93' in het echt) is een controlegetal.
De kans dat je een tik/leesfout maakt in een deel van de IBAN op zo'n manier dat het controle-getal WEL weer klopt is niet zo heel er groot hoor (volgens mij moet je daar zelfs minstens 2 fouten voor maken, en dan ook nog precies de juiste)

[Reactie gewijzigd door aikebah op 24 juli 2024 15:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.