De Swift, de organisatie achter het interbancaire betalingsverkeer, moet van de EU gegevensopslag in de VS inperken. Het Amerikaanse datacentrum van de organisatie is namelijk vrij toegankelijk voor de Amerikaanse overheid.
Vorig jaar juni werd bekend dat de CIA al bijna vijf jaar toegang had tot alle gegevens van het geldverkeer tussen banken. De belangrijkste - en in de praktijk de enige - organistatie die dat regelt, het in België gevestigde Swift, had in het geniep toestemming aan de Amerikanen gegeven om de transactiegegevens te analyseren. In de Europese Unie is voor dergelijke onderzoeken altijd toestemming van een rechter nodig, maar in de VS is de controle op de uitvoerende macht na de aanslagen van 11 september 2001 verregaand ingeperkt. De Amerikaanse inzage in de banktransacties bleek echter in strijd met Europese wet- en regelgeving, zo bleek in november, waarop vergaande maatregelen werden voorgesteld om een eind aan de Amerikaanse pottekijkerij te maken.
Omdat de VS buiten de jurisdictie van de Europese overheid valt, kan de overzeese inzage door de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar worden verboden. Het is de Belgische organisatie ondertussen wel verboden om zomaar informatie over willekeurige burgers en bedrijven aan de VS over te dragen, maar Swift beschikt over een datacentrum in de Verenigde Staten. De organisatie bewaart daar kopieën van de in Europa opgeslagen gegevens. Omdat deze mirror zich op het Amerikaanse grondgebied bevindt, zijn de gegevens volgens de Amerikaanse wet nog altijd zonder meer op te vragen. De EU heeft nu een resolutie aangenomen waarin de Swift wordt verzocht om het Amerikaanse datacentrum niet langer te gebruiken voor de opslag van Europese gegevens. De resolutie is echter vrijblijvend: met name de Europese Centrale Bank ageerde tegen harde ingrepen omdat er 'geen bruikbare alternatieven' voor het werk van de Swift zijn.