Omzet internetverkoop groeit 38 procent in halfjaar

In de eerste helft van dit jaar hebben Nederlandse consumenten 38 procent meer online uitgegeven dan in de eerste zes maanden van 2006, zo blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org. Vooral het online boeken van reizen is populair.

Het gemiddeld aantal bestellingen per online shopper nam licht toe, van 2,4 in de eerste helft van vorig jaar naar 2,5 nu, waarbij het gemiddelde uitgegeven totaalbedrag per koper toenam van 263 euro naar 297 euro. Ook het aantal kopers nam toe. Van de 6,2 miljoen mensen die in de eerste zes maanden van dit jaar iets via het internet kochten, deden 800.000 dit voor het eerst. In totaal waren de eerste zes maanden van dit jaar goed voor een online omzet van 1,84 miljard euro.

Binnen de online markt heeft de reisbranche met 45 procent het grootste aandeel. Deze branch zag zijn online omzet ten opzichte van een half jaar eerder met 35 procent toenemen naar 830 miljoen euro. Ook het kopen van consumentenelektronica, verzekeringen en kleding via het internet is populair.

Volgens Frank Sibbel van Thuiswinkel.org zien online shoppers steeds minder nadelen aan het kopen via internet. Voor een kwart van de kopers heeft bestellen via internet geen enkel nadeel. Voorheen was het vooral de veiligheid van betalen die mensen aan het twijfelen bracht. Volgens de onderzoekers is hier nu verandering in gekomen en heeft het betaalmiddel iDeal daar een belangrijke bijdrage aan geleverd - dat wordt door driekwart van het online winkelpubliek als veilig beschouwd. De verzendkosten worden nu als belangrijkste drempel genoemd.

Online consumentenbestedingen 1998-2006, volgens Thuiswinkel.org

Door Mick de Neeve

02-10-2007 • 22:33

20

Reacties (20)

20
19
7
3
0
0
Wijzig sortering
Zijn er al 'voorspellingen' wanneer deze stijgende lijn zal afvlakken, of zelfs dalen?

Verder denk ik dat het nog verder kan stijgen wanneer zoals in het artikel vermeld is de verzendkosten dalen, maar ook wanneer het bezorgen flexibeler gaat.

Nu moet je een hele dag thuisblijven als je een pakketje verwacht (bij TNT bijv.), en wordt er na gangbare werktijd niet meer met geleverd. Als je kijkt naar UPS, kan je op twee uur nauwkeurig aangeven wanneer je je pakketje bezorgd wilt hebben.

EDIT: kpn moest uiteraard TNT zijn

[Reactie gewijzigd door Freeaqingme op 29 juli 2024 12:20]

Een dergelijke flexibele bezorgdienst bestaat al: Kiala. De levering gebeurt in een winkel (supermarkt, benzinestation) bij je in de buurt. Daar kun je ook terecht voor retouren, je moet gewoon het pakket in de oorspronkelijke verpakking terug bezorgen. De levertijd kan wel een paar dagen bedragen, zeker als je in een kleine stad woont, maar de meeste bestellingen zijn toch niet zo dringend dat je ze echt morgen of overmorgen nodig hebt.
Anoniem: 98216 @HellPunk3 oktober 2007 11:40
ik laat TNT gewoon twee keer voor niets voor de deur staan en loop op zaterdag langs het postkantoor.
TNT Pakketservice is dan ook een HEEL stuk goedkoper dan UPS (wat een expresdienst is). Vaak halen mensen een pakketdienst en een expresdienst door elkaar.
Ik bedoelde inderdaad tnt |:(

Als UPS het wel kan, waarom kan TNT dat dan niet? En wat is het verschil tussen een expresdienst een een pakketdienst?
Niet eens zo zeer een kwestie van niet kunnen (TNT Pakket Express kan het bijvoorbeeld ook en dat is aan het einde van de dag dezelfde toko), meer dat je dan voor die dienst moet betalen.
De TNT (niet post) wagens hebben net als UPS volgens mij ook een veel meer realtime tracking en ze kunnen je een bezorging garanderen, de bezorgplek redelijk op het laatste moment laten wijzigen, etc. De systemen die daarachter hangen gaan ze niet inzetten voor TNT Post omdat het ze een kapitaal zou kosten die de klant niet bereid is te betalen. Diversificatie in het dienstenpakket noemen ze dat geloof ik. wil je snel en betrouwbaar, dan kan dat, kost meer. Wil je liever weinig betalen, dan is het gevolg dat je het moet nemen zoals het komt. Je hebt die keuze.

[Reactie gewijzigd door Evi op 29 juli 2024 12:20]

Bedoel je dat wanneer je iets bij KPN besteld, of je iets door KPN laat bezorgen zoals
je over UPS heb die iets bezorgt....

KPN bezorgt niets, dat is een telecombedrijf.
Wat jij waarschijnlijk bedoelt is TPG, wat is overgenomen door TNT.
[totaal offtopic]
Het is andersom, in 1996 heeft KPN (wat toen nog stond voor Koninklijke PTT Nederland) TNT overgenomen, vervolgens is in 1998 KPN gesplitst in KPN telecom (waarbij KPN niet meer als acroniem gebruikt wordt) en PTT post. PTT post is later TNT Post Group gaan heten (TPG) en weer later hebben ze de naam veranderd in TNT NV, wat dus een volledig Nederlandse onderneming is.
Je kan vaak in overleg laten bezorgen wanneer het jouw uitkomt, welke dag. Dan heb je track en trace en zie je precies waar je pakket is en word uitgeleverd, bezorgd aan huis dus. TPG heeft vaak vaste route's en dus vaak in jouw buurt vaste tijdstippen, uitzonderingen daargelaten.

Mijn ervaring is vaak dat ze redelijk op hetzelfde tijdstip bezorgen, geen probleem dus :)
je kan veel zeiken over banken in nederland maar iDEAL is lekker makkelijk "veiligheid who cares :+ "
Er is niets onveilig aan iDEAL, het is juist makkelijk dat de banken gezamenlijk een goed beveiligd systeem aanbieden voor webshops.
Inderdaad, het is zo veilig als de desbetreffende bank het maakt, en dat is altijd iets met een rekeningnummer + lezer die een code genereert, of een zgn TAN lijst met voorgedefinieerde codes die je van de bank krijgt.. En dit alles gaat ook nog via een SSL verbinding, dus dat is wel ongeveer zo veilig als men het nog kan maken zonder dat het hele te systeem te ingewikkeld wordt voor de klant.. Ikzelf gebruik ook nog wel regelmatig de creditcard, dan wordt het mooi aan het einde van de maand afgeschreven, maar voor online aankopen in Nederland heb je die eigenlijk niet meer nodig. Ik hoor inderdaad ook steeds minder mensen over het onveilige gevoel wat men vroeger nog wel wat met online aankopen had, maar de shopreviews alhier blijven toch een goed hulpmiddel om het kaf van het koren te scheiden..
Grootste probleem met iDEAL is dat het enkel door 'nederlanders' te gebruiken is. Al vaak eens iets willen bestellen in een of andere webshop, en dan kom je er bij het uitchecken achter dat ze enkel betaling aanvaarden met iDEAL of rembours, en dus kun je als vlaming gewoon niet betalen. Stomste is nog dat je meestal wel je land kunt invullen bij leveringsadres. Is toch niet goed over nagedacht.
sommige Nederlandse webshops bieden ook betaling met TripleDeal aan, dan kan je bij bepaalde Belgische banken ook online betalen (oa KBC en Dexia ook als ik me niet vergis)

Ik vraag me trouwens af of in de cijfers die in het artikel genoemd worden ook rekening is gehouden met de buitenlanders die in NL kopen. Ik ben Belg maar koop bijna alle electronica en PC onderdelen in NL, want daar zijn de prijzen meestal erg gunstig tov België. Bovendien zijn er erg veel mensen in mijn directe omgeving die ook veel internet aankopen doen in NL. Hier en daar zal er wel ergens een goeie Belgische webshop zijn, maar je vindt ze wel heel moeilijk.

Wat me dadelijk bij het volgende brengt: het is via initiatieven zoals kieskeurig.nl en de tweakers pricewatch ook erg gemakkelijk om te vergelijken en zo de webshop met de beste prijs en/of service te vinden. In België hebben we zulke sites niet en zitten we wat aankopen via internet betreft echt nog in de middelleeuwen.

De gemiddelde Belg gaat blijkbaar graag nog naar de "fysieke winkel" om zich daar eens uitgebreid te laten afzetten.
"Omzet internetverkoop groeit 38 procent in halfjaar"

Let op dat halfjaar hier aan elkaar geschreven is. De omzet is dus niet in een half jaar met 38% gestegen (maar in een jaar). Het halfjaar (zonder spatie) geeft hier iets anders aan. Ik vind de titel, hoewel correct, een beetje misleidend. Zoals het er nu staat zou ik bijna denken dat de omzet in een half jaar met 38% is gestegen.

[Reactie gewijzigd door alberthendriks op 29 juli 2024 12:20]

toch is het nog steeds goed oppassen waar je koopt...
lees de winkel reviews maar eens op deze site.
En het gaat vooral om reizen, wat toch niet écht lage uitgave zijn!

Hoe doen andere delen het, speelgoed, witgoed, meubels???

Beetje eenzijdig beeld dus...
Een dip van 2001 op 2002.. Iemand enig idee waar die vandaan komt?
Het had iets met zeep en een bel te maken dacht ik zo :9
Ow ja, hier staat het http://nl.wikipedia.org/wiki/Internetzeepbel :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.