Nederlander geeft 400 euro per jaar online uit

Online shopping aankondigingStichting Internetreclame (STIR) heeft een onderzoek uit laten voeren waaruit blijkt dat er in Nederland jaarlijks 3,2 miljard euro in de e-commerce wordt omgezet. De meeste surfende Nederlanders, 86 procent, doen wel eens aankopen online waarbij de gemiddelde besteding van een persoon in een jaar 400 euro is. Dit geld wordt voornamelijk besteed aan de aanschaf van nieuwe producten, 59 procent van de internetshoppers heeft nog nooit tweedehands artikelen gekocht. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de oriëntatie voorafgaand aan een aankoop veelal nog via zoekmachines gebeurt en dat betalingen het meest gedaan worden via acceptgiro of credit card. Betalingsmethodes zoals de Walliecard, Rabo Direct en iPay worden nog maar mondjesmaat gebruikt. 42 procent van de e-shoppers gebruikt acceptgiro, 40 procent gebruikt de credit card en slechts 13 procent gebruikt een 'online' betalingsmethode.

Door Hielko van der Hoorn

09-05-2006 • 20:43

36 Linkedin

Submitter: Klovan

Bron: STIR

Lees meer

Reacties (36)

36
36
15
3
0
11
Wijzig sortering
42 procent van de e-shoppers gebruikt acceptgiro
Ik neem aan dat hier ook gewoon bankgiro/postgiro onder valt? Is strict genomen net even iets anders, maar komt op hetzelfde neer.

Bovendien zal de meerderheid daarvan via internetbankieren verlopen :+
Wat is kopen via internet.. Is dat online kijken, kopen en afrekenen? Is het zoeken naar bijv. een auto via internet, emailcontact, gaan kijken en kopen, geen aankoop via internet? Opzich wel natuurlijk. Het enige verschil is dat je ook persoonlijk nog even terplaatse bent. Zonder internet had de transactie immers niet plaatsgevonden. Ikzelf koop bijna alles via internet. Behalve mijn levensmiddelen. Makkelijk en goedkoper. Ik kom dus met 400 euro bepaald niet uit.

/edit oops, was voor de hoofd-thread.
Waarom zou je meer betalen voor een product uit de winkel? Je betaalt dan voornamelijk voor een vaak onwetende verkoper die niet onafhankelijk op provisie gebaseerd advies geeft, winkeldieven en de bescherming daartegen en een dure locatie van een winkel in het centrum.

Als zaken op een efficiëntere manier gedaan kunnen worden, is dat een ontwikkeling die juist gestimuleerd moet worden. Als consument kan je daarvan profiteren en ook webstores hebben personeel. Ieder die het in de verkoop niet meer redt moet maar op andere fronten worden ingezet en / of bij worden geschoold.

Uiteraard zijn er ook dingen die ik zelf wil zien / vasthouden voordat ik ze aanschaf, maar veel ook niet. Webshops kunnen een belangrijkere rol gaan spelen bij de verkoop van dat soort producten. Onzekerheid over betrouwbaarheid en een gebrek aan kennis bij oudere generaties (met het geld) houden deze ontwikkeling nog op de rem, maar voor hoe lang nog?
Ik ga hier ook wel vlot overheen.
Maar geldt dit ook voor marktplaats, etc... ?

Want dan kan ik mee wel voorstellen dat dit bedrag zo hoog ligt.
Ik heb het meerendeel van mijn vorige auto's via marktplaats gekocht en die waren ruim boven de 400 euro :P
Nou ik dat heb afgeleerd ben ik maar naar een dealer gestapt i.p.v. andermans schroot kopen :P

edit:
Typo...
en dan heb je nog online reisburo's en luchtvaartmaatschappijen; dat hakt er ook flink in
Als je dingen als Wehkamp en Neckermann meerekent, dan schiet het ook al wel op. Deze bedrijven zijn al bekend van hun postorderservices, maar omdat ze bekend zijn kopen mensen ook snel online via hen.
Anoniem: 155508
@abraxas9 mei 2006 20:59
of een complete pc aan onderdelen bestellen, hakt er ook flink in. Helemaal met een sli opstelling met twee kaarten van 500 euro
Wat dacht je van kopen van een pc?
neem nou Dell die is alleen maar online te krijgen
en oude mannetje van 60+ die als hobby de pc hebben?
altijd handig om spullen online te kopen... hoef je lekker niet de deur uit

Edit: te laat
Anoniem: 148319
9 mei 2006 20:44
Ben vast geen Nederlander dan...ik zit al tegen de 2000,- € aan :+
Ja dat bedrag haal ik ongeveer ook wel per jaar, maar dit gaat over de 'gemiddelde Nederlander' en tweakers, laten we eerlijk zijn, vallen daar meestal niet onder :D
Anoniem: 26306
@Farscape210 mei 2006 13:00
Statistieken worden door heel veel mensen (en dus ook tweakers) verkeerd begrepen. Als er staat dat mensen gemiddeld 2,2 kinderen krijgen, staat het meteen vol met allerlei grappen over dat tweetiende kind. Als er staat dat er gemiddeld 400 euro per jaar wordt besteed, krijg je verhalen over hoeveel tweakers wel niet uitgeven aan allerlei meuk.

Wat nu eigenlijk het punt is, is dat 400 euro per jaar niet erg veel is. En het is waarschijnlijk interessanter om te zien of en hoe de cijfers veranderd zijn ten opzichte van bijvoorbeeld vorig jaar. En aan welke soorten producten/diensten er hoeveel wordt uitgegeven.

De bovengenoemde cijfers zijn weinig bruikbaar voor de gemiddelde internet-winkelier, op de iets meer gedetailleerde cijfers van betaalmethoden en tweedehands aankopen dan.
Vorig jaar ook 1500 euro erdoorheen gejaagd via internet, het zijn denk ik ook heel veel gamers, en wehkamp shoppers en zo. Vergis niet dat dingen als Marktplaats en eBay ook een schep geld inleveren en wel meetellen.
Ik heb sindskort dat iDeal uitgevonden. Dat werkt echt super mega super giga handig (erg handig dus). Je betaald via je online bankieren site.
He, Al Gore is op tweakers! :)
Je bedoelt Dan Quayle denk ik.
Anoniem: 141159
@Dreamvoid9 mei 2006 23:12
manbearpig?!!! are you serial?!!
Voordeel is dat je niet alle bankgegevens in hoeft te vullen en dat de leverancier meteen een betaalbevestiging krijgt, zodat je niet lang hoeft te wachten tot je poen over is. Nadeel is echter dat er geen enkele vorm van beveiliging is, als de leverancier z'n verplichtingen niet nakomt kun je fluiten naar je centen want er zit geen verzekering op en het niet terug te halen zonder medewerking van die leverancier.
Ik vraag me ook af hoe ze dingen als abonnementen berekenen. Als ik een 12 maanden Orange Free 32,50 neem en daar een 'gratis' telefoon bij krijg, dan betaal ik feitelijk toch ook die 12 x 32,50 = 390 euro? :?
Ok jongelui. En nu geen gezeur over hoeveel wie dan ook wel niet uitgeeft online want daar gaat het niet om.

Ik denk dat uit deze gegevens heel goed de conclusie getrokken kan worden dat de gemiddelde nederlander helemaal niks van online aankopen doen wilt hebben en een heel stuk liever producten wil zien en voelen voor ze iets kopen. Ik denk ook dat dat een erg goede zaak is aangezien dat de middenklasse van banen voorziet.

However, je blijft natuurlijk altijd het zooitje betweterige ict gespuis houden die al weten waar het over gaat en het dus voor een tientje goedkoper uit het buitenland halen en zo de buurman zn brood niet gunnen. (ik val daar zelf ook onder overigens)..
Dat je een score 2 grappig krijgt zeg al genoeg denk ik.
Anoniem: 94435
@Pruttelpot10 mei 2006 15:49
Ik denk dat je een beetje heel erg voorbarig bent en vooral leest wat je wilt lezen. Ik trek deze conclusie dus niet. Ik weet uit mijn omgeving dat aankopen zonder internet steeds minder gebeuren. Het is meer een kwestie van interpretatie van wat nu een internetaankoop is. Ook je stelling dat in een winkel kopen de middenklasse van banen voorziet is kort door de bocht. Immers worden de producten via internet ook door bedrijven verkocht. Een beetje middenstander kan daarmee zelfs concureren met grotere partijen. De stelling dat internet aankopen beter zijn voor de middenstand is dus net zo goed verdedigbaar.
Mijn online aankopen bij Nederlandse webshops zijn bijna altijd grotere bedragen (vanaf +/- 100 Euro schat ik), aangezien de betalingsmethodes erg vaak te beperkt zijn, waardoor ik voor rembours moet kiezen (een product van een tientje onder rembours laten sturen is onzin, of je moet wel heel lui zijn ;)). Vooraf overschrijven of machtigen doe ik niet en de mogelijkheid voor een acceptgiro heb ik tot op heden slechts 1 keer gezien.
Mijn voorkeur gaat naar betalen met credit card (verzekerd) of nog beter, via paypal. Via Paypal betaal ik indirect met credit card, en hoef zo mijn credit card nummer niet te geven aan het bedrijf waar ik iets koop.
Ik heb alleen de indruk dat de Nederlandse webshops hierin behoorlijk achterblijven t.o.v. buitenlandse webshops. Ik snap alleen niet waarom.
Weet je wel niet wat dat kost? Je betaald sowieso maandelijkse abbonnements kosten om die service aan te mogen bieden, de kosten per transactie zijn ook ruim 3x zo hoog als direct via de bank.
Paypal rekent 3,4% transactie kosten + 0,35 Euro.
Voor rembours betaal je 1% transactie kosten + 6 Euro.
(beide exclusief verzendkosten)
Even snel gerekend betekent dat dat Paypal bij bestellingen tot zo'n 250 Euro goedkoper is...
Lijkt me dus zeker de moeite waard, ook gezien het betaalgemak (geen cash in huis hoeven hebben) en de veiligheid/privacy die Paypal biedt, plus je creditcard waarmee je online aankopen verzekerd (kunnen) zijn.
Ik bestel juist meestal wel met vooraf overmaken. Hangt er wel een beetje vanaf bij welke winkel moet ik zeggen, maar ik heb er nog nooit iets negatiefs meegemaakt. Op eBay enzo heb ik ook wel eens gewoon overgemaakt, maar toch gebruik ik daar het meest PayPal.
Vind de verzendkosten bij rembours altijd zo schrikbarend, daardoor komt het met kleinere producten vaak al weer op de normale winkelwaarde en dan kan ik net zo goed naar de winkel gaan eigenlijk...

Wat je eigenlijk ook nog mee moet rekenen is MMORPGS waarbij je vaak moet betalen, 13euro*12maanden=ook best een hoop geld...
Anoniem: 131347
@sOid10 mei 2006 10:37
En vergeet de NEGNITROKFA niet.
Nou ik heb vandaag alleen al ff 215 euro uitgegeven aan een nieuwe mobo plus processor. Ik onderhoudt een half server park hier, 3 pcs en een laptop en ja daar moeten regelmatig nieuwe onderdelen in, deze pc heeft alleen al in 8 maanden 4 keer een nieuw mobo gekregen. Ik denk zeker dat ik wel 2000 euro per jaar op internet uitgeef alleen aan electronica, daarnaast ben ik een LP verzamelaar van mijn favoriete bands, verzamel daarna nog het 1 en ander aan Warhammer, jeugd zonde uit vroegere tijden. Nou reken maar dat het bij mij wel ietsje, ongeveer 10 keer hoger ligt :Y)
Anoniem: 139463
@Steffy9 mei 2006 20:50
GEMIDDELD

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee