Nederlanders zijn opnieuw meer online gaan spenderen

Nederlanders hebben in de eerste zes maanden van dit jaar aanzienlijk meer via internet gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral consumentenelektronica en reizen zijn populair bij internetkopers.

In de eerste helft van dit jaar hebben Nederlanders 2,3 miljard euro online besteed. Dit is 24 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de jongste Thuiswinkel Markt Monitor, een halfjaarlijks onderzoek naar online-consumentenbestedingen, uitgevoerd door Blauw Research in samenwerking met branchevereniging Thuiswinkel.org.

Volgens de onderzoekers groeit de markt wat betreft omzet nog steeds, maar vlakt de groei wel af. "De online-thuiswinkelmarkt groeide in de eerste helft van 2008 minder hard dan in voorgaande jaren", aldus Frank Sibbel van Blauw Research. "Nog steeds komen er veel nieuwe internetkopers bij. In de eerste zes maanden van 2008 hebben circa 700.000 kopers voor het eerst een bestelling via internet gedaan. Het aantal nieuwe kopers stijgt echter minder snel, waardoor de marktgroei wordt afgeremd."

Opvallend is dat, terwijl de omzet bleef toenemen, het gemiddeld aantal bestellingen per internetkoper voor het eerst daalde. Gemiddeld deed een internetkoper in de eerste helft van 2008 2,75 bestellingen met een totale waarde van gemiddeld 337 euro, een stijging van 6 procent vergeleken met eind vorig jaar. Vooral reizen en consumentenelektronica zijn populair. In het eerste half jaar van 2008 heeft een kwart van alle Nederlandse internetters online een reis geboekt; de omzet uit de internetverkoop van consumentenelektronica groeide met 38 procent naar 270 miljoen euro.

De meeste e-commercetransacties worden afgerekend met iDeal. Deze betaalmethode heeft voor het eerst de andere betaalmethoden, zoals betalen met een creditcard en vooruit betalen via een bankoverschijving, ingehaald.

Door Wilbert de Vries

03-10-2008 • 09:49

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
10
9
0
0
Wijzig sortering
Ik vind het niet zo vreemd dat het aantal aankopen op internet toeneemt. Deze maatschappij stuurt daar op, en daar is in principe ook niets mis mee.

Wat ik me afvraag, en wat ik in het artiken niet echt terugzie, is of het aantal 'offline' kopers dan ook is afgenomen. Ik kan me niet voorstellen dat met de huidige gang van zaken mbt de economie mensen juist méér gaan kopen, in plaats van dat er alleen een verschuiving plaatsvind.

@ Bosaap22:

Ik ben het wel met je eens, iDeal is een mooie manier van betalen, maar ik kan me ook voorstellen dat je ouders (die van mij ook namelijk) er wat wantrouwig tegen aan kijken.

Overal wordt je gewaarschuwd voor valse inlogschermen bij internetbankieren, en pagina's die doen alsof ze je bank zijn, maar in werkelijkheid al je geld doorsluizen naar Rusland (bijvoorbeeld)

Dan komt er een betaaldienst, Ideal, en die gaat tussen de winkel en je bank inzitten. Dat betekend dus een extra stap, en dus zijn mensen extra wantrouwig. Wat in mijn optiek niet eens verkeerd is, een gezonde dosis wantrouwen houd je scherp, en kan vervelende situaties voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 3 oktober 2008 09:57]

@Pixeltje

Ik ga er van uit dat mensen die online iets kopen, over het algemeen beter verdienen (omdat ze over het algemeen van een hogere opleiding hebben genoten) en dus minder last hebben van de economische situatie.

Dus deze groep van mensen weet dat het interessanter is om online iets te kopen. De andere groep van mensen, beschikken niet of nauwelijks over een computer of weten niet hoe ze online iets moeten kopen, en zullen dus noodzakelijkerwijs ook minder gaan kopen omdat het allemaal wat duurder is geworden in de winkels.
@Pixeltje

Ik ga er van uit dat mensen die online iets kopen, over het algemeen beter verdienen (omdat ze over het algemeen van een hogere opleiding hebben genoten) en dus minder last hebben van de economische situatie.
Je ziet juist dat scholieren en studenten veel spullen online aanschaffen. Niet omdat ze veel geld hebben te besteden, maar wel omdat ze weten dat het online goedkoper te krijgen valt en weten waar ze moeten zoeken! Dus naast gemak is het juist ook een nieuwe manier van besparen en mensen die weten hoe ze met een pc moeten omgaan (zowel rijk als arm) zullen daar gebruik van maken.
Er zijn in dit land heel weinig mensen die geen computer met internetverbinding hebben staan, en zoals het altijd al is geweest: mensen kunnen heel gemakkelijk iets uitgeven, en zijn er zo achter hoe iets gekocht moet worden online.

Het grote probleem is het dekken van de kosten, *maar daar hebben we lenen.nl voor toch?


* Sarcasmemodus
iDeal word eindelijk geaccepteerd en wordt gezien als een vertrouwde manier van betalen.
Zelfs mijn ouders weten nu wat iDeal is en zijn niet meer wantrouwig om spullen via internet aan te schaffen.
Ik denk dat vooral de markt voor de mensen van middelbare leeftijd en ouderen nog flink kan aantrekken. Dit lijkt me toch de groep die het minst online spullen koopt, omdat ze nu eenmaal al jaaaren bij reguliere fysieke winkels hun aankopen doen.
Anoniem: 269546
3 oktober 2008 09:59
Als ik om me heen kijk zie ik kopen op internet steeds gewoner worden. Bijna elke dag staat de wagen van Albert.nl wel in de straat (gebruik ik zelf ook, voor de week-boodschappen) en ik hoor niet anders dan dat kennissen weer een stuk consumentenelektronica via internet hebben gekocht.

En ik denk dat het niet alleen het prijsverschil is, maar ook het gemak. Niet meer zeulen met je spullen in een veel te druk, onbereikbaar (parkeren!) winkelcentrum, maar gewoon een formuliertje invullen en een paar dagen later staat het voor je deur.

Het aanbod in de meeste 'brick-and-mortar' winkels wordt ook steeds kleiner (hoewel dat best zou kunnen samenhangen met de toevlucht op internet) dus vindt je daar toch niet wat je wilt hebben.

Boodschappen, boeken, cd/dvd's, witgoed, bruingoed en zelfs de pizzaboer tegenwoordig: allemaal via internet. Op het moment dat het jou uitkomt, zonder gezeur.

Ik zie het de komende jaren alleen maar toenemen.
Dat vind ik niet gek, 'gewone' winkels hanteren tegenwoordig belachelijke prijzen.
Die belachelijke prijzen vallen wel mee hoor. Fysieke winkels zitten nu eenmaal met meer
'overhead' te kijken en die moeten op één of andere manier toch terugbetaald worden.

Je ziet dat de fysieke winkels nu steeds meer hun pijlen richten op service en uitstraling van hun winkel. Het comfort van de potentiële koper wordt wat dat betreft wel verbetert in een willekeurig winkelcentrum. :)
Zelfs de overhead vind ik meevallen. Ik had een nieuwe tv nodig en tov wat ik hier in de pricewatch vond scheelde het maar iets van 50 euro na verzend. Dan kies ik toch liever voor een BCC of Mediamarkt waar ik even naartoe kan lopen in geval van problemen dan een online shop.
Wat voor mij een reden is echter om online te bestellen is dat sommige producten niet in de buurt te krijgen zijn. En ipv 20 euro aan benzine te besteden laat ik het liever even opsturen voor 5 euro. Zeker met steeds duurder worden van de transport zal het steeds interessanter worden om iets op te laten sturen imo.
Meestal is dat inderdaad het geval, maar ik had laatst een leuk meevallertje. Was op zoek naar een leuk home cinema setje. Uit eindelijk bij de bcc gekocht voor 380 euro, terwijl hij op internet bij de goedkoopste aanbieder 450 was, en bij de duurste 980.
Had vorige maand een nieuwe wasmachine nodig, bij It's 600+ euro ex bezorgkosten, bij Modern 449 inclusief. Uiteindelijk kwam de bezorgdienst, ik betalen bij de auto (mobiele pinapparaat hing aan de lader), ligt er ook een bon van It's. De bezorging voor beide winkels gebeurd door hetzelfde bedrijf, dus verdient It's veel meer aan hetzelfde apparaat.
internet winkelen is echt supper.

alleen ik maak wel vaak gebruik van Rembours, of digitale downloads gebruik van paypal.
Ik maak dus geen gebruik van IDeal en visa cards. meer om het feit dat verzending zoek raken. op andere adressen worden afgeleverd en soms gewoon niet verstuurd worden.

voordeel van rembours verzenden is dan dat de verzendende partij zelf maar achter hun geld moeten gaan ipv dat ik betaal voor iets wat ik niet krijg en ik alle rompslomp krijg.

heb al 3x meegemaakt dat ptt gewoon pakket kwijt is. en gaat dan over pakketjes tussen de 100 tot 300 euro.

gewoon ouderwetse gewoonte boter bij de vis
Met het wetboek op het bureau;

Art. 7:11 BW
Indien bij een consumentenkoop de zaak bij de koper wordt bezorgd door de verkoper of een door deze aangewezen vervoerder, is de zaak pas voor risico van de koper van de bezorging af.

Met andere woorden, het risico van verzending ligt 100% bij de verkoper. Krijg jij niet geleverd, hebben zij plicht tot naleving van de gesloten overeenkomst, danwel restitutie van het aankoopbedrag... Betalingsbewijs heb je wel. (afschrift). Dat de verkoper pakketen vaak niet aangetekend laat versturen, is zijn risico...

Ik koop nooit onder rembours, gewoon omdat het zonde geld is; gebeurt er iets, is dat niet jouw risico... Helaas weten niet heel veel mensen dit, en kopen deze mensen onder rembours.

Aangezien het jaren duurt voordat zoiets verjaart, zou ik als ik jou was, shadow_tj, er alsnog achteraangaan... 3x een pakket verliezen tussen de 100 en 300 euro is een erg leuk avondje stappen als je alles terugvordert.
ik heb deze bestellingen onder rembours laten verzenden.
dus ik hoefde er zelf niet achteraan. gewoon opnieuw bestellen en mailtje stuuren van jongens er gaat iets fout.

1x heb ik maar een brief ontvangen van ptt dat er een onderzoek is gestart naar het verdwijnen van een post pakket.


Als je dus vooruitbetaald kom je in de rompslomp van proberen te bewijzen dat het pakket niet is aangekomen.
IPV rembours zou je ook een CC kunnen gebruiken. Zelfde voordeel (1 belletje naar de CC-maatshcapij en je hebt je geld terug), maar zonder de extra kosten en je hoeft ook geen berg cash in huis hebben op het moment dat de postbode langs komt.
Nadeel van CC is dat de verkoper per transactie een percentage van het aankoopbedrag moet afstaan de CC maatschappij (en dan; hoe goedkoper voor de consument de CC, des te meer er moet worden afgestaan). Veel (web)winkels willen dit nog wel eens doorberekenen in het totaalbedrag...
zie, dit bedoel ik. Jij zou geen rompslomp moeten hebben, daar het risico in beginsel bij de verkoper ligt. De verkoper zou dus moeten bewijen dat het pakket wél is bezorgd, en niet andersom!
Je hebt helemaal gelijk, juridisch gezien... Maar in de praktijk werk dat vaak toch iets anders.

Je kan wel een mail sturen, maar als een bedrijf niet mee wil werken dan zal je toch echt door de hele molen heen moeten van mailen, bellen, aangetekende brief, geschillencommissie, rechter... Ik vind dat spel ergens wel grappig, maar veel mensen hebben daar helemaal geen zin in.

Veel mensen kiezen daarom voor rembours. Een bedrijf rent toch harder als het geld nog niet op hun bankrekening staat.

Ik bestel overigens nooit onder rembours. Gaat vrijwel altijd goed. Een enkele keer heb ik met wat wetsartikelen moeten strooien en toen werd het ook wel opgelost.

Waar ik overigens ECHT een hekel aan heb is een toeslag voor verzekering van het pakket (zie Redcoon B.V.). Dat lijkt mij gewoon NIET mijn pakkie aan. Maar ja... zie een bedrijf daar maar eens van te overtuigen. Soms neem ik het dan maar voor lief, als blijkt dat het toch echt de goedkoopste winkel is...
Je kan wel een mail sturen, maar als een bedrijf niet mee wil werken dan zal je toch echt door de hele molen heen moeten van mailen, bellen, aangetekende brief, geschillencommissie, rechter... Ik vind dat spel ergens wel grappig, maar veel mensen hebben daar helemaal geen zin in.
Één brief. Op internet zijn talloze voorbeelden van een ingebrekestelling te vinden... Krachtig schrijven, ze weten donders goed dat ze fout zitten en opletten hoe snel je je geld terug hebt... Ik vind het maar zonde, rembours betalen, voor die ene keer per tientallen zoniet honderden bestellingen dat het fout gaat...

[Reactie gewijzigd door Obiter dictum op 3 oktober 2008 11:56]

Tot nu toe (laatste 3 jaar)heb ik nooit last gehad van pakketjes die niet aankwamen. Alles wat ik heb verzonden, en alles wat naar mij toe moest komen, is alijd aangekomen.(als het ook echt was verzonden dan he :P )
En dan is het meeste ook nog gewoon als basispakket verzonden.

Nu praat ik wel gewoon over verzendingen van particulier naar particulier, en niet vanaf een bedrijf.
Misschien dat er met pakketten die vanaf bedrijven worden verzonden meer 'mis' gaat?

[Reactie gewijzigd door pcgek op 3 oktober 2008 10:44]

ik wil niet beweren dat het heel vaak fout gaat.
maar het is mijn 3x overkomen in 4 jaar tjid.

ook keer meegemaakt van ptt mannetje..

"ik heb pakketje voor u kunt u tekenen"
/"jah okee maar waar is pakketje dan/"
"die ga ik even pakken... als u alsast tekent"
/"ik teken pas als pakket heb/"

na terug lopen naar ze autotje.... "oh pakketje licht er niet ik ga hem even halen.."

na een uurtje was hij wel terug met het pakketje...
maar toch vindt ik het heeeeeel vreemd...


Meeste pakketten komen wel gewoon netjes aan.
moet er wel bij vermelden dat ik absurt veel pakket post heb.
soms wel 5 pakjes in de maand... maar zeker wel 1 pakket post per 2 maanden
Buiten de verzender en ontvanger om, komen er natuurlijk nog heel veel meer 'handen' aan zo,n pakketje voor die op zijn bestemming is. En daarmee is de derde partij (vervoerder)ook de zwakste schakel in deze.

Maar ik ben er van overtuigd, dat ze er van alles aan zullen doen(nu en in de toekomst) ,om er voor te zorgen dat alles aankomt op bestemming.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 3 oktober 2008 11:24]

Anoniem: 276114
3 oktober 2008 09:52
Dit is toch ook veel makkelijker, het is toch veel fijner om vanuit je huis iets te bestellen.
Veel mensen hebben geen zin meer om naar de winkels te gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 276114 op 3 oktober 2008 09:54]

En sinds je kan betalen met iDeal in Nederland zullen meer en meer mensen online gaan bestellen.

Behalve voor de dagelijkse boodschappen natuurlijk!
In dat gat is Albert van AH juist gesprongen!
De hardwerkende mens heeft steeds meer behoefte aan gemak en betaalt graag om zijn boodschappen thuis op de keukentafel bezorgt te krijgen.
Anoniem: 34095
@bosaap223 oktober 2008 17:00
dat bestaat pas een kleine 8 jaar ofzo...
Anoniem: 142442
@Spiked3 oktober 2008 12:53
iDeal werkt voor de helft van de gevallen goed, voor de andere 50% is (voor mij) hulp danwel een andere methode nodig geweest.
Als het betrouwbaar werkt is iDeal ideaal maar zo ver is het nog niet lijkt me...
Anoniem: 275490
@Spiked3 oktober 2008 13:43
Ik ben blij dat Nederland Ideal heeft, het is makkelijk, snel en veilig. Echt een aanwinst voor het online aankopen doen. Ik vind de Amerikaanse systemen zoals met creditcard betalen maar niks. Ik hoop dat Ideal snel door andere landen over genomen zal worden.
Als je nu zonder baan zit, kun je altijd nog een koeriersdienst beginnen. Die schieten op dit moment als paddestoelen uit de grond ;)

[Reactie gewijzigd door pcgek op 4 oktober 2008 09:46]

Ijk denk toch dat de laatste 6 maanden dit toch even in gaat zakken.
juist wegens de crisis en geld problemen gaat internet winkelen / 2e hands websites juist mooie tijden tegemoet.

er is geen snellere manier om in 1 oogopslag preizen te vergelijken.
Ik koop nog altijd gewoon in de winkel. Heel af en toe bestel ik nog wel eens online, maar over het algemeen ga ik gewoon naar een fysieke zaak. Maar al te vaak zijn er weer internetoplichters actief en ben je je geld kwijt. Ook werken webwinkels vaker niet dan wel mee. Het is dan wel goedkoop, maar qua service lever je in en qua zekerheid ook.
Hier op tweakers bij de shopreviews is heel vaak te lezen dat een webwinkel niet thuis geeft bij de aftersales, zoals het bekende 4launch.
Ik betaal nog liever een paar tientjes meer en dat ik zeker weet dat ik gebruik kan maken van de garantie en de service, dan iets goedkoop op de kop tikken en verder geen garantie meer heb. Laten webwinkels maar eerst eens iets aan de service doen en dan met name op gebied van aftersales.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee