Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 226 reacties
Bron: Volkskrant, submitter: verhoef40

De Consumentenbond gaat de problemen inventariseren die Vista-gebruikers ondervinden met het besturingssysteem. De organisatie betreurt het dat nieuwe pc's standaard van Vista worden voorzien, omdat het nog niet af zou zijn.

Bad VistaDe bond heeft al onderzoek gedaan naar de problemen waar consumenten tegenaan lopen bij het gebruik van Vista. 'Het zijn er nogal wat', aldus woordvoerder Ewald van Kouwen. Ervaren computergebruikers zouden nog wel uit de voeten kunnen met het besturingssysteem, maar de gemiddelde gebruiker zou vastlopen vanwege kinderziektes. Terwijl het systeem nog niet is uitontwikkeld, is er al bijna geen nieuwe computer meer verkrijgbaar waarop Windows Vista niet is voorgeïnstalleerd, stelt de bond. Microsoft zou de problemen onderkennen, maar niet kunnen zeggen wanneer er een oplossing komt. Reden voor de organisatie om een meldpunt op zijn website te beginnen. De Consumentenbond vraagt bezitters van Vista-systemen onder andere naar de werking van apparatuur en programma's in combinatie met Vista. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek gaat de bond actie voeren.

Microsoft wijst er in een reactie op dat er geen enkel besturingssysteem voorafgaand aan de release zo uitvoerig getest is als Windows Vista. Het bedrijf zegt de problemen zo snel mogelijk op te willen lossen en het onderzoek van de Consumentenbond te verwelkomen: 'Microsoft is altijd benieuwd naar de ervaringen van gebruikers met het nieuwe besturingssysteem Windows Vista.' De software geeft gebruikers echter ook de mogelijkheid om problemen direct aan Microsoft te melden, aldus het concern. Momenteel wordt overigens het eerste Service Pack voor Vista getest, dat een aantal problemen met het besturingsysteem zou moeten oplossen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (226)

1 2 3 ... 7
Dit is echt weer een standaard consumentenbond onderzoek en ik ervaar het als uitermate hinderlijk dat ze verantwoordelijkheden nooit scheiden.

Ik zal de vragen eens vergelijken met wanneer je een nieuwe auto koopt:

A: "Welke problemen heeft u ondervonden bij het rijden met uw nieuwe auto?"

1) In de nieuwe radio met cd wisselaar kan ik geen cassettebandjes gebruiken
2) Mijn fietsendrager past niet meer
3) Eén of meerdere benzinesoorten kan ik niet meer tanken in deze dieselauto
4) Mijn oude auto is heel traag geworden na het overbouwen van de motor
5) Ik kan niet de snelweg meer op (reden onbekend)
6) Het invoeren van de auto verliep niet goed
7) Mijn nieuwe auto start moeilijk en is niet uit te zetten
8 Het overstappen van mijn 20 jaar oude handgeschakelde auto naar een nieuwe met automaat veroorzaakte veel problemen


En zo is het volgens de andere vragen ook een probleem wanneer je dakdrager van Halfords niet op je auto past omdat deze een andere montage heeft. Als Halfords dan geld vraagt voor het passend maken, dan is dat de schuld van de nieuwe auto. Immers: als je die niet had gekocht was er ook geen probleem geweest.

Dit is precies hoe ongeveer elk onderzoek van de consumentenbond gaat en met de bedoeling om in Jip en Janneke taal een produkt te keuren vergeten ze hun onderzoeksmethodes niet in Jip en Janneke stijl uit te voeren. Absurd dat mensen dit dan ook nog lezen.

[Reactie gewijzigd door magel725 op 12 augustus 2007 18:56]

de vergelijking van auto's met windows vista os, hoewel humoristisch, gaat natuurlijk mank, dat begrijp jezelf ook wel. de problemen die je aankaart zijn bovendien user fouten en vallen in het niet bij de problemen waar de gebruiker tegen aanloopt bij migratie van xp naar vista. waarom denk je dat business migraties van xp naar vista met backup xp virtual machines werken op de desktop?

veel consumenten kopen gewoon een nieuwe computer en krijgen dan vista os standaard meegeleverd. vervolgens blijkt dat de spelletjes ceedees die ze opnieuw installeren op de nieuwe pc niet werken. of wat ik al gelezen heb dat bijvoorbeeld een webcam niet meer werkt omdat de fabrikant ervan geen windows vista driver heeft. zo zijn er nog meer problemen op te noemen.

het gaat er niet om dat de spelletjes fabrikant de schuld heeft omdat het geen vista patch ter download aanbiedt, of dat de peripheral fabrikant de schuld heeft omdat het geen vista driver heeft of dat microsoft de schuld heeft omdat vista niet backwards compatible genoeg is met xp.

hoofdzaak is: de gebruiker heeft een probleem en dat moet opgelost worden.

en vista en peecees zijn gewoon produkten dus het is terecht dat de consumentenbond daar een laagdrempelige rol in speelt. het had zoveel ellende gescheeld als de koper van een nieuwe pc was ingelicht over de problemen met vista en de keuze had gekregen voor xp te kiezen!

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 12 augustus 2007 19:34]

Ik vraag me af of de vergelijking wel mank gaat. Internet niet in kunnen stellen kan net zo goed een user fout zijn, en hetzelfde geldt voor het installeren van een game of de systeemeisen daarvan bekijken voordat je beslist Vista aan te schaffen.

Als je een auto koopt wordt ook van je verwacht dat je een rijbewijs hebt en als je een pc koopt ga je er ook vanuit dat je ermee om kunt gaan. Is dat niet zo dan kun je rijlessen nemen, en in het tweede geval kun je een helpdesk bellen of naar je leverancier gaan.

Wanneer je naar de originele vraag kijkt zie ik toch zaken die niet persé vallen onder Vista problemen, maar net zo goed onder algemene gebruiksproblemen kunnen vallen net als bij de auto.

Welke problemen heeft u ondervonden (meerdere antwoorden mogelijk)?

-Mijn gekochte muziek- en/of filmbestanden zijn niet meer af te spelen
DRM, codec's. Beide niet afhankelijk van Vista
-Mijn apparatuur (zoals een printer of videokaart) doet het niet meer of niet goed
verkeerde driver geinstalleerd, of zelfs géén?
-Een of meerdere softwareprogramma’s doen het niet meer
is de software compatible met Vista?
-De computer is heel traag geworden en\of onstabiel (loopt vast\blauw scherm)
Spyware, 18 virusscanners geinstalleerd, zeer veel programma's laten draaien
-Mijn internetverbinding doet het niet meer (goed)
internetverbinding wel ingesteld? notebook wel aangemeld bij router?
-Het activeren van Vista verliep niet goed.
geen internetverbinding?
-Mijn nieuwe computer met Vista erop start niet en/of langzaam op, komt niet en/of probleemloos uit de slaapstand (met name bij notebooks) of Vista sluit niet/langzaam af
spyware, veel programma's open?
-De upgrade van XP naar Vista veroorzaakte veel problemen
Wat voor problemen?


Dit is een vraagstelling die van geen kant deugt en alles is voor uitleg vatbaar. Dát er een probleem is zal best, maar of het überhaupt iets met Vista te maken heeft is nog maar de vraag. Als ik met mijn auto de sloot in rijd dan heb ik een probleem met mijn auto ja, maar dat de oorzaak een harde windvlaag was telt bij de consumentenbond even niet mee...

[Reactie gewijzigd door magel725 op 12 augustus 2007 20:21]

-Mijn gekochte muziek- en/of filmbestanden zijn niet meer af te spelen
DRM, codec's. Beide niet afhankelijk van Vista
Is zeker wel afhankelijk van Vista, of wou jij zeggen dat die DRM rommel van WMP geen onderdeel is van het besturings systeem? Of dat iTunes op een ander OS anders zou werken?
-Mijn apparatuur (zoals een printer of videokaart) doet het niet meer of niet goed
verkerde driver geinstalleerd, of zelfs géén?
Ja, en hoe komt het dat er geen of een slechte driver geinstalleerd is? Omdat die er misschien niet zijn voor Vista? Het is gebaseerd op de core van winxp/win2k3, waarop je ook gewoon win2k drivers kon installeren. Is wel degelijk de schuld van Vista, omdat je nu nieuwe drivers nodig heb, omdat het drivermodel op de schop moest om overal DRM in te stoppen.
-Een of meerdere softwareprogramma’s doen het niet meer
is de software compatible met Vista?
Zelfde verhaal als boven. MS had het makkelijk compatible kunnen maken. Een OS heb je tenslotte niet omdat het OS zelf zo leuk is, maar om je software op te draaien. Apple lukt het zelfs om software voor een andere cpu zonder al te veel problemen aan de praat te krijgen op nieuwere OS versies.
-De computer is heel traag geworden en\of onstabiel (loopt vast\blauw scherm)
Spyware, 18 virusscanners geinstalleerd, zeer veel programma's laten draaien
Hey, kijk eens in je adresbalk? Je zit hier op tweakers.net, dit is dus geen post van je pa die weer eens met z'n computer zit te klungelen. Spyware en dergelijke zijn trouwens makkelijk op te lossen door gewoon kaal te installeern ipv te upgraden. Vista is nou eenmaal trager dan winxp, zoek maar eens benchmarks op gamesites...
-Mijn internetverbinding doet het niet meer (goed)
internetverbinding wel ingesteld? notebook wel aangemeld bij router?
Waarom zou er iets op de router verandert zijn nu hij een ander OS heeft? Als hij dhcp heeft zou hij niet eens iets in hoeven te stellen, dus het lijkt me sterk dat het hier om user error gaat. Als hij geen internet verbinding in kon stellen had hij daar op winxp ook wel problemen mee.
-Mijn nieuwe computer met Vista erop start niet en/of langzaam op, komt niet en/of probleemloos uit de slaapstand (met name bij notebooks) of Vista sluit niet/langzaam af
spyware, veel programma's open?
Nee, die slaapstand heb ik al eerder raar zien doen. We hadden verse notebooks gesponsort gekregen (waar ze ook helaas vista op hadden gezet), zonder allemaal rare rommel er op, en daar werkte de slaapstand ook niet. Neem ik ze overigens niet kwalijk, blijkbaar is zoiets wat triviaal lijkt toch niet zo heel triviaal, want op m'n ubuntu notebook werkt het ook niet...

Om nou alles zomaar af te doen als 'de schuld van de gebruiker' oid vind ik zelf heel erg kortzichtig. Leuk voor jou als jij geen problemen heb met Vista, maar andere hebben dat wel. Als jij je kop in het zand wil steken moet je zelf weten, maar ga dan geen onzin lopen posten.

[Reactie gewijzigd door kozue op 13 augustus 2007 10:20]

@kozue,
makkelijk even MS bashen he?

feit is dat alle vragen niet aan vista liggen maar aan fabrikanten en of gebruikers..
niet aan het OS, daar is niks mis mee...
Ja, en hoe komt het dat er geen of een slechte driver geinstalleerd is? Omdat die er misschien niet zijn voor Vista? Het is gebaseerd op de core van winxp/win2k3, waarop je ook gewoon win2k drivers kon installeren. Is wel degelijk de schuld van Vista, omdat je nu nieuwe drivers nodig heb, omdat het drivermodel op de schop moest om overal DRM in te stoppen.
:D dat is een mooie...
er wordt gevraagd door de gebruikers om een userspace drivermodel.
wordt dat gedaan, is het weer niet goed want de oude drivers moeten ook te installeren zijn, ja doei :W
@ kozue: je begrijpt de stelling dus niet. Je antwoorden hebben er absoluut niets mee te maken. Wellicht is het handig om zelf nogmaals de url te checken en jezelf ervan te overtuigen dat je zelf ook op tweakers zit?

Normaal doe ik dit niet, maar door bovenstaande uitspraak van jou naar mij wil ik wel e.e.a. toelichten omdat dit te mooi is om te laten gaan:

DRM is zeker wel afhankelijk van Vista, of wou jij zeggen dat die DRM rommel van WMP geen onderdeel is van het besturings systeem? Of dat iTunes op een ander OS anders zou werken?

Ja en? Zit er dan allereerst géén DRM in de muziek zelf die het afspelen onmogelijk hoort te maken?

Ja, en hoe komt het dat er geen of een slechte driver geinstalleerd is? Omdat die er misschien niet zijn voor Vista? Het is gebaseerd op de core van winxp/win2k3, waarop je ook gewoon win2k drivers kon installeren. Is wel degelijk de schuld van Vista, omdat je nu nieuwe drivers nodig heb, omdat het drivermodel op de schop moest om overal DRM in te stoppen.

Of is het de schuld dat de hardware niet hetzelfde werkt als een compatible Voodoo 3 kaart? Zo kun je alles natuurlijk rechtpraten. Vista heeft drivers nodig voor hardware net als dat elk ander OS dat heeft. Dat is namelijk een esentieel onderdeel van een werkend OS. Ik hoop dat je dit per ongeluk hebt opgeschreven.

Zelfde verhaal als boven. MS had het makkelijk compatible kunnen maken. Een OS heb je tenslotte niet omdat het OS zelf zo leuk is, maar om je software op te draaien. Apple lukt het zelfs om software voor een andere cpu zonder al te veel problemen aan de praat te krijgen op nieuwere OS versies.

Precies! Op een apple kun je namelijk zonder problemen vlekkeloos elk stuk software en hardware installeren... Ehm, je bent wel uberhaupt een beetje bekend met Apple?!?

Hey, kijk eens in je adresbalk? Je zit hier op tweakers.net, dit is dus geen post van je pa die weer eens met z'n computer zit te klungelen. Spyware en dergelijke zijn trouwens makkelijk op te lossen door gewoon kaal te installeern ipv te upgraden. Vista is nou eenmaal trager dan winxp, zoek maar eens benchmarks op gamesites...

Spyware los je op door kaal te installeren, i.p.v. te upgraden? Volgens mij los je spyware op door de gebruiker te informeren, door de computer te beveiligen en door een anti spyware programma te draaien. Upgraden heeft er niet zoveel mee te maken, maar als je dit anders ziet hoor ik het graag. Ik zie namelijk totaal, maar dan ook totaal geen verband. Zie de adresbalk.

Waarom zou er iets op de router verandert zijn nu hij een ander OS heeft? Als hij dhcp heeft zou hij niet eens iets in hoeven te stellen, dus het lijkt me sterk dat het hier om user error gaat. Als hij geen internet verbinding in kon stellen had hij daar op winxp ook wel problemen mee.

Inloggen via MAC adres misschien? En als je onder XP een verbinding kunt instellen kun je dat ook onder Vista? Lees ik dit zo goed?

Nee, die slaapstand heb ik al eerder raar zien doen. We hadden verse notebooks gesponsort gekregen (waar ze ook helaas vista op hadden gezet), zonder allemaal rare rommel er op, en daar werkte de slaapstand ook niet. Neem ik ze overigens niet kwalijk, blijkbaar is zoiets wat triviaal lijkt toch niet zo heel triviaal, want op m'n ubuntu notebook werkt het ook niet...

Wow, dit zou inderdaad kunnen. Reden voor een onderzoek naar Vista.

Om nou alles zomaar af te doen als 'de schuld van de gebruiker' oid vind ik zelf heel erg kortzichtig. Leuk voor jou als jij geen problemen heb met Vista, maar andere hebben dat wel. Als jij je kop in het zand wil steken moet je zelf weten, maar ga dan geen onzin lopen posten.

A: ik doe niet alles af als een fout van de gebruiker maar ik geef aan dat alles wel een gebruikersfout KAN zijn!
B: ik heb geen Vista draaien en heb er dus niet/wel problemen mee.
C: Ik post onzin en steek mijn kop in het zand. Ken je die mop van de ketel en de pot? Jij bent alletwee.
Dan nog steeds blijft de vraag staan of al deze problemen wel door Microsoft Vista worden veroorzaakt.

Als iemand de winkel in loopt om een upgrade CD''tje voor zijn 5 jaar oude PC met Windows XP erop te kopen, dan zou de verkoper toch eerst moeten inventariseren of dit de juiste aanschaf is. Een verkoper zou moeten vragen waarom men wil upgraden ("omdat Windows zo traag is geworden") en wat voor hardware iemand draait ("een Intel dinges met een geheugen van 128, een harde schijf van 40 en in al die scanner uit 1995, maar die heeft het nooit gedaan sinds ik deze computer hebben gekocht").
een beetje verkoper kan dit verhaal zo draaien, dat hij er ook nog een nieuwe computer bij kan verkopen. En van die nieuwe pc mag inderdaad verwachten dat hij perfect loopt met Windows Vista. En anders kan hij de klant er in ieder geval op attenderen, dat hij eerst zijn computer vrij van virussen moet maken, voordat Windows geschikt is om vista te installeren.

Hoe dan ook: er zijn maar een paar fouten Windows (en dus Microsoft) daadwerkelijk aan te rekenen. Een daarvan is het probleem met het langzaam kopiëren. Alle overige problemen, zoals door de consumentenbond aangeboden, hebben te maken met pre-existente problemen, dan wel slechte voorlichting van de vista gebruiker.
Nu hebben we bij mij op werk momenteel ook een vista-pc in de aanbieding(in een bouwmarkt ja).
En t grootste probleem is misschien wel dat pc bouwers pc's uitrusten met windows vista zonder dat de hardware daar ook maar enigszins bij aansluit, ik heb vista op een vrij vlotte pc draaien en nergens problemen mee, buiten t driver geneuzel en dat kan je ms niet verwijten.
Die pc op mijn werk echter is een pentium D925 met 1gb aan ram, met onboard video.
Het spijt me heel erg voor de bouwers, maar die bak is gewoon niet krachtig genoeg om het meegeleverde vista home premium te draaien zoals t zou moeten.
dat ding krijgt notabene een vista rating van 1, k denk dat we ook de bouwers van die standaard budgetmeuk eens moeten gaan aankijken op dit soort problemen.

Het grootste probleem van de mensen die hun klachten bij de consumentenbond hebben neergelegd is denk ik juist dat ze een pc gekocht hebben die schappelijk kwa prijs was en door de verkoper aangemerkt als t nieuwste van t nieuwste, want tja vista draait erop.

Ik sprak de vertegenwoordiger van fujitsu erop aan toen die een kijkje kwam nemen bij onze verkoop, en volgens hem kan die pc prima uit de voeten met vista, tja t draait, en dat was t dan ook, toen ik hem aansprak op de rating die vista hanteert, wist ie niet eens wat ik bedoelde.... |:(
Laat staan dat ie wist wat de systeemeisen waren voor de pc, dezelfde pc hebben ze al sinds de introductie van de pentium D in t assortiment en is gewoon ongewijzigd voorzien van Vista HP ipv XP Home edition...

Mensen kopen een pc voor 600 euro die prima met xp uit de voeten zou kunnen, maar vista is dan toch echt teveel voor t beestje, ik denk dat t grootste deel van de klagers toch wel uit die hoek komt.

[Reactie gewijzigd door satan.NB op 12 augustus 2007 19:53]

nee, het is niet alleen een performance probleem. het is wel waar dat een vista machine extra processing power en grafische poeha nodig heeft (kun je uitzetten in vista maar daar koop je vista niet voor) microsoft heeft ook het backwardscompatibility beginsel in grotere mate geschonden dan bij vorige overgangen van windows versies.

bepaalde windows software werkt gewoon niet op vista, zoals bijvoorbeeld de nokia software waar hierboven gewag van gemaakt wordt. dat zijn wezenlijke problemen en die moet je niet bagetelliseren.

daarnaast zijn veel peripheral vendors nog niet over (nog of nooit?) op vista drivers. dus randapparatuur als printers, webcams e.d. werkt dan niet op vista en moet vervangen worden.

alles afwegende is het voor veel consumenten dan ook beter om gewoon bij xp te blijven omdat de meerwaarde van vista in het niet valt bij de extra uitgaven nodig om dezelfde functionaliteit als beschikbaar bij de oude pc te herstellen (nieuwe applicatie software kopen, nieuwe printer, webcam etc.)

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 12 augustus 2007 19:58]

Maar het blijft dus een 3rd party probleem.

Dat je niet overal drivers voor kan krijgen is uiteraard vervelend... maar dat kun je niet Vista aanrekenen. Enne... Microsoft heeft software waarmee je vooraf kan bekijken of er drivers voor zijn. Hoeveel meer kan je verwachten?

Idem voor software.... Microsoft heeft alles gedaan om compatibliteit te waarborgen. En bij de meeste software werkt dat ook uitstekend. Bij sommige software is een kleine patch voldoende. Tja.... als er op dit moment dan nog Vista incompatible software is, dan is dat echt geen probleem van Vista.


Natuurlijk... als hard- en software niet correct werken, dan is dat vervelend voor de consument. Maar die consument is er niet bij geholpen wanneer de consumentenbond FUD gaat verspreiden. De consumemnten bond doet op dit moment alsof Vista het probleem is. En dan is het dus nadrukkelijk NIET.
Ik snap dat ook niet, ik draai ook al ultimate sinds het begin en heb echt nergens last van.
sure driver problemen maar dat lag meer bij creative bv. maar videokaart drivers doen het perfect inmiddels. alle hardware wordt herkend en draait soepeler dan xp.

Misschien komen die problemen meer bij gebruikers omdat ze pc's aanschaffen met vista erop maar die net aan de minimum eisen voldoen.
Daar zeg je het al hé,

'sure driver problemen....'

Maar als ik thuis aan mijn ouders of zussen vraag wat een driver is vallen die gewoon uit de lucht. En dat geld volgens mij voor het grootste deel van de consumenten. Voor hen is de computer iets dat je aansteekt en waar je mee kunt werken, en voor de rest weten ze er niets van. Als je dan een nieuwe pc koopt en daar staat vista op en de driver van god weet wat werkt niet sla je helemaal tilt.
Probeer je gewoon eens in te leven in het feit dat de meeste mensen niets van dergelijke zaken afweten. Voor ons is dat allemaal logisch en sure en...
zo zullen er veel tweakers hier niet weten op hoeveel graden hun t-shirt moet gewassen worden, met welk poeder, welke wasverzachter, welke temperatuur, welke kleuren mogen samen... Voor al de mama's is dat ook logisch en sure en ....

Ik zeg niet dat alle schuld bij microsoft ligt, maar als 95% van alle nieuw verkochte computers uitgerust worden met jou besturingssysteem dan brengt dat een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee en het is daar dat microsoft faalt.
Want om op die drivers terug te komen, als je grafische kaart niet werkt door een slechte driver, dan weten jij en ik dat dat aan de fabrikant ligt van de drivers. Maar de gemiddelde consument zegt gewoon, weeral vista dat niet werkt...

Kom eens uit je cocon en besef dat niet iedereen veel weet over de onderwerpen waar jij veel over weet.

[Reactie gewijzigd door Lactobacillus op 12 augustus 2007 16:34]

daar heb je al een groot probleem te pakken. Het "het moet gewoon werken" argument.
Een pc is en blijft een complex apparaat met complexe programmatuur, het is leuk en aardig dat alles zo gebruikersvriendelijk geworden is dat er nu veel meer mensen mee kunnen werken maar ik blijf erbij dat als je een complex apparaat als een pc wilt
bedienen je ook wel een KLEIN beetje verstand ervan mag hebben.

Basistermen beheersen als drivers ed lijken me toch vrij essentieel als je met een pc wilt werken. Daarbij kan een klein beetje basiskennis van een pc helemaal geen kwaad als je ermee wilt werken. Waarom wordt het toch altijd van ALLES geaccepteerd dat je ervoor moet leren (auto's besturen, met grote machines omgaan, machinist of piloot worden) maar zodra het om computers gaat dan mag het allemaal maar geen moeite kosten, het moet gewoon werken en klaar. Als je dat wilt moet je een typemachine kopen.

Een pc is nou eenmaal geen videorecorder of magnetron die je neerzet, aanzet en klaar voor de komende 10 jaar. Zo werkt het nou eenmaal niet.

En wat jij zegt van als je grafische kaart niet werkt dan ligt dat aan vista dat is natuurlijk dikke onzin. Dan is het de fabrikant van je grafische kaart die slecht werk levert en niet noodzakelijk de schuld van vista.

Mensen moeten zich domweg eens meer verdiepen in computers en besturingssystemen alvorens ze gaan klagen dat het zo slecht werkt. Typisch nederlands trekje. Het ligt altijd aan iemand anders, nooit aan jezelf.
Meningen verschillen en mijn inziens moet het ook "gewoon" werken. Na ruim 30 jaar OS ervaring mag je dat ook verwachten van een producent zoals Microsoft. Microsoft werkt die verwachting ook zelf in de hand met slogans als "nog beter, nog makkelijker en eenvoudiger, nog veiliger en nog sneller" etc.etc.

Dan kan je verwachten dat het in je gezicht explodeert, als het produkt niet is wat er van verwacht wordt. Er is overigens niets "basis" aan drivers, dat zijn idd zaken die het OS moet regelen, en niet de consument. Microsft vind dat zelf ook, anders waren ze ook niet begonnen met plug&play, hardwareherkenning etc. Het heeft nml. niets te maken met het gebruik van het apparaat; het is hardware configuratie. Iets, wat je voor je Magnetron (of welk ander huishoudelijk/consumenten artikel) ook niet hoeft te leren.

Microsoft wil hun OS verkopen aan de grote massa, dat doen ze ook. Juist daarom moeten ze er rekening mee houden dat ook "john doe" de pc kan bedienen.
Een computer is geen eenvoudig te gebruiken aparaat, zeker niet zodra er zich onverwachte problemen voordoen. 30 jaar OS ervaring zegt niets, men is ook al 30 jaar aan het verbeteren/veranderen, het zal steeds complexer worden.
Natuurlijk moeten fabrikanten streven naar een probleemloos systeem, maar dat is vrijwel onmogelijk, er zijn teveel factoren die dat beinvloeden.

Er zijn tegenwoordig genoeg bedrijfjes/eenmanszaakjes die die problemen voor mensen die geen verstand hebben van zaken kunnen oplossen, ook kent bijna iedereen wel iemand met een beetje meer dan gemiddelde kennis van PC's.

Ik hoop ook dat er ooit een OS komt wat probleemloos is en door iedereen eenvoudig te gebruiken is, maar dat is een utopie.

Als je auto wilt rijden moet je je rijbewijs hebben, maar ook dit is geen garantie dat je nooit een probleem/ongeluk veroorzaakt of dat de auto nooit stuk gaat.

Overigens hebben auto fabrikanten na 100 jaar ervaring nog steeds geen probleemloze auto ontwikkelt, het lijkt zelf steeds erger te worden, wellicht ook omdat electronica lastiger probleemloos te krijgen is dan mechanica??
En ik ben er van overtuigd dat 100 jaar verder nog steeds problemen bestaan met auto's.. zo ook met computers dus.

Ik denk dat de meeste problemen veroorzaakt worden door fabrikanten die te lang de kat uit de boom hebben gekeken wat betreft Vista.
Wellicht had Microsoft daar meer achter moeten zitten.

Ook ik vind het belachelijk dat er geen PC's te krijgen zijn met gewoon XP ipv Vista. Maar ik denk dat wanneer een consument de keuze zou krijgen, de meerderheid toch voor Vista zou kiezen bij aanschaf van een nieuwe PC.

[Reactie gewijzigd door poeyerke op 13 augustus 2007 10:54]

Het "het moet gewoon werken" argument.
Maar dat is nou juist het argument dat Microsoft gebruikt om Windows aan te prijzen.
Mensen moeten zich domweg eens meer verdiepen in computers en besturingssystemen
Dat zou mooi zijn, ik denk dat er dan een heleboel mensen eindelijk de overstap naar Linux zouden maken :) De praktijk is helaas dat veel mensen daar de tijd of de zin niet voor hebben. Net zoals de meeste mensen die een auto kopen ook niet tot in detail de werking van een automotor kunnen uitleggen.
De verantwoordelijkheid ligt wel bij de fabrikant van de pc waar Vista op meegeleverd wordt. Hoevaak kom ik niet een pc van hp of dell tegen waar Vista op staat en die crashen met de eigen drivers van hp en/of dell zelf. Je mag toch verwachten dat Vista in ieder geval goede drivers krijgt van de fabrikant van de pc zelf.

Ga klagen bij de fabrikant van de hardware die je hebt in plaats van Microsoft. Zij kunnen er weinig aan doen dat de andere leveranciers van hardware zich niet goed voorbereiden.

De meeste mensen zeggen niet dat Vista niet werkt als de pc crashed, maar zeggen dat het aan hun computer ligt (oftewel de leverancier of de grote merknaam aan de voorkant van de pc).
Toen ze er nog XP op uitleverden werkte alles wel prima, maar Microsoft wil dat ze nieuwe systemen met Vista uitleveren en geen XP.
Dan kan je moeilijk zeggen dat de verantwoordelijkheid bij de fabricant van de pc ligt.
Wie wil nu dat er Vista wordt meegeleverd ?
onzin...
XP kan ook nog worden uitgeleverd..
en dat de fabrikant in al die tijd voor de release nooit de moeite heeft genomen om hun drivers/programma's vista compatible te maken is niet de schuld van MS
Sterker nog, Dell en Acer leveren weer als vanouds XP.. :)
Bovendien is de levering van Ubuntu door de Vista-problemen enorm toegenomen.. :P
. Voor hen is de computer iets dat je aansteekt en waar je mee kunt werken, en voor de rest weten ze er niets van
dat soort mensen kopen doorgaans ook een nieuwe pc (en geen upgrade oid)
en of je het nou wilt of niet: het is dan nog steeds niet de schuld van MS dat een nieuw kant en klaar systeem niet lekker meer werkt...
a) systeembouwer: hij/zij heeft incompatible hardware gebruikt
b) gebruiker wil 16bit hardware aansluiten..

allemaal geen problemen van MS, en de consumentenbond laat die gebruikers in de waan dat MS de grote boosdoener is.
Nou, Vista werkt best goed. De meste klachten zijn gebruikelijke klachten bij nieuwe OSsen.

Mijn punt van kritiek op Vista is anders. Vista is een stuk zwaarder geworden, maar ik heb geen enkele echte reden gezien waarom Vista beter zou zijn geworden. Tuurlijk, leuk die (overigens resourcevretende) interface en allemaal die sleutelingen onder de motorkap waar ik totaal geen snelheidswinst bij zie. Owja, dan dat precatchen van zaken in het geheugen, nog niet van gemerkt dat het mijn PC sneller maakt.

Ik heb geen klachten over de functionaliteit van Vista als OS, maar het is geen verbetering t.o.v. XP. Als het volgende OS van MS niet beter is voor de consument dan heeft Linux de desktopmarkt in handen in 2012 ofzo.
Een heleboel voordelen van Vista zijn onzichtbaar. Het verwijderen van het administrator account, UAC, extra laag rechten systeeem voor IE, etc etc, zullen enorm helpen tegen malware. Dat was één van de grootste problemen bij XP. Maar zoiets merk je natuurlijk pas na lange tijd, bij consumenten die wel regelmatig hun installatie op die manier in de soep lieten draaien.

Dat Vista zoveel zwaarder is geworden is grote flauwekul. Het vergt misschien 100MB extra RAM. Totaal niet boeiend. De standaard hoeveelheid RAM is van de introductie van XP naar Vista veel harder gegroeid, en zowiezo super goedkoop.

Prefetch is duidelijk merkbaar... maar dan moet je het wel willen merken. Mijn Office heeft nog nooit zo snel opgestart. Harddisk I/O prioriteit mogelijkheid is ook duidelijk merkbaar. Een harddisk defrag kan nu volop in de achtergrond draaien, zonder dat je daar last van hebt. Dat was in XP niet mogelijk.
Vista is wel degelijk zwaarder geworden: ruim 9GB(!) aan schijfruimte voor een kaal OS noem ik belachelijk. Bovendien neemt Vista 1GB aan RAM in beslag, direct na opstarten. Dat zou tevens prefetch kunnen zijn, maar dat is niet zichtbaar. Dat het sneller zou werken, is onzin. Ik heb wat 2D en 3D-benchmarks gedraaid op de pc van mijn zoon (AMD Sempron 1600Mhz, 1GB RAM met XP) en mijn pc (P4 3,5Ghz met multithreading, 2GB interleaved RAM en Vista) en wat blijkt? De prestaties liggen op de AMD-pc slechts 1%(!) lager! :( 8)7
Beide pc's zijn nog geen jaar oud.
Een beetje raar meldpunt, een mogelijke klacht die er staat is "Documentatie provider zegt niets over Vista" of Provider (helpdesk) zegt Vista (nog) niet te ondersteunen". Met alle respect, maar ligt dit nou écht aan Vista, of ligt het aan de ISP in kwestie?

En dan word er gevraagd of en waar je ondersteuning hebt gekregen. Wat heeft dit met de kwaliteit van Vista te maken? Dit is meer iets van de betreffende dienstverlener dan over het produkt Vista.

Volgens mij weet de Consumentenbond niet echt waar ze het over hebben, in ieder geval in dit geval, maar gezien hun verleden met allerlei computer- of aan verwante testen denk ik dat het eerder iets structureels is. Wellicht kunnen ze zich beter bezig houden met dingen waar ze wél goed in zijn, zoals testen van diverse huishoudelijke apparatuur enzo. Schoenmaker, blijf bij uw leest!
de consumenten bond ziet ms vista os gewoon als een produkt en constateert dat er veel problemen mee zijn. het maakt niet uit of dat nou aan ms, een isp of een, in jouw tweakers ogen, beginnende computergebruiker ligt. het is terecht dat de consumenten bond deze kwestie oppakt omdat zij hiermee de belangen van de consument dient.

het is in elk geval goed de consument er op te wijzen dat veelal nog steeds windows xp meegeleverd kan worden met een nieuwe peecee en dat dus niet per definitie vista os geaccepteerd moet worden.

zoals bijvoorbeeld dell recent heeft gedaan door xp weer te leveren ipv vista: http://news.com.com/Dell+.../2100-1046_3-6177619.html

edit@wildhagen

zolang vista ondersteuning niet compleet is kan de consumentenbond daar een voorlichtende rol in spelen en bijvoorbeeld adviseren ipv voor het standaard meegeleverde vista os toch voor windows xp te kiezen.

zeker omdat er ook veel andere compatibiliteitsproblemen zijn met oude programma's of spelletjes uit het xp tijdperk, hardware (geen vista drivers beschikbaar!) denk ook aan de bbc iPlayer die gekgenoeg niet compatible is met vista:
Microsoft Vista is quite a recent development* and BBC iPlayer Beta was designed to work on Windows XP. We need to test BBC iPlayer on Vista fully before we can recommend to our users that it works properly on this operating system. We know that some technically expert users are able to run BBC iPlayer Beta on Vista but we do not feel it is appropriate to advise the general user to try to use BBC iPlayer Beta on Vista until we have completed our programme of testing.
en zo zijn er legio problemen te vinden met vista.

microsoft heeft wel degelijk het heilige backwardscompatiblity concept geschonden en dat maakt de migratie van gebruikers van xp naar vista pijnlijk. xp blijven gebruiken en later switchen naar vista is daarom aan te bevelen.

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 12 augustus 2007 16:47]

de consumenten bond ziet ms vista os gewoon als een produkt en constateert dat er veel problemen mee zijn. het maakt niet uit of dat nou aan ms, een isp of een, in jouw tweakers ogen, beginnende computergebruiker ligt. het is terecht dat de consumenten bond deze kwestie oppakt omdat zij hiermee de belangen van de consument dient.
Ja, maar een reden om deze actie te voeren is dat de Consumentenbond wil weten wanneer Microsoft de 'problemen' oplost, omdat het produkt niet "af" zou zijn (wat een produkt nooit is, maar dat terzijde).

Maar hoe kan Microsoft nu vertellen wanneer de ISP hun documentatie bijgewerkt hebben? Dat is niet aan Microsoft, maar aan de ISP om te doen, lijkt me. Of zie ik dat nou verkeerd? Verwacht de Consumentenbond nu echt dat MS voor elke ISP de handleidingen gaat schrijven ofzo?

Dit meldpunt komt op mij gewoon niet serieus over op deze manier. Als ze nu echt inhoudelijk op eventuele problemen met Vista in zou gaan... welgeteld drie van de vragen gaan daarover....
Wat een crap om die BBC iplayer toe te wijzen aan Vista.
Heeft Ms dat ding gemaakt?
Nee, iemand bij de BBC.
Dus wie is er dan verantwoordelijk?
Juist, diegene die 'm maakte, de BBC dus, niet Ms.

Wanneer Ms Vista compatible zou hebben gemaakt met hardware van 5 of 10 jaar oud zou de standaard installatie 20Gb of meer zijn.
En dan zouden meer mensen gaat zeiken omdat het te groot is.
Denk daar ook eens over na voordat je iets post wat nergens op slaat.
nogmaals, ik geeft ms nergens de schuld van maar feit is wel dat veel software niet werkt met vista. daarom is het voor consumenten beter om voorlopig xp te gebruiken en dus te kiezen voor xp ipv vista bij levering van een computer.

de schuldvraag heb ik het niet over, realiteit is dat de argeloze computergebruiker met vista en de bijkomende problemen wordt opgescheept. dit kan door betere voorlichting voorkomen worden en dit is waar de consumentenbond instapt.
Als je die vragenlijst goed bekijkt, zie je dat er 'meerdere antwoorden mogelijk' zijn. Het is heel goed mogelijk dat ISP's Vista niet ondersteunen, en er daarom geen/niet makkelijk verbinding gemaakt kan worden. Herleiden waar de problemen vandaan komen, maakt de resultaten van deze 'enquete' een stuk steviger; ze zijn immers onderbouwd dan.

Neemt echter niet weg dat ik je opmerking over de consumentenbond wel kan steunen :)
"Vista niet ondersteunen"?

Moet een OS dan speciaal ondersteund worden?
Larie natuurlijk, elk recent OS kan werken met internetaansluitingen en netwerken, dus Vista is zeker geen uitzondering.
Het probleem is dat ISPs nog fobisch zijn voor andere OSen dan ze gewend zijn. Je moet op de helpdesk maar eens hulp proberen vragen als je linux of mac gebruikt, je hoort ze gewoon sneller ademhalen en ze beginnen te zweten, terwijl die systemen op vlak van internet en netwerken helemaal niet verschillend zijn van XP, Vista is weer net hetzelfde geval.
Andere OSen worden niet ondersteund omdat we elke muisklik die een klant moet doen aan de klant moeten kunnen uitleggen. Met name bij draadloos is dit een ramp, omdat je daar nog wel eens WZC moet aan of uitschakelen, drivers opnieuw installeren, dat soort zaken. Passieve ondersteuning zoals het doorgeven van DNS-serveradressen kan altijd, maar het is gewoon niet te doen om actieve ondersteuning te bieden aan OS'en die in totaal door minder dan 5% van de userbase gebruikt worden. Een exotisch OS gebruik je gewoon op eigen risico. Het is zoiets als een auto kopen die op waterstof rijdt en dan klagen dat je nergens kunt tanken.
Deze actie van de consumentenbond richt zich niet tegen Vista zelf, maar tegen het feit dat veel pc verkopers hun pc's alleen maar leveren met Vista erop.
Ze willen met deze actie bereiken dat de consument makkelijker kan kiezen om XP op hun pc te krijgen.
1 van de redenen waarom je XP op je pc zou willen hebben, is dat je provider Vista nog niet ondersteunt. Zodoende.
IDD, imo is die consumentenbond de boel wat aan het opblazen...
bv: een van de grootste problemen is dat mensen de juiste drivers niet hebben. dat ligt imo eerder aan de fabrikanten of OEMs dan aan Vista. De fabrikanten zijn imo verantwoordelijk voor het gebruiksklaar maken van hun product, daar hoort drivers maken dus duidelijk bij.
Een ander "probleem" is het welbekende "ik kan aero niet gebruiken"-probleem. Dit is bij OEM-pcs de fout van de fabrikanten, die moeten zorgen dat Vista met een krachtig genoeg systeem geleverd wordt. Indien de consument Vista er zelf heeft opgezet, is het natuurlijk zijn fout, hij moet een nieuw systeem maar neit op een fosiel proberen installeren :p
Natuurlijk heeft Vista zijn fouten, maar de meeste klachten zullen imo lang niet aan Vista liggen...

PS: dit hoor je allemaal van een Apple-fan ;)
.... dus moet het ook voor de grootste mongolen geschikt zijn....
Dus daarom heb jij er dan zoveel problemen mee???? :P

Even zonder dollen, ik vind jouw woordkeuze een beetje tegen het zere been moet ik zeggen...

Mongolen (personen met het syndroom van Downe) kunnen soms beter overweg met een PC dan andere.

'Leken' zou een betere woordkeuze geweest zijn.
hier ook nog de nu.nl bron met wat extra informatie over een en ander: http://www.nu.nl/news/119..._klachten_over_Vista.html
In het T.net artikel ontbreekt wel enige extra informatie, maar die staat niet in het nu.nl artikel.
Als je doorklikt naar het meldpunt van de consumentenbond, dan kom je erachter om welke klachten dit eigenlijk allemaal draait. De consumentenbond vraagt je op het meldpunt een formulier in te vullen. In dit formulier worden de klachten in verschillende categorieen opgedeeld - op deze manier geeft de consumentenbond tegelijk aan wat voor klachten zij verwachten te krijgen.
En wat blijkt? Het is een grote flame! :X
(Link: Het zijn vast Linux gebruikers :o )
Welke problemen heeft u ondervonden (meerdere antwoorden mogelijk)?
  • Mijn gekochte muziek- en/of filmbestanden zijn niet meer af te spelen
  • Mijn apparatuur (zoals een printer of videokaart) doet het niet meer of niet goed
  • Een of meerdere softwareprogramma’s doen het niet meer
  • De computer is heel traag geworden en\of onstabiel (loopt vast\blauw scherm)
  • Mijn internetverbinding doet het niet meer (goed)
  • Het activeren van Vista verliep niet goed.
  • Mijn nieuwe computer met Vista erop start niet en/of langzaam op, komt niet en/of probleemloos uit de slaapstand (met name bij notebooks) of Vista sluit niet/langzaam af
  • De upgrade van XP naar Vista veroorzaakte veel problemen
Dit zijn bijna allemaal algemene klachten die je altijd bij een overstap naar een nieuw besturingssysteem kan krijgen. De overstap van Win98 naar WinXP was zelfs nog veel erger! (Je werd namelijk door Microsoft geadviseerd tussendoor naar WinME over te schakelen ;) )

[Reactie gewijzigd door iKiddo op 12 augustus 2007 17:14]

Het grootste deel van die problemen kan ik niet bij MS leggen. Het eerste klinkt als een codec probleem (misschien moet MS dan maar codecs meeleveren natuurlijk voor WMP).

Het tweede lijkt me een driver probleem, dat hebben mensen ook met XP gehad. Als je veel gebruikte Hardware koopt is er vaak geen probleem. Maar met exotische hardware krijg je het wel vaak omdat die meestal iets langer over hun drivers doen en eerst hun modernste producten updaten. Again geen MS probleem die kan er weinig aan doen je kan moeilijk van hun verwachten dat zij voor alle oude exotische hardware drivers gaan staan schrijven.

Het derde is een probleem van beiden. Sommige MS software werkt ook niet ideaal. Soms denk ik dat MS dat express heeft gedaan om je te dwingen met overstappen op een nieuwere versie. Maar vaak worden sommige pakketten ook bagger geprogrameerd. Ik heb een tijdje in het onderwijs stage gelopen, het aantal bagger pakketten dat je daar je neus voor bij ziet gaan waar leraren helemaal VOL van zijn dat ze het MOETEN hebben is echt aanzienlijk.

De twee hierweer na kan vaak een driver probleem zijn.

IDD, activatie is een beetje omslachtig heel jammer.

Dit zelfde probleem heb ik met XP gehad voor Service Pack 1. Ik heb het nu niet met Vista, maar het zou me niet verbazen als MS dit probleem weer geherintroduceert heeft per ongeluk LOL :D.

Laatste geen mening over want ik heb niet geupgrade, dus ik ken de problemen hier niet mee maar die zullen er zeker wel zijn.
Je moet even onthouden dat deze klachten van de gemiddelde consument komt. Zij verwachten dat het OS het na een installatie volledig doet zonder dat men tegen problemen aanloopt. Dit belooft MS immers ook!

Vanuit het tweaker perspectief zijn dit soort problemen voorspelbaar en redelijk eenvoudig te omzijlen, danwel op te lossen, maar voor een consument die een voorgebakken PC koopt of zijn XP upgrade naar Vista zijn dit wel degelijk problemen.

Stel je koopt een auto en je komt er achter dat je radio het niet doet. Je gaat naar de dealer en men zegt daar "Oh, dat is wel vaker met dit merk autoradio's. Je moet hem eerst er uithalen en vervolgens het rode stekkertje naar de blauwe doorverbinden."

Een eenvoudige oplossing die door iedereen uit te voeren is, maar je moet het wel weten.
Sorry dat ik het zeg, maar dat UAC is ronduit treurig te noemen. Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde gebruiker het op een gegeven moment zat is om voor ieder wissewasje toestemming te moeten geven.

Stel je voor dat je in een auto rijdt en iedere keer als je inhaalt (en daarmee iets sneller rijdt dan toegestaan) toestemming moet geven... want stel je voor...

Ik heb Vista een maand geprobeerd... er dingen aan getweaked... maar gisteren was de maat vol en heb ik die hele partitie eraf geknikkerd... wat een gevoel van opluchting :)
Dat Vista om toestemming vraagt kun je uitschakelen. Draai al vanaf het begin met vista en hoe beter je het kent hoe beter het wordt.
Uiteraard heb ik dat na verloop van tijd gedaan, maar als je beveiligings maatregelen zo drastisch zijn dat iedereen die er mee moet werken het uit pure frustratie uitzet dan doe je in mijn ogen iets verkeerd.
Als je dan ook gewoon zorgt dat je programmatuur gebruikt die zich gedraagt conform de MS richtlijnen (en dus ofwel bij Installatie instellingen onder HKLM in het register zet ofwel instellingen onder HKCU plaatst en tevens van de subdirectories van Windows en Program Files afblijft tijdens gebruik door een normale gebruiker) dan heb je geen problemen met UAC.

Die kom ik altijd alleen tegen als ik inderdaad beheerderstaken ga doen (en ja... voor een tweaker kan dat wel eens irri zijn, maar voor de gemiddelde computerleek is het eigenlijk wel beter... die moet je gewoon leren dat ie dan altijd op annuleren moet drukken... hoef je veel minder vaak langs om de PC van je schoonmoeder weer van spyware te ontdoen)

Ze hadden alleen wel wat beter met het geluid om mogen gaan. Dan barst de hele hifi-wereld van de gazillion.1 surround-sound systemen en dan gaat Vista over op het sturen van een premixed stereo-geluid naar de soundcard van je Home-Theater systeem.

Ben ik ff blij dat ik nooit aan die HT-hype meegedaan heb :)
dus je koop een auto bij de dealer en een autoradio van een 3de partij (mediamarkt etc.) en als het niet werkt moet de dealer het maar oplossen, want je hebt de auto bij hun gekocht.

klinkt een beetje raar
Jammer genoeg is er ook het probleem dat mass storage apparaten van de ene dag op de andere niet meer werken. Alleen diegene die al voorheen aan de computer zijn aangesloten werken dan nog. Na lang zoeken bleek er een bestandje te missen in de drivermap maar de gemiddelde gebruiker had allicht nooit de oplossing gevonden. Ook blijkt de oplossing soms anders te zijn bij andere gebruikers. Het lijkt zich wel meestal af te spelen met mass storage devices.

En dan zijn er nog de problemen met de slaapstand. Vaak ontwaakt mijn computer spontaan uit slaapstand. In het logboek staat alleen dat de computer ontwaakte door een "onbekende oorzaak". Ik heb ook al heel wat geprobeerd om dit werkend te krijgen maar helaas.
Drivers moeten toch van certificering voorzien zijn ? En is dat niet mede een stukje MS verantwoording ? Als ik een laptop koop en daarop staat een prachtige "Vista ready" of "Designed for MS-Vista" sticker, dan is dat het beeldmerk van MS. Dan mag ik aannemen dat het allemaal goed zit en dat het spul werkt. Als dat dan niet het geval is mag je aannemen dat MS de producent daar op aanspreekt.
Alleen als de stickertjes zijn zoals ze gepresenteerd worden op http://www.microsoft.com/...ta/buyorupgrade/logo.mspx

dan voldoen ze aan een door MS opgezet testtraject (al kun je je afvragen of de 'works with' voor devices en 'vista basic' voor computers nu echt nuttige certificeringen zijn.

driver-certificering wordt alleen (voor zover mij bekend) afgedwongen in Vista 64-bit. Is wel vereist voor distributie via Windows Update, maar niet voor distributie door de fabrikant zelf.
Mijn nieuwe computer met Vista erop start niet en/of langzaam op, komt niet en/of probleemloos uit de slaapstand (met name bij notebooks) of Vista sluit niet/langzaam af
Ik ben inderdaad wel al meerdere pc's en laptops tegengekomen dier hier last van hadden! Weet iemand of dit ook wordt gefixt in sp1?
Heb probleem ook met mijn vista laptop,
zodra hij in slaapstand zit, komt hij er niet meer uit. meestal dus overnieuw opstarten..
Hoop het wel dat het in SP1 zit!
Dit zijn bijna allemaal algemene klachten die je altijd bij een overstap naar een nieuw besturingssysteem kan krijgen.
Onzin, bij Windows misschien, maar niet altijd. Sun gaf destijds de garantie dat alle software bleef werken bij overstap van Solaris 8 naar 9 (en er zaten redelijk wat vernieuwingen in 9 ten opzichte van 8 ). Daar kunnen ze bij Microsoft nog wat van leren! (bron)

[Reactie gewijzigd door kidde op 13 augustus 2007 01:26]

Zal best, maar ook SUN zal vast eens een keer aan hun eigen limiet lopen, en dan ook zulke maatregelen moeten treffen. Op een gegeven moment dien je een keuze te maken of je links- of rechtsaf wil gaan.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 13 augustus 2007 01:34]

Toch leuk... in die bron van jou:
The Solaris Guarantee Test Suite provides a means by which a customer can determine whether an application can move from one Solaris OE release to the latest without incurring potential compatibility problems.
Oftwel: er bestaat wel degelijk een kans dat slecht geprogrammeerde software niet meer goed functioneert.

Enig voordeel voor Sun: in de Unix-wereld is veel minder slecht-geprogrammeerde software te vinden dan in de Windows-wereld waar heel wat prutswerk uit de softwarefabrieken komt rollen (uiteraard zijn er ook wel goed geprogrammeerde softwarepakketten in Windows, maar je kwam voorheen altijd goed weg met allerlei smerige hacks. Dat heeft microsoft nu een keer iets meer dicht gezet en de effecten merk je meteen in compatibiliteit van software-pakketten)
Wat mij heel erg opvalt dat heel veel problemen te wijten zijn aan het ontbreken van degelijke 3rd party ondersteuning en soms helemaal niets met MS te maken heeft.

Ja idd, MS heeft het drivermodel aangepast... dat wilde iedereen ten slotte. Er was tenslotte enorme druk vanuit diverse hoeken om het in userspace te implementeren. Nu hebben ze het gedaan. Een x aantal fabrikanten weten hoe ze er mee om moeten gaan, de rest wat minder. Is niet erg... maar je krijgt wel dit soort problemen erdoor.

Voor de consument is het allemaal 1 pot nat en is Microsoft schuldig. Begrijpelijk. Echter is het wel zo dat er ook het 1 en ander te wijten valt aan 3rd party fabrikanten van hardware.

Dat HP zonodig 400MB aan software moet mee installeren ipv een simpele driver... ja dat gaat bij verandering zoals die van het driver model uiteraard problemen veroorzaken, als software daar direct of indirect van afhankelijk is....

Just my 2 cents.
Dit zijn bijna allemaal algemene klachten die je altijd bij een overstap naar een nieuw besturingssysteem kan krijgen.
Slechte internet verbindingen, zeer recente hardware die niet meer werkt en onstabiel draaien op hardware waar XP wel goed op werkt noem jij 'normale klachten' bij een overstap naar een nieuwe versie ?
Nee, maar ligt dat aan Vista? Of ligt het aan brakke drivers van bijvoorbeeld een niet nader te noemen bedrijf dat bekend is om geluidskaarten en MP3 spelers?
Om Groen Fluweel aan te vullen: Dat mijn wireless na 5 minuten er steeds uitklapte onder Vista en niet onder Xp met op allebei de OSen up to date drivers noem ik een klacht ja :P

Het zag er best okee uit maar om deze reden heb ik er weer XP op gezet: ga niet met een laptop zonder fatsoenlijke wifi zitten natuurlijk! Ronduit slordig, standaard hardware moet werken, daar test je toch ook mee denk ik zo?
Al geprobeerd om IPv6 uit te zetten op je wireless onder Vista?

Had (bekabeld) bij iemand generieke internet connectivity problemen. Bleek dat de ADSL-modem vrolijk IPv6 IP-adres en DNS uitgaf aan Vista via DHCP terwijl er kennelijk (uitzetten IPv6 verhielp alle connectivity problemen) absoluut geen IPv6 connectivity door de provider ondersteund werd.
ik had die vragen al gezien inderdaad: ik vind het weer een belachelijk laag consumentenbond niveau!!!

Komop dit is de zelfde organistatie die altijd packard hell's en compaque pc's als beste koop neer zet!

Deze organistatie neem ik echt niet meer serieus!

En wat is nu het nut van deze klachten op die manier opnemen

Cosumentenbond: Meneer Balmer, veel Vista gebruikers hebben 1 of meerdere softwareprogrammas die het niet doen op Vista.

Steve Balmer: OMG OMG OMG WTF!!! NOOEESS We will fix it right away I sooo know EXACTLY what you mean!!


* therat10430 schopt consumentenbond, ga maar wasmachines testen :P
Je vergeet waar de "consumentenbond" voor bedoeld is... voor "consumenten"...

Maar ik geef ze groot gelijk, Vista is zelfs voor een tweaker verschrikkelijk om mee te werken. Als ik me dan even in de gemiddelde gebruiker verplaats dan kan ik me voorstellen dat die zeker niet prettig met Vista kunnen werken.
Je werd namelijk door Microsoft geadviseerd tussendoor naar WinME over te schakelen ;)
Dat is inderdaad zeer ernstig :S Dan maar liever een geheel nieuwe install
Of je kon gewoon Windows 2000 draaien, heeft hier prima gedraait tot vorig jaar / 1,5 jaar geleden ongeveer, toen werden de nieuwste drivers en programma's niet meer ondersteund dus had ik niet veel keus. Overigens was inmiddels XP wel helemaal prima natuurlijk.
Wat een boel onzinnige reacties weer. Dat jij "nergens problemen mee hebt" hoeft niet in te houden dat iemand anders ook net zo'n soepele Vista-ervaring heeft.
Net zo goed als dat andersom geldt; dat jij Vista een rottig stuk ellende vindt, houdt niet in dat iedereen die opvatting met je zal delen. Dit soort opmerkingen zijn natuurlijk volledig zinloos.

Het gebruikers-niveau (zowel grote Tweakers en complete n00bs zullen het moeilijker krijgen dan de zeer gemiddelde users) en de manier waarop de PC wordt ingezet, zullen bepalen of er al dan niet problemen kunnen optreden.

Koop jij een Dell en doe je er weinig anders mee dan typen en printen met je meegeleverde Dell-printertje, dan loopt het allemaal wel lekker natuurlijk.

Wil jij echter een oude printer gebruiken waar alleen nog drivers uit het Windows 95 tijdperk voor zijn, dan zul je wat meer moeten tweaken en dus de kans op problemen vergroten.

Op dit moment hebben zo veel van m'n particuliere klanten nog "oude" hardware en randapparatuur die ze zouden willen gebruiken met Vista, dat ik het afraad om van XP af te stappen. Maar mensen die helemaal nieuw beginnen, kunnen best met Vista aan de slag, ook al vind ik zelf XP (of eigenlijk 2003) lekkerder werken.

[Reactie gewijzigd door DeKoning! op 12 augustus 2007 16:32]

Wil jij echter een oude printer gebruiken waar alleen nog drivers uit het Windows 95 tijdperk voor zijn, dan zul je wat meer moeten tweaken en dus de kans op problemen vergroten.
Op zich zijn die driver problemen niet de fout van MS en Vista maar eerder van de hardware leverancier. Ik vind het dan ook wat populistisch en kort door de bocht dat men dit voorstelt als een probleem met Vista. Je kan wel zeggen dat MS langer had moeten wachten om Vista uit te brengen, maar dan had een groot deel van de hardware fabrikanten nog steeds de moeite niet gedaan om nieuwe drivers te schrijven. Uiteindelijk is het uitbrengen van Vista zowat de enige manier die MS heeft om een heel aantal hardware gasten onder druk te zetten om werk te maken van hun drivers.
feitelijk komt het erop neer dat je ziet dat de industry vista niet snel genoeg oppikt vanuit de gedachte dat windows xp nog prima voldoet.

je ziet het bij de hardware vendors die vertikken vista drivers te schrijven
je ziet het bij de spelletjes die de nieuwe directx maar mondjesmaat ondersteunen
je ziet het bij isp's die nauwelijks de moeite nemen de instructies te updaten voor vista

en daarbij komt nog de fout die ms gemaakt heeft door vista niet volledig backwards compatible te maken met xp.

die twee zaken, de geschonden backwards compatiblity en de langzame ondersteuning van vista os veroorzaakt door de als gering gepercipieerde meerwaarde tov xp zorgen voor problemen.

en de argeloze consument is dan de pisang met zijn nieuwe pc met meegeleverde vista os. en daar is dus een rol voor de consumentenbond weggelegd aan deze problematiek zichtbaarheid te geven en een adviesrol te spelen. een goed geinformeerde consument had afgezien van vista en voor xp gekozen bij aanschaf van de nieuwe peecee.

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 12 augustus 2007 16:55]

Alles wat je daar opschrijft heeft nies met Vista te maken.

Driver probleem heeft bij ieder OS upgrade bestaan. Sommige hardware fabrikanten schrijven nooit nieuwe drivers voor een nieuw OS, en sommige hebben die ondersteuning perfect voor elkaar. Heeft niets met het OS, en alles met die bepaalde hardware te maken.

Spelletjes die mondjesmaat DX10 ondertsteunen? Met DX9 was ook niet iedereen in één nacht over. Zulke dingen vergen nu eenmaal wat tijd.

DirectX wordt in zeer nauwe samenwerking met hard- en software fabrikanten gemaakt. Het zijn hun wensen die bepalen wat voor nieuwe DX versie er komt. Die bergen DX10 spellen komen er echt wel. Net als DX9 zal het minstens een dik jaar kosten voordat er volop DX10 spellen released worden.

En Vista niet backwards compatible???? Ieder non-Vista applicatie wordt standaard in een sandbox geinstalleert, waarbij compatibliteit zeer hoog in het vaandel staat. Als de software dan nog niet wil werken, dan was het gewoon baggerslecht geprogrammeerd.


De consumenten bond is nu FUD aan het verspreiden met hun aantijgingen dat Vista niet klaar is.
Als de consumenten bond wil zorgen voor goed geinformeerde consumenten, dan moeten ze aangeven dat 95% van de problemen driver issues zijn, die NIET aan het OS te wijten zijn. Niet flauwekul de wereld in brengen dat Vista niet af zou zijn.
en daarbij komt nog de fout die ms gemaakt heeft door vista niet volledig backwards compatible te maken met xp.
Doen ze eindelijk eens iets goed... noem je dat meteen weer een fout van ms

backward compatibility met XP had vele security-holes geopend die men nu eindelijk eens een keer wilde dichten
Ja, en de laatste versie van XP geeft bij net zoveel mensen ook problemen, het is niet alsof Vista ineens zo uniek hiermee is.
Problemen?. ik heb een half jaar geleden Vista premium aangeschaft en geinstaleerd en gebruik het sindsdien probleemloos,
"De organisatie betreurt het dat nieuwe pc's standaard van Vista worden voorzien, omdat het nog niet af zou zijn"
Vreemd dat Vista dan toch gewoon doet wat het zou moeten doen.

[Reactie gewijzigd door stephen2002 op 12 augustus 2007 16:13]

Zie ook het gedeelte in het bericht:
Ervaren computergebruikers zouden nog wel uit de voeten kunnen met het besturingssysteem, ...
En ik reken jou dus bij deze groep. Er zijn namelijk nogal wat gebruikers die eenvoudige problemen niet weet op te lossen. En die problemen doen zich op dit moment niet met Microsoft Windows XP voor.

Het heeft trouwens ook een hele lange tijd geduurd voordat er werkende en/of fatsoenlijke drivers voor randapparatuur beschikbaar was. Nu kan je roepen dat het ligt aan de hardwarebouwer en niet aan Microsoft, maar helaas werden er tijdens de ontwikkeling van Vista elke keer wijzigingen doorgevoerd waardoor de drivermakers hun werk niet konden doen. En op dat soort klachten is het gericht :)
das natuurlijk geen excuus, er zijn zat bedrijven die wel werkende vista drivers hebben
bedrijven dit dus nog steeds niet hebben (nvidia b.v.) zijn gewoon laks met hun drivers aanpassen..

en die consumentenbond is een lachertje...
die rekenen een handleiding (!!!!!) zwaarder mee dan de beeld of geluidskwaliteit van een TV :')
NVIDIA heeft inderdaad toegegeven dat ze de drivers voor Vista onderschat hebben, echter, de drivers hebben het eigenlijk altijd gedaan. Goed, de performance was in een aantal gevallen niet zoals in XP, maar je kon de meeste spellen gewoon normaal spelen is mijn ervaring. Ik heb Vista vanaf het begin gebruikt om te gamen en er eigenlijk nooit echt problemen mee gehad. De performance is wel beter geworden in de loop van de tijd.

Dat er hier en daar sommige dingen niet helemaal werken, zoals TV out is natuurlijk vervelend, maar ze hebben zeker wel fatsoenlijk werkende drivers.

Ik zou als voorbeeld eerder Creative noemen met hun Vista X-Fi drivers die er nog steeds niet fatsoenlijk zijn.
ik heb anders met de alchemy driver geen problemen ondervonden?
kijk dat jij geen problemen met vista hebt zegt in principe niet zoveel. dat is een particuliere observatie die niet in zn algemeenheid hoeft te gelden.

vista wordt standaard meegeleverd met nieuwe peecee's en veel gewone gebruikers lopen tegen problemen aan. deze problemen kunnen ervaren tweakers misschien wel oplossen maar de gewone gebruiker niet. denk bijvoorbeeld aan je oma.

toch goed dat de consumenten bond deze gewone gebruikers te hulp schiet en landelijk de klachten over vista gaat verzamelen.

het verbaast me overigens wel dat vista zoveel problemen met zich meebrengt, xp was toch een minder problematische oplevering van microsofts windows os.

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 12 augustus 2007 16:19]

wat mijn moeder zelf had met haar nieuwe Vista laptop, was dat het systeem soms erg vertraagde, dit bleek naderhand niet door Vista te komen, maar door een stel Asus tools (*gridview etc. wtf heb je aan gridview (veel monitoren als 1 gebruiken) op een budget laptop?)

Toen deze asus tools er uit waren gegooid heeft mijn moeder nergens meer last van gehad!

MS lijkt al snel de boosdoener, maar kijk eens wat voor meuk er op een nieuwe pc geinstalleerd wordt, geloof me, als nieuwe pc's/laptops gewoon clean geinstalleerd werden door de fabrikant (as in windows+drivers+office/works) zouden er veel minder problemen zijn.
Problemen?. ik heb een half jaar geleden Vista premium aangeschaft en geinstaleerd en gebruik het sindsdien probleemloos,
En wat wil je daarmee zeggen? Dat omdat jij het probleemloos gebruikt, het onmogelijk is dat andere gebruikers wel problemen ondervinden?

Misschien moet je eens bij MS solliciteren, ik weet zeker dat ze je veel geld betalen als jij blijkbaar kunt testen of er geen bugs inzitten.
Dat is trouwens wel erg vreemd want Microsoft zelf geven toe dat de eerste servicepack een aantal problemen met Vista zou moeten oplossen...
Momenteel wordt overigens het eerste Service Pack voor Vista getest, dat een aantal problemen met het besturingsysteem zou moeten oplossen.
Misschien dat wat voor een leek een enorm probleem is voor jou een glitch is....
Problemen zoals bestanden die 5 % trager kopïeren, PC die een aantal seconden langer uit slaapstand komt dan geanticipeerd, drivermodel die door _andere_ software/hardware fabrikanten niet wordt begrepen, software/hardware dat stamt uit het 16-bit tijdperk dat het niet meer volledig doet,...

Zaken die mij in ieder geval niet beletten Vista te gebruiken. Het is niet dat al je bestanden plots verdwijnen en dat er automatisch massaal "vaarwel, vrede wereld" mails worden verstuurd. Vind dat het best nog meevalt zo.
Misschien gebruik jij Vista wel op een andere manier dan hoe andere gebruikers dat doen?
Het verleden leert dat er al veel problemen waar : lees met Nvidia drivers bijvoorbeeld?
4 Gigabyte geheugen... enz.
Ik heb Vista gekocht...het op mijn PC gezet en daarna nooit enig probleem gezien dat ik niet zelf had veroorzaakt

Tja...en ik heb Nvidia...wat is het probleem er mee? Nergens last van

Bij dit soort klachtensites zie je natuurlijk iedereen die een probleem heeft...de 95% mensen zonder probleem melden zich daar niet.

Het is net zoiets als in een ziekenhuis gaan kijken wat de gezondheidstoestand van de gemiddelde Nederlander is...Knap beroerd dus
Goed, heb jij net geen pech. Dat bewijst niets. Wat wel iets zegt is dat blijkbaar er zoveel klachten zijn dat de Consumentenbond ze gaat verzamelen. Tuurlijk, zelfrapportage is altijd een probleem, maar je hebt je kop int zand als je zegt dat Vista probleemloos is.
Ik zeg nergens dat Vista probleemloos is. Maar als 1 op de 100 mensen een probleem heeft (Al dan niet zelf veroorzaakt), dan heb je bij een product met 1 miljoen gebruikers al tienduizend klagers. En Vista is al bij vele miljoenen mensen in gebruik.

Dan kan je dus met het grootste gemak zeggend at Vista wereldwijd vele tienduizenden en mogelijk meer dan honderdduizend klagers heeft. Wat zegt dat? Helemaal niets, behalve dat het veel gebruikt wordt

[Reactie gewijzigd door Ortep op 12 augustus 2007 17:06]

Als 1 op de 100 gebruikers problemen heeft, dan is er ook goed wat mis.
Zoals al eerdere keren vermeld wordt lijken de meeste problemen te komen doordat fabrikanten niet op tijd komen met drivers... En blije mensen gaan idd nooit een meldpunt houden voor Vista.

Nu, op aanraden van een vriend die in de IT werkt en die redelijk vlug VISTA heeft aangeschaft zal ik de overstap ook maken omdat hij het zoveel makkelijker in gebruik zit voor updates van al je hardware ed. Zal zien hoe het loopt
Dus als een driver van nvidia niet werkt, is dat de schuld van MS?

Als ik dus software aanschaf van een willekeurig bedrijf en het werkt niet, is dat altijd per definitie de schuld van ms?

Aparte gedachtengang.
Alsof dat niet mee wordt genomen in een onderzoek.
Natuurlijk heb je op klachtensites alleen maar mensen die klachten hebben..
Over het geweldige NVidia....
De NVidia firewall behorende bij een ABIT moederbord met NVidia NForce chipset heeft 3/4 jaar lang, nog onder XP, voor de meest mysterieuze (random) systeem crashes gezorgd. Het systeem kwakte er soms uit na een halve dag en soms na pas een dag of 6. Erg vervelend als je simulaties aan het doen bent die een week duren.. Probleem deed zich niet voor als ie niet op het netwerk zat.
Dacht eerst (mede door de foutmelding) dat een een IRQ sharing probleem was, constant alle laatse drivers geupload, alle mogelijke drivers geactiveerd of gedeactiveerd, etc. ....
Per toeval kwam ik een artikel tegen die aangaf dat Remote inloggen onder de Sygate Firewall het systeem instabiel zou maken. Sygate gedeinstalleerd, maar probleem niet verholpen. Toen maar geprobeerd de NVidia Firewall uit te zetten. En warempel.. systeem stabiel!
Las later op een forum de 3 gouden regels over NVidia firewall:
1) installeer het nooit 2) installeer het nooit 3) repeat (1) en (2)
En niet te vergeten de nodige partijen software wat nog steeds niet functioneerd. Ik kan me goed voorstellen dat menig computer gebruiker die de computer enkel gebruikt om te werken raar staat te kijken als tijdens de installatie de boel niet meewerkt of zich gewoon niet laat installeren nadat hij voor zijn kantoor 10 nieuwe computers heeft gekocht. Sure dit valt niet allemaal te wijten aan MS maar je zou toch verwachten dat MS op zijn minst fatsoenlijk samenwerkt met grote software huizen.
Het 4 Gigabyte geheugen probleem heeft niks met vista te maken
Maar met de beperkingen van een 32 bits os
Met XP heb je exact dezelfde problemen

En toen ik op Xp overging heb ik ook een nieuwe scanner moeten kopen
Je had toen ook problemen met oude hardware
Dus niet doen alsof je met de overgaan naar Xp die problemen niet had
En dat het nu ineens alleen aan vista ligt
Dat is de prijs van vooruitgang

Het zou alleen wel leuker zijn dat het met nieuwe computers niet zo opgedrongen word
Ik zou bevoorbeeld liever een laptop kopen met Xp maar probeeer er nog maar eens
een te vinden Vista op een laptop met 512 mb geheugen sorry maar dan heb ik liever Xp

[Reactie gewijzigd door Ryuukami op 12 augustus 2007 16:34]

Het 4GB probleem kan wel degelijk met Vista te maken hebben, ook de 64-bits variant!
Zie http://support.microsoft.com/?kbid=929777
Foutbericht wanneer u Windows Vista probeert te installeren op een computer met meer dan 3 GB RAM: 'STOP 0x0000000A'
Als je je eigen verwijzing leest zal je zien dat het probleem is opglost op:
Release Date: January 30, 2007
Dat is dus bijna onmiddelijk na de release van Vista. Hoe snel wil je het?

[Reactie gewijzigd door Ortep op 12 augustus 2007 17:11]

dat is al lang gepatched, damn winers met oude koek hier.
heb ook 4 gb ram en werkt prima. mijn 8800 gtx werkt ook prima met dx10.
lees je damn facts voor je blaat.

issue reported: vlak na vista release.
patched:1/29/2007

File Name: Windows6.0-KB929777-v2-x64.msu
Version: 929777
Knowledge Base (KB) Articles: KB929777
Date Published: 1/29/2007

en het was al zelf op te lossen door te installen met 2 gb ram en de rest na install erin te prikken.

lijkt me vrij vlot

[Reactie gewijzigd door 151407 op 12 augustus 2007 17:36]

en het was al zelf op te lossen door te installen met 2 gb ram en de rest na install erin te prikken.
Hoeveel consumentenbonders zouden weten hoe dat moet? :9
google.com en als je al comsumenter bent met 4 gb en niet dit zelf kan oplossen moet je niet aan een pc met 4 gb beginnen voor aleen internet en paint. ;)
Hoeveel consumentenbonders hebben meer dan 3 GB geheugen :?
En hoeveel consumentenbonders hebben 4GB geheugen en Vista 64bits? :+
Wordt alleen leuk in de toekomst als je een PC met 2x4GB geheugen koopt en je een oude install disk hebt die niet is gepatched hierop...
Dan bellen ze vanzelf even de helpdesk en worden ze gewoon door de stappen heen begeleid om Vista SP1 in een nieuwe install disk te slipstreamen ;)
Nvidia drivers = niet microsoft's probleem. Hebben bovendien altijd wel gewerkt, maar niet op XP snelheden
4GB geheugen = niet ondersteund door 32bits "gebruikers" os'en (algemeen bekend)

Vind het allemaal geen goede argumenten. Vista is een prima OS, nog geen bug / fout tegengekomen die mij heeft tegengehouden van het werken ermee. Ik heb ook gewoon een Nvidia grafische kaart (8800gtx) en de nodige tierlantijntjes, die allemaal vlekkeloos herkend en geinstalleerd werden.

Natuurlijk zal er net die ene draadloze netwerkkaart met onbekende chipset van 5 jaar terug zijn die niet werkt, maar dat is het dan ook!

Al die mensen die "eerst wachten op SP1" kunnen van mij trouwens ook de pot op. Alsof het besturingssysteem dan pas goed is? Ok XP had GIGANTISCH veel problemen in het begin, zelfs de drivers die erbij zaten werkten meestal niet goed. Maar MS heeft zijn lesje geleerd, en Vista is het geperfectioneerde resultaat.

En hoe ik mijn pc gebruik: Games, videobewerken, internet op met tig raampjes open (te lui om ze te sluiten) terwijl ik een film / serie aan het kijken ben op mijn tv die via component is aangesloten. Ik zet het systeem dus zeker wel onder stress en het is werkelijk nog nooit foutgegaan. Vele laptops / computers geupgrade (van minder dan 3 jaar oud weliswaar stuk voor stuk, min. 1GB geheugen), ook nog nooit een probleem tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 12 augustus 2007 16:25]

Welke gewone gebruiker heeft in godsnaam 4gb?

We praten hier over simpele consumenten niet over tweakers.

Als je een PC met 4gb ram heb moet je het zelf kunnen oplossen IMO.
Is het nou echt zo moeilijk om te begrijpen dat als het bij jouw loopt dat er dan nog steeds genoeg andere mensen zijn bij wie het mogelijk niet zou kunnen werken ?!
Of verwacht je dat de consumentenbond het onderzoek stop zet omdat het bij stephen2002 op T.net voldoet aan de verwachtingen?
Het hele probleem is idd. dat er wat 3th party drivers ed. nog niet feilloos op werken, hetgeen meer de fout is van die fabrikant dan MS.

Wat bovendien niet vergeten moet worden, is dat er veel consumenten nu waarschijnlijk ook de nodige problemen met xp ondervinden, maar daar hoor je niets van, aangezien er heel veel documentatie op internet te vinden is om deze problemen op te lossen of dat die consumenten ook wel weten dat het aan henzelf ligt, aangezien xp al heel lang op de markt is.
Wie kent niet de uitspraak: de computer doet niet wat ik wil. Het probleem is dat jij niet weet hoe je het de pc moet vertellen. Bij een nieuw besturingssysteem wordt er echter weer direkt het oude bijltje opgepakt: het OS doet niet wat ik wil.
Die fout ligt deels ook bij MS.

MS levert zelf een hele boel drivers mee. Dit maakt hun deels verantwoordelijk voor de drivers die er aanwezig zijn. Dus voor hardware waar geen drivers voor zijn en het niet meer doen, ligt de fout weldegelijk deels bij MS.
Als MS geen drivers had meegeleverd, had niemand hun ergens van kunnen betwisten. Maar omdat ze dat wel doen, krijgen hun (als eerste) de zwarte piet toegespeelt.

In zekere zin is het wel terecht dat MS van die fout wordt beticht (want eerst deed de hardware het wel en nu opeens niet), maar helaas vergeten ze ook om naar de fabrikanten te wijzen. Die zouden het probleem kunnen verhelpen.
Helaas vertikken veel fabrikanten het om 'oudere' producten niet meer bij te werken en daar drivers voor beschikbaar te maken. Ik ben voorstander om van die oude drivers de sources vrij te (laten) geven zodat anderen (de OS-community) daar dan eventueel de drivers voor zouden kunnen schrijven.
Alleen kom je daar ook weer tegen een probleem aan; deze drivers zijn dan niet gecertificeerd.
MS levert zelf een hele boel drivers mee. Dit maakt hun deels verantwoordelijk voor de drivers die er aanwezig zijn.
Ehm, de meegeleverde drivers zijn niet door MS geschreven, maar door de fabrikanten (dingen als Generic Drivers even buiten beschouwing gelaten). Ze worden alleen default gebundeld en meegeleverd, meer niet.

Het is dus, ook in het geval van de meegeleverde drivers, nog steeds de verantwoordelijkheid van de fabrikant om ervoor te zorgen dat die drivers goed zijn.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 14 augustus 2007 18:02]

Het enige waar ik tot nu toe als zwaar hinderlijk ervaren heb (naast UAC, maar dat staat uit O-) ) is de installatie van Vista op een PC met een Geforce 6800 kaart.
Je kunt geen drivers laden in de setup want die accepteerd ie niet en zodra ie klaar is gaat het beeld op zwart en moet je maar een beetje op tab en enter rammen tot je denkt klaar te zijn en reboot naar veilige modus om alsnog de drivers erop te kwakken.


@reacties:
Toch was het, toen ik zocht iig, een bekend probleem met 6800 kaartjes.
Misschien hebben jullie een andere Vista DVD ofzo?

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 13 augustus 2007 18:51]

de gemiddelde computergebruiker snapt hier niet veel van, en zal vertwijfeld om hulp roepen. enter de tweaker kennis of, bij gebrek daaraan, het consument bond verzamelpunt voor vista klachten.

gebruiksvriendelijkheid is een wezenlijk onderdeel van de functionaliteit, juist voor leken. het os mag daar best op afgerekend worden.
Hier nergens last van met hetzelfde kaartje en een beta van een jaar oud :? Maar de mijne staat in dualboot met XP.
zelfde kaart hier, nergens last van (Vista ultimate)
tja de nvidia drivers zijn helaas nog wat gebrekkig..
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True