Roadmap OpenOffice.org: versie 3.0 in september 2008

Door het OpenOffice.org-project is bekendgemaakt dat versie 3.0 van de gelijknamige officesuite in september 2008 op de markt gebracht zal worden. Tot die tijd zullen er nog twee releases uit de 2.x-serie volgen.

Versie 1.0 van OpenOffice.org werd op 1 mei 2002 gelanceerd en 3,5 jaar later werd op 20 oktober 2005 versie 2.0 van de officesuite vrijgegeven. Volgens de gisteren gepubliceerde roadmap zal OpenOffice.org 3.0 in september 2008 op de markt gebracht worden. Ook is het de bedoeling dat deze release van de kantoorsoftware zal beschikken over een groot aantal nieuwe features. Zo zal het pakket ondersteuning aan boord hebben voor ODF 1.2, waar de huidige OOo-software slechts versie 1.1 van de ODF-specificatie ondersteunt. Verder zal het eenvoudiger worden om verwijzingen in te voegen en te beheren. Het is de bedoeling dat OpenOffice.org 3.0 voorzien zal zijn van verbeteringen op het gebied van extensies en de VBA-scripttaal.

OpenOffice.org klein logoImpress, Calc en Writer zullen ondersteuning krijgen voor Office Open XML, het bestandsformaat van Microsofts Office 2007. Impress zal uitgerust worden met functionaliteit om met tabellen te werken in OpenOffice.org 3.0. Ook zal het in Impress mogelijk worden om sprekersnotities op een los scherm weer te geven tijdens het presenteren. Calc zal support krijgen voor de getpivotdata-functie, waarmee gegevens uit een pivottabel gehaald kunnen worden. Writer zal uitgebreid worden met de mogelijkheid om hyperlinks in het document te previewen. Verder moet de Mac OS X-port van OOo 3.0 in september 2008 af zijn en zal het officepakket beter integreren in Windows Vista.

Naast al deze specifieke features voor OpenOffice.org 3.0 zal de officesuite ook voorzien zijn van de nieuwe grafiekenmodule en de verbeterde functionaliteit voor het ontwerpen van rapporten, die beide ook in versie 2.3 van de software zullen zitten. Verder zal OOo 3.0 beschikken over verbeterde notitiefunctionaliteit; deze functie zal ook in OpenOffice.org 2.4 aanwezig zijn. Ook is het de bedoeling dat OpenOffice.org 3.0 een betere performance aan de dag zal leggen, wat onder meer bereikt zal worden door de ondersteuning voor multithreading te verbeteren en door het implementeren van een nieuwe drawing engine. Tot slot zullen allerlei kleine aanpassingen worden doorgevoerd om de usability van de officesoftware te verbeteren.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

22-06-2007 • 17:40

47 Linkedin

Bron: GullFOSS

Reacties (47)

47
45
14
9
1
24
Wijzig sortering
Anoniem: 201631
22 juni 2007 17:50
Dat is allemaal hartstikke leuk, maar wat echt zou helpen, en ook een echte verbetering t.o.v. MS Office zou zijn, is embedded fonts. 't Schijnt nogal lastig te implementeren te zijn, en ook zijn er legale kwesties, maar zolang je niet weet of jouw document er bij iemand anders niet precies zo uitziet, zal PDF de standaard blijven.

Zie http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=20370.
Dat is toch niet echt een probleem? Als ik met mensen samenwerk aan een document zorg ik ervoor dat:
1) We allemaal dezelfde software en fonts gebruiken
2) Óf ik fonts gebruik die vrijwel iedereen heeft (Helvetica, Times, Courier, etc)
3) Óf er één persoon is die eindverantwoordelijke is en adhv de (uiteraard semantisch correct opgestelde) documenten een einddocument samenstelt en naar PDF compilet

En natuurlijk ook combinaties van het bovenstaande zijn mogelijk :)

[Reactie gewijzigd door JeRa op 22 juni 2007 18:06]

Als je nou goed gebruikt maakt van de opmaakstijlen zou het nog makkelijker moeten zijn om allemaal eenzelfde document te krijgen.
Dan gaat het alleen anders eruit zien bij missende fonts.
Dat bedoelde ik met 'semantisch correct opgestelde documenten'; zolang mensen zich aan de juiste headings en andere stijlen houden zou het gebruik van verschillende fonts geen probleem meer moeten zijn :)
Anoniem: 199920
@JeRa22 juni 2007 19:00
Sinds wanneer compileer je een PDF :S. Volgens jouw strekken heeft MicroSoft Word dus een .doc compiler, en compileert mijn moeder elke dag documenten in haar tekst verwerker
Een PDF is net zoals een PS een renditie van een bronbestand naar primitievere vormen die op verschillende platformen goed gerenderd kunnen worden. Bedenk je maar eens wat de reden is dat je niet heel gemakkelijk de tekst in een PDF kunt editen, of zelfs selecteren ;)
Selecteren gaat toch vrij makkelijk ...
PDF is een plain text formaat. Echter de meeste PDF zijn gecomprimeerd en lijken daardoor binair.

De meeste mensen hebben alleen een PDF *READER* zoals Acrobat Reader of Foxit Reader. Met dergelijke programma's kun je inderdaad de documenten niet wijzigen.

Maar met je browser (HTML Reader) kun je ook geen HTML wijzigen, daarvoor heb je een editor (zoals notepad) nodig.

Als laatste verzoek ik je de volgende url eens te bezoeken voordat je een dergelijke reactie plaatst.
Ik compile toch regelmatig mijn plaintext .tex files naar een PDF document. En als ik dat leuk vind, kan ik ook naar HTML, DVI, of nog wel meer formaten compilen ;). Het is maar net hoe je tekstverwerker benaderd.

Ik ben ontzettend blij met de stricte scheiding van opmaak en inhoud, het probleem met Word is niet dat het niet netjes kan, maar dat het veel te makkelijk is om er echt een zooitje van te maken. Zeker als je met projecten van > 20 mensen werkt... Pure hel voor de mensen die er 1 verslag van moesten maken.
Hoor ik hier iemand van het LaTeX-kamp ? :D Office is altijd fijn geweest voor kleine verslagen maar voor echte boekwerken wordt het naarmate het aantal pagina's stijgt steeds onmogelijker een goede structuur te behouden. (meer tijd in de opmaak dan in het verslag, wat de productiviteit niet ten goede komt).
Ik hoop dan ook dat de nieuwe versies stukken beter omgaan met References, TOC's etc.
* TeXiCiTy ziet Office 2007 meer naar photoshop toegaan dan een programma voor wetenschappelijke verslagen :/
Nee, je converteert LaTex files naar PDF (meestal versie 1.4 of 1.5) welke wordt gecomprimeerd.

Overigens converteer je niet naar een binair word bestand, maar naar een gecomprimeerd RTF bestand.
En hoe wou je er voor zorgen dat iedereen dezelfde software gebruikt? Iedereen migreren naar OpenOffice.org? Of ben jij zo iemand die vind dat iedereen maar dezelfde versie van MS Word moet gebruiken, ook al heeft ie daarvoor niet betaald, of zelfs een niet-windows OS? Ik zie genoeg mensen met een mac tegenwoordig, en op universiteiten is Linux ook terrein aan het winnen.
In de praktijk is het niet te doen om iedereen dezelfde software te laten gebruiken...
En hoe wou je er voor zorgen dat iedereen dezelfde software gebruikt?
Waarom denk jij dat ik het in zo'n geval over tientallen mensen heb? Samenwerk kan ook tussen vier mensen plaatsvinden, en in zo'n geval wil het lot wel eens bepalen dat we dezelfde software gebruiken. Zo niet, dan zijn er nog zat andere opties :)
PDF en Office zijn 2 totaal verschillende dingen.
Ik maak mijn PDF's in Office, andersom is onmogelijk. Dat toont al aan dat het appels met peren vergelijken is.
PDF is een presentatie tool, Office is produktie tool.
Vragen om enbedded fonts in Office documenten is hetzelfde als vragen om embedded fonts in psd files (Photoshop native fileformaat).
Waar heb jij het over? Je kunt gewoon in OpenOffice een document maken en die opslaan als PDF. Iemand anders die geen OpenOffice heeft of een ander programma dat geen OpenDocument Format ondersteund, kan het dan toch openen en het ziet er gegarandeerd hetzelfde uit.
Hij bedoelt het toch ook niet zo. Hij zegt dat hij in Office zijn PDF's maakt en niet in acrobat zijn Office bestanden, zoals FnF al opmerkt.

Zowel Office als OpenOffice kunnen PDF's maken, maar acrobat kan nog ODF als OOXML exporteren.
Ik hoop dat ze de interface een beetje op de schop nemen en een intituteive interface gaan ontwikkelen want dat vind ik nog steeds de groostte flaw van OpenOffice.org
Helemaal gelijk, dat is echt een afknapper. Het ziet er zo windows 3.11-achtig uit. Dat is de eerste en belangrijkste verbetering die ze moeten doorvoeren.
Als je echter kijkt naar de website van open office zie je dat ze daar weinig op hebben met esthetiek ;( Een potentiële gebruiker kijkt eerst naar de schermopnamen. Eerst mooi, dan werkend is mijn motto ;)
Anoniem: 107502
@bulle bas23 juni 2007 11:09
Nou, volgens mij zijn ze al bezig om daar iets aan te veranderen, zie http://ui.openoffice.org/VisualDesign/OOo_galaxy.html voor de nieuwe stijl.

Ik vind de huidige icons die standaard zijn voor OO.org op Windows ook erg lelijk, maar dat is op te lossen door dit - http://www.deviantart.com/deviation/55017126/ - te gebruiken.
Ik snap de hele ophef niet. Ik weet niet hoe t ding er op Windows uit ziet, maar op Linux ziet het er net zo uit als al m'n andere programa's, met gtk2 widgets en tango icons. Ik geloof dat de tango icons er pas sinds 2.2 bij zitten, maar die zijn echt niet lelijk :D
Dan ben ik blij dat ik geen software van jou gebruik. Volgens jouw redenatie is een programma wat iedere 5 seconden crasht wel ok, zolang het in die 5 seconden maar mooi is om naar te kijken... :r
Helemaal met kozue eens.
Eerst mooi, dan werkend??? Wat een onzin.
Sterker nog, of 't er mooi uitziet of niet, doet er nauwelijks toe. Als 't maar een klein beetje begrijpbaar in elkaar steekt.
Stabiliteit en snelheid bijvoorbeeld, zijn zonder meer veel belangrijker.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 24 juni 2007 15:18]

je bedoeld een kloon van de blender interface, net zoals MS heeft ontworpen voor office 2007?

Ik snap niet precies wat er mis is met de interface van openoffice, alles vorige MS office versies hebben deze flaw dan toch ook, net zo als abiword, wordpad, en zelfs dreamweaver.
hopen dat na de spellingscontrole er ook een goede grammaticacontrole komt, dat mis ik toch nog in OOo, verder is het netuurlijk een heerlijk pakketje...
en een degelijke Visio-tegenhanger is natuurlijk ook een wens, misschien niet zo'n heel reële, maar toch :)
Ik heb juist een grote hekel aan de spellingscontrole. Standaard staat ie aan in MS-Office. Het zorgt voor een trage werking, en zet van die oneindig vervelende kringeltjes onder je woorden. Ook nog in meerdere kleuren :r.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 24 juni 2007 15:22]

Het wordt ook tijd dat ze bij OO 'ns overstappen op GTK of Qt. Dat zou de integratie met zowel Linux als Windows een stuk aangenamer maken. :)
Ik heb mijn exemplaar toch echt -DWITH-KDE gebouwd, buttons. Combo-boxen, buttons, kleuren, allemaal in mijn eigen KDE-style
Anoniem: 84969
@FiscBiker23 juni 2007 10:43
KDE-stijl != Qt. ;-)

Er zijn, vind ik, wel degelijk dingetjes die gewoon anders werken in OpenOffice.org dan je zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84969 op 23 juni 2007 10:44]

Leg uit... Hier (fedora en ubuntu) ziet het er net zo uit als m'n andere GTK2 programma's. Ik weet dat het geen echte GTK2 is, maar de emulatie hiervan is zo slecht niet hoor...
Anoniem: 137857
22 juni 2007 18:41
Agree @martijvanegdom. Sinds office 2007 uit is het gat toch wel heel groot geworden...
Ja Office 2007 heeft een rottige interface gekregen waardoor OpenOffice.org nu de voorhand heeft op het gebied van goede interface. Gewoon zo doorgaan. :P

Ik vind OpenOffice.org nog steeds een beetje log en zwaar overkomen, duurt lang om te starten, etc. Ik vind dat ze daar wel wat aan mogen doen. Evenals het feit dat het allemaal een beetje 'los' lijkt te hangen (weet geen goede verbetering). Daardoor werkt bijvoorbeeld Office 2000 toch gewoon relaxter. Maarja ik kan m'n documentje tikken. :Y)
dat gaaan ze dus nu juist doen ;) - een vande redenen waarom jouw 't log vind is omdat die opmaak engine nie bepaald optimaal is, ik ben dan ook heel beniewd naar hoe dat in v3 zal gaan zijn,
Als er maar een outline view inkomt... :S
een fatsoenlijk werkende track changes functie zou fijn zijn, eentje die overweg kan met MS Office en vise versa.
ook goede integratie met een referentie systeem a la Endnote.
Anoniem: 72852
23 juni 2007 08:46
Op dit moment mis ik de redigeerfunctie in Writer. Vooral als je met meerdere mensen aan een rapport werkt, of een ander jouw stuk wil laten beoordelen is dit een must.

Ik hoop dat ze deze functie in versie 3.0 inbouwen.
Anoniem: 72852
23 juni 2007 08:52
Tijdens de ontwikkeling van versie 2.0 was er in een aantal 1.x builds een erg fraaie UI. In een aantal screenshots op de OO site staat hij nog. Later zijn ze weer teruggegaan naar de armoedige Windows 3.x look.

Is deze style alsnog te activeren?
Linkje? Dat wil ik wel eens zien...
Anoniem: 72852
@hansg23 juni 2007 23:07
Zoals deze screenshot. Deze heeft de office2003 look
http://ga.openoffice.org/...0/2917/OOo2.0_impress.gif
dat is de standaard look hier bij mij van OOo.
Anoniem: 72852
@golfdiesel23 juni 2007 23:30
Hoe kan dat nu, ik krijg steeds de platte windows 3.x versie. Geen verloop in de toolbars.
Of is dat een optie die je aan of uit kan zetten.
Bij mij is dat in elk geval hoe hij er direct na installatie uitziet. Heb je 2.x over 1.x geïnstalleerd? MIsschien dat een verse installatie helpt.
Anoniem: 223543
23 juni 2007 13:14
Persoonlijk vind ik de UI ondergeschikt aan de functionaliteit.
De ribbon van M$ was voor mij de reden om definitief te breken met office.
Leuk voor beginners misschien, maar voor powerusers een ramp.
OO is geen fun, maar programmas moeten imo dat ook niet perse zijn.
Grafische geheugenvretende grollen zijn erg leuk; in games.

Het hele principe van pdf is gebaseerd op uitwisselbare documenten.
OO heeft een prima (zelfs betere en eenvoudigere dan office) exportfunctie voor pdf.
Embbeden van fonts in OO heeft ook legale gevolgen.
Het is immers niet toegestaan om gekochte fonts uit te wisselen met anderen.
Is natuurlijk waar. Maar een goede, overzichtelijke UI is belangrijk voor de functionaliteit. Office 2007 heeft wat dat betreft, vind ik, de plank behoorlijk misgeslagen. Maar aan de OOo interface valt ook veel te verbeteren. Probeer maar eens een bibliografie of een literatuurlijst aan te passen. Het kan wel, maar het is een nachtmerrie. Het zou leuk zijn als ze daarvoor ook wat standaard templates aanboden.
Gekochte fonts in OOo documenten zijn aardig nutteloos, aangezien ieder ander persoon die jouw document opent deze fonts niet zal hebben. Dan kan je wel leuke opmaak hebben, maar je ziet het alleen zelf :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee